Tudtad, hogy a humusz ehető?
2013. október 28. írta: ZöldElla

Tudtad, hogy a humusz ehető?

Vagyis helyesen írva hummus. Elsőre viccesen hangozhat, hogy ha az ember meghallja, hogy a másik humuszt evett. Legelőször én is jót mosolyogtam, de miután megkóstoltam, azután én is mondhatni a rajongójává váltam ennek a krémnek mert annyira finom. Többnyire keleti (gyors)éttermekben lehet megtalálni de egyes  élelmiszerboltokban is kapható készen.

A két fő alapanyaga a csicseriborsó és a szezámmag. Mindkét növény igen egészséges így a recept leírása mellett foglalkoznék egy kicsit bővebben is velük.

hum2.jpg

A szezámmag (Sesamum indicum) egy Indiából származó lágyszárú trópusi növény magja. Az európai konyhában kevésbé elterjedt, főleg csak a pékárukba sütve vagy tetejüket megszórva találkozhatunk szezámmaggal. Azonban keleten, pl. Kínában évezredek óta használják. Nem csak magát a magot, hanem a belőle kisajtolt olajat is. Nagyon sokan nem tudják, hogy a szezámmag egy igazi kalcium bomba, ráadásul sokkal többet is tartalmaz, mint a tej. Emellett ez a növényi alapú kalcium sokkal könnyebben beépül a szervezetünkbe, mint az állati eredetű, mert a tej és tejtermékek savasítják a szervezetet és ezt semlegesítendően a szervezet kalciumot von ki a csontokból. Emellett tartalmaz még magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat és A-, E-, B1-, B2-vitaminokat. Felhasználása sokrétű lehet: piríthatjuk, rizshez és krumplihoz adhatjuk, porítva lisztként használhatjuk,olajként pedig salátákra öntetként locsolhatjuk.

A csicseriborsó (Cicer arietinum) Kis-Ázsiában őshonos, onnan terjedt el a Földközi-tenger térségébe és Indiába. A növény maga lágyszárú, termése pedig a csüngő, ovális, kicsi és felfújt hüvelyben található, amiben 1-3 gömbölyű mag található. Tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat. Emellett hasznos ásványi anyagok is megtalálhatóak benne, mégpedig magnézium, vas és cink. Érdemes még tudni, hogy a csicseriborsó az egyik olyan növény, aminek a fehérje-összetétele legjobban hasonlít az állati eredetű, ún. komplett fehérjékre. Csicseriborsót lehet "szárazon" is venni, ekkor pár órás áztatás után nekünk kell megfőznünk, hogy használható legyen illetve kapható készen is konzerves illetve üveges kiszerelésben.

hum3.jpg

Most, hogy pontosan tudjuk, hogy mit is eszünk majd meg jöjjön a recept. A hummus elkészítéséhez szükségünk van tahinire, ami valójában szezámmagkrém. Pár perc alatt azonban könnyen ez is elkészíthető. A tahinihez szükségünk lesz:

  • 10 dkg százammag
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 0,5 dl tisztított víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pici só
  • 1 tk citromlé

A szezámmagot pirítsuk meg egy serpenyőben, hogy világos alig aranybarna színű legyen. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg nagyon mert akkor keserű íze lesz. Én folyton kevergetem egy fakanállal, hogy biztosan ne égjen oda illetve az összes mag meg tudjon pirulni. Ezután tegyük a megpirított szezámmagot az aprítóba a többi hozzávalóval együtt és aprítsuk addig, amíg krémes állagú nem lesz.


Ha készen vagyunk a tahinivel akkor tudjuk elkezdeni magát a hummus-t. Ehhez szükségünk lesz:

  • 250 gramm megfőtt csicseriborsó
  • 5-6 ek tahini
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk citromlé
  • pici olíva olaj

Az összes hozzávalót beletesszük az aprítóba és krémesre daráljuk. Ha picit keménynek gondoljuk a krémet, akkor lehet még egy pici olajat hozzáadni. Ha szeretnénk akkor ízesíthetjük is fűszerekkel vagy olívabogyóval.

hum1.jpg

Az alábbi videón látható, hogy tényleg nagyon egyszerű elkészíteni és az egyetlen, amire figyelni kell az, hogy a szezámmagot ne pirítsuk túl.

A videó a poszthoz készült, hogy megmutassam tényleg mennyire egyszerű elkészíteni ezt a különleges krémet. Nem vagyok se operatőr, se profi videós így a videóra való kommenteket kéretik hanyagolni. Köszönöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr525600770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása