Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a zeller egy mumuszöldség. Sose szerettem az ízét és ahogy tudtam kerültem. Mostanában azonban befészkelte magát a fejembe az a gondolat, miszerint zellerkrémlevest kellene főzni. Emellett ugyebár tél van és a zeller az tipikusan ősszel és télen fogyasztott növény, így hát ehhez lehet aránylag frissen hozzájutni.
A zeller vízhajtó hatású, sok benne a különböző szerves só, amik részt vesznek a vér savtalanításában. A benne lévő nátrium nagyban elősegíti a kalcium felszívódását. Emellett megtalálható még benne a kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, illetve A-, B- és C-vitaminok.
A leves maga lényegében "az alig van itthon valami de mégis laktatót kellene főzni" kategóriába esik, hiszen összesen csak 5 alap zöldség kell hozzá, illetve fűszerek.
Hozzávalók:
- 1 db zellergumó
- 2 db kisebb répa
- 2 db kisebb krumpli
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagym
Fűszerek:
- só
- kurkuma
- fehér bors
- szerecsendió
- vegamix (nátrium-glutamát mentes)
Hámozzuk meg és vágjuk fel apró kockákra a zöldségeket. Olajon ízlés szerinti sóval pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá az összes többi feldarabolt zöldséget, öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a vegamixet. Fedjük le és alacsony lángon főzzük. Ha a zeller darabok már félig megfőttek, akkor adjuk hozzá a szerecsendiót és a kurkumát, majd főzzük addig, amíg minden zöldség teljesen puha nem lesz. Ezután már nincs más dolgunk, mint botmixerezni és tálalni.
A zellerszárat pedig zöld turmixokba, illetve nyers vegán levesekbe tudjuk felhasználni. Hőkezeletlenül minden vitamin és enzim megmarad a növényekben, így ajánlatos a nyers fogyasztásuk!