Természet adta szépség I.
2013. október 18. írta: ZöldElla

Természet adta szépség I.

Mivel az egyik legnagyobb kereslete a bőrfiatalító és ránctalanító készítményeknek van — még ha mindenki le is tagadja, hogy használna ilyen termékeket —, ezért úgy gondoltam, hogy egy mini sorozatban bemutatom az általam ismert és jószerivel már kipróbált növényi olajokat, amik csodát művelnek az ember bőrével, hajával és lelkével. Ezekben a kis bemutató leírásokban csak az önmagukban való alkalmazásról írok mert egyrészt mindegyik szereplő önmagában is egy csodaszer, másodszor pedig jobban el kell mélyednem a házi natúr krém készítésének világában. A cél, hogy felismerjék az emberek a természet adta csodás anyagokat, amiknek az előállításához nem kellenek steril laborok és kísérleti tesztekre állatok, hiszen az ismertetendő olajok szinte mind hidegen sajtolt eljárással készülnek. Remélem azért tudok újat és hasznosat "mondani".

A folyékony aranynak is nevezett argán olaj az argánfa gyümölcséből sajtolt olaj. Érdemes róla tudni, hogy csak vadon és Marokkó egy bizonyos régiójában életképes, mégpedig az Agadirtól északkeletre elterülő Souss-Massa fennsíkon. A fák átlag életkora 150-200 év és bírja a 3-50°C közötti hőmérséklet ingadozást is. A fa gyümölcsei július-augusztus folyamán fejlődnek ki, érnek és fonnyadnak meg, majd hullanak le a fáról. A földre hullott terméseket a berber asszonyok gyűjtik össze, fejtik le a megszáradt burkot és szedik ki a sajtoláshoz a leginkább tökmaghoz hasonló magvakat. 1 liter argánolajhoz kb. 70-100 kilogrammnyi gyümölcsöt kell feldolgozni. Ez meg is magyarázza, hogy miért olyan drága maga az olaj. A kisajtolt olaj 80% zsírsavakból áll, van benne tokoferol, azaz E-vitamin, van még karotin és fenolok is, amik antioxidánsként működnek. Pozitív tulajdonsága, hogy a tiszta argán olaj a bőrre kenve hamar felszívódik és nem tömíti el a pólusokat.

iStock_000016144413Small1.jpgKép innen.

Jótékony hatásai a bőrre kenve a következők:

  • Hidratáló hatása van, amit lehet az arcbőrünkön, hajunkon és körmünkön is használni.
  • Bőrfiatalító, ránctalanító hatása van.
  • Zsírsavai által feszesíti és rugalmasan tartja a bőrt.
  • Szkvalén-tartalma miatt antibakteriális hatása is van, ezáltal hamar megszabadulhatunk a pattanásainktól.
  • Hajpakolásba téve puhává és élettelivé varázsolja a hajat.
  • Magas E-vitamin tartalma miatt segíti a bőr vízmegkötő képességét.
  • Elősegíti a hegek és sérülések gyorsabb gyógyulását.
  • Gyulladáscsökkentő, nagyszerűen alkalmazható kiütések és irritációk kezelésére.
  • Eredményesen használható narancsbőr és striák kezelésére is.

Az argán olajat fogyasztható és élettani hatásai belsőleg is messzemenőkig nagyszerűek. Például csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, segíti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, jó az érelmeszesedés megelőzésére, jó hatása van az emésztőszervekre (vese és máj) illetve lassítja a sejtöregedési folyamatot.

A jojoba olajat a jojoba cserje (Simmodsia chinensis) magjának sajtolásával nyerik ki. A növény évelő örökzöld fás cserje,  1-2,5 méter magasra nő meg és az amerikai kontinensen őshonos, azaz Arizonában, Kaliforniában és Mexikó területén található Sonora- és Mojave-sivatagokban. Az 1970-es évektől kezdve termesztik az USA-ban. Az olajat a diószerű termésből nyerik, amit az őshonos indiánok gyógyszerként sebek fertőtlenítésére, bőr- és hajápolásra, valamint a bőr napfény elleni védelmére használtak. Maga az olaj világos aranyszínű, viszkózus olaj, amit különösen hosszú szénláncú észterek alkotnak, így tulajdonképpen folyékony viasznak is nevezhető. Emiat nem avasodik és évekig eláll változatlan formában. Színtelen, szagtalan viaszos észter szerkezete miatt tudja megfiatalítani a bőrt és képes védeni a haj szerkezetét.

Különlegessége abban rejlik, hogy a benne lévő viaszok nagyon hasonlóak az emberi bőr által termelt faggyúhoz, beállítja a bőr ellenálló képességét és beállítja a zsírtermelését. Mivel antiallergén így bárki használhatja, aminek lehetőségét növeli az a tulajdonsága, hogy bármely bőrtípuson használható és emellett növeli a bőr rugalmasságát is.  A házi hajpakolásunkba keverve pedig segít megőrizni és megvédeni a haj szerkezetét.

Jojoba1.pngKép innen.

A következő tápanyagok találhatóak meg a jojoba olajban: E-vitamin, B-komplex vitaminok, ásványi szilikon, krómium, réz, cink és tartalmaz még jódot is. Ez utóbbi elem, vagyis a jód az oka annak, hogy a jojoba olaj képes felvenni a harcot a baktériumokkal és fertőzésekkel.

A jojoba olaj felhasználási lehetőségei a következők:

  • Hidratálja a bőrt — mind az arcon, mind a testen —, elég belőle pár csepp a jól eloszlathatósága miatt.
  • Természetes sminkeltávolítóként is használható.
  • Száraz ajkakra kenve hidratálja azokat.
  • Hajmosásnál a samponozás után pár csepp a fejbőrre kenve nagyon jó korpa megelőző.
  • Antibakteriális tulajdonságának köszönhetően az aknékat szépen eltünteti.

A következő részben az avokádó olajról és a szőlőmag olajról lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr605578805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása