Tavaszi wellness a fürdőszobádból
2015. március 13. írta: ZöldElla

Tavaszi wellness a fürdőszobádból

Jön a napsütés, indul a szabadtéri élet, mi mégsem vagyunk energikusak és nyűgnek érezzük a lakásból való kimozdulást. Töltődjünk fel otthon és használjuk ki az én időt, amikor a testünket, lelkünket kényeztetjük és töltjük fel.

 

Itt a tavasz, ébredezik a természet és úgy illene, hogy mi is kirobbanó energiaszinttel kezdjünk neki a tavasz hozta takarításnak, kertészkedésnek, palántázásnak, társasági élet fellendítésének, szabadtéri tevékenységeknek, sportnak és munkának. Azonban ez az időszak pontosan egybeesik a tavaszi fáradtsággal, amikorra is kimerül a szervezetünk, hiszen a tél alatt feléltünk a jobb esetben eltartalékolt vitaminokat. Éppen ezért fontos, hogy az ember tartson egy kis szünetet és csak a testére, lelkére szenteljen egy kis időt. Ennek tökéletes megtestesülése a manapság oly divatos wellnessipar. Viszont nem mindenkinek van ideje, lehetősége vagy anyagi háttere elmenni egy hosszúhétvégés feltöltő wellnes kikapcsolódásra.

4880e055b20c4e08aafe83a20adb14df.jpgÍgy tehát azoknak szól ez a poszt, akik a költséghatékonyabb és otthoni feltöltődést választják a különböző praktikákkal.

A testi feltöltődést kezdjük egy jó fürdővel. Ha van időnk és helyünk is a fürdőszobában akkor a kellemesebb és ellazító fényekért vigyünk be pár mécsest vagy 2-3 db nagyobb méretű gyertyát magunkkal és gondosan,  gyúlékony anyagoktól távol helyezzük el és gyújtsuk meg őket. A gyertyákat esetleg a sólámpa is kiválthatja, hasonlóan megnyugtató a fénye és nem tűzveszélyes ha valaki nem szívesen gyújt gyertyát a fürdőszobájában.

A fürdővizet többféleképpen is felturbózhatjuk, hogy lazító fürdőt vehessünk. Az egyik legjobb praktika egy nyugtató fürdőgolyó feloldása. Nem kell méregdrágán megvennünk, ugyanis mi magunk is készíthetünk kb. 10 perc alatt fürdőbombát. Hogy hogyan? Egy korábbi posztomban már megmutattam a receptet, amely szerint én készíteni szoktam. De többféle receptúra is létezik, így mindenki a maga kedve szerint tudja kiválasztani a számára legszimpatikusabb elkészítési módot. Arra érdemes figyelni, hogy 2-3 nap száradási időt érdemes hagyni a golyóknak a tökéletes pezsgésért.

at-home-spa-treatments.jpg

Egyszerűbb, de szintén nagyon kellemes, ha meleg – nem forró! – fürdővizünkbe 10-15 csepp illóolajat csepegtetünk. (Az illóolaj használata előtt mindenképpen végezzünk allergia tesztet, hogy bírja e a bőrünk az adott illóolajat!)

Használható illóolajok:

  • Levendula – ellazít, serkenti a hajnövekedést
  • Indiai citromfű – oldja a nyugtalanságot és szorongást, antiszeptikus, megfázás esetén inhalálható
  • Geránium – nyugtató, idegrendszeri fáradtság és levertség ellen jól használható
  • Teafa – fertőtlenítő hatású, pattanásos bőr vagy láb-és körömgomba esetén használható (lábfürdő)
  • Ilang-ilang – lazító és hangulatjavító hatású, afrodiziákum

relaxing-woman-in-bath-the-trent.jpg

Szintén nagyon jótékony a bőrünkre nézve a sós vizes fürdő, amihez étkezési tengeri sót használhatunk. Ízlés szerinti mennyiségű sót öntünk a meleg fürdővízbe – kb. egy fél pohárnyit 2 dl-es pohár esetében. Száraz és ekcémás bőrűek esetében a só csíphet, de a fürdés után nagyon megnyugtató és kellemes tapintású lesz a bőr.

Készíthetünk különféle hajpakolásokat is, hiszen sokan a hajukat is elhanyagolják. Kedvenc és saját receptúrás hajpakolásomról itt lehet olvasni. Nem kell bonyolult alapanyagokra gondolni, ugyanis az olíva olaj, a kókusz olaj, a banán és az avokádó is tökéletes a fürtjeinkre. Külön-külön, de együtt is használhatóak. Tegyünk egy fél banánt, fél avokádót, 1 ek kókuszolajat, 1 ek olíva olajat az aprítógépbe és pépesítsük. Kenjünk fel a hajvégekre – a hajtövekre ne –, vegyünk fel a zuhanysapkát vagy zacskót, hagyjuk hatni 15-20 percig a pakolást, majd bő vízzel öblítsük le és mossunk hajat.

article-header-diy-facemask1-2.jpg

Az otthoni kényeztetést folytathatjuk arc- és testradírozással, melyhez otthon szintén fellelhetünk minden alapanyagot. A dörzsanyag lehet só, cukor és kávézacc, amelyhez egyszerűen kókusz vagy olíva olajat, illetve tetszés szerinti illóolajat keverünk. Gyorsan elkészíthető, kevés alapanyag kell hozzá és pénztárcabarát is.

Még több konyhai alapanyagból készíthető arcmaszk és arcpakolás egy korábbi cikkemben megtalálható.

A fürdés után pedig a kényesebb, narancsbőrösebb területeken fahéj illóolajos testápolóval vagy olívaolajjal frissítőmasszázst kérhetünk a párunktól. Fontos, hogy óvatosan bánjunk a fahéj illóolajjal, mert ÉGÉSI sérüléseket okozhat, így tényleg csak pár cseppet használjunk!

Mindezek után pedig töltsük fel szervezetünket egy friss turmixszal - mondjuk kókusztejes datolyaturmixot –, salátával vagy élő édességgel.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr977263019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása