Már megint kezdődik a taidzsi-i horror
2014. szeptember 01. írta: ZöldElla

Már megint kezdődik a taidzsi-i horror

Ma hajnalban elkezdődött a 2014/2015-ös delfinmészárlási idény Japán Taidzsi (Taiji) nevű városában. Azt mondják, hogy hagyomány és joguk van annyi delfint és kisméretű cetet legyilkolni, amennyit csak akarnak. Én azt mondom, hogy a hagyományok hosszú évszázadokra nyúlnak vissza, míg a delfinmészárlások és egyes egyedek családból való kiemelése delfináriumok számára a 20. század közepén indultak csak el. A kiváltó ok pedig, hogy a világ számos pontján kezdett elterjedni a delfináriumok száma és a japán tengerparti városok elkezdték kiszolgálni a delfinekre való igényt.

24.jpg

Ezalatt a pár évtized alatt sok tíz ezer delfin esett áldozatul, amíg rájöttek a gyilkosságokat elkövető települések, hogy a szabadon élő delfinekben sokkal több a potenciál, mint a halott delfinekben, ugyanis a delfinnéző túrák árát is fel lehet verni. Emellett gondolom elég nagy lehetett a versenyhelyzet is az egyes delfingyűjtő települések között. Mára egyetlen egy településen, Taidzsi (Taiji) városában zajlik minden évben a delfin apokalipszis 6 hónapon át. Szeptember 1-én kezdődik és egészen márciusig tart. Ha márciusig nem teljesítik a meghatározott kvótát akkor meghosszabbíthatják a vérfürdő időtartalmát.

Tudni kell, hogy lényegében minden delfináriumba került delfin valamilyen szinten kötődik Taidzsi városához. Vagy annak vizeiből raboltál el, vagy ha másodgenerációs egyedről van szó, akkor onnan származnak a szülei, akiket megerőszakoltak az utódok létrehozásához. Bárhol is legyél, bárhol is láss fogva tartott delfineket Taidzsi szelleme ott kísért, ahogy ott kísért a fogva tartott delfinek legyilkolt családtagjainak szenvedése, fájdalma és néma sikolya is.

11_1.jpg

Ha delfináriumba mész akkor rabokat és nem szabad élőlényeket látsz. Ha delfináriumba mész, akkor éheztetést, erőszakot, depressziót, betegségeket és végeláthatatlan kínt fizetsz ki. A családjaiktól és otthonaikból elrabolt élőlények, akiket különböző kemikáliákkal fizikailag legyengítenek nem lehetnek boldogok annak ellenére sem, hogy mi folyton mosolygósnak látjuk a szájukat. Naponta többször ugyanazt a monoton előadást végigcsinálni némi halott élelemért cserébe nem lehet élvezetes. (Normális esetben a természetben a delfinek élő halakat vadásznak le és fogyasztanak el azonnal, nem antibiotikumokkal telenyomott döglött, fagyasztott halat esznek.)

14_1.jpg

Vannak emberek, akik átlátnak a betonmedencék vizein úszó gumilabdákon és karikákon, akik látják és értik, hogy egyáltalán nem szórakoztató dolog a produkáltatott delfinek számára a delfináriumokban "élni", vagyis helyesebben vegetálni. Egyre többen ismerik fel, hogy a "Flipper-szemfedő" hamis valóság, amit gazdasági érdekek miatt egyes intézmények teremtettek meg átgázolva és semmibe véve rabszolgáinak és azok családtagjainak életét.

Ezért került ismét megrendezésre 4 kontinens 61 városában a JapanDolphinsDay 2014, aminek egyik színhelye Budapesten volt a Japán Nagykövetség előtt 2014. augusztus 30-án. Magyarországon szerencsére nincsen delfinárium, azonban nyaralásaink során elmehetünk 1-2 mellett, így jó ha tudatában vagyunk annak, hogy miért maradjunk távol ezektől az intézményektől

A legegyszerűbb és mindenki számára legolcsóbb megoldás, ha nem megyünk be ezekbe az intézményekbe és felhívjuk ismerőseink figyelmét az okra, hogy miért maradjanak ők is távol a delfineket vegetáltató intézményektől. Emellett egyéni fogyasztói döntéseinkkel dönthetünk úgy, hogy bojkottáljuk a japán termékeket, így nem juttatunk pénzt a gazdaságukba. Apró porszemek vagyunk egyenként de ha emberek tömegei döntenek úgy, hogy bojkottálják a japán termékeket, akkor a folyamatosan duzzadó tömeg egyszer csak jelentékeny tömeg lesz, akinek a pénze hiányozni fog a japán gazdaságból. Ne feledjük, hogy egyenként jelentéktelen porszemek vagyunk de együtt homokvihart képezhetünk!

10494518_811905685509613_6654356297052878636_o.jpg

A statisztikák szerint 1 delfináriumban vegetáló egyedre jut 17 meggyilkolt delfin. A kiválasztott és életben hagyott delfineket már a taidzsi-öbölben elkezdik antibiotikumokkal etetni. Mivel a Sea Shepherd önkéntes aktivistái megfigyelőként jelen vannak, így folyamatosan dokumentálják az életben hagyottak állapotát is és sajnos nem ritka jelenség, hogy a befogott állatok akár napokon belül is jelentős súlyveszteséget produkálnak az őket ért sokk és a stressz hatására.

17.jpg

Fontos tudni, hogy a Sea Shepherd önkéntesei csak megfigyelhetnek – már ha éppen nem inzultálják őket a japán rendfenntartóerők – és fizikailag nem avatkozhatnak be kiválasztásokba, lemészárlásokba. Ha beavatkoznának akkor abban a pillanatban jobb esetben csak kitoloncolnák, rosszabb esetben bebörtönöznék őket és ezzel totálisan behúzódna a függöny Taidzsiban a delfinhorror előtt. A világnak azonban tudnia kell a történésekről és az összefüggésekről, így az aktivisták önmagukon is túllépve csatornát képeznek az öbölben történtek és a gépeik mögött ülő emberek között, ugyanis élő közvetítést szoktak adni az öbölből, ami a www.seashepherd.org oldalon lesz elérhető.

A legyilkolandó egyedszámot tekintve már meg van a kvóta, amit igyekeznek is majd teljesíteni...

10552443_359029677580602_14085070487447202_n.jpg

 7 delfinfaj összesen 1938 egyedét akarják a japánok, akiknek csak töredéke lesz megfelelő korú, egészségű, szépségű a delfináriumok számára való kiemeléshez. A többiekre hosszú agonizálás vár, hiszen nem azonnal halnak meg. Kifejlesztettek egy eszközt, amivel eldugítják a légzőnyílásukat és a gerincükbe vágnak egy fémrudat ezzel mintegy megbénítva őket és belsővérzést előidézve a saját vérükben fulladnak meg az állatok.

 

A leölt delfinek húsát különböző luxuséttermek számára szállítják vagy kereskedelmi forgalomba helyezik. Tradicionálisan Japánban nincs hagyománya a delfinhús evésnek, egyszerű modernkori agybaj. Más országokat tekintve pedig sok helyen tiltott a delfinhús kereskedelme, így ismereteim szerint az Európai Unión belül is tiltott ezeknek a tengeri emlősöknek a fogyasztása és húsának forgalmazása. Mindemellett a delfinhús magas higany tartalma miatt mérgező, így aki orosz rulettezni akar az életével az igyon egy deci arzént vagy ciánt mert akkor legalább csak magának árt és a delfineknek nem.

29.jpg

 

 

További információ a Sea Shepherd angol nyelvű honlapján, a magyar nyelvű honlapján, a Sea Shepherd Facebook oldalán, a Sea Shepherd Hungary Facebook oldalán, a Sea Shepherd Cove Guardians Facebook oldalán és a Delfinmosoly - tények & tévhitek a delfináriumok világáról Facebook oldalán.

Kristóf Veronikával, a Sea Shepherd aktivistájával készült delfináriumokról szóló interjú itt, a Sea Shepherdről szóló interjú pedig itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr566654023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.27. 04:08:02

a japánok tömeggyilkolásban nagyon jók
a történelemben már bebizonyították, hogy az emberélet sem ér nekik semmit (főleg ha kínaiakról vagy koreaiakról van szó), akkor miért is lehetne tőlük elvárni, hogy

amúgy felsőbbrendűnek gondolják magukat mindenkinél, így a kritikát se fogadják el senkitől, sőt, iszonyatos nagy parasztnak tartják azt, aki nyíltan kritizál másokat (egy elfojtott, képmutató kultúra)
szóval ez a tiltakozás valószínűleg a világ többi részének szól, meg a környezetvédőknek önmaguk megnyugtatására, a japánok csak felhúzzák magukat és még több állatot mészárolnak le, mert úgyis megtehetik
süti beállítások módosítása