Kókusztejes datolya (energia)turmix
2014. június 30. írta: ZöldElla

Kókusztejes datolya (energia)turmix

Egy poszt bejegyzésben olvastam, hogy lehet simán csak datolyából is turmixot készíteni és állítólag nagyon finom. Ez felkeltette az érdeklődésemet és utánakérdeztem, hogy hogyan kell elkészíteni. Pofon egyszerű, lényegében 20 dkg áztatott datolyát kell kb. fél liter vízzel homogénné turmixolni. Nem vártam vele sokat és elkészítettem én is, azonban zöldellásítottam és picit a magam ízlésére alakítottam ezt az egyszerű turmixot.

kokdat2.jpg

Számomra valahogy adta magát, hogy kókusztejjel (saját készítésű) és ne vízzel turmixoljam össze a datolyát. Emellett adtam hozzá még avokádót, hogy kicsit krémesebb legyen és egy csipetnyi vaníliaőrleményt a kulináris élvezetek fokozása miatt. Mielőtt leírom, hogy miből mennyit használtam szeretnék egy rövid kis kitekintést nyújtani arra, hogy az összetevőket illetően milyen információkat érdemes tudni. Valószínűleg sokan ismerik azt a mondást, hogy az vagy, amit megeszel éppen ezért hasznos tudni, hogy milyen élettani hatása, illetve vitamin és ásványi anyag tartalma van annak, amit a szervezetünkbe juttatunk.

A datolya egyes feltételezések szerint a Perzsa-öbölben jelent meg és kb. Kr.e. 2500 környékén kezdték el a tudatos gazdálkodását, termesztését. A datolyapálma gyümölcsei a levelek alatt fürtökben jelennek meg és fejlődnek ki. Érdekesség, hogy a beporzástól számítva 200 nap szükséges ahhoz, hogy a datolya teljesen beérjen, azonban több fejlődési szakasza van, amely mindegyikében fogyasztják és használják a gyümölcsöt. A datolyában magnézium, vas, kalcium, kálium, mangán, réz, folsav, foszfor, A1-, B1-, B2-, B3-, és B5-vitamin található. Igen magas a cukor tartalma, 70% de ez fruktóz, amit elméletileg sokkal jobban fel tud dolgozni és hasznosítani a szervezetünk, mint a szacharózt, azaz a finomított cukorrépát. (1, 2)

A kókusz származási helye ismeretlen, csak annyi biztos, hogy a kókuszpálma a trópusi égövön honos. A fa 30 méter magasra is megnőhet, a termése, a kókuszdió pedig 1-2,5 kg súlyú lehet. A gyümölcs húsa 60-70% zsiradékot tartalmaz. A kókuszpálmának minden porcikája felhasználásra kerül, még a be nem porzódott virágok is, amikből a kókuszvirág cukrot készítik. A kókuszdióban vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium, foszfor, C-, E-, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin található. (3)

kokdat1.jpg

Az avokádó, vagy más néven az aligátorkörte Közép-Amerikában honos és Kr.e. 5000 körültől már fogyasztják a termést. A fa 10-20 méter magasra nő meg és évente 5-20 kg termést hozhat. A termések 7-19 fokos hőmérsékleten maximum 1 hónapig tarthatóak el, az erősebb hűtés károsítja őket. Az avokádó sok fehérjét és olajat tartalmazó gyümölcshúsának mintegy 25%-os zsiradéktartalma van. A termésben lévő többszörösen telítetlen zsírsavak jó hatással vannak a szívre, erekre és csökkentik a koleszterinszintet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az avokádóban kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium, A- B1-, B2-, C- és E-vitamin található. (4,5)

A vanília az egyetlen fogyasztásra alkalmas orchideafajta, amelynek őshazása Mexikó, ahol már az európaiak partra lépése előtt is vaníliával fűszerezték a kakaót. A fűszer az valójában a 10-20 cm-esre megnővő toktermés, ami a beporzástól számítva 9 hónap elteltével fejlődik ki teljesen. A vaníliában kálium, magnézium, kalcium, B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin van. (6,7)

A turmix hozzávalói:

  • 0,5 liter kókusztej
  • 18-25 szem áztatott és kimagozott datolya
  • 1/4 avokádó
  • késhegynyi vaníliarúd őrlemény

 

Az összetevőket egyszerre a turmixgépbe rakjuk és simára, krémesre turmixoljuk. Az eredmény egy sűrű, illatos, telítő és energiát adó ital lesz. Nem mellesleg pedig kész B-vitamin bombát ihatunk, hiszen mind a négy összetevőjében megtalálható többféle B-vitamin is.

kokdat3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr986453729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása