Modern világunkban a legtöbben multikból vagy piacokról szerzik be a zöldséget, gyümölcsöt és szigorúan csak azt eszik meg, amit ismernek. Az emberek többnyire nem szeretnek újabb növényeket megkóstolni és elég gyakran előfordul, hogy az egyik ember által jól ismert zöldségre, gyümölcsre, amit termesztenek a másik ember rácsodálkozik. Mivel irtózatosan sok ehető növény van, így természetes, hogy nem is ismerhetjük mindet mert a városba zárva csak azokat láthatjuk, amiket behoznak az életterünkbe.
Pitypang lekvár
Nekem körülbelül egy éve lett világos, hogy rengeteg olyan növény is ehető és hasznos, amiket többségében gyomként kezelünk és kiírtjuk, kikapáljuk ha esetleg van egy kis konyha- vagy virágoskertünk. Meg se fordul a fejünkben, hogy gyomot együnk, hiszen az abnormális dolog lenne, ezt a társadalmunk nem fogadja el. Gyerekkoromból emlékszem, hogy egy nyáron apu elmondta, hogy gyerekkorukban amikor kinn játszottak – vidéken falun – és megéheztek, akkor egyszerűen csak szedtek egy-két maréknyi papsajtot és azt majszolták addig, amíg haza nem értek. Őszintén szólva egyáltalán nem emlékszem, hogy hogyan néz ki a papsajt, ha az árokszélén látnám nem ismerném fel.
A nem kultúrnövények iránti érdeklődésem, mint fentebb írtam kb. egy éve ébredt fel, amikor egy blogon pitypang lekvár elkészítésének receptjét találtam meg. Kicsit kutakodtam még a neten, hogy ez mennyire normális dolog és a vártnál több helyen találtam lelkes háziasszonyok leírásait. Több se kellett nekem és a fejembe vettem, hogy én is főzök pitypang lekvárt. Gondolom írnom sem kell, hogy családtagjaim szemei igencsak elkerekedtek, amikor közöltem velük a tervemet. Még ők se hallottak arról, hogy a kutyatej virágzatából lekvárt lehetne főzni. Mindig sikerül őket valami új és eszementnek tűnő dologgal lesokkolnom. :) Ez van, ha az ember folyamatosan keresi az újat, a hasznosat, a kevésbé ártót és a kíváncsisága miatt folyton nyughatatlan.
Papsajtmályva
A köznyelv egyszerűen csak papsajtnak nevezi ezt a kúszónövényt. Szinte az összes kontinensen elterjedt és leginkább erdei és mezei utak mentén találkozhatunk vele. Nevét onnan kapta, hogy a termésének sajtra emlékeztető íze van. Eléggé igénytelen növénynek lehet mondani, a napos, félárnyékos helyeket szereti és nem túl kényes a talaj minőségével szemben se. A levelei, a fiatal hajtások a magja is fogyasztható. Leveleit frissen szedve salátákban használhatjuk fel, de akár főtt ételbe is tehetjük. Ha a leveleket kiszárítjuk, akkor abból tea főzhető, vagy saját házi készítésű zöld porunkba rakhatjuk el őszi-téli használatra. Levelei C-vitamint tartalmaznak. Főleg a gyulladásokkal járó betegségeknél fejt ki gyógyító hatást. (1 ; 2)
Pitypang
A pitypangnak több változata is van, mint a pongyola pitypang vagy a szarvacskás pitypang. Ennek a növénynek leginkább a virága ismert, hiszen minden kislány ebből fon magának virágkoszorút. Ismerős lehet még, ha gyermekláncfű vagy kutyatej néven halljuk emlegetni ezt a növényt. Igen gyakori utak mentén, tisztásokon és száraz területeken, vagy éppenséggel a kertünkben, amint elcsúfítják "frissen nyírt zöld gyepünket". A pitypangnak lényegében minden része ehető és felhasználható. A növény gazdag A-vitaminban, tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és nátriumot. Gyökeréből és leveléből tea főzhető, levelét salátákba, zöld turmixba használhatjuk fel vagy megszárítva zöld por készíthető belőle. Virágzatából pedig pitypang lekvár főzhető.
Kövér porcsin
Ez is az a növény, ami rendszerint hívatlanul jelenik meg virágaink között így többnyire kigazoljuk. Azonban nagy hibát követünk el, ha csak úgy eldobjuk ezt a növényt és nem használjuk fel. Kúszónövényről van szó, aminek jellegzetesen húsos szára és lekerekített levelei vannak. A növények közül a porcsin a leggazdagabb az omega-3 zsírsavakban, emiatt is olyan jó gyulladáscsökkentő és véralvadást gátló hatása. Emellett magas benne a C- és E-vitamin tartalom, valamint a béta-karotin. Belsőleg szívproblémákra, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése képen használható, külsőleg pedig izomgörcsök fellazítására jó. Nyersen salátákba, krémlevesekbe használható fel, megpárolva pedig remek köret lehet vagy akár főzelék is készíthető a leveleiből. (3 ;4)
Tyúkhúr
Ez a növény is szinte mindenhol megtalálható, ahol akár csak egy kis zöld fű van. A kertészek kiirthatatlan rémálma. Azonban kevesen tudják, hogy ez a növény is ehető és gyógyhatásokkal is bír. Megtalálható benne a C- és E-vitamin, valamint a kovasav, a kalcium és a kálium. Tavasszal és nyár elején fogyasztható salátákba, virágzáskor pedig teának lehet szedni és kiszárítani. Számos gyógyhatása ismert, például csökkenti a vérben található koleszterinszintet, az epe- és veseműködést segíti a teája, de használható még légúti betegségeknél, köhögésnél és emésztési zavaroknál is. (5)
Én ezek közül a növények közül eddig csak a pitypang lekvárt készítettem el, illetve a leveleit szárítottam ki, de nagyon keresem a tiszta lelőhelyet, ahonnan porcsint és tyúkhúrt is gyűjthetek.
Remélem sikerült egy-két ember érdeklődését felkeltenem a "gyomnövények" iránt és ki fogják próbálni őket a konyhában is. Keressünk rá nyugodtan receptekre, salátákra, találhatóak magyarul receptek. :) Arra figyeljünk oda a növények szedése során, hogy olyan helyről ne szedjünk növényt, ahol sűrű gépjárműforgalom van mert az autókból kiáramló szén-dioxid kicsapódhat akár a növényekre is. Emellett arra figyeljünk még oda, hogy olyan helyről se gyűjtsünk növényt, ahol állatok végezhetik a dolgukat mert nem biztos, hogy a vizelet ammóniatartalma vízzel lemosható a növényről.. :)
A képek forrásai azokra kattintva érhetőek el.