Előfordul, hogy az ember olyan élethelyzetben van, hogy nincs alkalma se főzni, se ételt rendelni, se megfelelő étterembe menni, de muszáj lenne ennie.
Ha elutazik az ember vagy elfoglaltabb időszak van az életében, akkor előfordulhat, hogy nincs lehetősége vagy ideje főzni. Mivel az étkezést napi szinten meg kell oldani és nem mindenhol van lehetőség vegán opcióra, így sokat segíthet, ha fogyasztásra rögtön alkalmas készételt tud magával vinni az ember.
Erre a problémára nyújt megoldást egy webshop, amely kész vegán ételeket árusít. Az ételeket mikrohullámsütőben vagy egy kisebb fazékban pár perc alatt csak meg kell melegíteni és már fogyaszthatóak is. A termékeket az indiai Ashoka cég gyártja és az EddMost oldal forgalmazza.
A bontatlan készételek szobahőmérsékleten 12-36 hónapig tárolhatóak. Mivel magasnyomáson, 110-130 fokon csírátlanítják az ételeket, amivel elpusztítják az ételeket tönkretevő mikroorganizmusokat (vírusok, baktériumok, penész- és élesztőgombák) – befőzés elve alapján –, ezért nem szükséges tartósítószert használni hozzájuk. Emellett műaroma, ízfokozó, adalékanyag, tej-, glutén és allergén mentesek az ételek, amelyek papírdobozba és azon belül zacskóba vannak csomagolva. A tasak egyébként többrétegű élelmiszerzacskó, amely élelmiszeripari polipropilénből készül, így elvileg védve van a benne lévő étel. A tasak könnyen kinyitható, nem kell hozzá olló se. (A lenti videóban látható, hogy a zacskó könnyen és gyorsan kinyitható.)
Mivel az ételek Indiában az indiai konyha szerint készülnek, emiatt fűszeresebb, csípősebb ízesítésűek, így ezt érdemes figyelembe venni a rendeléskor. Minden ételnél a leírásban megtalálható, hogy enyhén, közepesen vagy erősen csípnek.
A tasakok mindegyike 280 grammos, így többnyire 1 ember 1 étkezésére elegek. Az áruk 690 és 890 forint között van, a kiszállítás pedig pár nap alatt megtörténik.
Én 4 fajta ételt próbáltam ki, mégpedig az ananász zöldséggel diómártásban, a feketelencse gyulyás vörösbabbal, csicseriborsó pandzsabi módra és a bombayi rizottót.
Vélemény
Ananász zöldséggel diómártásban
Számomra kissé híg volt, lehetett volna benne több zöldség is. Emellé érdemes még rizst főzni, valami kenyérfélét enni, vagy az én szükség megoldásom a zabpehely volt, hogy felszívja a szószt és meg tudjam enni. Ízre finom volt, a zöldségek állaga is pont jó, nem volt se túl kemény, se túl puha. Meglepően friss étel érzete volt.
Feketelencse gulyás vörösbabbal
Elsőre ez is hígnak tűnt, azonban volt benne bőven bab. Sőt, inkább csak a babot éreztem, a feketelencsét nem igazán. Ízre finom volt, a fűszerezése is jó, azonban számomra csípős volt. A leve enyhén olajos volt, de nem volt zavaró. Nekem ehhez mindenképpen kellett zsömlét ennem, hogy tompítsam a csípősséget, illetve hogy kitunkoljam a maradék levet.
Csicseriborsó pandzsabi módra
Ez az étel is csípős volt, de kifejezetten ízlett, mert a fekete kardamom és az édeskömény zseniálisan érződött az étel illatán és ízén is. A csicseriborsó szemek gigantikusak, pont jó keménységűre megfőzöttek. Leve ennek az ételnek is volt, de a csicseriborsó tartalma miatt elég jól elvegyült a száraz és a folyékony rész. Ehhez nem nagyon kellett se a zabpehely, se a zsemle.
Bombayi rizottó
Ez volt egy egyetlen ételtípus, ami úgymond száraz állagú volt. A baszmati rizs szintén megfelelően át volt főve, az ízesítése és a zöldségek pedig szintén finomak voltak. Mennyiségre ez volt a legtöbb, így ez volt a legkiadósabb étel is.
Összességében azt tudom mondani, hogy mindegyik étel finom volt, a rizottó kivételével a többi ételnél elsőre furcsa volt a sok lé. A fűszerezés szerintem zseniálisan finom, bár én szeretem az intenzív fűszeres ízeket. A zöldségek, a hüvelyesek és a rizs is kellően jól meg volt főve, így ha valaki tányéron rakta volna le elém ezeket az ételeket, akkor nem mondtam volna meg, hogy zacskózott készételekről van szó.
Ha már próbáltad az Eddmost által forgalmazott készételeket, akkor a komment szekcióba írd meg a tapasztalataidat!