Az ezer arcú ratatouille
2014. szeptember 12. írta: ZöldElla

Az ezer arcú ratatouille

Lecsó. Egyszerű, gyors és tipikusan magyarnak gondolt étel. Azonban ratatouille néven a francia konyhában is fut hasonló étel – csak kiegészül padlizsánnal és cukkinivel –, aminek ma már többféle elkészítési módja is megtalálható a világhálón. Mivel még szezonja van a friss, ízletes és zsenge zöldségeknek, de már itt a hűvösebb őszi idő ezért gondoltam arra, hogy összeszedek pár rendhagyó elkészítési módját ennek az ételnek, hogy kizökkenjünk az egyre szürkülő és monotonitásra hajlamos mindennapjainból.

Rakott vagy rétegzett ratatoille

Az egyik nagy klasszikus elkészítési mód, amikor a felkarikázott cukkinit, padlizsánt, hagymát és paprikát szépen egymásra rakják, majd paradicsomszósszal leöntik. Igazán látványos így az étel és a felszolgálásnál se kell külön az elrendezésre figyelni, hiszen már eleve esztétikusan vannak a tálba helyezve a zöldség szeletek.

rat1.JPG

Ratatouille grillezve

Egyszerűen feldaraboljuk az alapanyagokat (cukkini, padlizsán, lila hagyma, pritamin paprika, paradicsom, fokhagyma) és a megsózott fűszerezett (provence-i fűszerkeverék) olívaolajban megforgatjuk, majd grill sütőn megsütjük. (Lehet kapni konyhai használatú grill sütőket.) Ha készen vannak a zöldségek, akkor feldarabolva őket bagetten vagy pirítóson veganézzel, magtejföllel vagy növényi joghurttal fogyaszthatjuk.

rat2.jpg

Ratatouille pizza

Ehhez azt hiszem nem sokat hozzáfűznöm, hiszen a pizza tésztánkat egyszerűen csak megpakoljuk a klasszikus ratatouille alapanyagaival. Arra érdemes figyelni, hogy a padlizsánt és a cukkinit sütés előtt sózzuk be és állni hagyjuk, hogy levet eresszenek. Paradicsomszószhoz olajon fokhagymát pirítunk, majd hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és az ízlés szerinti fűszereket. Ezt rákenjük a pizzatésztára, amire rápakolhatjuk a zöldségeket és már tolhatjuk is be a sütőbe a pizzánkat.

rat7.JPG

 

Csicseriborsós ratatouille

Ez esetben a csicseriborsó kivételével minden összetevőt feldarabolunk és a 220 fokon előmelegített sütőbe betesszük sülni 30-40 percre, amíg el nem kezdenek enyhén barnulni a zöldségek, illetve amíg a  paradicsom "szósszá" nem sült. Ekkor hozzá adjuk a már megfőzött csicseriborsót és tovább sütjük 5-10 percig.

rat3.jpg

 Sült ratatouille-s tészta

Ez esetben kockázzuk fel az alapanyagokat és koktélparadicsomot használjunk. Terítsük szét a tepsiben  a zöldségeket, majd öntsük rá fokhagymás-olívaolajos-paradicsomszószos-olasz fűszerkeverékes  szószunkat és keverjük össze. A sütőben 45 percig süssük a zöldésgeket. A sülés ideje alatt főzzük ki a durum (tojás nélküli)/üveg/rizs tésztánkat, majd frissen vágott és aprított bazsalikommal tálaljuk.

 rat4.jpg

Quinoa-s ratatouille leves

A feldarabolt padlizsánt, cukkinit, hagymát és fokhagymát az olajba, majd az edényt tegyük egy előmelegített helyre. Hirtelen sütéssel főzzük 2 percig a quinoa-t és a fűszernövényeket. A quinoa elkezd barnulni, a zöldségek pedig karamellizálódni, majd folytonos keverés mellett adjuk hozzá a zöldség leves alaplevet, a  paradicsomszószt és a paprikát. Kb. 20 percig hagyjuk párolódni, majd frissen vágott bazsalikommal, növényi sajttal és krutonnal tálaljuk.

 

rat5.jpg

 Ratatouille Minestrone

A fazékban melegítsünk fel 2 ek olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az aprított paradicsomot és főzzük 1 percig. Adjunk hozzá vizet és hagyjuk forrni. Forrás után adjuk hozzá a durum/üveg/rizs tésztát, a babot és a csíkokra vágott sült padlizsánt, cukkinit és paprikát, illetve a bazsalikomot. További 5 percig főzzük, majd tálaljuk.

 rat6.jpg

Nyers vegán ratatouille

 Az alapanyagokat egyszerűen hámozzuk meg és ízlés szerint aprítsuk fel. Aszalt paradicsomból, vízből, pici citromléből és fűszerekből elkészíthetjük a paradicsomszószunkat. Kész is. :)

rat8.jpg

 Remélem sikerült ötletet adnom a magyaros lecsó átértelmezésére és picit izgalmasabbá tételére. Személy szerint imádom a lecsót de azért valljuk be, hogy olykor a megszokottól eltérően elkészített változat   látványa és íze igencsak jól tud esni mind a szemünknek,mind az ízlelőbimbóinknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr786623917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2014.09.13. 06:35:06

lecsó ez geci, nem kell a rovásírás :D
süti beállítások módosítása