Úgy érzem, hogy a magyar konyhában méltatlanul elhanyagoljuk a sütőtököt és a levesben ki is merül ennek a zöldségnek a felhasználása. Így arra gondoltam, hogy összeszedek pár sütőtökös receptet, hogy kedvet csináljak hozzá.
Sütőtökként Magyarországon három fajtát termesztenek nagyüzemben, ezek a Cucurbita maxima convar maxima (sütőtök), Cucurbita convar bananina (banántök) és a Cucurbita moschata (sonkatök). (1) Őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, ahonnan a 16. században a spanyolok hozták be Európába.
Tápanyagtartalmát tekintve 100 gramm sütőtökben 1,5 g fehérje, 16,5g szénhidrát, 0,6 g zsír, 2,75 g rost és 80 g víz van. Az ásványi anyagokat tekintve kálciumból 40 mg, cinkből 520 mcg, mangánból 166 mcg, rézből 100 mcg, vasból 170 mcg és foszforból 20 mg van 100 gramm sütőtökben. A vitaminokból C-vitamin, Karotin, Pantoténsav, B1-2- és 6 vitaminok illetve folsav található ebben az őszi csoda zöldségben.
Fűszeres sütőtökös lencsesaláta
Recept itt - magyar.
Sütőtökös tiramisu
Recept itt - angol.
Spenótos-sütőtökös lasagne
Recept itt - magyar.
Sütőtökös fagyis pite
Recept itt - angol.
Sütőtök lepény
Recept itt - magyar
Sütőtökös Empanadas
Recept itt - angol.
Sütőtökös hummus
Recept itt - angol.
Sütőtökkel töltött cukkiniloni bazsalikomos pestoval
Recept itt - magyar.
Fűszeres sütőtökkrém
Recept itt - angol.
Sütőtökös krumplipüré
Recept itt - magyar.
Remélem sikerült kedvet csinálnom ehhez az ízletes, édes zöldséghez. Ne féljünk új ízeket, recepteket keresni és kipróbálni. Tény, hogy angolul sokkal több receptet találunk, mint magyarul de hát ez van, ha az egyik országban elterjedtebb egy növény konyhai felhasználása, mint egy másikban. Én például alig várom, hogy elkészítsem a sütőtökös krumplipürét és hummust. :) Nyugodtan tököljünk!