Veggie Nyers Vegán Bisztró
2016. március 17. írta: ZöldElla

Veggie Nyers Vegán Bisztró

Vegán vállalkozás

Nyersen enni nemcsak az almát, paprikát és paradicsomot lehet, hanem lényegében minden zöldséget, gyümölcsöt és magot. Kevesen tudják, de nagyon változatos, tápláló és finom ételeket lehet nyersen is készíteni.

 

Annyira megszoktuk, hogy szinte minden ételünket hőkezeljük, hogy idegennek, idióta ötletnek tűnhet a nyers vegán étkezés. 2-3 éve még én is ódzkodtam tőle, hiszen nem ismertem, nem voltak információim és nem tudtam elképzelni, hogy salátán kívül mit lehetne nyersen enni.

A fenti kétségekre ad választ az a pár magyarországi nyers vegán étterem, amelyeket látogatni lehet. Én ezek közül a frissen nyitott Veggie Nyers Vegán Bisztróba látogattam el és kóstoltam meg a kínálatot. A Veggie a korábbi, szintén nyers vegán Mannaturál Étterem helyén nyílt meg, amelynek tulajdonosával kapcsolatban rossz tapasztalatom volt, így kerültem a helyet. Éppen emiatt egy kis fenntartással mentem be a Veggie-be, hiszen nem tudtam mire számítsak. Óriásit csalódtam, mégpedig pozitív értelemben.

veg13.jpg

A bisztró belső tere már a belépésnél is harmonikus hangulatot áraszt. Nincs túl zsúfolva, minimalista de kellemes a dekoráció, élő növények gazdagítják a teret és az ülőhelyek közül is bőven választhatunk.

Az ételek közül egy kis mix tálat kóstoltam, amely nem is olyan kicsi, egy nyers vegán hamburgert, amelynek különlegessége a kesusajt, illetve egy kapros kesusajttal töltött paradicsomot. A torták közül a citromos kesudiótortát, a csokis mentás tortát és egy csoki tortát. A mix tálról a legtöbb vendéghez hasonlóan nekem is az aszalt paradicsomos, olívás spagetti, illetve a tzaitziki ízlett a legjobban, a sütiknél pedig az abszolút favorit a csokis mentás torta volt. Ha valaki szereti a csokit és a mentát akkor mindenképpen ezt kóstolja meg.

Azonban nem csak gourmandkodni és az ízlelőbimbóimat kényeztetni tértem be a Veggie-be, hanem pár, a bisztróval kapcsolatos kérdést is feltettem a hely menedzserének, Schmied Orsinak, hogy egy újabb vegán vállalkozást tudjak bemutatni.

A Veggie Nyers Vegán Bisztró a szintén nyers vegán étterem, a Mannaturál helyén nyílt meg. Miben más a Veggie, mint az elődje?
A Veggie Nyers Vegán Bisztró tulajdonképpen a Mannaturálból nőtte ki magát. Megtartotta az előd nyers vegán irányvonalát, a recepteket, és azokat mintegy továbbfejlesztve, átalakítva egy saját irányt jelöltünk ki magunknak. A Mannaturalnál vevőbarátabb személelettel, a változatosságra törekedve állítjuk össze választékunkat, hogy abban azok is megtalálják a kedvükre valót, akik nem nyers vegánul étkeznek.

Miért volt szükség névváltoztatásra ha az előd már egy bejáratott és ismert nyers vegán étterem volt?
A Veggie elődjénél a név soha nem volt egyértelmű. Eredetileg Mannatural Ételmanufaktúra néven nyitott, a későbbiekben pedig Élet éttermére váltott. Szerettük volna letisztázni ezt a helyzetet, valamint sokan negatív tapasztalatokat szereztek a Mannaturálban, ezért is szerettünk volna függetlenedni, és mintegy tiszta lappal indítani.

Mennyiben más az üzleti modell, mint a Mannaturalnál?
A Mannaturált sajnos sokszor érte az a vád, hogy egyre inkább pénzorientálttá vált. Mi a vevőket szeretnénk előtérbe helyezni, nekik megfelelni. Törzsvásárlói programot hoztunk létre, pontgyűjtős kártyáinkat a vevők ajándékokra válthatják be. Részt veszünk különböző promóciókban, akciókban. Szeretnénk a nyers vegán táplálkozást népszerűsíteni, minél több emberhez eljuttatni, hogy ami egészséges, az lehet finom is.

A hely kialakításánál milyen szempontokat vettetek figyelembe?
A helyet minimalista stílusban terveztük meg. A letisztultság, levegős, fényes belső terekre fektettük a hangsúlyt. Alapszíneink a fehér, bézs és a zöld. Elképzeléseink szerint ez felelt meg legjobban a vegán szemléletnek. Sok zöld növénnyel rendezkedtünk be, és a főfalra egy falfestményt tervezünk, ami még nem készült el. Ez a növekedést, fejlődést, új élet keletkezését fogja ábrázolni.


Vetésforgóban érkeznek és étkeznek a vendégek, vagy a bisztró kialakítása hosszas baráti beszélgetésekre is alkalmas?
Mind a kettő előfordul. A környék tele van irodaházakkal, sokan érkeznek csak egy gyors ebédre, vagy elvitelre kérik a kiválasztott ételt. Ahogy lecseng az ebéd, délutántól kezdve pedig érkezik az a közönség, aki szeretne egy jót beszélgetni egy süti mellett, iszik egy teát, vagy elfogyaszt egy nyugodt vacsorát. Szeretjük, ha sokáig maradnak a vendégeink, hiszen ez azt jelzi számunkra, hogy kellemesen érzik itt magukat.

Hány főből áll a Veggie csapata és mik a munkakörök? Mindenki mindent csinál, vagy specifikus munkafelosztás van? Hogy néz ki egy napotok?
A Veggie csapata összesen 6 főből áll. Ebből négy fő konyhai munka ellátására kiképzett, de sok más is tartozik a feladatkörükbe. A kiszállítást is ők intézik. Segítenek az étterem körüli ügyes-bajos dolgok megoldásában és a beszerzésben. A pultban két lány dolgozik, illetve én is be szoktam segíteni. A szakácsok érkeznek először reggel, már fél nyolckor itt vannak. A nyitásra elkészítenek minden ételt, italt és desszertet. A pultos is megérkezik nem sokkal utána, rendbe teszi az éttermet, aztán indul is már az ebéd. A csapat állandóan kontaktban van, miből mennyi van, ami elfogyott pótolják a szakácsok. Délután 4 után már nem nagyon készítünk ételt, lehet, hogy így estére szűkebb kínálat marad, viszont nem szeretnénk feleslegesen sok mindent kidobni a nap végén.

A Veggie csapatában mindenki vegán vagy ez nem volt fontos szempont a munkatársak kiválasztásánál?
A pultos lányok mind vegánok, ez egy alap elvárás volt az ő esetükben. Ők adják el az ételeket, úgymond ők az étterem arcai. Nagyon fontos, hogy amit mutatnak az hiteles legyen. A konyhai alkalmazottak felé ez nem volt elvárás, nem is mindenki vegán. A lényeg, hogy szeretik ezeket az ételeket, ők is kóstolják, ezt eszik bent.

veg8.jpg

Mennyire törekedtek az idény és helyi alapanyagok felhasználására?
Mivel kizárólag nyers gyümölcsöt és zöldséget használunk a szezonalitás egyértelmű számunkra. Ezek az ételek ízükben tükrözik az alapanyagok minőségét. Értelmetlen lenne például télen szedertortát készíteni, hiszen az import melegházas gyümölcs ízetlenebb, az áráról pedig inkább ne is beszéljünk. Sok ételünknél megvannak a téli időszakban az ízben hasonló kiváltók, igyekszünk azokkal helyettesíteni. Az árut egy őstermelőtől, illetve a piacról szerezzük be és mindig ellenőrizzük a minőséget. Azokat a gyümölcsöket pedig, amiknek a héját is használjuk (pl. citrom) biopiacról hozzuk.

Mi a profilotok, milyen típusú ételeket kínáltok? Állandó étlap van? Vagy napi menük közül lehet választani?
Nincs egy állandó étlapunk, naponta változtatjuk a kínálatot. A téli időszakban egy szűkített menünk van, ez nagyjából 15 féle, saláta jellegű főételt takar, ezen kívül finger foodok, vegán burger és töltött káposzta található a kínálatunkban. Torták terén szintén ez a helyzet. Naponta 8 félét készítünk. Ami újdonság idén, hogy bevezettük a napi menüt aminél háromféle turmixból, két fajta főételből és két desszertből lehet választani minden nap. Ezt házhozszállítással is lehet kérni.

Milyen ízvilágot képviselnek az itt kapható ételek?
Ételeink különböző ízvilágot képviselnek. Vannak magyarosabb jellegű ételek, például a tökfőzelék vagy a lecsó. Van olaszos spagettink, a paella a spanyol ízvilághoz tartozik, illetve van currys, ázsiai jellegű ételünk is.

Milyen fajta ételek kaphatóak nálatok?
Italaink között turmixok, teák, mandulatejes kávék szerepelnek. Saláta jellegű főételek, fingerfoodok, vegán burgerek, töltött káposzta, szendvicsek, krékerek képezik az ételkínálatunkat. Ezen kívül rengeteg féle tortánk van, és nyárra nyers vegán fagyival is készülünk.

A vendégkör összetételéről mit lehet tudni? Csak vegánok térnek be vagy vannak vegyes táplálkozású vendégeitek is?
Az alap vendégkörünk, akik napi, vagy kétnapi rendszerességgel jönnek főleg vegánok, egészségtudatosak és vegetáriánus-vegán átállás határán állók. Sokan kúra jelleggel próbálják ki egy hétre, vagy hónapra milyen is lenne vegánnak lenni, vagy néhány napos léböjtöt tartanak. Mivel konyhánk laktóz és gluténmentes, így sokan térnek be olyanok is, akiknek ilyen jellegű problémájuk van. Az utóbbi időszakban pedig nem elhanyagolható azok száma, akiket a kíváncsiság vonz be, de amúgy vegyes táplálkozásúak.

Kiknek ajánlott a Veggie-be látogatni?
Szívesen látunk mindenkit! :-) Komolyabbra véve a szót, mindenkinek ajánljuk, aki törődik az egészségével.

Miért érdemes nyersen enni?
A nyers konyha legnagyobb előnyei, hogy mivel nem történik hőközlés, a zöldségek, gyümölcsök és magvak megőrzik magas vitamin és ásványianyag tartalmukat. Nagyon fontos, hogy hőközlés híján az ételek természetes enzimei megmaradnak és hasznosulnak az emésztés során.

Melyik étel a vendégek kedvence?
Fogós kérdés! Italok terén egyértelműen a zöld turmix a kedvenc. Ételekből talán az olaszos spagetti és az avokádós risotto. Újabban nagy kedvenc a vegán burger is, mindig elfogy kora délutánra, bármennyit is csinálunk. A süteményekből talán a bounty szeletnek van a legnagyobb rajongótábora, de szorosan követi ezt a citromos kesudió torta és az epertorta.

Az italkínálatot illetően van választék vagy egy nyers vegán helyen csak víz kapható?
Minden nap háromféle turmixot készítünk, egy spenótos zöldet, egy citrusos goji bogyós sárgaturmixot valamint egy céklás pirosat. Ezen kívül rendszerint van zöldséglevünk is. A téli időszakban jelentős volt a meleg teák térhódítása, és egyre nagyobb sikere van a mandulatejes kávéknak is. A nyári időszakra limonádékkal készülünk különböző különleges ízekben, valamint jeges teával. A citromos víz természetesen folyamatosan kint van a pulton, hogy a vendégek szabadon kiszolgálhassák magukat.

Milyen sztereotípiákkal kell megküzdenetek?
Az legnagyobb sztereotipia talán, hogy a zöldségekkel nem lehet jól lakni. Ez általában hamar megdől. A második, hogy ez csak zöldség, saláta. Pedig nem, ezek már kész ételek, komplex ízvilággal.

Van lehetősség nálatok az ételrendelésre és ételkiszállításra? Ha igen, akkor mi a rendelés leadásának határideje?
Az ételrendeléses rendszerünk 2 hete indult, ebédkiszállításra és egész tortarendelésre van lehetőség. A rendelést előző nap délután 4 óráig lehet leadni, amit másnap délelőtt szállítunk ki. (Részletek itt.)

Mennyire ügyeltek a környezetbarát eszközök használatára? Fontos vagy elhanyagolható szempont nálatok a környezetvédelem? A keletkezett növényi hulladékkal mit csináltok?
Igyekszünk figyelni, az elviteles dobozaink lebomló műanyagból készülnek, valamint papírzacskóba csomagolunk. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, nem meglepő módon a hulladék 90%-a növényi eredetű, mivel az árunk a piacról rekeszekben érkezik. A külön gyűjtött lebomló hulladékot hetente kétszer egy őstermelő szállítja el komposztálásra.

Szoktatok programokat szervezni? Ha igen, milyen típusúakat és hol lehet ezekről értesülni vagy milyeneket terveztek szervezni?
Idén részt vettünk a Torkos csütörtök kezdeményezésen egy féláras nappal, vegán ételkóstolókra járunk, a közeljövő tervei között pedig sok minden szerepel, többek között tortakóstoló nap, Everness fesztivál és Vegetáriánus napok, Édes napok és worksopok is tervben vannak.

Foglalkoztok catering megrendelésekkel?
A rövid távú terveink között szerepel mindenképp.

A nyári fesztiválok idején terveztek kitelepülni valamelyik rendezvényre?
Igen. Everness fesztivál, Vegán fesztivál, Vegetáriánus fesztivál és Édes napok szerepelnek a terveink között.

Rendezvényhez kibérelhető a bisztró? Hány főt tud befogadni?
Éttermünk 30-40 fő befogadására alkalmas, és az étterem profiljának megfelelő rendezvényre kibérelhető.

Milyen nyitva tartással dolgoztok?
Hétfőtől szombatig 11:30- 20:00- ig tartunk nyitva, vasárnap pedig 11:30- 15:30- ig.

Mi a jövőképetek a Veggie-vel kapcsolatban?
Szeretnénk népszerűsíteni a nyers vegán táplálkozást, rendezvényekre eljutni, bioboltokkal és edzőtermekkel szerződni tortaszállításra, és természetesen a vidékre való terjeszkedés is jó lenne.

Az belsőtér és az ételfotók a Veggie Nyers Vegán Bisztró Facebook oldaláról származnak.

 Honlap: http://veggiebisztro.hu

Facebook: https://www.facebook.com/VeggieRawBistro

Instagram: https://www.instagram.com/veggienyersveganbisztro

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png instanak.png yt.png pin.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr858466432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2016.03.17. 08:38:58

lemaradt az (x)

illetve NYERS vegán étterem, kedvenc ételek pedig a tökFŐZelék, az olaszos spagetti és az avokádós rizottó.

"WTF?!" ahogy a hipszter mondaná....

ZöldElla 2016.03.17. 09:10:39

@protézisesh: Már megint az elnevezésekbe kell belekötni. Gratu. ;)

protézisesh 2016.03.17. 10:27:56

@ZöldElla: nem én kezdtem...

"NYERS vegán étterem"

"NYERSEN enni nemcsak az almát, paprikát és paradicsomot lehet, hanem lényegében minden zöldséget, gyümölcsöt és magot. Kevesen tudják, de nagyon változatos, tápláló és finom ételeket lehet NYERSEN is készíteni."

Aztán kiemelsz három FŐTT ételt, mint a hely kedvenc/legjobban pörgő fogásait. Mindegy, a te dolgod, a te blogod.

Gaddemon 2016.03.17. 13:31:48

Szeretem a helyet, és gyakran járunk ide, de a régi Manna "pénzorientáltságáról" annyit, hogy ez sajnos ugyanígy megmaradt. Mikor a napokban ott ebédeltünk, otthagytunk ketten kb. 5000 Ft-ot, és kértem még 2-3 db krékert a főételhez, kifizettették. Először 60 Ft-ot kért a lány, utána mégis 120-at, mert elszámolta... És volt még néhány hasonló eset. Amúgy nagyon drukkolok nekik, csak sok még a malőr, és ez zavaró.

minekez 2016.04.03. 08:28:52

Ha valaki kényszerűségből (pld. allergia, cukorbetegség) kénytelen bizonyos összetevőket helyettesíteni, akkor megértem, hogy a megszokott ételeket próbálja alternatív módon elkészíteni.
Viszont miért van az, hogy egy vegán is burgert, meg más húsos ételeket próbál "utánozni"? Miért nem fogyasztja a búzát, szóját a maga valóságában, miért próbál belőle pld. fasírthoz hasonlót gyártani?

Ha én nem szeretem a mákostésztát, akkor nem próbálok meg császármorzsából hasonló kinézetőt (és talán ízűt) csinálni.
süti beállítások módosítása