5 vegán bőr alternatíva
2020. március 11. írta: ZöldElla

5 vegán bőr alternatíva

A bőripar nem csak kegyetlen, de nagyon környezetszennyező is. Éppen ezért felüdülés, hogy egyre több jó minőségű és környezetbarát anyag jelenik meg.

zoldella_vegan_blog_5_vegan_bor.jpg

A bőr cserzése során olyan környezetkárosító anyagokat használnak, mint a formaldehid, kőszénkátrány származékok és cián alapú festékek, nem beszélve arról, hogy 1 kg állati eredetű bőr kikészítése során kb. 16 000 liter vizet használnak el. A növényi alapú bőrök hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint az állati bőr, de előállításuk nem olyan környezetszennyező, illetve egyes fejlesztések során az anyagok teljesen környezetbarátok és lebomlóak.

A legtöbb forgalomban lévő "vegán bőr", vagyis a műbőrökben  PVC (poli vinil-klorid) vagy  PU  (poliuretán) lehet, melyek toxikus kemikáliákat, flatátokat és biszfenol maradványokat tartalmazhatnak.  Ezek nem csak az egészségre, de a környezetre is károsak, illetve nem lebomló anyagok és ha használhatatlanná válnak a belőlük készült termékek, akkor azok a szeméttelepek le nem bomló halmazát fogják tovább növelni. 

Mirum

A Mirum a növényi bőrök egyike az állati bőrt helyettesítő anyagok között, amely teljes mértékben biológialag lebontható. Előállítása mezőgazdasági hulladékból történik.  Kifejlesztésénél arra törekedtek, hogy egyáltalán ne kelljen olyan vegyi anyagot használni a gyártás során, amely káros lehet a környezetre. 

Az Mirumot Luke Haverhals fejlesztette ki, aki analítikus kémiából szerzett doktorátust a U.S. Naval Academy-n. Az anyag megalkotása 10 év kutatómunkájába telt. Az eljárás során a növényi rostokat (parafa, kókusz, kender)  és növényi olajokat használnak fel, amiket vegyi anyag hozzáadása nélkül is össze tudnak ragasztani. Ennek köszönhető, hogy környezetbarát lesz a termék. A Mirumot csak idén, 2020-ban tervezik bevezetni a piacra, de kifejlesztőjének öve és pénztárcája pl. már ebből az anyagból készült. 

Kaktuszbőr

A kaktusz bőrt két mexikói férfi fejlesztette ki a fügekaktuszból (használják a nopal megnevezést is erre a kaktuszra), akik olyan bőr minőségű anyagot akartak megalkotni, amely fenntartható és erőszak mentes. A kaktuszbőr rugalmas, lélegzik és tartós, ennek kapcsán pedig a ruhaipar, a bútor és az autóipar is tudja használni ezt az anyagot.

A fejlesztés 2 évet vett igénybe, míg sikerült a fejlesztők elképzeléseinek megfelelő anyagot létrehozni. A kaktusz leveleiből anyagot készítő cég a Desserto nevet viseli és egyenlőre ők az egyetlen cég, ami pozsgás növényt használnak fel bőr alternatíva előállítására. A termék fejlesztésénél fontos szempont volt, hogy a fügekaktusz egész Mexikóban megtalálható, illetve ennek a növénynek kicsi a víz igénye is, így az alapanyaghoz való hozzáférhetőség is könnyű.

Gomba bőr Muskin

 A gombabőr készítése nem újdonság, hiszen pl. Erdélyben a mai napig dolgoznak taplász mesterek, akik a taplógombából készítenek viseleti tárgyakat, azonban az alternatív bőr variációi között újdonságként jelent meg. A MuSkin a szubtrópusi erdők fáin élősködő Phellinus ellipsoideus gombát használja a fel a gombabőr előállítására. A begyűjtés után szárításon, majd pedig áztatáson esnek át a gombák, ami után nyújtható anyagot kapnak, ami formázható, vágható.

A gombabőr szintén felhasználható a ruha-, a cipő- és a kiegészítő gyártás során. Az anyag erős, tartós és légáteresztő, előállítása során nem használnak kemikáliákat. A felhasznált gombák vadon, emberi behatás nélkül nőnek, ami tényező korlátozza a rendelkezésre álló nyersanyagmennyiséget. Havonta jelenleg kb. 40-50 nm-nyi anyagot tudnak készíteni.

Ananász bőr

Az anyagot, ami a Piñatex nevet kapta Dr. Carmen Hijosa találta fel, aki 5 évig kísérletezett vele, fejlesztette és kutatta az ananászlevél ilyetén való felhasználását.  Az anyaghoz az ananász feldolgozása során korábban szemétként keletkezett ananászlevelet használják fel. Az ananászlevél rostokat szedik ki a levélből és zúzzák, illetve tömörítik össze varrható anyaggá. A gyártás során nem használnak olyan agresszív vegyszereket és festékeket, mint a bőr esetében, ezért környezetkímélőbb is.

A cég jelenleg a Fülöp-szigeteken helyi termelőktől szerzi be a szükséges mennyiségű ananászlevelet, a gazdák ezáltal plusz bevételhez jutnak, hiszen azért az anyagért fizetnek nekik, amit eddig eladhatatlan szemétként kezeltek. A cégnek fontos társadalmi kérdés, vagyis hogy a Fülöp-szigeteken élő termelőket és dolgozókat támogassa fenntartható és reálisan elvégezhető munkamennyiséget adva nekik. A Piñatex-ből cipők, táskák, kabátok, kiegészítők készülnek.

Almabőr

A  kiemelkedő technikai eljárásoknak köszönhetően már az almahéjból is képesek lélegző, erős, rugalmas és tartós anyagot előállítani, ami szintén felhasználható a kiegészítők gyártása során, habár egyenlőre főleg táskák és pénztárcák készítésénél használják ezt az anyagot. Az almabőrt is biológiailag lebomló anyagnak fejlesztették ki. Az almahéj az almalé és cider gyártása során visszamaradt hulladékból származik és 1 méter almabőr előállításához kb. 1 liter víz szükséges.

Az almahéjban több cég is látott potenciált, mint az állati bőr helyettesítője. Az egyik egy dán vállalkozás, amely The Apple Girl nevet viseli és Koppenhágában található a székhelye, míg a másik egy észak-olaszországi székhelyű Frumat nevű cég. Az almabőrből készült termékeket pl. a Happy Gennie  és a Samara nevű márkáknál vásárolhatjuk meg.

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png pin.png
instanak.png yt.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr3115481704
süti beállítások módosítása