Amikor meghallják az emberek, hogy tejtermékeket sem fogyasztok, akkor általában elkerekedik a szemük és groteszkebb lesz az arcuk. :) Na és persze jönnek a kérdések, hogy akkor mit és hogyan helyettesítek, és hogy az biztos nagyon drága. Tény, hogy a növényi tejek drágábbak, mint a ki tudja, hány féle módon kezelt tehéntej, de sokkal finomabbak és változatosabb az ízviláguk, attól függően, hogy milyen növényből készült "tejet" veszünk, iszunk. A felhozatal igen széles, de legelterjedtebb a szójatej, utána a rizstej, majd a mandulatej. De található a boltok polcain zab-, mogyoró-, köles- és tönkölybúza tej is. Ez utóbbiaknak az ára már 1000 forint körül mozog literenként. Emiatt örültem meg, amikor megtudtam, hogy otthon én is el tudom készíteni ezeket a növényi tejeket, és lényegében nem kell más hozzá, csak turmixgép és víz.
A magtej készítésnél egységesen minden magot be kell pár órára áztatni, hogy könnyebben emészthetőek legyenek a bennük lévő enzimek. Miután leöntöttük az áztatóvizet, és a rizs, tönkölybúza és mák esetében picit átöblítettük a magokat, tehetjük is a turmixgépbe őket. Vizet hozzáadva pedig 1-2 perc alatt addig turmixoljuk, amíg fehér nem lesz a vizünk. De ez gyorsan kitapasztalható. :)
Házi tönkölybúza tejeskávé agave sziruppal és gesztenyés-erdei gyümölcsös rétessel
Szójatej
Szójatejet, ami a leggyakoribb a boltok polcain, eddig csak kétszer készítettem. Fontos, hogy pörköletlen és sózatlan nyers szójababot vegyünk — mi a Herbaházban találtunk — és ne legyen génmódosított se, amit általában feliratoznak. A szójababot is 5-6 órára be kell áztatni, majd leönteni róla az áztató vizet. Ezután amennyi tejet készíteni szeretnénk, annyi vizet felteszünk egy lábasban forrni a már kiázott szójababokkal együtt. Forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Ezután mehet a turmixgépbe pici sóval és cukorral meghintve, és a turmixolás után pedig sűrű szövésű anyagon vagy szűrőn leszűrjük. Ezután lényegében készen is van a szójatejünk. Nekem még nem sikerült finom szójatejet készítenem, mert mindig volt egy nyers íz a tejben. A megmaradt szójapépet töltelékekhez vagy fasírtokhoz használhatjuk fel.
Rizstej
A rizstejet barna rizsből készítjük. Itt is pár órás áztatás után vízzel összeturmixoljuk, majd egy sűrű szövésű, kicsi szűrővel leszűrjük. Én mostanában turmixolás előtt adok hozzá pici sót és vaníliás cukrot, hogy jobban kihozza a tej ízét. Amit fontos tudni, hogy rizstej sűrűje — lényegében liszt — leülepszik az üveg aljára, így mielőtt iszunk belőle, rázzuk fel az üveget! Ez több növényi tejnél is megfigyelhető, ezért én mostanában egy késhegynyi szentjánoskenyér maglisztet adok hozzá, ami sűrítő, állagjavító funkciót tölt be, és a különböző boltokban kapható növényi tejekben és tejszínekben is megtalálható. Ez szintén bioboltokban kapható. A visszamaradt rizspépet növényi fasírtokban szoktam felhasználni. Ha kevesebb vízzel csináljuk, akkor rizstejszín készíthető, vagy utólag maga a rizstej sűríthető liszttel.
Zabtej
A zabot szintén pár órás áztatás után tudjuk leturmixolni. A zabnál fontos, hogy turmixolás előtt tegyünk bele egy csipetnyi sót és (vaníliás)cukrot, mert magában a zabnak is van egy fura, nyers íze, amit a sóval és cukorral kompenzálni tudunk, és nagyon finom tejet kapunk. A tejben lévő zabliszt ugyanúgy leülepszik az üveg aljára, mint a rizstejnél, így mielőtt öntünk belőle, érdemes ezt is felrázni. A zabdarálékot is fasírtokban szoktam felhasználni. Ha kicsit sűrűbbre készítjük, akkor zabtejszínt kaphatunk, amit főzésnél tudunk felhasználni, illetve be is sűríthetjük liszttel.
Tönkölybúza
A tönkölybúza szintén pár órás áztatás után turmixolható. A tönkölybúza tejnek is jót tesz a pici só-vaníliás cukor kombináció és a szentjánoskenyér magliszt. Használat előtt érdemes ezt is felrázni, a visszamaradt pépet itt is fel lehet használni növényi fasírtokban. Én a Sparban vettem fél kiló bio tönkölybúzát 200 fortintért, amiből jó pár liter tej készíthető. Múltkor láttam az egyik üzletben készen kapható tönkölybúza tejet, aminek az ára 1000 forint felett volt. A házi verzió szerintem jobban megéri. :)
Mandulatej
A mandulatej az egyik leg- ha nem A legfinomabb növényi tej. A mandula vásárlásánál figyeljünk oda, hogy ízesítetlen mandulát vegyünk. Legegyszerűbb, ha kimérve vesszük meg a piacon. Ha hántolatlan mandulát találunk, akkor se essünk kétségbe! Kevés előmunkálattal magunk is megszabadulhatunk a mandula vékony, barna héjától. A kívánt mandulamennyiséget forrázzuk le, és kb. 20 másodpercig hagyjuk ázni a forró vízben a magokat. Majd öntsük le róla a vizet, ezután egyesével könnyen eltávolítható a héj. Gyorsan, pár perc alatt meg van, mert tényleg gyorsan leválik a héj a manduláról. Ezután langyos vízben pár órára hagyjuk ázni a mandulát. Öntsük le az áztatóvizet és tegyük a turmixgépbe, a kellő mennyiségű vízzel. Turmixoljuk össze, amíg fehér nem lesz a folyadék, és készen is van. Szűrjük le, és ihatjuk is a mandulatejünket, a manduladarálékot pedig megszárítva lisztként vagy marcipánként másodjára is felhasználhatjuk. A 10 dkg hántolt mandula kimérve kb. 360-400 Ft körül mozog, amiből készíthetünk durván 1 liter tejet, és nyerünk 10 dkg mandulalisztet.
Kókusztej
A kókusztej az, aminek több elkészítési módját is olvastam, illetve kipróbáltam. Az egyik verzió szerint fel kell forralni a kókuszreszeléket annyi vízzel, amennyi kókusztejet szeretnénk, majd ha kihűlt a víz akkor turmixolható. A másik verzió szerint csak áztatni kell pár órát, és az áztatóvízzel együtt kell még ízlés szerinti mennyiségű vízzel összeturmixolni. Én legutóbb se nem forraltam, se nem áztattam, hanem egyszerűen beletettem a reszeléket a turmixba, és ráöntöttem a vizet, adtam hozzá késhegynyi szentjánoskenyér maglisztet, majd összeturmixoltam. Az eredmény szűrés után: jó zsíros kókusztej. Ha széles szájú üvegbe öntjük a kókusztejet, akkor a hűlés során kicsapódó kókuszzsírt leszedhetjük, és főzéshez vagy bőrápoláshoz felhasználhatjuk. Arra kell figyelnünk, hogy olyan kókuszreszeléket vegyünk, amit nem kezeltek (fehérítettek) kén-dioxiddal. Nekem a Lidl-ben kapható eddig bevált. A visszamaradt kókuszreszeléket szintén újra felhasználhatjuk müzlibe, sütibe, vagy ha kiterítve megszárítjuk, akkor későbbi felhasználásra is eltehetjük.
Máktej
Máktejjel boltban még nem találkoztam, ezért is örültem neki, amikor láttam, hogy ilyen is van, mert a mák tele van kalciummal és vassal. Pár óráig áztatni kell, majd le kell róla önteni az áztató vizet és kicsit átöblíteni. Csak ezután érdemes beletenni a turmixgépbe a kellő mennyiségű vízzel. Pár percig turmixoljuk, majd egy sűrű szövésű rongyon vagy harisnyán — higénikusabb ha erre a célra veszünk egy olcsóbb harisnyazoknit — keresztül leszűrjük. A máknál nem működik a pici szűrő, mert a ledarált mákszemek áthullanak rajta. A turmixolás előtti átöblítés azért fontos, mert ha az áztatóvízzel együtt turmixoljuk, akkor nagyon erős, élvezhetetlen mákíze lesz a tejnek. (Fanyar tapasztalat.) Ha viszont átöblítjük, akkor kellemes ízű tejet kapunk és csak az utóízben érezhető majd egy picit a mák íze. A visszamaradt mákot kiterítve megszáríthatjuk, illetve egy gyors mákos sütibe vagy muffinba belesüthetjük. 1 kg mák 900-1000 forint között mozog a piacon kimérve, amiből rengeteg tej készíthető, így az avasodás elkerülése végett érdemes csak fél kilót venni. 1 liter máktejhez elég 5-6 evőkanálnyi mákot beáztatni.
Házi rizstejjel készült tápióka bogyós-málnás vanília puding
Köles és (török)mogyorótejet még nem készítettem, de az elkészítési mechanizmus hasonló. Tényleg nagyon egyszerű és gyors megcsinálni ezeket a magtejeket. Ha reggel, munkába indulás előtt beáztatjuk a magokat, akkor mire hazaérünk, bőven kiáznak, és el tudjuk készíteni a tejeket. Én általában heti maximum kétszer csinálok magtejet, egy adag kb. 3/4 liter, és 3-4 napig kitart. Az elkészítése a turmixba beöntéstől, a szűrésen át a turmix elmosogatásáig kb. 15 perc, így nem senki nem mondhatja, hogy nagyon időigényes munka lenne otthon növényi tejet készíteni. Amúgy főzéshez és sütéshez is nyugodtan használhatjuk ezeket a tejeket. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hiszen amellett, hogy egészségesek, változatos ízvilágot adnak, és olcsón ki is hozhatóak.
Érdemes még megjegyezni, hogy kávéban használva a növényi tejek többsége sötét maradt. Tehát növényi tej esetében a tejeskávénk inkább kávé színű marad, és nem lesz világosbarna, mint a tehéntej használata esetében.