Vegán palacsinta ZöldElla módra
2015. április 19. írta: ZöldElla

Vegán palacsinta ZöldElla módra

A palacsinta az az étel, ami biztosan minden magyar családban a kedvenc fogások közé tartozik. Sósan elkészítve lehet köret, édes töltelékkel pedig mennyei desszert.

 

Amikor vegan lettem azt hittem le kell mondanom róla, hiszen "hagyományosan" kell bele tojás és tej, emiatt az a téveszme terjedt el, hogy ezek nélkül bizony nem lehet a hagyományos magyar konyhában elterjedt palacsintát elkészíteni. Ismét meg kell döntenem még egy állati eredetű termékekre épülő tévhitet, mert bizony lehet finom palacsintát készíteni tej és tojás nélkül. Ennek bizonyítványaként került megrendezésre a 2. vegán palacsintakóstoló és verseny, ahol én is indultam.

pali6_1.jpgVersenyen indulni csak saját recepttel etikus, ezért nekem is ki kellett találnom egyet. Bevallom eddig nem volt hozzám túl kegyes a Palacsinták Istene, de a mostani alkalommal megszánt és egy jó, könnyen elkészíthető palacsintatészta receptet sikerült kreálnom. A versenyre köles "túrós" eper zselés és mangós-kókuszkrémes palacsintákat vittem.

A lenti mennyiségből kb. 15 db palacsinta jön ki.

11070260_606142329522635_8898388778933778628_n.jpgHozzávalók

Palacsintatészta:

  • 150 g fehérliszt
  • 40 g csicseriborsó liszt
  • 20 g rozsliszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk naracshéj por (elhagyható)
  • 1/2 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 dl növényi tej
  • 5 dl szóda
  • 5-6 ek olaj

Keverjük össze a szárazanyagokat, majd az olajat, növényi tejet és a szódát is adjuk hozzá és keverjük csomómentesre a tésztát. Hagyjuk állni 15-20 percet, hogy a lisztek megszívják magukat, majd a már forró és olajozott palacsintasütőben süssük ki. Nekem minden palacsinta előtt olajoznom kellett, mert kicsi "falu végi" serpenyőm van, nem menő letapadásmentes.

pali1.jpgMangós – kókuszkrém:

  • mangó (én fagyasztottat használtam)
  • kókuszzsír
  • porcukor

Itt adagokat sajnos nem tudok írni, mert nem méricskéltem, hanem megérzésre tettem bele az adagokat. Az aprítógépben pépesítsük a mangót. A kókuszzsírt annyira olvasszuk meg, hogy ne legyen tejesen olvadt de jó puha legyen. A kókuszzsírt a porcukorral kb. 10 percig habverővel/robotgéppel keverjük ki, majd ezután folyamatosan adagolva a keverés mellett adjuk hozzá a mangópépet is és még 2-3 percig keverjük.

Köles "túró" eperzselével:

  • Köles
  • növényi tej (én kókuszos risztejet használtam)
  • vaníliás cukor
  • vaníliaaroma (opcionális)
  • eper
  • stabark

pali3.jpgPontos adagokat itt sem mértem. A kölest a növényi tejben tegyük fel főni és adjuk hozzá a vaníliás cukrot. Fedővel letakarva addig főzzük addig, amíg a köles szét nem fő. Ha szükséges, akkor még főzés közben is adhatunk hozzá a növényi tejből. Ha már majdnem jó, akkor adjuk hozzá a vaníliaaromát is. Ha kész, akkor hagyjuk hűlni egy picit, majd botmixerrel pépesítsük le, hogy ne legyen darabos. Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá növényi tejet és édesítőt is. Ha növényi szirupot használnánk vaníliás cukor helyett. akkor a pépesítésnél adjuk hozzá az édesítőt, ne főzés közben.

A megmosott és kicsumázott epreket daraboljuk fel és aprítógépben pépesítsük le. Forraljunk vizet és egy külön tálkában adjuk hozzá a stabarkhoz. Habverővel gyorsan keverjük el mert nagyon gyorsan csomósodik, sűrűsödik. Ha összeállt a zselésítő stabark, akkor adjuk hozzá a még aprítógépben lévő eperpéphez és dolgozzuk össze. Hagyjuk kb. 10-15 percet állni, hogy összezselésedhessen a pép. Ha valakinek nem szimpatikus a stabark, akkor használhat helyette konjac lisztet vagy agar-agart is.

Ezután már nincs más dolgunk, mint megtölteni és megenni a palacsintákat. :)

pali10.jpg

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png pin.png
instanak.png yt.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr617369088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2015.04.20. 03:20:43

Majd egyszer próbáld ki a tésztánál azt, hogy a folyékony összetevőket beteszed egy nagyobb tálba, és egy botmixer segítségével kevered bele a lisztet és egyéb szilárd dolgokat. Sokkal könnyebb elkészíteni így, nem lesz csomós és elhagyhatod a szódabikarbónát.

A másik a serpenyő. A titok a következő: mindegy, milyen a serpenyőd, lényeg, hogy az első pár palacsintát hagyni kell benne leégni, olajjal, majd felvakarod, újból leég, ezt 3-4 alkalommal megcsinálod, utána már nem fog többé leégni. És a tésztába keverj olajat. De ami fontos, hogy a palacsintasütőt ha egyszer beavattad és működik, soha többé nem szabad elmosni, legfeljebb leöblíteni és papírtörlővel kitörölni és soha mást abban nem szabad sütni, csak palacsintát. Így mindig kéznél lesz egy jó sütőd és nem kell alá olaj, csak a tésztába.

oszt jónapot 2015.04.20. 07:43:08

@Hegyi Zsolt: Mennyivel egyszerűbb, mint venni egy rendes serpenyőt. :D

Majda 2015.04.20. 08:06:05

@Hegyi Zsolt: Nem mindegy, milyen a serpenyő, ez a módszer csak a vasból készült, bevonat nélküliekkel működik, azoknál ez a beavatás módja. Egy új teflonos serpenyővel/palacsintasütővel inkább ne próbáld ki...

Void Bunkoid 2015.04.20. 08:10:27

Egyetlen baj van az állati eredetű kaják utánzataival, legyen az növényi "tej" vagy kölesből készült "túró", vagy bármilyen húshelyettesítő gabonakolbász, satöbbik: mivel a vegánok nem hajlandók az eredeti dolgokat, amiket utánoznak megkóstolni, így nem is tudják szegények (még ha régen, mielőtt elment az eszük ettek is, már nem emlékeznek rá), hogy a mindenféle pótló/utánzatkaják csak ÚGY NÉZNEK KI, mint amiket utánoznak - ízben viszont sokszor a világon semmi közük az eredetihez.

A gabonakolbász pl baromi szépen, gusztusosan néz ki, de nem kolbász-, hanem fokhagymás pirítósíze van.

FiDo 2015.04.20. 08:45:11

@Void Bunkoid: veled viszont nem egyetlen baj van...

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2015.04.20. 08:47:24

@oszt jónapot: vehetsz akármilyen "rendes" serpenyőt, ha a tésztába cukrot teszel, akkor az le fogja kapni, ha nem kensz alá olajat. Tehát ez nem egyszerűség kérdése.

@Majda: a teflonos serpenyővel is fontos, hogy ne érje mosószer, és ne süss benne mást, mint palacsintát. 2 serpenyővel szoktam sütni, amikor palacsintázunk, az egyik egy öreg sima, bevonat nélküli, a másik teflonos. Egyszer egy szorgos segítő elmosta mindkettőt, le is égett a következő sütésnél benne az első pár palacsintatészta. Én csak azt mondom, ami gyakorlatban bevált - hozzáteszem, hogy egy nyáron át sütöttük a balcsin lakókocsiban a palacsintát, lángost, lett benne némi gyakorlat. Hidd el, mindegy, hogy milyen a serpenyőd, ha beavatod és nem használod másra, kiválóan fog működni.

egyinges 2015.04.20. 08:58:30

Apósom csak alkoholmentes sört iszik, neki szoktam mondani, hogy ez az első lépcsőfok a guminő irányába.. Az itt felsorolt összetevők hallatán ( növényi "tej" és "túró") nem is tudom, hogy milyen irányt lehetne mutatni, mert ez már a guminőn is túltesz.

Tisztába vagyok vele, hogy a növények egészségesek, csak sajnos én nem lehetek vegán, vagy vegetáriánus, mert van velem egy óriási probléma! Múlt héten voltam orvosnál és a belgyógyászati vizsgálat után megállapította, hogy a teljes emésztő rendszerem (input-output) nem alkalmas csak zöldségek befogadására, mert úgy hozta a sors, hogy a mindenevők csoportjára jellemző paraméterekkel bír. Ezért sajnos muszáj állati eredetű fehérjéket és zsírokat is ennem. Lehet, hogy különleges vagyok ezzel az adottságommal?

Szelid sunmalac 2015.04.20. 09:28:32

Vegan + palacsinta recept poszt. A tokeletes trolleteto!

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2015.04.20. 09:58:01

A növényi tej, hab még a kávéban is ihatatlanul szar. Elképzelni sem tudom, hogy a tejjel meg a tojással mi a fasz baj van....

egysegelem 2015.04.20. 10:13:07

Tojast meg tejet nem tesz bele, de a letezo legkarosabb anyagot, a feherlisztet igen a masodik legkarosabb anyaggal a cukorral egyetemben....erdekes.

2015.04.20. 10:36:26

@egysegelem: nem a karossag a lenyeg, hanem, hogy a kiscsibenek nem lesz baja, ertem?
a tejet azt viszont nem ertem.. mi baj van a tehennel? nem kivagjak belolle, csak megfejik

Józsi, a migráns köcsög 2015.04.20. 10:37:53

@agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit:
álllítólag ílyen módon tiltakoznak a nagyüzemi állattartás ellen, ami nagyon szép gondolat, úgy egyébként.
de mi a baj a boldog tanyasi tyúkok tojásaival? azokat miért nem eszik meg? vagy a boldog tehénkék tejével akiket szeretve simiz a gazdijuk minden reggel és a tejüket is megfelezik a bocival, hogy mindenki jól járjon?
az a baj velük, hogy azt élő ember megfizetni nem tudja, annyira drágák.
így aztán sokkal egyszerűbb egy ideológia mögé bújni, mint bevallani, hogy sóher vagyok hatszorannyi pénzt áldozni egy minőségi, boldog tyúk tojására.

igi1 2015.04.20. 10:39:06

@Void Bunkoid: nem bírom én se elviselni ezeket a vegán dolgokat, mint pl. kókuszliszt meg xilit

a liszt liszt legyen, a cukor meg cukor, aki nem szereti, ne egyen ilyet, mert ezek a kókuszliszt és kókusztej társai csak becsapásra épülnek

más kérdés, hogy ugyanúgy porból és vízből állnak mint a rendes, boltban kapható tej

annak sincs semmi köze a valódi tejhez

Void Bunkoid 2015.04.20. 10:57:28

@okostojas007: alapvetően a "jaj szegény kicsi aranyos állatok, bántják őket, megölik, megeszik, micsoda barbár tett ártatlan életeket elvenni" egy kicsit részemről álszent megnyilvánulás már abból a szempontból, hogy ennyi erővel a növények is ugyanúgy ártatlan élőlények, még az is lehet, hogy ők is rendelkeznek tudattal - ha valaki ennyire trú akar lenni, akkor zabáljon pránát ebédre - de tapasztalataim szerint a fényevőket még a vegánok is idiótának tartják :)

Az, hogy a növényeket nem "megöljük", vagy "levágjuk", hanem "learatjuk", egyedül az, hogy mivel nem végeznek helyváltoztató mozgást, valamint nincsenek klasszikus állati érzékszervekkel, szemmel, szájjal, és nem látjuk a szemükben a rémületet, amikor "megnyúzzuk" vagy feldaraboljuk őket - egész egyszerűen a legtöbb ember (így a vegánok is) a növényeket nem tekinti a klasszikus értelemben vett élőlénynek.

Pedig lehet, hogy a növények is éreznek fájdalmat, csak nem tudnak sikoltani.

fifibá55 2015.04.20. 11:16:33

Zöldella leírt és bemutatott egy receptet, akit érdekel, az szívesen olvassa és kommentálja. De csak azért beírni, hogy a kommentelő az egészet mennyire hülyeségnek vagy rossznak tartja, hát...

háténimmár 2015.04.20. 11:30:44

@okostojas007: Ugye te városi gyerek vagy?
Elárulok egy titkot:
A bolti tojásból akkor sem lesz kiscsibe, ha ráülsz és kotlasz rajta.
Ahhoz előbb kakas is kellene, a tojástermelő gazdáknál az pedig nincs, tojik a tyúk anélkül is.

A lényeggel viszont egyetértek, ha valaki nem allergiás rá, akkor én sem értem a nemfogyasztást, de szerencsére nagy a világ, sokféle ember elfér benne.
Ameddig rámnézve nem kötelező, mindenki azt csinál amihez úri kedve van.

Józsi, a migráns köcsög 2015.04.20. 11:33:06

@háténimmár: sőt, kakas nélkül még a tanyasi tyúkok sem fognak megtermékenyített tojást tojni :D

tyberius 2015.04.20. 11:39:49

Ha már úgyis fikázzuk a posztolót, én a "vaníliás cukor" nevű hazugságba szeretnék belekötni. Az vanilincukor. És kb. annyi köze van a vaníliához, mint az almaízű ásványvíznek az almához... ugyanez igaz a "vanília aroma" néven árult bullshitre, amit még be is színeznek karamellel, hogy vaníliakivonat színe legyen, de igazából az is csak vegyileg szintetizált vanillin, feloldva.

Ha már ragaszkodunk a természetességhez, vegyük meg az igazi vaníliarudat is, és hagyjuk meg ezt a kamuizét az 100 forintos poharas "vanília"pudingnak... vagy használjuk, bánom is én, csak akkor nevezzük nevén.

szamaritánus 2015.04.20. 11:46:14

a bigott vegánok és a bigott nem-vegánok, akik a maguk igazát szajkózzák, egyformán hülyék.

Nazareus 2015.04.20. 11:59:24

@egysegelem: Sajnos a csicseriborsó-liszt se túl jó :(

2015.04.20. 12:14:55

@háténimmár, Void Bunkoid : tobb ponton is tevedtetek, tehat kezdjuk :)

1. videki gyerek vagyok, a csalad alfoldrol szarmazik, ott meg tehentol, a baromfin keresztul a sertesig minden volt, most itt a nagyvarosban, miutan egy falka kutya kivegezte kb 6-8 eve a baromfiudvart, azota csak palantazunk, vetunk, gyumolcsfazunk.

2. husevo vagyok, bar magam nem szeretem oldosni az allatokat, de megengedhetem magamnak, hogy bemenjek a boltba.
En KERDEZTEM, hogy a tojasnal meg ertheto, ha fanyalog, mert abbol kiscsirke lenne, de a tehentej fanyalgast vegkepp nem ertettem.

Erre jott a sok lelkes, aki meg akarja nekem magyarazni, honnan jon a tojas meg a kiscsibe? wtf :)

Zsalugater 2015.04.20. 12:32:55

Elképesztő, mennyire nem vágjátok, miről szól ez a blog. Akiknek ez szól, azok hoztak egy felelős, adott esetben nehéz döntést, és szeretnék egymással megosztani a tapasztalataikat, átadni egymásnak az ismereteiket. Ti meg idejöttök és szétrollkodjátok a posztokat a hülyeségeitekkel. Kíváncsi vagyok, vajon a focis, autós, sorozatos stb. blogokra is odamentek-e és magas lóról kiosztjátok-e azokat, akik annyira gyökerek, gyíkok, álszentek stb. hogy tévét néznek, fociznak, autóznak és hasonló, általatok megvetett tevékenységeket űznek.

hidroponi 2015.04.20. 12:51:58

a sok okosnak uzennem, valjek egeszsegukre a tehentej!
kivalo ize van annak a sok fasza antibiotikumnak es hormonkeszitmenynek amit megkapnak a tejjel..

Józsi, a migráns köcsög 2015.04.20. 12:55:59

@hidroponi: és áldassék a szűzmárja neve azért, hogy a növényi tejben semmilyen vegyszermaradvány nincsen! :D

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.20. 12:59:55

Ez az étel, mint egyfajta lepény a sok közül a világon, akár még jó is lehet.

De miért erőlködik a poszter, hogy azt állítsa róla, hogy palacsinta?

eßemfaßom még áll 2015.04.20. 13:04:59

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Mert kell a lelkének, hogy palacsintát egyen akkor is ha nem azt eszik.

Nazareus 2015.04.20. 13:17:04

@hidroponi: Sajnos el kell, hogy keseritselek: manapság már a növények is hormonkezeltek (pl. gyakran az eper) és hát a növényvédöszereknek sincs túl jó izük (föleg a nem engedélyezettnek, mint ami a paprikán volt nemrég).

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.20. 13:40:28

@igi1:

Speciel nem sok köze van a xilitnek a vegánsághoz, tekintettel arra, hogy a xilit szimplán kevésbé káros, mint a kristálycukor, ráadásul az íze is gyakorlatilag ugyanolyan. (Én azért eszem xilitet IS, mert lassabban szívódik fel, így kevésbé hintáztatom vele a vércukorszintemet.)

Tapmancs 2015.04.20. 14:12:11

@okostojas007: Lehet az a tojásnemevés mögött a filozófia hogy akkor a nagyüzemi, "brutális" tyúktartás visszaszorul. (Hogy a tanyasi tojással mi a gond azt persze nem értem én sem.)

rfbzs 2015.04.20. 14:15:58

A mezőgazdasági termelés is akar a többi gazdasági ágazat , nyereségorientált, ezért aztán akár állati, akár növényi termékeket fogyasztunk (hacsak nem 100%osan bio termelésből)bizony vegyszereket és egyéb szemetet IS eszünk. És szomorú, hogy a magyar termékekben még többet is.

Nazareus 2015.04.20. 14:31:51

@Tapmancs: Ezért eszem én biotojást (ha csak teheten 0-s vagy 1-es kódút veszek).

Void Bunkoid 2015.04.20. 14:35:18

@okostojas007: tudom, én nem is leb*szni akartalak, sőt, már a kommentedből sejtettem, hogy te eszel húst :) mindössze kifejtettem, hogy miért hülyeség buta, szemellenzős pacifizmusra hivatkozva állatot nem enni :)

_B_ 2015.04.20. 14:40:02

Hát ennek aztán semmi köze a palacsintához.
Ennyi erővel veszel tortilla lapot és telekúrod nutellával, és azt mondod rá palacsinta. A nutella fasza kis vega kaja 70% növényi olajjal, még szója is van benne :)

Nazareus 2015.04.20. 14:41:16

@Void Bunkoid: Erre lehet azt mondani, hogy "Én nem azért vagyok vegetáriánus, mert sajnálom az állatokat, hanem azért, mert utálom a növényeket."

2015.04.20. 15:02:21

@Tapmancs: tojast sokfelekepp lehet magyarazni, hogy mi a gond, nade a tejjel.. azzal mi a gond, en azt nem ertem.
a bocinak sok baja nem lesz tole, sot komolyabb gazdasagokba sajat magukat fejetik meg a tehenek, nem a gazdasszony megy oda kifacsarni belolle.

csoio csagasz 2015.04.20. 15:03:15

Vicces ez a serpenyőőrület.

Kell venni egy normális vas palacsintasütőt. Megsütni benne a palacsintát, megenni, oszt jónapot.
A meséket, hogy beleégetni az elsőt, benne hagyni az utolsót, nem elmosni, elmosni és a többi ráolvasásos baromságot el kell felejteni.

Évente egyszer adni neki flexbe vagy fúrógépbe fogott drótkoronggal, fémtisztára kicsiszolni, és jónapot, semmi gond vele. Sütés után jól kivakarni belőle fémszivaccsal az esetleges leégéseket, ahol kevés volt a zsiradék ott lekap, Leszárítani, lekenni zsírral a felületet, eltenni oszt a következő sütésig elfelejteni. 25 éve működik így a palacsintasütőm, semmi gond vele, csacsog-ragyog heti használat mellett.
Teflont elfelejteni, igazi palacsinta kinézete, szép barna foltokkal soha nem lesz.

vegan.power 2015.04.20. 15:24:17

Mint fentebb is írták már, ez a blog a vegánoknak szól. Aki nem ért egyet a meggyőződéseinkkel, miért jön ide trollkodni? Senki nem kényszerített, hogy olvasd el a receptet és készítsd el. Ha már idetévedtetek valami úton-módon, olvassátok csak el, ha tetszik. De tartsátok tiszteletben az elveinket, és a negatív, degradáló véleményeiteket tartsátok meg magatoknak.

háténimmár 2015.04.20. 15:39:14

@okostojas007: A tojásból NEM (!!!) lesz kiscsirke (a boltiból, amit a vegánok nem esznek meg), így az elméleted hamis, én kizárólag abba kötöttem bele.
A honnan jön a tojás nem szerepelt sehol, max a kakas hiánya.
Ha már wtf.

2015.04.20. 15:45:22

@háténimmár: jajj.. konyorgom meg mindig itt tartunk? ki a fene allitotta, hogy minden tojasbol kiscsibe lesz? Arra utaltam, hogy a tojasbol lesz a kiscsibe, de ha te tudsz valami mas modszert, szolj es felterjesztenek nobeldijra.

Pierr Kardán 2015.04.20. 16:12:13

Az alapkérdés az, hogy mit lehet kezdeni egy vegán nővel, aki semmilyen formában sem engedi be a szervezetébe a húst (sőt, a szájába se hajlandó venni)...

vegan.power 2015.04.20. 16:20:56

@Pierr Kardán: a hozzászólásoddal önmagadat minősíted.

hidroponi 2015.04.20. 16:43:50

@Józsi, a köcsög: jozsikam..tudod te mit eszik a tehen? vegyszermaradekos novenyeket..tehat te nem jarsz jobban, csak rosszabban, mert te meg kapsz egy <s>kis</s>nagy novekedesi hormont es antibiotikumot is melle...

randomuser1 2015.04.20. 16:49:17

@vegan.power: Vannak nagyon jó, eleve húsnélküli receptek, amik finomak és magukban jók, de vannak azok a receptek,amikhez állati összetevők kellenek, azokat elvegánosítani olyan üzenetet hordoz, mintha ti valójában igenis vágynátok az állati eredetű ételekre, csak valamilyen fura mentális gátlás mentén féltek tőle.
Szerintem ilyesmin szórakozni nem szép dolog,mert ha segíteni nem tudsz, legalább ne árts, viszont a trollok pont attól trollok, hogy semmiféle jóízlés nem köti őket, csak szórakoznak :)

micsoda? 2015.04.20. 17:54:07

Mire mind beszerzem amit a posztoló ír, rámegy a napom. Maradok a hagyományos nagyon finom palacsintánál. Tej helyett szódavizet használok. Sütőnek pedig a hagyományos vas palacsintasütőt használom, és csak erre.
@Hegyi Zsolt: Jól mondod. Amit tanultam, hogy lehet géppel is keverni:)

eßemfaßom még áll 2015.04.20. 18:02:17

@vegan.power: téged se a humorérzékedért szeretnek :)

eßemfaßom még áll 2015.04.20. 18:05:38

@Emmanuel Goldstein: Jóízlést emlegetni egy poszt alatt amiben csicseriborsóból meg szójaléből készült valamit kölessel megtöltve "túrós palacsinta" néven neveznek...

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2015.04.20. 18:10:33

Asszem sok értelme nincs írni, az index címlap meghozta az agyhalottakat is. Annak, akinek még van kedve és esze is az olvasáshoz:
botmixerrel szoktam amúgy a túrót is kikeverni, ahhoz is kiváló segítség.

Volt valami okoska itt a flexszel, hát őt se akarom én meggyőzni semmiről, flexelje a palacsintát, hajrá.

mellesleg valóban nem nagyon érthető, hogy aki nem akar vegán módon étkezni, miért zavarja, aki igen, de semmi baj, nem kell nekem mindent érteni.

78Zoli 2015.04.20. 22:09:19

zoldella.blog.hu/2015/04/19/vegan_palacsinta_zoldella_modra

Kis adalék:
zacc.nlcafe.hu/2014/06/10/78-eves-vegan-testepito-motivacios-uzenete-video/

Adalék az ujonc felfedezőknek Szent-györgyi Alberttől:
"Minden felfedezés azért felfedezés, mert ellentétben áll az ismert tudással. Ha nem áll ellentétben, akkor csak egy kis adalék. Én életemben három dolgot fedeztem fel, az egyik a C-vitamin, és a felfedezés lényegéhez tartozik, hogy azonnal elvetik, és azt mondják, hogy ez hibás…. És ma is úgy vagyok még, ha valamit mondok és elvetik, akkor ez nagyon jó, lehet, hogy ez egy felfedezés. És ha valamit elfogadnak, azon akkor elszomorodok, hogy úgy látszik öregszem és már semmi újat nem tudok mondani.”
www.youtube.com/watch?v=dIw-YO78Jr4 16:35-től hallható a fenti idézet a C-vitamin felfedezőjétől.

Köszönöm a receptet, elmentettem.

KCSI 2015.06.21. 17:28:28

Ella! Azt tudod hogy a vaníliás cukor nem cukor? Helyette ajánlom Neked az igazi őrölt vaníliát. Egy késhegynyi elég, és nem eszel szintetikus vackot. Egyébként a receptet majd én is kipróbálom:D

randomuser1 2015.06.21. 18:10:45

@KCSI: monnyuk, én azt gondolnám elsőre, a vaníliás cukor a vanilinrúd valamiféle kifőzete+cukor, de ha nem így van, tannícs, mi alapvetően mindenre nyitottak vagyunk :)

KCSI 2015.06.22. 10:05:25

A vaníliás cukor egyike az élelmiszer-ipari csalásoknak. A vanília aromát szintetiusan állítják elő, aromája van nem íze, és nem tartalmazza a valódi vanília jótékony hatásait. A cukor pedig fehér cukor. Nekem a gondom a szintetikussal van, igyekszm ezeket elkerülni. A fehér cukor meg finomított. Nem nagy dolog, de nekem fontos miből vannak a dolgok, amiket el akarnak adni... Vaníliás cukrot úgy tudunk készíteni, hogy a vanília rudat beletesszük egy kg cukorba pár hétre. Mivel mi cukrot sem nagyon eszünk ezért én csak a vaníliát használom, lehet kapni vanília por alakban is. A gyrekeknek ilyenkor nádcurot szoktam darálni, pici fahéjjal, pici vaníliával, ha nagyon kell. De a palacsintába egyáltalán nem teszek.

ZöldElla 2015.07.01. 19:24:16

@KCSI: Tudom, hogy a vaníliás cukor ipari termék de az őrölt bourbon vaníliát nem akartam a receptbe írni, mert sokan valószínűleg nem fizetnek ki 5-10 gramm vaníliaporért az 1000 ft-ot. Természetesen azzal finomabb és jobban szeretem én is a valódi vaníliát használni. Fehér cukrot én csak a sütikbe használok, mert a kókusz virág cukor vagy az agave arany árba vinné a sütit. Amúgy a hétköznapokban nem igazán használok cukrot.
Azt mondják a nádcukor se sokban különbözik a finomított fehér cukortól. Érdekes olvasmány William Dufty Cukor blues című könyve. Megdöbbentő infók vannak benne. :)

Borzasztó Károly 2015.07.10. 10:14:54

@agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit: Gondolom a vegánok azt gondolják, hogy szegény tehén ki van használva a tejéért, ami a tehén része volt stb. Viszont az istállótrágyával trágyázott növényeket miért fogyasszák a vegánok, azt nem értem.
Tojást egészen biztosan azért nem esznek, mert azt hiszik, hogy fáj a szerencsétlen tyúknak, amikor kitojja a tojást.

Borzasztó Károly 2015.07.10. 10:17:41

@ZöldElla: szerintem ha kókuszzsírra, őrölt narancshéjra és egyéb vegán különlegességekre tellik, van pénz vanilla rúdra is. :)

Borzasztó Károly 2015.07.10. 10:40:43

Feljebb írták, hogy le kell égetni pár palacsintát, utána már többet nem fog leégni, csak nem szabad elmosni. Volt, aki írta, hogy a vasserpenyő a tuti, de azért évente egyszer fúrógépbe, vagy flexbe! fogott drótkoronggal tisztítás ajánlott.
Én azért ezeket nem ajánlanám. Biztosan megvan a maga bája ennek, de hogy nem lesz tiszta a palacsintasütő, az biztos. Kell venni egy jó minőségű, rendes teflonos serpenyőt, amit lehet mosogatógépbe tenni. Ennyi. Zsírt, olajat úgyis kell egyszer a sütés kezdetekor alátenni, utána már nem muszáj, egészségesebb is. A gyerek pedig nem a foltokat keresgeti a palacsintán, hanem csak az számít, hogy finom legyen és sok.

Egyébként a speciális sűrű tészta miatt ebből csak elég vastag palacsintákat lehet készíteni. Az ember már pár darab után megunja az életét is, ha két serpenyővel süti, akkor is. Gyorsan, nagy lángon nem lehet sütni, mert odaég azelőtt, hogy fordítani kellene, kis lángon pedig letapad akkor is, ha bőven van alatta zsír. Én úgy szoktam az ilyen sűrűbb tésztáknál, hogy nagy lángra teszem, mikor ráteszem a serpenyőt, majd lejjebb húzom. Mikor átfordítom, ugyanígy. Ja és közben az időt figyelni, mert piszkálni sem lehet idő előtt.

heagnes 2015.08.19. 18:20:16

szia,hát én nem tudom,mi a bánat lehetett a gond ,mindent a leírás szerint tettem bele és nem sikerültek a palik,pedig a teflonos serpenyőbe tettem olajat,mivel zablisztből szoktam palacsintát készíteni és az igényli.Nekem ez nem sikerült :( 5 ből 5 leragadt és oda kozmált.Lehet liszt függő,tudom,meg a rizstejem is lehet más.Közel nem ilyen állagú volt :( a kész sem,nekem sokkal sötétebb lett.

ZöldElla 2015.08.22. 19:39:44

@heagnes: Szia. Hagytad állni a keveréket, hogy összeálljon? Nekem akkor volt rossz, amikor türelmetlen voltam és nem vártam.
Az éppen használt lisztektől is függ a keverék, lehet hogy picit több szóda és/vagy olaj kell még a tésztába. Én zabliszttel még nem csináltam, de az elég nehéz liszt szerintem de pl. ha rozslisztből egy picit is többet rak az ember a tésztába az meg tudja szívatni tapasztalataim szerint.

heagnes 2015.08.22. 21:07:56

szia,igen hagytam állni,szerintem liszt a ludas és a rizstej,nem baj csináltam zabliszteset :)

ZöldElla 2015.08.22. 23:45:13

@heagnes: Bolti vagy házi rizstejet használtál? Ha bolti akkor az is lehet a ludas mert azokban is mindig van plusz állag vagy sűrűségjavító ezért máshogy viselkedhet. Én otthon géppel főzött rizstejet használtam.

heagnes 2015.08.23. 05:13:09

igen bolti,Osztrák Vega Vita rizstej
süti beállítások módosítása