A nyers vegán táplálkozás
2014. március 31. írta: ZöldElla

A nyers vegán táplálkozás

A nyers vegán étkezés szélsőségesnek tűnhet, azonban nagyon változatos tud lenni és bizonyos időszakban a szervezetnek is hasznos.

Amikor elkezdtem vegán gasztro videókat és blogokat nézni, akkor rendszerint mindig "bele botlottam" nyers vegán ételekbe is. Hallottam már korábban arról, hogy vannak, akik csak nyers zöldséget és gyümölcsöt esznek de nem mélyedtem el a témában. Az utóbbi több, mint egy évben azonban nagyon sok nyers "receptet" találtam, illetve utána olvasgattam a konyhai trükköknek, alapoknak. Őszintén szólva nem igényel több energiát, mint egy főzött vagy sütött étel elkészítése.

nyers6.jpg

A nyers evéssel kapcsolatban jogos az az érv, hogy a nyers, hőkezeletlen ételeket sokkal könnyebb megemésztenie a szervezetünknek, illetve a nyers ételben levő enzimek és vitaminok nem pusztulnak el. Az élő ételek nem csak átmennek az emésztőrendszerünkön, hanem sejt szinten tudják táplálni a szervezetünket. A nyugati, civilizált világban van egy jelenség, amit úgy neveznek, hogy minőségi éhezés. Ez azt jelenti, hogy hiába esznek – többnyire félkész, kész, finomított, ízfokozókkal és tartósító vegyszerekkel teli ételeket – az emberek, a szervezetük éhezik. A sejtjeik nem kapnak tápanyagot, ezáltal nem tudnak optimálisan működni. Nem véletlen, hogy egyesek pillanatok alatt elkapnak valami vírust és utána hetekig szenvednek tőle.

A nyers vegán étrendet folytatók tapasztalatai szerint elmúlnak a különböző betegségek, az ősz hajszálak vissza pigmentálódnak, gyorsabban regenerálódik a szervezet, fogyás által beáll az ideális testsúly, 2-3 órával csökken az alvásigény, energikusabbá válás és a jó közérzet állandósul.

nyers5.jpg

Viktoria Boutenko által írt könyveknek köszönhetően kezdett szélesebb körben elterjedni a nyers étkezés. Magyarul a Nyers étel csodája című könyvben jelent meg két első könyve, aminek első részében az ő és családja kihívásait és átalakulásának tapasztalatait osztja meg, míg a második részben már témakörökre osztva, az irodalomnak utána nézve osztja meg az olvasókkal a tudását és a nyers étkezés. Mindkét könyv végén pedig ételkészítési módokat, vagyis nyers recepteket oszt meg.

Boutenko első könyvét egyébként Urbán Valéria fordította le, aki kiutazott Amerikába azért, hogy a nyers konyháról tanulhasson. Honlapján egyébként bővebben lehet Valéria tapasztalatairól is olvasni.

Úgy tudom, hogy Boutenkonak jelenleg 3 könyve kapható magyarul:

  • A nyers étel csodája, 2011. Bioenergetic Kiadó
  • 12 lépés a nyers étrendig - Lúgosítás természetesen, 2012. Bioenergetic Kiadó
  • A nyers konyha legjobb receptjei - A legfontosabb élőétel-receptek lépésről lépésre. Lúgosítás természetesen, 2012. Bioenergetic Kiadó

nyers10.JPG

A nyers konyha talán leginkább ismert alakja itthon Lénárt Gitta. Az ő illetve Szőke Gábor nevéhez fűződik a Nyersétel Akadémia megalapítása, ahol nyers étel készítő tanfolyamot lehet elvégezni, illetve az Egészségkonyhán keresztül hétköznap ételt rendelni. Gittának 4 könyve jelent eddig meg, amikből nekem egyenlőre 2 van meg (Az élő édességek könyve és a Lúgosítás élő étekkel). Gitta könyvei:

  • Élő ételek könyve - Lúgosítás természetesen, 2012. Bioenergetic Kiadó
  • Élő italok könyve - Lúgosító Smoothie receptekkel, 2012. BIoenergetic Kiadó
  • Élő édességek könyve Lúgosítás természetesen, 2013. Bioenergetic Kiadó
  • Lúgosítás élő ételekkel, 2013. Bioenergetic Kiadó

 Gitta receptjeinek emellett még a blogján tudunk utána olvasni.

nyers3.jpg

Valéria és Gitta neve mellett még Repka Ágnesét kell megemlíteni, aki az ÉletKonyha egyik alapító tagja, illetve ő indította el a Nyers étel Magyarországon nevű oldalt. Emellett Ágnesnek egy személyes blogja is van. Az ÉletKonyhánál is lehet ételkészítő tanfolyamra jelentkezni, nyers sütiket rendelni vagy rendezvényre ételt rendelni.

A nyers étel szolgáltatással kapcsolatban meg kell még említeni a Veggie Nyers Vegán Bisztrót, ami Budapesten a Garibaldi utcában található. A bisztróról bővebben itt lehet olvasni.

nyers8.JPG

 A nyers vegán életmód tanításával foglalkozik Szaffina is, akinek pár ételkészítő videója megtalálható a youtube-on, illetve a honlapján is lehet informálódni.

Izgalmas recepteket találunk Vámosi Nóra blogján is. Trencsényi Tiborral együtt írtak egy smoothie-s könyvecskét, amit ingyenesen le lehet tölteni Nóra blogjáról.

Szintén nagyon sok és hasznos recepteket találhatunk Mészáros Éva blogján is.

A Hungary goes Raw oldalon megtalálhatjuk az eddig magyarul megjelent nyers veganizmusról és ételekről szóló könyvek listáját.

nyers9.JPG

 A Facebook-on is több oldal, csoport foglalkozik a nyers vegán életmóddal és ételekkel:

 

Végül pedig egy blogot ajánlanék mindenki figyelmébe, amit egy kedves ismerősöm kezdett el írni. Ő kb. 3-4 hete váltott vegánról nyers vegánra és a blogjában az új táplálkozással járó tapasztalatit osztja meg az olvasókkal.

Láthatjuk tehát, hogy most már a nyers veganizmusról is bőven találunk információt magyarul az interneten és a könyvekben. A "receptek" tárháza végtelen, főleg ha külföldi oldalakon is elkalandozunk.

nyers4.jpg

Fontos, hogy pontosan informálódjunk, mielőtt belevágunk a nyers vegán táplálkozásba. Van egy-két alapszabály, amit a saját egészségünk érdekében be kell tartani az ételek készítésénél. Hiába jó és tartalmas a nyers vegán koszt, ha nem figyelünk oda és egyoldalúan kezdünk enni. Emellett fontosnak tartom a pszichés felkészülést is, hiszen a rögzült megszokásainkat igen erős sokként érheti, ha egyik napról a másikra elhagyjuk az ízfokozókkal, tartósítószerekkel, színezékekkel készített megszokott ételeinket. A szervezetünkben függőség alakult ki ezekkel kapcsolatban, így akinek gyakran szerepelt eddig az étlapján a félkész illetve kész étel, és az előbb említett mesterséges anyagok, azoknak igen erősen tiltakozhat a szervezete a friss ételek ellen.

Fontos, hogy próbáljunk meg vegyszerezetlen zöldségeket és gyümölcsöket szerezni. Kutassuk fel a legjobb és legolcsóbb bio termelőket, illetve a - balkon - kertészkedéstől se riadjunk vissza. Ha kirándulunk akkor gyűjtögessünk ehető növényeket, gyűjtsük össze a magjaikat. Legyünk kreatívak és élvezzük a friss, lédús növények ízeit. :)

nyers2.JPG

Ha valaki szeretné megosztani a tapasztalatait akár a vegán, akár a nyers vegán étkezésről írja meg és küldje el az ellazold@gmail.com e-mail címre.

nyers1.jpg

A képek forrásoldalai azokra kattintva érhetőek el!

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png instanak.png yt.png pin.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr205884450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

July Gussar 2014.04.03. 18:43:14

Ha egyszer elkezdtél nyers vegán ételeken élni és kitisztult a szervezeted, már többé ösztönösen nem kívánja a tested a főt ételt.A tüneteket leginkább egy kezdő dohányos tüneteihez tudnám hasonlítani. Mikor először rágyújtasz hányingered van enyhe mérgezés tüneteit észleled a második cigaretta utána a harmadik és lassan a szervezeted megszokja a mérget.Ha pénztárcád engedi nem ajánlom,hogy visszaálljál a főt kajára semmi értelme.Egy méregtelenített test ösztönösen tudja mire van szüksége, bírd ki legalább három hónapig utána írjál.

July Gussar 2014.04.03. 18:46:49

@July Gussar: Valamiról megfeledkeztem mielőtt belevágsz csinálj egy léböjt kúrát, legalább két hetest!!!
süti beállítások módosítása