A gyilkos selyemzsinór
2018. szeptember 24. írta: ZöldElla

A gyilkos selyemzsinór

A selyem finom érintése és lágysága mindenkit elbűvöl, azonban a nemes agyag mögött brutális kegyetlenség bújuk meg.

 gyilkos_selyemzsinor.jpg

A selyem története

A selyem karrierje a legendák szerint Kr.e. 2640 körül indult, amikor Xi Lingshi kínai császárné forró teájába egy selyemhernyó gubója esett és a hő hatására finom fonalat eresztett a bebábozódott hernyó gubója. Közel 4500 éves iparról van szó, amely során megszámlálhatatlanul sok életet oltottak ki azért, hogy az emberek selyemben pompázhassanak.

selyem_zoldella_vegan_eletmod_blog_11.jpg

A hernyók fejlődése

A selyemhernyó (Bombyx mori) fejlődése 4 szakaszból áll. Pete, hernyó, báb és lepke. Kb. 1300-1600 selyemhernyó pete tesz ki 1 grammot és egy nőivarú lepke kb. 400-600 petét rak le. A peték fejlődéséhez megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú környezetre van szükség, azonban a peték kelési időszaka rövid, kb. 3 nap alatt kelnek ki. A bebábozódásig ötször vedlenek le. Két vedlés közötti időszak egy életkornak számít. Kb. 32 napos koruk körül kezdik el keresni a bebábozódáshoz alkalmas helyet. Ez a természetben egy faág lenne, azonban a selyemhernyó tenyészetekben rácsosan kialakított fakkokat alakítanak ki.

A selyemgubót a hernyók 2-3 nap alatt szövi maga köré a szövőszemölcsén át kibocsájtott selyemszálból. A selyemszál alkotóeleme a fiborin, amit a szericin tart össze.Egy selyemhernyó kb. 400-600 méter hosszú selyemszálat készít maga köré. A hernyók életük 38. napján alakulnak át bábbá és az 56. napon kelnének ki. A gubóból kijutáshoz nedvet választanak ki az állatok, amely a selyemszál feloldódásához vezet.

A selyemszál

Ezek a gubók azonban a selyemipar számára selejtesek lennének, hiszen a selyemszál folytonossága ezáltal megszűnik. Azért, hogy a selyemszál legombolyítható és feldolgozható legyen, ahhoz az állatokat a bebábozódás ideje alatt ölik meg a begubózódást követő 8-10. napon. Ezt az eljárást fojtásnak nevezik, amit forró levegővel való szárítással végeznek el.

A szárítási hőfok és időtartam befolyásolja a későbbi selyemszál minőségét. A legombolyításhoz, amelyet gépek végeznek, a gubókat 90 fokos vízben főzik meg. A főzés során a szericin réteg megpuhul, amitől a gubó szála lefejthető. 

Mivel a selyemszálak nem elég erősek, ezért 3-8 gubó szálát egy fonallá egyesítik, amit grège-nek hívnak. 1 kg gubóból - kb. 3000 bebábozódott hernyó -  kb. 250 gramm szál nyerhető. 8-10 óra alatt 300 gramm grège fejthető le. A selyemszálakról szappanoldaltban oldják le a szericin réteget, vagyis hámtalanítják. A hámtalanítás tömegvesztéssel jár, így fémsós oldattal növelik vissza a selyemszálak súlyát. A grège összecérnázásával állítják elő az iparban használt selyemfonalat.

A selyem felhasználási területei

A hernyóselymet a ruhaipar mellett a textil- és kozmetikaipar is használja. A selyemruhák és kendők mellett gyakori a felhasználása az ágynemű gyártásban, ahol huzatot vagy paplantöltet készítenek az anyagból. A paplantöltetek a fonalkészítésre nem alkalmas, fellazított gubók kellő méretre történő szétterítésével és több réteg egymásra fektetésével készítik. A festett selyemsálhoz, a  selyemfüggönyhöz, illetve a perzsaszőnyegek készítéséhez is használják a selymet. A kozmetikaiparban elég elterjedtek a selyemproteines tusfürdők, testápolók, krémek és egyes dekorkozmetikai termékek. Ez esetben is - mivel a selyemszál maga protein0, azaz fehérje tartalmú - a hibás, le nem göngyölíthető gubókat használják fel. Tehát ebben az esetben is ha valaki selyemproteint tartalmazó terméket vásárol, akkor ezt a kegyetlen ipart támogatja.

 

Egy indiai férfi azt állítja, hogy feltalálta az Ahimsa selyemgyártást, tehát olyan technológiával dolgozik, amely során nem ölik meg a bebábozódott hernyókat. Kérdés viszont, hogy a begubózódás melyik időszakában kezdik lefejteni a selyemszálakat, az állatok melyik fejlődési fázisukban vannak, illetve a gubójából kirakott állatokkal mi történik ezután.

 

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png pin.png
instanak.png yt.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr6514253649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2018.09.24. 17:23:05

A következő poszt szólhatna a Gyilkos krumplipüréről ami szegény burgonya brutális legyilkolásával kezdődik

tamask 2018.09.24. 17:30:30

Borzasztó. A holokauszt ehhez képest...

CCnick 2018.09.24. 17:39:22

Az előbb a lányom kiment a kertbe és leptépte egy csomó sikolozva az kegyelemért könyörgő petrezselyem levelét. És közben vidáman nevetett ez a pszichopata kölyök.

Liping 2018.09.24. 18:28:53

Szerintem tömeges borzongást váltott ki ez a cikk, az a sok szegény báb, úristen! Remélem lesz írás a méhek kizsákmányolásáról is, külön hangsúlyt fektetve arra is, hogy súlyosbító körülményként nőivarú állatok az áldozatok!

Basz-ommm 2018.09.24. 18:36:05

@CCnick: Tényleg nagyon vicces, azóta is a térdemet csapkodom.

Jakab.gipsz 2018.09.24. 19:18:34

Imé, egy technológia ismertetése egy modern demokrata szájából ez a politikailag korrekt új beszéd,

A szerző (kb. dr Szöszi), egy jog-államban kiáll és kampányt indít a hernyók jogariéit.

TixTide 2018.09.24. 19:53:49

Mi az a nemes AGYAG?

"A selyem finom érintése és lágysága mindenkit elbűvöl, azonban a nemes agyag mögött brutális kegyetlenség bújuk meg."

Mikrobi 2018.09.24. 20:16:36

Végigolvastam az egész cikket, de nem derült ki számomra, kiket gyilkoltak le a történelem folyamán a selyemért. A gyémántiparnál pl. tudom.

Kelemanus 2018.09.24. 20:24:52

Van egy jó könyv, “50 növény ami megváltoztatta a történelmet”
Olvasd el, aztán gondold végig mit rontottál el a cikk írásakor.
Ha nem sikerül gondolkozz a következetesség és a végigvitt gondolatmenet szavak jelentéséről is.

silverrant 2018.09.24. 21:48:45

az élet életen él.
lehet harcolni ellene.
de tény

BiG74 Bodri 2018.09.25. 00:11:08

Esküszöm a szultáni selyem zsinórra gondoltam a címnél, de valahol grèget veszítettem.

ezneménvagyok 2018.09.25. 02:01:24

Mielőtt nagyon elkezdünk harcolni a selyemlepkék/hernyók/bábok legyilkolása ellen, jó ha tudjuk, hogy a ma élő Bombyx mori egy háziasított állat, ami a szabad természetben képtelen lenne szaporodni. A háziasítás során ugyanis elcsökevényesedett a szárnyuk, elvesztették a röpképességüket, ergo a hímek nem tudnak eljutni a nőstényekhez a párosodáshoz. (Igaz, sok lepkefaj nősténye szárnyatlan vagy gyengén repülő, de a hímek azoknál is tudnak repülni.)
Szóval ha sikerül véget vetni a brutális selyemiparnak, azzal a selyemlepkének is befellegzik, mivel emberi segítség nélkül nem tud szaporodni. (És nem, a keresztezés sem használ, a vadon élő alak ugyanis már évszázadokkal ezelőtt kihalt.)

gigabursch 2018.09.25. 02:56:24

@ezneménvagyok: ,Erről nem is tudtam, hogy nincs már vadon élő alak.

Ez persze igaz a szarvasmarhára is év(tíz?)ezredek óta.
(Az őstulok és a szarvasmarha között sosem volt hibridizáció, tehát az őstulok NEM a szarvasmarha vad alakja (volt))

LoonyLuna · http://aedua.deviantart.com 2018.09.25. 06:32:35

Sőt, a kifőzött bábokat el is adják fogyasztási célra! Ha jól tudom Pesten az Ázsia Centerben lehet kapni fagyasztott selyemhernyóbábot. Csak nagyon meg kell fűszerezni, mert semmi íze nincs.

Preszkirptivizmus 2018.09.25. 09:19:13

sajnos nem lehet mast mondani, ez egy tenyleg lehengerloen ostoba cikk. a szerzo gondoljon bele, milyen privilegiumokban fuldoklik, hogy a teljesen ertelmetlen es agytalan selyemhernyobabok kegyetlen sorsan sirankozhat a vilag osszes tobbi, sokkal komolyabb es tragikusabb problemaja helyett.

tenyleg, szegyellje magat.

Lady Ann 2018.09.25. 09:29:05

"császárné forró teájába egy selyemhernyó gubója esett és a hő hatására finom fonalat eresztett a bebábozódott hernyó gubója." Felesleges szóismétlés.
"rácsosan kialakított fakkokat alakítanak ki" Szintén.
"a begubózódás melyik időszakában kezdik lefejteni a selyemszálakat, az állatok melyik fejlődési fázisukban vannak" És ez is.

Dan da Man 2018.09.25. 09:52:38

Nem értem a sok előttem szóló faszfejet. Persze tudom, hogy minden meg mindenki le van szarva, ha nem érint minket a fájdalmuk, meg tudom, hogy én is húsevő vagyok, és évente hány csirkét, sertést és marhát ölnek meg csak miattam, de akkor is...
Szerintem az, hogy a poszt írója felhívja a figyelmet arra, hogy a selyem nem csak úgy "terem", hanem sok állat adja érte az életét, nem bűn. Ráadásul az élelmiszerrel ellentétben itt egy divatcikkről beszélünk. Csak azért mert a csincsilla aranyosabb, azért neki kijárt a védelem a bundává válás elől?
Azt gondolom, hogy igenis vannak emberek, akik ha tudják, hogy egy-egy hobbijuk vagy hóbortjuk milyen károkkal van a természetre vagy más lényekre, akkor esetleg megszűntetik, vagy redukálják azt. Szóval az ilyen cikkek hasznosak lehetnek. Én legalábbis örülök, hogy ezt megtudtam (bár boldogabb nem lettem tőle).
Úgyhogy köszönöm a blogírónak, a sok okoskodó meg élje ki a nyomorúságát azzal, hogy osztják az észt. Ahogy a selyemhernyókkal, velük sem cserélnék egy pillanatig sem, mert szar lehet nekik.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.25. 09:52:55

" ... Közel 4500 éves iparról van szó, amely során megszámlálhatatlanul sok életet oltottak ki azért, hogy az emberek selyemben pompázhassanak. ... "

Szerinted Mo. egy évi kenyérfogyasztásához hány db gabonaembriót kell elevenen megnyúzni és megőrölni?
A salátát is érzéstelenítés nélkül csonkítják meg, kitépik a gyökerét a földből és utána a gyökérnyaknál amputálják...

Vagy nézzük meg mit művelnek a halászhajók a halakkal, hány milliárd tengeri élőlény pusztul el kínhalálban, hogy a tengerparti népek jóllakjanak, a maradékot megszárítják és megőrlik, bekeverik takarmánynak vagy elkomposztálják trágyának, de van úgy a konzervfeldolgozónak kialakított nagy hajókon a tetemek használhatatlan részét (ami veszélyes hulladék) még a tengeren visszaöntik a vízbe, és le van tudva a probléma....

Jajj, minnyá megsajnálom a selyemhernyókat :-)

kvadrillio 2018.09.25. 09:57:09

EBBŐL IS SELYEMZSINÓR LESZ ?????

Gazdaságpolitika
Európai ügyek
Európán kívül
Veszélyzónák
Vállalati hírek
Tőzsde
Autó
Kultúra

A legújabb vita forrása: a szíriai légvédelem megerősítése

2018. szeptember 25., kedd Európán kívül, Veszélyzónák

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy a szíriai légvédelem megerősítéséről hozott orosz döntés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy elhárítson a nemzetközi terrorizmus ellen harcoló orosz katonák életét veszélyeztető bármilyen fenyegetést – írta hétfőn kiadott tájékoztatójában a Kreml sajtóirodája. Jeruzsálemi tájékoztatás szerint Netanjahu viszont úgy véli, hogy az orosz lépés veszélyezteti a térség biztonságát.

Az orosz tájékoztatás szerint az izraeli fél által kezdeményezett beszélgetés során Putyin azt mondta, hogy az intézkedés megfelel a kialakult helyzetnek. A két vezető folytatta a múlt hétfőn a szíriai légvédelem által lelőtt orosz Il-20-as felderítő repülőgép pusztulásával kapcsolatos körülmények megvitatását, “tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg által a légiereje műveletéről adott információ eltér az orosz védelmi minisztérium által levont következtetésektől”. Az incidensben 15 orosz katona vesztette életét. “Az orosz fél abból indul ki, hogy éppen az izraeli légierő tevékenysége volt a tragédia fő oka” – áll az orosz elnöki hivatal közleményében.

Az izraeli miniszterelnök ismételten együttérzését fejezte ki az orosz katonák halála miatt.

A Háárec című újság honlapja az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye alapján azt írta: Netanjahu azt mondta az orosz elnöknek, hogy a fejlett fegyverrendszerek felelőtlen kezekbe helyezése növelné a térség veszélyeit. Netanjahu hozzátette, hogy Izrael továbbra is megvédi biztonságát és érdekeit.
A nap folyamán korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy Oroszország két héten belül Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának. Ez több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, gyorstüzelésű és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik. A miniszter emellett kijelentette, hogy Oroszország a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.

Orosz légvédelmi rakétarendszert telepítenek Szíriába

“Meggyőződésünk, hogy ezen intézkedések megvalósítása le fogja hűteni a forró fejeket, és visszatartja őket az olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek kockázatot jelentenek katonáinkra. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk a helyzet alakulásának megfelelően reagálni” – mondta.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.25. 09:58:42

@Dan da Man: " ... Nem értem a sok előttem szóló faszfejet. ... Szerintem az, hogy a poszt írója felhívja a figyelmet arra, hogy a selyem nem csak úgy "terem", ... "

Jót faszfejeztél, faszfej! Aki eddig nem tudta, hogy selyemhernyók gubójából készül a selyem, az valszleg nem járt iskolába és olvasni sem tud, főleg nem ezt a cikket fogja elolvasni.

Amúgy meg az ezévi selyemhernyó halállistáról olvasd fel a neveket lécci, kíváncsi lettem rá, név szerint melyik hernyók haltak szárítás általi halált... :-)

Faszfej :-)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.25. 10:02:10

@kvadrillio: Hülye vagy, ezek nem selyemhernyók, hanem selyemhernyótalpas szamurájok.

Szelid sunmalac 2018.09.25. 10:57:09

@Dan da Man: Persze, hogy nem erted. De nincs ezzel semmi gond.

Bkkzol 2018.09.25. 12:16:41

@CCnick: és amikor a paradicsomot paszírozzák??? különösen ha előtte még elevenen megnyúzták. ahhoz képest az inkvizíció egy esti mese volt!

gigabursch 2018.09.25. 14:40:50

@Magánvéleményem:
Ahhh, Markos-Nádas-Boncz. Örök.

BVsz 2018.09.25. 16:30:18

@Magánvéleményem:
"Jót faszfejeztél, faszfej! Aki eddig nem tudta, hogy selyemhernyók gubójából készül a selyem, az valszleg nem járt iskolába és olvasni sem tud"
Kemény szavak ezek egy olyantól, aki saláták érzései miatt aggódik.
Ha jártál volna iskolába tudhatnád, hogy a növények központi idegrendszer híján nem képesek fájdalmat érezni.
Ez kb harmadik osztályos tananyag.
Szóval amikor zöldségek "kínzásáról" beszélsz, és próbálsz emóciókra apellálni, azzal csak a saját mérhetetlen tudatlanságod szemlélteted.

midnightcoder2 2018.09.25. 16:40:56

@BVsz: Kérdés, hogy a rovarok tudnak-e ? Mert hogy az õ idegrendszerük elég drasztikusan eltér a gerincesekétõl. Különösen igaz ez egy átalakulás alatt lévõ rovarra. Másrészt a növények is kommunikálnak, csak vegyi úton, és sokkal lassabban.

Amúgy pedig akkor el lehetne filózni Pl. a rovarirtás során megölt rovarok sanyarú sorsán is. E nélkül viszont tömegesen halnának éhen az emberek, beleértve a post elkövetõjét is.

tamask 2018.09.25. 18:34:47

@Dan da Man: "nem érint minket a fájdalmuk, meg tudom, hogy én is húsevő vagyok, és évente hány csirkét, sertést és marhát ölnek meg csak miattam, de akkor is..."

1. A selyemhernyóknál pont az a vicc, hogy tudományosan nem igazolt, hogy egyáltalán éreznének fájdalmat bebábozódva. Hasonlóan sok gerinctelen, nem érezhet egyáltalán fájdalmat, mert nincs hozzá kellő idegrendszere. Például osztrigák és más kagylók tudósok szerint kb. annyi fájdalmat érezhetnek, mint egy diófa vagy egy napraforgó növény.

2. A csirkét, sertést, marhát amit megeszel nem csak miattad ölik meg. Hacsak nem nagyanyád udvarán rámutatsz egy csirkére és azt neked ott levágja a nagymutter.
Amit boltban, étteremben eszel, azt a húst jóval azelőtt kimetszik az állatból, mielőtt te megéheznél. Nem neked és nem miattad vágják le, hanem eladásra, bárkinek, akrárkinek, csupán mert az állat megnőtt és ideje volt levágni.
Sőt, ha mondjuk egy csirkét hat napja levágtak, szétkapták darabokray berakták a hűtőpultba és mások csak a mellét veszik meg, te meg megmented a combját a kidobástól, akkor az amúgy kidobandó részt megmented a hulladékká válástól.

tamask 2018.09.25. 18:36:34

@Dan da Man: ha bezárod a selyemhernyó farmokat, akkor a selyemlepke kihal. Mert a természetben már egyáltalán nem él meg.

BVsz 2018.09.25. 19:00:57

@midnightcoder2:
Egy biztos, a selyemhernyónak van agya. Nyilván nem racionális azt feltételezni, hogy ugyanolyan szinten van tudatában a környezetének mint egy kutya. Kisebb az érzelmi skála amit egy hernyó képes megélni. De a kisebb még mindig több, mint a semmi.
Nem értem a kommunikáció hogy jön ide, nincs logikai összefüggés.
A kommunikáció egy jelrendszer amit képesek vagyunk különböző elektronikai cikkekbe programozni. A számítógépen is kommunikál más gépekkel, a telefonom is más telefonokkal. A növényi kommunikáció azt mutatja hogy intelligensek, nem azt, hogy érző lények.
Az iphone-om is intelligens, kommunikálni is tud, ettől még nem érző lény, nincs morális értéke.
"Amúgy pedig akkor el lehetne filózni Pl. a rovarirtás során megölt rovarok sanyarú sorsán is"
Hosszadalmas off topic téma, aminek vitatása nem időszerű.
Majd ha az embereknek sikerül megértenie, hogy ízélményért malacokat ölni nem etikus, akkor lehet arról beszélni, hogy hogyan tudnánk növénytermeszteni úgy, hogy az minél kevesebb "kevésbé érző" rovar megölésével járjon.
Ja még annyi hogy a selyemproblémát megszüntetni rendkívül könnyű, egyszerűen nem veszel selyemcuccot, rovarölésmentes mezőgazdasághoz a növénytermesztést alapjainál fogva kéne megreformálni olyan technológiák beiktatásával, amik még elméleti szinten sem léteznek.

Powerslave 2018.09.25. 20:09:40

Skandallum! Mindenki egyen követ!

CCnick 2018.09.26. 09:52:11

@Dan da Man: "Nem értem a sok előttem szóló faszfejet."

A hülyék már csak ilyenek, nem értik az értelmes embereket.

CCnick 2018.09.26. 10:11:55

@BVsz: "Az iphone-om is intelligens"

Nem az.

"Hosszadalmas off topic téma"

Miért is? Miben különbözik egy légy agyoncsapása kizárólag azért mert zavar az ottléte egy selyemhernyó kinyírásától mert kell a selyemszálra?

BVsz 2018.09.26. 13:21:39

@CCnick:
"Nem az."
Oké, felőlem kukacoskodhatsz az intelligencia definícióját illetően, én mint a köznyelvben és techközegben elfogadott általános jelentésére gondolok. Pl. nem csak egy feladatot ellátó, hanem multifunkcionális. Feladat elvégzése közben figyelembe veszi a környezeti hatásokat és ezekhez alkalmazkodva vagy ezeket manipulálva képes munkát végezni stb... Lásd pl. intelligens mosógép, bojler, napelem, borotva, telefon...
"Miben különbözik egy légy agyoncsapása kizárólag azért mert zavar az ottléte egy selyemhernyó kinyírásától mert kell a selyemszálra? "
Nem sokban...
Mindkét esetben szükségtelenül ölsz. Az érveid pedig légynél "csak mert zavar" selyemhernyónál meg mert trendi, divatos.
Ez nem azt jelenti, hogy csukjuk börtönbe aki lecsap egy legyet, csak azt, hogy ha tehetjük, válasszuk az erőszakmentes megoldást.

CCnick 2018.09.26. 15:22:36

@BVsz: "Pl. nem csak egy feladatot ellátó, hanem multifunkcionális. Feladat elvégzése közben figyelembe veszi a környezeti hatásokat és ezekhez alkalmazkodva vagy ezeket manipulálva képes munkát végezni stb... Lásd pl. intelligens mosógép, bojler, napelem, borotva, telefon."

Ja, hogy te reklámbullshitekben gonsolkozol, akkor nem szóltam. Intelligens a mosópor is, hiszen megmondta a persil. Meg intelligens a kombináltfogó is, hiszen egy halom funkciója van, nem csak egy (multifunkcionális).

"Mindkét esetben szükségtelenül ölsz."

Mindkét esetben szükségem van a megdöglésükre a saját életem javulásához.

"Ez nem azt jelenti, hogy csukjuk börtönbe aki lecsap egy legyet"

Tök jó. Igazán örülők ennek.

"válasszuk az erőszakmentes megoldást."

Válassz. Én meg lefújom kemotoxal azt a rohadékot.

BiG74 Bodri 2018.09.26. 20:23:15

Amikor a selymet elkezdték gyártani, az ember még sokkal közvetlenebb kapcsolatban állt és élt a természettel, mint most.

gigabursch 2018.09.27. 07:25:04

@BVsz:
Namost, ha nekem elmondod, hogy a hormonális, feromonos, illatanyagos kommunikáció, ami akár a te szervezeteden belül, akár pl. növények között zajlik, hogy lesz elektromos jelátvitel, akkor megtapsollak.
De szerintem túltoltad a szekeret.

Egyébiránt tudom javasolni, hogy Wohllebentől olvasd el a "Fák titkos élete" c. könyvet. Tanulsz belőle néhány dolgot kommunikáció és energiaforgalom szinten is. S minő meglepő, azt is megtudod,hogy a növények hogyan reagálnak a "fájdalomra".
Abszolút hétköznapi embereknek írott kézzel fogható tudomány.
(személy szerint egy kicsikét Hawkins hires bestselleréhez hasonlítom, csak ez még nem ért meg akkora példányszámot és más a témája)

BVsz 2018.09.27. 11:45:52

@CCnick:
"Ja, hogy te reklámbullshitekben gonsolkozol, akkor nem szóltam. Intelligens a mosópor is, hiszen megmondta a persil. Meg intelligens a kombináltfogó is, hiszen egy halom funkciója van, nem csak egy (multifunkcionális). "
Valami ilyesmi, ja. Nézd, a probléma az, hogy nagyon nehéz definiálni az intelligenciát mert nincs letisztult, univerzálisan értelmezhető magyarázata.
Idézet a Wikipédiáról:
"Az intelligenciát sokféleképpen határozták meg, a komplex fogalom a logika, a megértés, a tudatosság, a tanulás, az érzelmi tudás, az érvelés, a tervezés, a kreativitás és a problémamegoldás kapacitásaira vonatkozik. Általánosabban úgy fogalmazható meg, mint az információ felfogásának vagy észlelésének képessége, és tudásként való elraktározása, annak érdekében, hogy az jövőbeni adaptív magatartásformák során egy adott környezetben vagy kontextusban alkalmazható legyen. "
Sajnálom, de ez alapján a persil mosóport teljes joggal nevezhetik intelligensnek, különösen kontextusban vizsgálva pl mosási képességét összehasonlítva egy szappannal.
És igen, ha bemész egy szerszámboltba, és intelligens kombinátfogót kérsz, az eladó nem a leggagyibb mezei kombinátfogóra fog asszociálni :) ezért mondtam " én mint a köznyelvben és techközegben elfogadott általános jelentésére gondolok."
"Mindkét esetben szükségem van a megdöglésükre a saját életem javulásához."
Oké, szóval ha felszállok egy buszra, és lerúgok egy utast a székről, azzal nem okoztam szükségtelenül fájdalmat, a kedvenc ablak melletti helyemen ült, az életem javulásához szükségem volt arra kilátásra amit az a hely biztosít.
Kérhettem volna, hogy üljön arrébb, de ettől még nem alkalmaztam szükségtelenül erőszakot amikor lerúgtam, nem igaz?
"Tök jó. Igazán örülők ennek."
értem én a szarkazmust :P
"Válassz. Én meg lefújom kemotoxal azt a rohadékot. "
Én meg lerúgom azt a rohadék utast aki a kedvenc helyemen ül! :D

BVsz 2018.09.27. 11:52:04

@gigabursch:
"Namost, ha nekem elmondod, hogy a hormonális, feromonos, illatanyagos kommunikáció, ami akár a te szervezeteden belül, akár pl. növények között zajlik, hogy lesz elektromos jelátvitel, akkor megtapsollak."
Totál irreleváns, hogy a kommunikáció biokémiai úton vagy elektronikusan történik. Nem ez volt a lényeg.
Lényeg, hogy kommunikációra való képességből( bármennyire flancos, bonyolult legyen az) nem következik, hogy az adott dolog fájdalmat is érez. Vagy képes szenvedni.
Nincs semmiféle tudományos bizonyíték arra, hogy a növények fájdalmat éreznek.
Sajnálom, de egy random könyv egy random erdésztől nem bizonyíték. Amiről te beszélsz, az ezotéria, nem tudomány.
Persze, ettől még lehet érdekes olvasmány.

CCnick 2018.09.28. 09:53:14

@BVsz: "És igen, ha bemész egy szerszámboltba, és intelligens kombinátfogót kérsz, az eladó nem a leggagyibb mezei kombinátfogóra fog asszociálni :)"

Az elado leginkább észlelni fogja, hogy egy konzumidióta vagy és eszerint kezel.

gigabursch 2018.09.30. 10:21:51

@BVsz:
Sajnálom, hogy olvasás helyett fröcsögsz.
Ne vedd meg, menj csak el egy könyvtárba és olvasd el.
Hidd el. Nem ok nélkül ajánlom szívből és okkulásodra.
Amúgy meg ha belemélyedsz, akkor majd szembesülsz, hogy az ezotéria helyett milyen vastagon van benne publikációs jegyzék, amit ilyen nevesincs tk. göttingeni, meg freiburgi egyetemeken végeztek, noném béla tudományos kutatók.
Mindegy...
Ne is olvasd el, fölösleges. Még a végén elbizonytalanodsz...

magánügy 2019.12.23. 14:50:25

@Mikrobi: A selyemhernyót gyilkolják le. Ugye nem gondolod, hogy élve viseli el a főzést? Na ezekből a hernyókból már nem lesz selyemlepke.

magánügy 2019.12.23. 14:52:34

@Liping: A méheket nem ölik meg a mézükért. Se a petéket, se a bábokat, se a kifejlett rovart. A selyemhernyót megfőzik, úgy pusztítják el.

édes-savanyú 2019.12.23. 15:04:06

@magánügy: ezt magyarázd meg vegánéknak. A méhek, jobb ha tudod, súlyosan kizsákmányolt állatok.
süti beállítások módosítása