Ma ismét egy receptet osztok meg, ami a húsos verzióban tudtommal igen kedvelt ételt. Azonban, mint minden húsos ételnek, a vadasnak is van vegán verziója, ami után az ember mind a tíz ujját megnyalja. A vadas mártás receptjét úgy írom le, ahogy édesanyám készíti. (Más vadast még nem ettem, nem tudom, hogy hányféle elkészítési módja lehet.)
Első lépésként készítsünk el egy pác levet, amiben pár órára pácolódni hagyjuk a szeletekre vágott búzahúst. Mi Gréta egyik páclevét készítettük el, aminek receptje itt található. A pácléhez szükségünk lesz:
- 3-4 ek olíva olaj
- 3-5 ek édes fajtájú szójaszósz a szejtán mennyiségétől függően
- pirospaprika
- só
- fehérbor ecet
- gyros fűszerkeverék
- 1 ek mustár
A szejtán/búzahús szeletek ázhatnak addig, amíg megfőzzük a vadas mártást. Ezután serpenyőben kevés olajon ki kell sütni a szeleteket. A pác miatt nagyon puha és isteni ízű lesz.
Itt mennyiségeket nem írok, mert nagyjából lehet érezni, hogy miből mennyi kell. A mártáshoz szükségünk lesz:
- répa
- fehérrépa
- vöröshagyma
- fűszerek
- cukor
- növényi tejszín
- mustár
A feldarabolt hagymát olajon meg kell dinsztelni, majd a meghámozott és felaprított répát és fehérrépát hozzáadjuk a hagymához. Kevés vizet hozzáadva megpároljuk a zöldségeket, majd hozzáadhatjuk a fűszereket: bors, szegfűbors, só, petrezselyem. Egy külön kis edényben 1-2 ek cukrot kevés vízzel karamellizálunk, majd ha megpuhult a zöldség, akkor azután hozzáadjuk a karamellt. Majd rántást készítünk, amibe növényi tejszínt és kevéske mustárt teszünk. Ezt ráöntjük a zöldségekre, picit még összefőzzük (1-2 perc), majd botmixerrel pépesítjük.
A kisütött szejtán szeleteket tojás mentes tésztával és a mártással tálalom. Elkészítésével garantált a siker. :)