4 vegán szakácskönyv, amit mindenkinek ismernie kell
2015. december 19. írta: ZöldElla

4 vegán szakácskönyv, amit mindenkinek ismernie kell

Könyvajánló

Főzni vagy enni mindenki szeret, azonban hajlamosak vagyunk a megszokott 10 receptet váltogatni és semmi újat kipróbálni, mert annak utána kell járni. Erre a problémára a legjobb megoldás egy szakácskönyv, amit csak leemelünk a polcról és az útmutatás alapján már főzhetünk is.

 

Éppen ezért szedtem össze a legújabb vegán szakácskönyveket, hogy most még a karácsony előtt leadhatjuk családtagjainknak a "rendeléseinket" vagy éppen mi lephetjük meg őket egy szuper szakácskönyvvel, hogy megmutassuk mennyire egyszerű és színes a vegan konyha.

Az alább bemutatott könyvek közös tulajdonsága, hogy mindegyik a szerzője vegan gasztroblogjából nőtte ki magát, így biztosak lehetünk benne, hogy nem egy túlspilázott, csak 5 Michelin-csillaggal rendelkező séf tudja elkészíteni a recepteket, hanem  mi egyszerű halandók is.

vegan_szakacskonyv_borito_300rgb.jpg

Adele McConnel: Vegán szakácskönyv (Bioenergetic Kidó 2014.)

Adele könyvében letisztult stílussal találkozhatunk. Piktogrammokkal tünteti fel, ha allergizáló (diófélék) hozzávaló, glutén vagy cukor mentes egy recept. Adele nem követi a hagyományos ausztrál konyhát, hanem megosztja velünk a marokkói, mexikói, thai és indiai jellegű vegán receptjeit is, ezáltal új ízvilágokat és fűszerezés módokat mutat meg nekünk főételtől kezdve a desszerteken át a saláta dresszingekig.

A könyv itt érhető el.

956023.jpg

Joni Marie Newman - Celine Steen: Vegán helyettesítők - kedvenc ételeink állati eredetű összetevők nélkül (Bioenergetic Kiadó 2016.)

Bár ez a könyv még nem jelent meg és csak 2016. februárjától lesz megvásárolható, azonban mindenképpen be akartam tenni ebbe az ajánlóba, hiszen egy zseniális kötetről van szó. Mindkét író már több vegán szakácskönyv társszerzőjeként jegyzett, így a vegán konyhát és életmódot illetően bőven van tapasztalatuk. A könyv 4 fejezetre van osztva, a recepteket rendhagyóan a helyettesítendő anyagonként állították össze, így az állati eredetű tejtermékeket helyettesítő, tojás nélküli és a húsokat kiváltó összetevőket tartalmazó alapanyagokat szedték külön, illetve a 4. részben egy kisokos áll a segítségünkre. A fejezetekben természetesen vannak főétel és desszert receptek is.

Nekem kifejezetten tetszik, hogy minden fejezet elején röviden elmagyarázzák, hogy mi a probléma az adott állati eredetű dologgal, illetve egy kis táblázatban feltüntetik itt is, hogy adott állati eredetű összetevőt mivel tudunk kiváltani. Emellett pedig minden fejezetben van egy "hagyományos" recept és annak veganizált változata, így ennek segítségével magunk is könnyedén állhatunk neki egy-egy régi recept veganizálásának.  A receptek szuperek, egyszerűek, az alapanyagok pedig könnyen hozzáférhetőek. Etikai vegánként ez az a szakácskönyv, amiért teljes mértékben rajongok.

A könyv itt lesz előjegyezhető 2016. január közepétől.

index_1.jpgÁine Calin: Legyen vegán! (Kossuth Kiadó 2015.)

Áine könyve már első ránézésre is tipikusan az a könyv, amely harmóniát áraszt és azt az érzetet kelti az emberben, hogy igen, én ezt a szakácskönyvet birtokolni akarom. Ha pedig megvásároltuk, akkor nem fogjuk megbánni mert a mindennapok során használható, könnyű recepteket tartalmazó, az egzotikus összetevőket mellőző szakácskönyvről van szó.

Áine mindegyik recepthez írt egy-egy személyes megjegyzést, élményt vagy javaslatot, illetve mindenhova oda van írva, hogy kb. hány főre való adag készíthető el. Előételek, levesek, főételek, desszertek és reggelik receptjeit találjuk meg a könyvében. A képeken Áine is megjelenik az ételfotók mellett, amelyek egy rusztikusabb francia vidéki hangulatot adnak vissza. Külön tetszik, hogy a receptek leírásánál játszottak a betűtípusokkal és nem a klasszikus forma és tördelés köszön vissza a könyvben. 

A könyv itt érhető el.

1151470.jpgElla Woodward: Egyél jókat Ellával -  (Gabo Kiadó 2015.)

Ella könyve egy picit kilóg a sorból, ugyanis nem nevezhető vegánnak, hanem csak növényi alapú összetevőket használó receptkönyvnek. A receptek között többször is felbukkan a méz, illetve Ella egészségügyi és nem etikai okból étkezik és főz csak növényekkel. A mézet egyébként agave sziruppal egyszerűen kiválthatjuk a receptekben.

Ella a recepteket aszerint csoportosította egy-egy fejezetbe, hogy mi a fő összetevőjük, így külön fejezetben találhatóak a gabonák, diófélék és magok,a hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, smoothiek és levek. Minden fejezet elején összeszedi az adott témakör fontosabb tudnivalóit, illetve a leggyakrabban használt növényfajták tulajdonságait és felhasználási módjait. Külön tetszik és kiemelendőnek tartom, hogy a könyv fűzött és nem ragasztott, a borítója pedig kemény borítós.

A könyv itt érhető el.

Én mindegyik könyvet őszintén tudom ajánlani a vegán életmóddal most ismerkedőknek, friss vegánoknak vagy a veteránoknak is, hiszen sok új és nagyszerű receptet, praktikát leshetünk el a fenti könyvekből.

Korábbi könyvajánlóim itt, itt és itt olvashatóak.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon és YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr38181158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása