Venni és kenni vagy keverni és kenni?
2013. október 16. írta: ZöldElla

Venni és kenni vagy keverni és kenni?

A mai poszt témája a személyes higénia, azon belül is pedig a dezodorálás és izzadásgátlás. A test illatosítása már az ókori Egyiptomban is mindennapos gyakorlat volt, ott azonban a nők nem magukra tették az illatszereket, hanem a hajukra/parókájukra ragasztott lótuszvirágok voltak hivatottak elfedni a kellemetlen testszagokat. Ezután jóval később, az ókori Görögországban és a keleti világban jelentek meg az illatosító kivonatok, amikre az aryballos nevű kis edények utalnak. Ezeket ugyanis illatszer tartására készítették. Szintén jókorát ugorva talán valamikor a késő középkori Európában jelentek meg az első parfümök szintén a testszagok elfedése érdekében.

deo_zum_buch_468105.jpgKép innen

Ma már ott tartunk, hogy lényegében lehet kapni kerek, szögletes, hatszögű, folyós, kenhető, fújható, majdhogy nem floureszkáló izzadásgátló (vegy)szereket. Hihetetlen nagy marketing van a gyártók kezében és a szuper nőies/férfias, extra sportos vagy szuper gyengéd dezodorokat csak úgy öntik a fogyasztói társadalom ölébe és lassan ott tartunk, hogy trendi egy bizonyos márkájú dezodort használni mert a reklámok és a youtube guruk ezt mondják. Igen ám, de hányan olvassák el, hogy mi van abban a készítményben, amit a bőrére ken és ami fel is szívódik. De itt térjünk ki egy kicsit arra, hogy pontosan mi ellen is akarunk védekezni. Az izzadás természetes és szükséges biológiai folyamat, ami által a szervezet kiveti magából a benne lévő méreganyagokat. Azáltal, hogy a szuper 24 és 48 órán át tartó dezodorokkal kenjük magunkat, amiknek egyik fő hatóanyaga az alumínium eltömítjük a verejtékmirigyeinket. Ennek az a következménye, hogy a ki nem izzadt méreganyagok elkezdenek felhalmozódni a szervezetünkben és megspékelve a mérgező alumíniummal bizony sanszos, hogy kézen fogva jó kis mellrákot okoznak nekünk. Nem beszélve arról, hogy a ki nem ürült méreganyagok és a felszívódott alumínium bejuthat a véráramunkba is és szépen elkezd keringeni a vérkeringésben és lassan de biztosan dolgozik, csak éppen ellenünk.


deo_34985.jpg

Kép innen

Visszatérve a mellrákra. Sokáig kifejezetten a női nem betegségének tartották, mert szinte csak nők betegedtek meg. Azonban ez amiatt van, mert a nők sokkal hamarabb elkezdtek alumínium tartalmú készítményekkel dezodorálni, míg a férfiak körében jobb esetben is csak 2-3 évtizede terjedt el az izzadásgátlás. (Persze találkozni az utcán olyan emberrel, aki a mai napig nem barátkozott meg az izzadásgátlással és inkább a kellemetlen szagokat választja...)

Ami engem illet én az izzadósabb emberek közé tartozom és sokáig nagy problémát jelentett, hogy megfelelő dezodort találjak. Először amiatt kellett sok dezodort kizárnom mert gyártóik állatokon tesztelték a termékeket, utána a megmaradtakat pedig azért mert nem használtak. Elég szörnyű volt, hogy kb. 2 hetente kellett új dezodort vennem és mégse használt semmit. Aztán rátaláltam a krém dezodorra a Lush üzletében. Természetesen egyből kipróbáltam és bevált. Sokkal kevésbé izzadtam és testszagom se volt. Pár évig hűséges használója maradtam a Lush dezodorának, de tavaly nyáron rátaláltam egy szuper oldalra, ahol natúr kozmetikumok receptjei vannak leírva. A számomra csoda oldal pedig a Lukrécia kencéi nevet viseli. Itt mindenki megoszthatja jól bevált receptjeit és a dezodor receptektől kezdve a szappan készítésig, a különböző krémekig, hajápolókig és tisztítószerekig mindent megtalálható.

Én egy receptet próbáltam ki és készítem el azóta is, ez pedig a kakaóvajas dezodor. Dupla adagot szoktam készíteni és az nekem simán kitart legalább 4 hónapig. Évente 3-4 alkalommal pedig bőven megéri rászánni azt a kb. 10-15 percet, amennyi időbe a dezodor elkészítése kerül.

deo2.jpgKép innen

A dezodorok alapja többnyire a szódabikarbóna (étkezési), ami szagtalan és képes elnyelni a legzavaróbb szagokat is mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. A szódabikarbónát egyébként önmagában is használhatjuk dezodorálásra. Csak dörzsöljük be a hónaljunkat vele és máris verejték és szagok nélkül vághatunk neki a napnak.

Egy másik fontos összetevő a fehér agyag vagy másik nevein bolus alba/kaolin. Ezt akár gyógyszertárban is beszerezhetjük bár lehet, hogy nem találjuk meg rögtön az elsőben. A csomagolási és kimérési díj kb. többe kerül, mint maga a kaolin. Amúgy egy napon szárított, nagyon finom szemcséjű agyagról van szó. Jótékony hatásai pedig tisztító, méregtelenítő, regeneráló hatás.

A harmadik anyag az a cink-oxid, amit még fontos elemként kell megemlítenünk. Számomra ez kevésbé szimpatikus, így nem is használtam még. Ezt nedvszívó tulajdonsága miatt szokták a natúr dezodorokba keverni, de ennek tökéletes kiváltója a kukorica liszt vagy kukorica keményítő.

Az én esetemben maximálisan bevált a saját készítésű dezodor. Nem mondom, hogy nem szoktam izzadni hiszen az izzadás természetes élettani folyamat de nagy tócsák nincsenek a felsőmön és testszagom sincs. Emellett pedig nagy részben csökkentettem a mellrák kialakulásának esélyét is remélhetőleg. Mindenkinek csak ajánlani tudom az otthoni dezodorkészítést, ami ha van digitális mérlegünk akkor pofon egyszerűen elkészíthető. Egyedül csak az illóolajok adagolására kell odafigyelni mert ha sok illóolajat csepegtetünk a dezodorba akkor az csípni fogja a bőrünket. (Fájó tapasztalat:)) Az alapanyagokat pedig családtagjainkkal vagy barátainkkal közösen megvehetjük elosztva a költségeket és óvva a környezetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr225572758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása