Miért hazudik a delfines Flipper tévésorozat? A delfináriumok másik arca, amit a sorozatban sosem láttál (18+)
2014. augusztus 27. írta: ZöldElla

Miért hazudik a delfines Flipper tévésorozat? A delfináriumok másik arca, amit a sorozatban sosem láttál (18+)

Gyerekkorom nagy klasszikusa Flipper a palackorrú delfin, aki a Elijah Wood filmjében és Jessica Alba tévésorozatában játszi könnyedséggel végezte el a különböző trükköket. A főszereplőt irigykedve néztem, hogy mennyire jó neki, hogy delfinnel játszhat és úszhat.

260698_full.jpg

Az sose merült fel bennem, hogy vajon a delfin hogy érezheti magát. Akar-e egyáltalán a filmben szerepelni, akar e trükköket végrehajtani vagy akar-e az emberek közelében lenni. Most már tudom, hogy nem, nem akartak. Bizony, többesszámot használtam, hiszen a Flipper sorozatban 3 delfint tartottak fogva, akiket a nyílt tengerről, a családjuktól szakítottak el a film miatt.

Nekem senki nem mondta, hogy Flipper rab. Nekem senki nem mondta, hogy éheztetik a delfint és sokszor csak a mutatványokért kapott döglött halon vegetál. Nekem senki nem mondta, hogy a családjától, a csordájától szakították el mert az emberek úgy gondolták, hogy nekik joguk van más élőlényeket megnyomorítani.

dolphin_by_cacodaemonia-d1npl0w.jpg

Régi nagy álmom volt, hogy ne csak a tévében lássak delfint. Ugyanígy volt ezzel a családom is, így egyszer, amikor olyan helyen voltunk ahol volt delfinárium, mi is megvettük a jegyet és végignéztük a show-t. Amennyire vártam annyira rossz érzéssel ültem végig. Valahol ott motoszkált bennem, hogy ez így nem helyes. Kicsi a medence, nincs elég helyük, sokan vannak kis helyen, de tudatlan voltam, és elhessegettem magamtól a kellemetlen gondolatokat. Struccpolitikát vettem fel, pedig az ösztöneim azt súgták, hogy helytelen amit nézek, és amit megtapsolok.

Szeretném, ha mások nem esnének bele az én hibámba, és tisztán látnák, hogy mi a probléma a delfinárium intézményével. Éppen ezért tettem fel a kérdéseimet Kristóf Veronikának, a Sea Shepherd önkéntesének, aki hazánkban szerintem az egyik legszakavatottabb ember a delfináriumokat illetően, hiszen már sok éve a tengeri emlősökért él, és aktívan részt vesz a védelmükben.

Mi is pontosan a delfinárium, és általában milyen fajtájú állatok találhatóak ott?

Delfinárium: még a helyesírás-ellenőrző program is - nagyon helyesen! - hibásnak érzékeli a szót. Mi delfinrabszolga-tartó intézményekről és benne delfinrabszolgákról beszélünk. Egyébiránt olyan vállalkozások elnevezése, melyek a családjuktól és a vadonból elrabolt tengeri emlősök ostoba mutatványaiból szerzi profitját. Többségük a relatíve legolcsóbban beszerezhető Palackorrú delfineket vásárolja tartályaiba, de például a $laveWorld (SeaWorld) a Kardszárnyú rabjairól ismert.

Lehet tudni, hogy körülbelül mennyi delfinárium van összesen, és nagyságrendileg hány állatot tartanak bennük?

Jelenleg a világon 63 országban, kb. 210 akvárium / delfinárium / tematikus park tartályaiban, nagyságrendileg 3.000 delfin vegetál. Vannak országok, mint például Horvátország, Ciprus, Magyarország(!), Szlovénia, Svájc, Chile, Costa Rica és India, ahol a törvények nem teszik lehetővé efféle intézmény nyitását.

Egykor Nagy Britanniában több delfinárium működött, de a 90-es évek elején a felvilágosult angol közvélemény úgy döntött, hogy bojkottálják azokat. Így a delfineket használó vállalkozások csődbe mentek, felszámolták önmagukat. Új nyitását pedig értelemszerűen egyetlen befektető sem kockáztat azóta.

Létezik egy folyamatosan frissülő dokumentum, mely a mi - anti-captivity aktivisták – erőfeszítéseit dicséri, a „Bezárt és soha meg nem nyitott delfináriumok” listája. http://savejapandolphins.org/blog/post/captive-facilities-closed

10511106_664709680289825_4185034355336759903_n.jpg

 

A delfináriumoknak van e szerepe egyes tengeri emlősök fajfenntartó programjában?

Cáfolhatatlanul tudom kijelenteni, hogy nincs! Ugyanis ezek az intézmények nem a kritikusan veszélyeztetett fajokra, mint például a Maui delfinekre vagy a Kaliforniai disznódelfinekre vonatkozóan dolgoztak ki és végeznek speciális fajmegőrző programot, hanem Belugákat, Palackorrú és Kardszárnyú delfineket szaporítanak felelőtlenül. A legtöbb, delfináriumban létrehozott áldozat súlyosan beltenyésztett, idegrendszeri és szervi deformitásokkal születnek, gyakori a születés utáni hetekben történő elhalálozás, ezért például az intézmények nem is jelentik be azonnal az újszülötteket a médiában, csak amikor már feltételezhető, hogy túljutottak a kritikus heteken.

Milyen módokon szállítják az állatokat a delfináriumokba?

A tartályokban vegetáló delfinek 90%-a a hírhedt taijii (Japán) beűzéses delfinmészárlásból származik. A szerencsétlen áldozatokra hevedert raknak, és azzal együtt egy szűk, úgynevezett koporsóba helyezik, amit kamionra raknak és elszállítják a repülőgéphez, amivel végül, akár 20 órás utazás után megérkezik a világ bármely pontjára, onnan ismét kamionra rakják, és irány a végső állomás, ahonnan a rab már csak holtan kerül ki.

dolphins.jpgDelfinek szállítása két fogva tartó intézmény között

 Mit kell tudni a taidzsii beűzéses delfinvadászatról?

Minden év szeptember 1 és március közepe között, a taidzsii delfingyilkosok kihajóznak, hogy a közeli vizekben vonuló delfincsaládokból zsákmányoljanak. Beterelik a rémült teremtéseket a sekély öbölbe, ahol először az idomárok kiválasztják a delfinrabszolgatartó-intézmények használatára alkalmas egyedeket. A család többi tagjára horrorisztikus kivégzés vár: könyörtelenül fémrudat szúrnak a gerincükbe, a szerencsétlen áldozat nem hal meg azonnal, hanem lassan, órákon át tartó fájdalmas agonizálással, saját vérében fullad meg, gyakorlatilag még agonizálnak, amikor testüket a mészárszékre húzzák. A világ egyetlen vágóhídján sem engedélyezett hasonló mészárlási módszer!
A taidzsii beűzéses delfinvadászat szolgálja ki a világ delfinrabszolgatartó-intézményeinek igényeit. Amíg a delfinrabszolgatartó-iparág létezik, addig a taidzsii delfinmészárlás is folytatódni fog. Mindkét iparág a XXI. század szégyene, melyre a társadalomnak nincs szüksége. 
Egyszerű és tagadhatatlan összefüggés, melyet a delfingyilkosok minden alkalommal hangsúlyoznak, áthárítva a felelősséget arra az iparágra, amely a legtöbbet profitál a cetek kínzásából!

j7Fn7R5.jpgA delfinek légzőnyílását a dugóval bedugják, míg a hegyes részt a gerincükbe vágják és hagyják, hogy a saját vérükben fulladjanak meg.

 

taiji-dead-dolphin-dowel-sscs.jpg

taiji-dolphin-hunt.jpg

tosol2.jpg

 

Mindegyik fellépő állat fogságban született vagy akad olyan eset, amikor vadon élő példányokat fognak be és visznek el mutatványosnak? Ha igen, akkor mi jellemzi a vadon befogott állatok lelkiállapotát és egészségét?

Elenyésző a fogságban született és a felnőtt kort megérő delfinek aránya. A taidzsii horror-öbölből kikerülő áldozatok a szemük láttára meggyilkolt családtagjaikat gyászolják. Ami csakúgy - mint az embereknél, depressziós, apátiás állapotot jelent! A mozgás és vadászat lehetőségének hiánya tovább gyengíti őket; a természetes igényükkel ellentétes, döglött hallal való táplálás nem biztosítja a szükséges tápanyagokat. Az intézmények tapasztalataikon alapuló gyakorlata szerint az állatokat az első naptól kezdve antibiotikumokkal, gombaölő, nyugtató és egyéb gyógyszerkoktélokkal tömik.

 

A "trénerek" perverziója... Ez nem játék, nem mutatvány, hanem a delfin megerőszakolása!

 

Orka tejcsapolása.

 

 

Perverzió a köbön....

A delfináriumokban milyen tartási körülmények vannak? Van-e valamilyen nemzetközi szabályozás arra vonatkozóan, hogy egyes fajokat mekkora és milyen mély medencében kell tartani, vagy mivel kell etetni?

A tartályok méreteire vonatkozóan léteznek szabályozások, különösen a Kardszárnyú delfinek tartályaira, az USA-ban. Ironikus módon ezt onnan tudjuk, hogy a Miami Seaquarium „Lolita” tartályának méretével megszegte a jogszabályt, és bár a hatóságok évtizedek óta tudnak erről, nem kötelezték sem „Lolita” szabadon engedésére, sem nagyobb tartály biztosítására az intézményt!

A táplálékot illetően kétlem, hogy lenne bármiféle valós standard. Az intézmények azt állítják magukról, hogy „luxuséttermi minőségű” hallal etetik az állatokat. A fagyasztott hallal megrakott vödrök mégis másról árulkodnak. A vadonélő delfinek táplálkozása nem egyetlen halfajon alapul, hanem a tengerek és óceánok változatos, mindennap megújuló friss palettáját fogyasztják!

 Van-e olyan tengeri emlős, aki szélsőségesen apró medencében vegetál?

A legismertebbek a már említett „Lolita”, 44 éve rabja a Miami Seaquarium apró - az USA standardjának nem megfelelő, továbbá semmiféle árnyékolástechnikával nem rendelkező - tartályának, a napsütötte Floridában.

Lolitas-Home-For-The-Past-43-Years-300x212.jpgLolita "otthona" az utóbbi 43 évben


A világ ténylegesen legkisebb, Kardszárnyú rabok számára épített tartályában - az argentínai Mundo Marino-ban - vegetál „Kshamenk”, az egyre agresszívabb, magányos Kardszárnyú rabszolga, a $laveWorld (SeaWorld) aktuális tenyészcsődöre.


Egy nem tengerparti delfinárium honnan tud megfelelő minőségű tengervízhez jutni a tengeri emlős rabjaik számára? Vannak ebből adódóan problémák?

Nincs olyan intézmény, ahol ne lenne gond a vízminőséggel! Ennek alapvető oka, hogy vegyszerekkel és mechanikus víztisztító berendezésekkel próbálják elejét venni a különböző baktériumok, algák elszaporodásának, így gyakorlatilag sterilizálják a tengervizet, kiirtva belőle a hasznos organizmusokat is. A vegyszeres víz-tisztítás tovább gyengíti az állatok immunrendszerét, akik így sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre.

tumblr_mg0h5gNZrF1s1h0jxo1_500.jpg

Ismert a delfinek, kisméretű cetek és fókák betanítási módszere? Könnyen tanulnak? Szeretik a mutatványokat csinálni ezek a játékos élőlények?

Az intézmények azt állítják, pozitív megerősítés módszerével idomítanak, de valójában a táplálékmegvonás a leghatékonyabb motivációs eszközük. Korábban pedig előszeretettel alkalmazták a kollektív büntetés elvét, például „Tilikum” esetében, aki idomítatlan ifjúként került be két idomított nőstény mellé a $laveLand (SeaLand) tartályába. Ahányszor ő elrontott egy mutatványt, annyiszor büntették meg mindhármukat. A két nőstény pontosan tudta, ki miatt büntetik őket, így ők azt minden alkalommal harapásokkal torolták meg „Tilikum”-on.

Milyen az állatok egészségi állapota a delfináriumokban?

A tartályokban vegetáló állatok szinte kivétel nélkül és folyamatosan krónikusan betegek! Néhány jellemző példa: az állandó stressz, zajártalom miatt idegrendszeri károsodások; az alkalmatlan táplálék miatt, valamint a temérdek antibiotikum, nyugtató és más gyógyszerek miatti gyomor –és bélproblémák; a betontartály kiálló elemeinek rágása miatt a letört és lekopott fogazat, amely további gyomor- és bélproblémákat okoz. Fajok között is terjedő herpesz- és pox vírus. A tűző napnak kitett tartályokban hólyagosra égett bőr.

NakaiSeaWorld_640.jpgA Nakai nevű orka nyílt sebe, ami egyértelműen a SeaWorld medencéjében keletkezett.

 

980x.jpgHimlőben szenvedő palackorrú. Ezt a betegséget csak fogságban kapják el.

Ki tudják élni a vadászösztönüket a delfinek a delfináriumokban?

Nincs rá esélyük, hiszen kizárólag antibiotikumokkal dúsított döglött hallal táplálják őket, élő táplálékot - a fertőzésveszély miatt – nem adnak nekik. A fogságban vegetáló delfinek körében egyre markánsabban fejlődik azonban egy másfajta „vadászösztön”, ez pedig a bezártságból, mesterséges körülményekből adó, frusztrált agresszivitás rabtársak és idomárok ellen egyaránt.

Ismert valamilyen haláleset, ami rabságban tartott delfinhez kapcsolható?

Napjaink leghíresebb Kardszárnyú rabszolgája „Tilikum” hivatalosan 3 ember halálát okozta: 1991. 02. 20-án Keltie Byrne, a 20 éves részidős idomár, 1999. 07. 06-án a 27 éves Daniel P. Dukes, majd 2010. 02. 24-én a 40 éves vezető idomár Dawn Brancheau lelte halálát a fogai között. Nem hivatalosan „Tilikum” feltehetően az intézmény 3 hímivarsejt-szüretelő munkásának eltűnéséért is felelős, de erre vonatkozóan a riporterek nem kapnak egyenes válaszokat.

Pontosan 3 hónappal Dawn Brancheau halála előtt, 2009. karácsony estéjén, a tenerifei Loro Parque-ban „Keto” megtámadta Alexis Martinez-t, a park legtapasztaltabb idomárját, aki belehalt sérüléseibe.

Korábban csak azokat a támadásokat dokumentálták, melyek mutatványok közben, a közönség szeme láttára történtek, azonban miután egyre több egykori idomár csatlakozik az anti-captivity mozgalomhoz, számos elhallgatott, nem halálos incidens is a tudomásunkra jutott. Termetüknél és erejüknél fogva a Kardszárnyúak támadásai a legveszélyesebbek, de egy 4-500 kg-os frusztrált Palackorrú rab is könnyedén kórházba juttathat bárkit!

Körülbelül hány évig élnek a delfinek szabadon és meddig rabságban?

A vadonélő delfinek átlagéletkora 45 év, de gyakran megérik a 60-80 éves kor is, és örömmel hivatkozunk a híres 103 éves matriarchiára, Granny-ra, aki kiváló egészségnek örvend és 1 hét leforgása alatt 800 tengeri mérföldet tett meg családjával. Ezen tények alapján különösen tragikus, hogy a fogságban, az úgynevezett állandó állatorvosi felügyelet és luxuséttermi koszt mellett az áldozatok többsége nem éri meg a 10 éves kort, a 40 éves kor már ünnepelt szenzációnak számít.

Létezik olyan eset, amikor azért folyt egy per, hogy szabadon befogott tengeri emlőst engedjenek vissza az óceánban? Ha igen, akkor mit kell róla tudni, hol lehet utána olvasni?

Az anti-captivity aktivisták minden fogságban vegetáló cet nyugdíjazását és rehabilitációját, majd az arra alkalmasak szabadon engedését követelik! Ez nem egy hangzatos elméleti terv, hanem egy hosszú, de eredményes folyamat, mely Richard O’Barry teamjének módszerére épül, akik számos delfinrabszolgát készítettek fel sikerrel az önálló életre. Azok számára, akiknek egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a szabadulást, zárt tengeröblökben kialakított rezervátumot kell létrehozni, ahol biztosítják számukra a táplálékot és állatorvosi felügyeletet, de soha többé nem kényszerítik mutatványokra őket!

Két egyéni sorsot mégis kiemelnék, az egyik a „Lolita” rehabilitációjáért és szabadon engedéséért évek óta folytatott jogi küzdelem. „Lolita” sorsáról dokumentumfilm készült, mely az interjú végén található linken keresztül megtekinthető. A Kardszárnyú delfinkutatók ismerik „Lolita” édesanyját, a 80-85 évesre becsült Ocean Sun-t és családját, neki tehát lenne hova visszatérnie, még így 44 év után is. (Free Lolita Facebook oldal)

Lolita-and-Family-in-Nets-1024x547.jpgLolita családjától való elrablása

 

A másik „Morgan”, akit 2010-ben 2-3 évesen fogtak be a holland partoknál és elszállították a hírhedt harderwijki delfináriumba, a hivatalos tájékoztatás szerint rehabilitációra, hogy hamarosan visszaengedjék a vadonba, családjához. Azonban az intézmény meglátta benne az aranytojást tojó tyúkot, az új genetikai vérvonalat, és inkább kikölcsönözték a tenerifei Loro Parque számára, ahol fiatal korára való tekintettel hormonkezelésekkel igyekeznek sürgetni ivarérettségét, hogy rabtársa, az Alexis Martinez életét kioltó „Keto” minél előbb megtermékenyítse, és létrejöjjön egy új Kardszárnyú rabszolga. A „Morgan” szabadságáért folytatott küzdelmet dr. Ingrid Visser képviseli a bíróságon. (Free Morgan Facebook oldal)

Van –e kockázata a kicsúszásos fotózás és az „együttúszás delfinnel” programnak?

A delfináriumi együttúszásos program a lehető legveszélyesebb a látogatókra nézve, a szerencsétlen frusztrált állatok gyakran okoznak zúzódásos és/vagy csonttöréses baleseteket, ezen kívül vannak fajok között terjedő betegségek, mint például a pox-vírus, aminek humán megfelelője az övsömör, felelős szülők nem teszik ki gyermekeiket ilyen indokolatlan kockázatnak.

A közeli fotózásért idomított kicsúszásnál talán nincs is veszélyesebb mutatvány a delfinek egészségére nézve! Olyankor ugyanis teljes testsúlyuk ránehezedik belső szerveikre, súlyosan károsítva azokat.

Magyarországról hogyan tudjuk támogatni és segíteni a delfinek védelmét, szabadságát?

Büszkék lehetünk, amiért Magyarországon törvény védelmezi a delfineket: sem delfináriumot nem lehet építeni, de még csak át sem lehet szállítani ceteket országunkon! (1998. évi XVIII. törvény 40§ (4)) Azzal tehetjük a maximumot a delfinek szabadságáért, ha soha nem látogatunk delfinrabszolgatartó-intézményekbe!

Van olyan film, ami egy delfinárium hátterét mutatja be? Ha van, akkor mi a címe, miről szól és hol lehet megtekinteni?

Alapművek a témában:

A „The Cove” (Az öböl – magyar nyelven is megtekinthető) https://www.youtube.com/watch?v=hh85AwJCoNM dokumentumfilm a taidzsii beűzéses delfinmészárlás és a delfinrabszolgatartó-intézmények kapcsolatáról, az elkövetkező 6 hónap során különösen aktuális!

A „BLACKFISH” dokumentumfilm, mely „Tilikum” sorsán keresztül, rendkívül közérthetően leplezi le mindazt, amit a $laveWorld soha nem akart volna a nyilvánosság elé tárni (az HBO rendszeresen műsorára tűzi magyar nyelven).

Az „A Fall From Freedom” a delfinrabszolgatartó-iparág működéséről (magyar feliratozással a teljes film – részletekben megtekinthető a https://www.youtube.com/results?search_query=freedolph csatornán).

A „Lolita Slave To Entertainment” az 1970-ben a családjától elrabolt „Lolita” nyomorúságos magányát tárja fel https://www.youtube.com/watch?v=LaPmkL4kN48

A delfin rabszolgatartó intézményeket a japán Taidzsi városa látja el utánpótlással. Egy palackorrú delfin ára 150. 000 dollárnál kezdődik így. A fogságba került delfinek végig hallgatják és nézik családtagjaik, szeretteik lemészárlását. A 6 hónapos ámokfutás szeptember 1-én kezdődik. A kvótát már meghatározták, így törekedni fognak az előírt számok teljesítésére...

1623668_678356728925120_6637084483789793495_n.jpg

A mészárlások és delfináriumok ellen 2014. augusztus 30-án 15 órai kezdettel kezdődik a budapesti demonstráció a Japán Nagykövetség ellőtt. Az esemény Facebook linkje ide kattintva érhető el.

demohivo.jpg 

10487461_647691185325008_411058138333514550_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr956635705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prosti (törölt) 2014.08.27. 20:25:52

"Kardszárnyú rabszolga"

És az ilyet leírók szabadon mászkálnak...

Hagrid 2014.08.27. 21:13:40

@prosti: Nomen est omen nagyokos? Mi a bajod a névvel? Tudod, hogy ezek a szerencsétlenek mennyi pénzt termelnek a fogva tartóiknak?

prosti (törölt) 2014.08.27. 21:19:44

@Hagrid: "Nomen est omen nagyokos?"

Bravó. Ha meg Combino lenne a nickem, akkor azt kérdeznéd, sárga vagyok-e, és hány kerekem van? Te magadtól vagy ennyire butuska, vagy segítenek?

Egyébként megkóstoltam Japánban a delfinhúst, és egyáltalán nem rossz. Kicsit édeskés az én ízlésemnek, de teljesen ehető.

Hagrid 2014.08.27. 21:27:23

@prosti: A hány kereked van ki, az találó lenne.

Édes? Okés, legalább tudom, én is szeretem a finom húsokat.

Visszatérve, tehát mi értelme van a delfináriumok bohóckodásának? Semmi. Az állatot megehetjük, megnézhetjük egy fantasztikus hajóúton a tengeren és nem kell idomároknak veszélyeztetni a saját életüket néhány idióta mutatványért. Ha cirkusz kell, nézek artistát, meg idióta bohócokat, bár ebből már kinőttem rég.

prosti (törölt) 2014.08.27. 21:29:20

Ja, és mielőtt valaki félreértené, elítélem az állatokkal való kegyetlenkedést. Nem a delfináriumok elleni törekvést kritizáltam, hanem a szánalmas nagybetűzést, és hogy valaki rabszolgának hív egy fogságban tartott állatot.

Hagrid 2014.08.27. 21:50:16

@prosti: A nagybetűzésben igazad van. A rabszolga szerintem sajnos találó kifejezés. Nyilván nem ugyanaz, de van bőven hasonlóság.

Spica · http://lucrezia.blog.hu 2014.08.27. 22:21:53

én sem szeretem a rabságban tartott állatokat nézni, de az orcás videóban nőstény szerepel, akiből tejet fejnek - szóval ne aposztrofáljuk szegényt hímként. meg írjuk, hoigy spermát vesznek tőle, mert ez marhaság. az a bajom, hogy az ilyen tárgyi tévedések aztán az egész mondanivaló szavahihetőségét kérdőjelezik meg.

Bori Wó 2014.08.28. 00:34:44

Atya úristen, egy analfabéta barom írja le egy sötétzöld agybeteg gondolatait...

De kurva szép párosítás!

Stohl András 2014.08.28. 00:46:00

Valojaban a delfinek szeretnek az akvariumokban lenni. Kajat kapnak, biztonsagban vannak, es sokat jatszhatnak, sokkal boldogabbak, mint akik kenytelenek nyilt oceanban elni.
A legtobb delfin onkent jelentkezik, gyakran meg ossze is verekednek azert, hogy ki keruljon az akvariumba.

vau · http://www.holdkomp.hu 2014.08.28. 01:02:03

@Spica: Pont ez jutott eszembe. Összemosásokat érzek, meg tárgyi tévedéseket. Izolált eseteket tekint általánosnak, nem hiteles az egész. A "hímivarsejt levételen" felröhögtem.

Szar lehet a posztoló pasijának lenni :)

Conan The Librarian 2014.08.28. 07:17:01

@vau: "Izolált eseteket tekint általánosnak"

K*rva sok ilyen eset tortent es tortenik, ezek nem izolalt esetek, hanem csak par pelda egy baromi hosszu listabol.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.28. 08:35:06

Minden alkalommal amikor delfináriumba maz megyek és látom ott azt a sok tonhalzabáló delfint azokban a tartályokban, azt gondolom: micsoda pazarlás ez!

Mészároljuk le a delfineket most! S a több száz kiló delfinhússal megetethetnénk macskáinkat, a tonhal meg felszabadulna éhes nemzetünk számára!

nnnnnnnn 2014.08.28. 10:25:12

nekem csak egy bajom van az ilyen állatkínzó posztokkal.
sajnáljuk a delfint, az elefántot, a nemtudommit, mert szép, aranyos, jajdefáj nekem is, hogy bántják, de az nem különösebben zavarja a bloggereket, hogy naponta többmillió szegény malacka, boci, pipi veszik oda akik egész életüket rabságban és nyomorban élik le, sőt, meg is eszik a bloggerek ezeket a döglött állatokat. szóval aki hitelesen akar agggódni bármilyen állatkínzási ügyben, az minimum legyen vegetáriánus. egyébként pedig 3ezer delfin megkínzása csak egy kis csepp a naponta milliónyi megkínzott állat tengerében. nem tudom ezeket se jobban sajnálni mint azt a malacot, akiből készült a mai ebédem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.08.28. 10:39:16

Az interjú nyilvánvalóan valós próblémát boncolgat. Ezt szerintem értjük.
De ilyen fokú modorosságot, az olvasó hülyének nézését nem nagyon kéne erőltetni. Kedves Kristóf Veronika ez a folyamatos "kardszárnyú rabszolgázás", meg "slavewörldözés" borzasztó kontraproduktív. Sértő az olvasóra, és hiteltelen infantilis látszatot ad az interjúalanynak. Szerintem nem kéne erőltetni.

nnnnnnnn 2014.08.28. 11:33:02

a poszt szerintem jó.

cönde 2014.08.28. 11:48:11

Mint természettudományokban valamelyest jártas, nekem is az jön le, hogy amatőr hobbista a cikk író, amitől még írásának mondandója abszolút elfogadható. De olyat nem írunk hogy milyen fajtákat tartanak a delfináriumok, mert azok fajok, alapvető biológiai tudás. És a fajneveket nem írjuk nagy betűvel semmi esetre sem. A cikkíró nem biológus az biztos, de ha már így alakult, hát ez van.

Exemplary 2014.08.28. 11:49:05

Atya ég milyen primitív és szánalmas hozzászólások vannak, kezdve prostival és a többiekkel, titeket kéne bezárni agybetegek....

Jottó 2014.08.28. 12:51:42

Azt értem nagyjából hogy befognak pár delfint, és elviszik őket, szórakoztatni a "nagyérdeműt". De a többit minek kell megölni? Ezt most komolyan kérdem , mert nekem nem jön át így a történet..

Conan The Librarian 2014.08.28. 13:12:52

@Jottó: Sok helyen eszik. A karibi tersegben pl a delfinszem inyencfalatnak szamit.

Lángharcos 2014.08.28. 13:17:08

@$$$=$$$: Amúgy a háziállatok életminőségéért is rengeteget kampányolnak.

De hozzá kell tenni, hogy a háziállatok többsége hosszas szelekciónak lett kitéve, és ezért jobban viselik a kevés mozgást és az emberi környezetet.

De ha a cikk által felvetett problémát nézzük: ha a delfineket nem tudják tenyészteni, akkor ilyen szelekció az ő esetükben elképzelhetetlen. A vadon élő állatok pedig szinte kivétel nélkül rosszul viselik a fogságba kerülést és tartást.

5perc 2014.08.28. 13:28:00

Bravó! Már kellett egy ilyen konteós oldal is.

Exploiter 2014.08.28. 13:32:31

@Jottó:

A posztoló fordítva ül a lovon.
A japók azért gyilkolják le őket, hogy utána megegyék.
Amelyiket eladogatják az ilyen helyeknek, azokat egyébként élve darabolnák fel, ha nem keresnének többet velük így.
Ez a trükk az elbeszélésben.

Piroska Guruz 2014.08.28. 20:18:45

Kedves prosti!!!Ettel Delfinhust???Csak hogy tudd MERGEZÖ!!!!!Remelem hogy eleget ettel belöle...Rabszolga erös???Banto????Emberek itt egy Intelligens Fajrol van szo!!!!Akkor mar beszelhetünk rabszolgasagrol vagy nem???Vagy annak idejen a szegeny sötetbörü rabszolgak Sem rabszolgak voltak???Egybeveve szerintem nektek halvany lila fogalmatok sincs miröl beszeltek....Talan ha egy kicsit jobban utananeznetek a dolgoknak magatok is sirva fakadnatok a sajat kommentjeieteken...Dokumentum filmek....Richard ´O Barry-Az öböl...Ajanlom prosti figyelmebe!!!Es Gabriele Cowperthwaite-Blackfish...

ZöldElla 2014.08.28. 22:05:34

@Spica: Javítottam a videó aláírást, köszönöm az észrevételt.

ZöldElla 2014.08.28. 22:07:20

@Jottó: Erre csak azok tudják a választ, akik ott vannak és gyilkolják a delfineket. :(

Toma001 2014.08.31. 01:43:14

@$$$=$$$: ha elolvasnád a blogger többi írását is, akkor feltűnne, hogy szintén fontosnak tartja minden más élőlények létét. Szóval előbb olvass és utána kritizálj plz.

KCSI 2015.06.21. 17:43:02

Mi van a cápáriumokkal? Arra is kíváncsi lennék.
süti beállítások módosítása