Növényi tejek házilag - Tapasztalatok
2013. október 30. írta: ZöldElla

Növényi tejek házilag - Tapasztalatok

Amikor meghallják az emberek, hogy tejtermékeket sem fogyasztok, akkor általában elkerekedik a szemük és groteszkebb lesz az arcuk. :) Na és persze jönnek a kérdések, hogy akkor mit és hogyan helyettesítek, és hogy az biztos nagyon drága. Tény, hogy a növényi tejek drágábbak, mint a ki tudja, hány féle módon kezelt tehéntej, de sokkal finomabbak és változatosabb az ízviláguk, attól függően, hogy milyen növényből készült "tejet" veszünk, iszunk. A felhozatal igen széles, de legelterjedtebb a szójatej, utána a rizstej, majd a mandulatej. De található a boltok polcain zab-, mogyoró-, köles- és tönkölybúza tej is. Ez utóbbiaknak az ára már 1000 forint körül mozog literenként.  Emiatt örültem meg, amikor megtudtam, hogy otthon én is el tudom készíteni ezeket a növényi tejeket, és lényegében nem kell más hozzá, csak turmixgép és víz.

A magtej készítésnél egységesen minden magot be kell pár órára áztatni, hogy könnyebben emészthetőek legyenek a bennük lévő enzimek. Miután leöntöttük az áztatóvizet, és a rizs, tönkölybúza és mák esetében picit átöblítettük a magokat, tehetjük is a turmixgépbe őket. Vizet hozzáadva pedig 1-2 perc alatt addig turmixoljuk, amíg fehér nem lesz a vizünk. De ez gyorsan kitapasztalható. :)

tonkolytej.jpgHázi tönkölybúza tejeskávé agave sziruppal és gesztenyés-erdei gyümölcsös rétessel

Szójatej

Szójatejet, ami a leggyakoribb a boltok polcain, eddig csak kétszer készítettem. Fontos, hogy pörköletlen és sózatlan nyers szójababot vegyünk — mi a Herbaházban találtunk — és ne legyen génmódosított se, amit általában feliratoznak. A szójababot is 5-6 órára be kell áztatni, majd leönteni róla az áztató vizet. Ezután amennyi tejet készíteni szeretnénk, annyi vizet felteszünk egy lábasban forrni a már kiázott szójababokkal együtt. Forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Ezután mehet a turmixgépbe pici sóval és cukorral meghintve, és a turmixolás után pedig sűrű szövésű anyagon vagy szűrőn leszűrjük. Ezután lényegében készen is van a szójatejünk. Nekem még nem sikerült finom szójatejet készítenem, mert mindig volt egy nyers íz a tejben. A megmaradt szójapépet töltelékekhez vagy fasírtokhoz használhatjuk fel.

Rizstej


A rizstejet barna rizsből készítjük. Itt is pár órás áztatás után vízzel összeturmixoljuk, majd egy sűrű szövésű, kicsi szűrővel leszűrjük. Én mostanában turmixolás előtt adok hozzá pici sót és vaníliás cukrot, hogy jobban kihozza a tej ízét. Amit fontos tudni, hogy rizstej sűrűje — lényegében liszt — leülepszik az üveg aljára, így mielőtt iszunk belőle, rázzuk fel az üveget! Ez több növényi tejnél is megfigyelhető, ezért én mostanában egy késhegynyi szentjánoskenyér maglisztet adok hozzá, ami sűrítő, állagjavító funkciót tölt be, és a különböző boltokban kapható növényi tejekben és tejszínekben is megtalálható. Ez szintén bioboltokban kapható. A visszamaradt rizspépet növényi fasírtokban szoktam felhasználni. Ha kevesebb vízzel csináljuk, akkor rizstejszín készíthető, vagy utólag maga a rizstej sűríthető liszttel.

Zabtej

A zabot szintén pár órás áztatás után tudjuk leturmixolni. A zabnál fontos, hogy turmixolás előtt tegyünk bele egy csipetnyi sót és (vaníliás)cukrot, mert magában a zabnak is van egy fura, nyers íze, amit a sóval és cukorral kompenzálni tudunk, és nagyon finom tejet kapunk. A tejben lévő zabliszt ugyanúgy leülepszik az üveg aljára, mint a rizstejnél, így mielőtt öntünk belőle, érdemes ezt is felrázni. A zabdarálékot is fasírtokban szoktam felhasználni. Ha kicsit sűrűbbre készítjük, akkor zabtejszínt kaphatunk, amit főzésnél tudunk felhasználni, illetve be is sűríthetjük liszttel.

Tönkölybúza


A tönkölybúza szintén pár órás áztatás után turmixolható. A tönkölybúza tejnek is jót tesz a pici só-vaníliás cukor kombináció és a szentjánoskenyér magliszt. Használat előtt érdemes ezt is felrázni, a visszamaradt pépet itt is fel lehet használni növényi fasírtokban. Én a Sparban vettem fél kiló  bio tönkölybúzát 200 fortintért, amiből jó pár liter tej készíthető. Múltkor láttam az egyik üzletben készen kapható tönkölybúza tejet, aminek az ára 1000 forint felett volt. A házi verzió szerintem jobban megéri. :)

Mandulatej


A mandulatej az egyik leg- ha nem A legfinomabb növényi tej. A mandula vásárlásánál figyeljünk oda, hogy ízesítetlen mandulát vegyünk. Legegyszerűbb, ha kimérve vesszük meg a piacon. Ha hántolatlan mandulát találunk, akkor se essünk kétségbe! Kevés előmunkálattal magunk is megszabadulhatunk a mandula vékony, barna héjától. A kívánt mandulamennyiséget forrázzuk le, és kb. 20 másodpercig hagyjuk ázni a forró vízben a magokat. Majd öntsük le róla a vizet, ezután egyesével könnyen eltávolítható a héj. Gyorsan, pár perc alatt meg van, mert tényleg gyorsan leválik a héj a manduláról. Ezután langyos vízben pár órára hagyjuk ázni a mandulát. Öntsük le az áztatóvizet és tegyük a turmixgépbe, a kellő mennyiségű vízzel. Turmixoljuk össze, amíg fehér nem lesz a folyadék, és készen is van. Szűrjük le, és ihatjuk is a mandulatejünket, a manduladarálékot pedig megszárítva lisztként vagy marcipánként másodjára is felhasználhatjuk. A 10 dkg hántolt mandula kimérve kb. 360-400 Ft körül mozog, amiből készíthetünk durván 1 liter tejet, és nyerünk 10 dkg mandulalisztet.

Kókusztej


A kókusztej az, aminek több elkészítési módját is olvastam, illetve kipróbáltam. Az egyik verzió szerint fel kell forralni a kókuszreszeléket annyi vízzel, amennyi kókusztejet szeretnénk, majd ha kihűlt a víz akkor turmixolható. A másik verzió szerint csak áztatni kell pár órát, és az áztatóvízzel együtt kell még ízlés szerinti mennyiségű vízzel összeturmixolni. Én legutóbb se nem forraltam, se nem áztattam, hanem egyszerűen beletettem a reszeléket a turmixba, és ráöntöttem a vizet, adtam hozzá késhegynyi szentjánoskenyér maglisztet, majd összeturmixoltam. Az eredmény szűrés után: jó zsíros kókusztej. Ha széles szájú üvegbe öntjük a kókusztejet, akkor a hűlés során kicsapódó kókuszzsírt leszedhetjük, és főzéshez vagy bőrápoláshoz felhasználhatjuk. Arra kell figyelnünk, hogy olyan kókuszreszeléket vegyünk, amit nem kezeltek (fehérítettek) kén-dioxiddal. Nekem a Lidl-ben kapható eddig bevált. A visszamaradt kókuszreszeléket szintén újra felhasználhatjuk müzlibe, sütibe, vagy ha kiterítve megszárítjuk, akkor későbbi felhasználásra is eltehetjük.

Máktej


Máktejjel boltban még nem találkoztam, ezért is örültem neki, amikor láttam, hogy ilyen is van, mert a mák tele van kalciummal és vassal. Pár óráig áztatni kell, majd le kell róla önteni az áztató vizet és kicsit átöblíteni. Csak ezután érdemes beletenni a turmixgépbe a kellő mennyiségű vízzel. Pár percig turmixoljuk, majd egy sűrű szövésű rongyon vagy harisnyán — higénikusabb ha erre a célra veszünk egy olcsóbb harisnyazoknit — keresztül leszűrjük. A máknál nem működik a pici szűrő, mert a ledarált mákszemek áthullanak rajta. A turmixolás előtti átöblítés azért fontos, mert ha az áztatóvízzel együtt turmixoljuk, akkor nagyon erős, élvezhetetlen mákíze lesz a tejnek. (Fanyar tapasztalat.) Ha viszont átöblítjük, akkor kellemes ízű tejet kapunk és csak az utóízben érezhető majd egy picit a mák íze. A visszamaradt mákot kiterítve megszáríthatjuk, illetve egy gyors mákos sütibe vagy muffinba belesüthetjük. 1 kg mák 900-1000 forint között mozog a piacon kimérve, amiből rengeteg tej készíthető, így az avasodás elkerülése végett érdemes csak fél kilót venni. 1 liter máktejhez elég 5-6 evőkanálnyi mákot beáztatni.

rizstejesudding.jpgHázi rizstejjel készült tápióka bogyós-málnás vanília puding

Köles és (török)mogyorótejet még nem készítettem, de az elkészítési mechanizmus hasonló. Tényleg nagyon egyszerű és gyors megcsinálni ezeket a magtejeket. Ha reggel, munkába indulás előtt beáztatjuk a magokat, akkor mire hazaérünk, bőven kiáznak, és el tudjuk készíteni a tejeket. Én általában heti maximum kétszer csinálok magtejet, egy adag kb. 3/4 liter, és 3-4 napig kitart. Az elkészítése a turmixba beöntéstől, a szűrésen át a turmix elmosogatásáig kb. 15 perc, így nem senki nem mondhatja, hogy nagyon időigényes munka lenne otthon növényi tejet készíteni. Amúgy főzéshez és sütéshez is nyugodtan használhatjuk ezeket a tejeket. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hiszen amellett, hogy egészségesek, változatos ízvilágot adnak, és olcsón ki is hozhatóak.

Érdemes még megjegyezni, hogy kávéban használva a növényi tejek többsége sötét maradt. Tehát növényi tej esetében a tejeskávénk inkább kávé színű marad, és nem lesz világosbarna, mint a tehéntej használata esetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr195603684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2013.10.30. 12:57:44

köszi a tippeket. tökjó, hogy más kárán tanulhatok :)
zabtejet már csináltam. ízesítés nélkül. mondjuk én imádom a zab ízét.ált müzlit öntöm fel vele.
máktejet meg fogok. imádom a mákot!
egy tipp cserébe: a magokat -dió. mák, mandula, akármi- a frigóban tartsd. akkor nem avasodik.

2013.10.30. 13:54:29

Mindez nagyon jó. Csak két kérdés: mi van a mák ópiumtartalmával? (például Angliában bizonyos mennyiség felett kábítószer birtoklásnak minősül, nincs is mákos töltelék)
Mi a helyzet a szója méreganyagával? Úgy tudom, épp azért kellett genetikailag módosítani, hogy ne termelje a méreganyagot, ami embernél hasmenést okoz. Nem véletlen, hogy Ázsiában mártogatják a szószba a falatokat, itt meg abból akartuk készíteni... szójapörkölt, szójafasírt, szója nővérkének, hogy befostam... (Hofi) nem is olyan vicces!

tavolirokon 2013.10.30. 14:16:12

Itt szerintem valami kimaradt:
>>>
hogy könnyebben emészthetőek legyenek a bennük lévő enzimek.
<<<

Mondjuk hogy aktivalodjanak benne az enzimek, es valami emeszthetobbe kezdjek alakitani a kemenyitot?

A fo tema szempontjabol lenyegtelen persze.

ZöldElla 2013.10.30. 14:17:20

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az ópiumot a mákGUBÓból nyerik, nem a magból. :) Amikor fejlődik még a növény, akkor megvágják a gubóját és a kifolyó fehér nedvet csapolják le és szárítják meg. Ez az ópium, nem maga a mák magja. :) Régen a gubóból főzték a mákteát, amivel altatták a gyerekeket, nem a magjából.
A szójatej egy lehetőség a sok közül. Aki nem akar, nem vesz vagy nem csinál szójatejet magának. :) Hasmenésmentesség pipa. :)

tavolirokon 2013.10.30. 14:24:06

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Szojat nem tudom, plane azt, hogy a martogatas hogyan segit :-)

A maknak viszont az erett magjat kell felhasznalni, nem az eretlen gumojat, es akkor minden OK. Vesd ossze a kenderbol keszult kotellel, textillel...

pereszke 2013.10.30. 14:46:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:
szia, használják valóban mártogatásra is, ugyanakkor számtalan ételt is készítenek belőle. Része a napi étkezésnek, majdnem minden étkezéskor van tofu valamilyen formában és egyáltalán nem okoz hasmenést. Egyébként nekem is a "szólj a nővérkének" volt a felfogásom az otthoni tofu felhozatal ismeretében, azóta ez 180 fokkal megváltozott. Nem csak ízetlen, gumiszerú izéket lehet belőle keszíteni.
pl.:http: //rasamalaysia.com/shrimp-wrapped-in-tofu-skin/

Rátóti Mutyikos 2013.10.30. 16:17:55

csodalom hogy a hazai haztartasok legismertebb magjat a diot kihagytad.
en rendszeresen iszom a diotejet.
egy ejszakai aztatas utan leoblitem es kis soval es mezzel jol elturmixolom majd leszurom. neha karobbal "tejes kavet" csinalok belole.

ZöldElla 2013.10.30. 17:10:04

@Rátóti Mutyikos: Köszönöm a kiegészítést. :) Tényleg megfeledkeztem a dióról, ami most ráadásul szezonális is. :)

steelhand 2013.10.30. 18:23:29

Szóját nem azért génmodosították (gm), hanem az extraprofit miatt. A lényeg, hogy a gm növényhez speckó vegyszer kell, amit természetesen meg kell venni attól a cégtől akinek az érdekeltségi körébe tartozik a gm vetőmag előállító cég. Nincs nagyobb hozama, csak olyan mérget termel a gm következtében, ami a fajtakártevőjét elpusztítja, cserébe a növényben benne is marad a méreg, amit aztán megeszel. Keress rá a googliban: gmo
Szója magában nem okozz hasmenést.
Infók:tudatosvasarlo.hu/cikk/tobb-kart-okoz-mint-hasznot-szoja-i

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.10.30. 18:59:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: lol
lövésed sincs, miből csinálják az ópiumot, de azért magabiztosan hozzászólsz
xd

poszt: remek poszt, megkóstolnám őket, kár, hogy erős turmixgép híjján nem tehetem meg :(

vitalis06 2013.10.30. 21:24:45

@steelhand: okoz, ha valaki allergiás rá. pl. én. a génkezeltre is és a génkezeletlenre is. Sőt szembedagadást és bőrgyulladást is.
erre azért figyelni kéne, az orvosomnál az utóbbi 5 évben megtízszereződött a szójára allergiások száma, és azt mondja külföldön is ugrásszerűen nő a számuk azóta, hogy mindenbe szóját tesznek.
off volt, tudom

bonafide 2013.10.30. 23:23:59

A szója a világ egyik legkártékonyabb növénye, ráadásul ösztrögén hormonhatású szereket tartalmaz. Nem normális, aki fogyasztja.

steelhand 2013.10.31. 11:59:43

@vitalis06: No ebben igazad van, de bármilyen allergén az azokra érzékenyekre reakciót vált ki.
És tényleg túlzásba viszik a használatát, mert nagyon nagy biznisz, pedig van alternatíva.

kovacsegy 2015.05.10. 10:23:41

Sziasztok!

Egyik szemem sír, a másik nevet. Egy felől örülök, hogy majd mindenki így helyre tette, a "Könnyen elkaptuk, uram!" nevű provokátort.
De ha egy - két buta, provokatív szó ilyen indulatokat tud generálni, akkor az illető már el is érte a célját: a negatív érzések már károkat okoztak szervezetünkben.
Ezek lelkivilága betegesen igényli a figyelmet, attól boldog, ha valakit megbotránkoztat, és azonnali riposztokat tud generálni.
Ha senki sem válaszol neki, akkor előbb - utóbb elmegy a kedve, mert nem kapja meg a szellemi táplálékát.
De ha mégsem, vagy eldurvulna a stílusa, még mindig ki lehet moderálni.
Derűs, szép napot mindenkinek!

kovacsegy 2015.05.11. 10:27:15

Magtej készítése általam
1. Az előző este beáztatott magvakat reggel, a reggel áztatottakat pedig este mixelem. Leöntöm az áztatólét, majd a puha magvakat pépesre szétmixelem, lassan, annyi tiszta vizet adagolva hozzá, mint az elvett áztatólé. Ekkor adom hozzá az egy-egy csipetnyi adalék mentes Himalája, vagy Parajdi só-t, és a nulla glikémiás eritritet, vagy stevia-t.
2. Sűrű szövésű vékony szűrőn leszűröm (pl. harisnya).
3. Ma már nem fogyasztok gabonát, de ha gabonából készíteném, akkor várnék egy 10 percet, hogy a keményítő leülepedjen (a magtej ne a csiriztől legyen sűrű), majd óvatosan egy lábosba önteném, hogy a keményítő az ülepítő edényben maradjon.
4. Majdnem forráspontig hevítem, hogy pasztörizálódjon (nem kell főzni, mert akkor a vitaminok és az enzimek is elpusztulnak).
5. Hűtőben pár napig eltartható.

A magtej készítése során, az olajos magvak lecitin tartalma, a vízből és az olajból, a valódi tejhez hasonló emulziót hoz létre.
Ettől lesz opálosan fehér, és ízleléskor ez adja a krémes állagot. Ezért sem szükséges sem a keményítő-csiriz, sem más egyéb sűrítő segédanyag.

Négy oka is van annak, hogy nem fogyasztok gabonákat és csírákat!
Ha valami nem világos, olvass utána, hogy tisztán láss!

1. A glutén-, és avenin érzékenység következménye a cöliákia

2. A lektinek az amúgy gluténmentes gabonák révén is képesek egészségi problémákat okozni, de a a gabonamagvak és hüvelyesek nagyon magas koncentrációban tartalmazzák őket. A humán antitestek vizsgálata a búzacsíra, a szójabab, és a földimogyoró agglutininre azt sugallja, hogy ezek az antitestek kereszt-reaktívak lehetnek. Továbbá a lektinek a vérbe kerülve megnövelhetik a vérlemezkék aktivációját, és a vérrögképződés valószínűségét.

3. A gabonák tartalmaznak két, a benzoxazinoidok családjába tartozó, ismert toxint, a DIMBOA-t és a DIBOA-. Ezek a toxinok DNS és RNS mutációkat idéznek elő, ami sejthalálhoz, vagy ami még rosszabb, ráksejtek keletkezéséhez vezethet. A DIMBOA és a DIBOA erőteljes védelmet nyújtanak a kártevők ellen, és a legnagyobb mennyiségben a növény fejlődésének legtörékenyebb időszakában, a csírázáskor termelődnek.
Sajnos a gabonacsírákat, amelyek a legnagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a toxinokat, egészséges élelmiszerként reklámozzák! Pedig a különböző ételcsoportok és a rák összefüggésének vizsgálati eredményei kimutatták, hogy a kenyér- és a gabonapehely fogyasztás szignifikáns kapcsolatot mutat a vese- és a prosztatarákkal.

4. A fuzáriumfajok által termelt toxinok haszonállatoknál súlyos emésztőrendszeri és idegrendszeri zavarokat, a szaporodás és az immunrendszer zavarát, hányást, a táplálék visszautasítását, vagy akár az állatok pusztulását is okozhatják.
A szakirodalom szerint, emberre hasonló hatással van, továbbá, felborítja a hormon-rendszert, ami korai serdülést, nemzőképtelenséget és rákot is okozhat.

kovacsegy 2015.05.11. 10:36:40

Nem kell elhinned amit a gabonákról és csírákról írtam, bár nem saját kútfőből szedtem, hanem ismert szakemberek véleményét tükrözi.
A leghelyesebb, ha utána olvasol több helyen, és látni fogod, hogy ugyan sokan támadják (nyilván, hiszen erős érdekszférákat sért), de cáfolni nem tudják.

Serrin 2015.07.10. 14:02:15

Hagyjátok már el, hogy a növényi alapú tejeszerű dolgokat tejnek hívjátok! Ezeknek semmi közük hozzá.

Void Bunkoid 2016.01.18. 20:20:46

Igen, ezt már tán valami korábbi kommentemben is mondtam. A "tej" egy emulzió, különböző folyadékok kolloidja. A növényi "tej"-ben szilárd részecskék lebegnek vízben, ami idővel leülepszik (az igazi tej sosem válik ketté, mindössze a szárazanyagtartalma válik ki a tetejére).

A növényi "tej" pont annyira tej, mint amennyire a guminő nő. Igazából a magtejek sokkal inkább rokonai a sörnek, mint bármiféle tejnek :)

Kosztándi Ferencz Kinga 2016.02.15. 18:40:45

Kedves ZöldElla!Most kihagyom az ajnározást,de itt vagyok ez magáért beszél:-)))))Én is rendelnék egy ,az Ön által ajánlott belsőszűrős magtejkészítő masinát a német oldalról,amennyiben megerősít a helyes döntésében.Ha jó emlékszem erre esett a választás.Meg van elégedve vele?Illetve az alább belinkelt masinához mit szól?.Az azt igéri,hogy főzés nélkűl készít nekem magtejet.Várom mielőbbi válaszát.Köszönöm!
www.biovita-shop.hu/szojatej-keszito-gep/biovita-25-novenyi-tejkeszito-gep.html?gclid=CPfz_ZOo-soCFW0W0wodHZoK6w

wonderwoman92 2016.04.07. 13:16:13

Szia kedves Zöldella!
Milyen turmix gépet ajánlasz? épp turmix keresésben vagyok, de nem tudom melyikkel járok jól... (és nem baj ha nem 50e ft) :)

ZöldElla 2016.04.09. 17:16:42

@wonderwoman92: Egy 4 éves, legolcsóbb Orion turmixgépem van. :D De ő is tökéletesen működött amikor még magtejeket csináltam vele. Én azóta már beruháztam egy tejfőzőgépre.
A turmixnál arra érdemes figyelni, hogy 600 wattnál erősebb legyen és szerintem a több fokozatos a jó, a csak 2 fokozat szerintem kevés.
Márkát sajnos nem tudok mondani, mert ahogy fentebb írtam nekem tényleg a legolcsóbb turmixgépem van és csak azért Orion mert a párom retró mániás és az Orion márka szerinte retró.

vegabluuz 2017.05.02. 02:44:33

@Könnyen elkaptuk, uram!: A máknak nem a magjából nyerik ki az ópiumot, hanem a még meg nem érett mák termésének külső zöld szirmainak megmetszése után kifolyó fehér nedvből. A mák magja nem tartalmaz ópiumot, sem más káros vegyületet.
A szója "méreganyaga" a női ösztrogénként viselkedő anyag, mely az erjesztett szójában, amit a távolkeleti konyhák használnak, mer átalakul és nincs benne. Viszont a nem erjesztett szójatejben és minden más termékben, amihez hozzáadják a nem erjesztett szója készítményeket, a húsoktól és tejtermékeken keresztül, benne van ez az ösztrogén hasonlkó veygület. Nem ezért génmódosítják, hanem hogy rezisztens legyen a gyomírtókra, rezisztens legyen a rovarokra (beépített rovarírtó gén) és ne lehessen a terméséből növényt termeszteni, csak a génmódosítást végző gyártótól (MONSANTO) vett magokból.

Barta Anett 2017.08.02. 18:06:35

@Rátóti Mutyikos: Méz helyett mehet bele agavészirup, xilit, nádcukor, juharszirup és már vegán is lesz:) De biztos natúran jön át legjobban a dió Íze.
süti beállítások módosítása