Say Cheez Raw a vegán sajtozó
2017. április 25. írta: ZöldElla

Say Cheez Raw a vegán sajtozó

Vegán vállakozás

Lehetséges magból sajtot készíteni? Tud-e egy növényi sajt gourmet élményt adni?

nyit.jpg

2017-ben nyitott meg nem csak Budapest és Magyarország, hanem a közép-európai régió eddigi egyetlen nyers vegán sajtozója. Elsőre valószínűleg sokan szkeptikusan olvassák, hogy létezik vegán sajt, főleg hogy nyers vegán. Elmentem, megkóstoltam és bizton állíthatom, hogy igen finom ételről van szó, úgyhogy meginterjúvoljam a Say Cheez Raw megálmodóit Sebestyén Mercédeszt és Paczkó Rolandot, hogy jobban megismerhessük a sajtokat, a sajtozó hátterét és az egész vállalkozás lelkét, magukat a készítőket.

Mercédesz 4 éve él és étkezik vegánul, a férje Roland pedig 3 éve, nyers vegánok pedig közel 1 éve. Azt mondják, hogy a nyers vegán életmóddal sokkal több energiájuk marad, tisztábban tudnak gondolkodni és nyugodtabbak is. Igazán gyógyító étrend fizikai-lelki-szellemi szinten, egyszerűen fogalmazva, így jobban érezik magunkat, mint korábban.

Mikor nyílt a Say Cheez Raw?

2017. február 28-án nyitottuk meg az Aranykapuinkat.

Honnan jött az ötlet, hogy nyers vegán sajtozót nyissatok? Nem volt bennetek félsz a sikerességével kapcsolatban?

Igazából kezdetben nem volt ez annyira tudatos döntés, egyszerűen elkezdtünk vegán sajtalternatívákat  készíteni magunknak, majd később a barátainknak és a környezetünknek. Nagyon sok biztató visszajelzést kaptunk mindenkitől. Ezek után kezdett álommá alakulni, majd gondolattá, hogy lehet erre kellene mennünk tovább életünk útján. Mikor körvonalazódni látszott nem is üzletben gondolkodtunk, inkább piacokra jártunk volna. Ez a gondolat azonban gyorsan megváltozott és ma már látjuk, hogy csak kivételes esetekben tudunk piacra vagy egy rendezvényekre eljutni, mert nem kívánjuk, hogy a minőség rovására menjen a sajtocskák készítése. Nem hiszünk már a tömegtermelésben, inkább kézművesek maradunk, így tiszta szívvel és valóban szeretettel készíthetjük portékáinkat. Természetesen bennünk is volt félsz, hisz az ember ilyen és így is van ez jól. Ahogy fentebb is említettem azt éreztük, hogy ez az utunk, így nem véletlenül hozta a létezés ajándékként a vegán és nyers vegán életmódot számunkra, és ezért is végtelenül hálásak vagyunk :)

Hogyan definiáljátok magatokat a piacon?

Nem kívánnánk magunkat definiálni. Boldogok vagyunk és nagyon örülünk, hogy segíthetjük egy új világ születését a magunk módján. Tesszük a dolgunkat.

Kik a célközönségetek, kikkel szeretnétek megismertetni a termékeiteket?

Mindenkit nagy szeretettel várunk, látunk, aki tenni kíván önmaga egészségéért, állat és növény testvéreinkért - nem igazán megfelelő nekem az ember, állat, növény, kövek, fák és még sok-sok ezer megnevezés, én jobban kedvelem a Csodálatos Életformákat, akik játszadozni jöttünk erre a golyóbisra, ki-ki a kedvelt formájában -, Földanyáért és mindannyiunkért, akik ezen a csodálatos kerekségen létezünk. Mindenkit annak tekintünk, aki tiszta és tápláló ételekre vágyik illetve azokat is, aki még nem járnak ezen az ösvényen.  

Mennyire volt egyszerű vagy nehéz kivitelezni a sajtozó megnyitását?

A hosszúra nyúlt nyitási időszak alatt mindkettőből kijutott, de pontosan akkor nyitottunk, amikor ennek eljött az ideje, bármennyire is gondoltunk közben már mindenféle badarságot.

Hányan dolgoztok a Say Cheez-ben?

Ketten, a férjem és én. Egyenlőre nem kívánunk ezen változtatni, mert úgy érezzük csak így tudjuk tartani az általunk elképzelt álmot. Mindent mi ketten készítünk, ami nálunk kapható.

Milyen fajta és ízesítésű sajtok kaphatóak nálatok?

Félkemény-kemény és lágy jellegűek. Vannak állandó sztárok és tova tűnő, olykor vissza-visszatérő gyermekeink. :) Spirulinás, borsos, provance fűszerezésű, olasz fűszerezésű, zsályás/fokhagymás, datolyás, kapros/cayenne borsos, snidlinges, levendulás, oregánós, kakukkfüves, köménymagos és paprikás/snidlinges.

Folyamatosan bővítjük a választékunkat és ez kiterjed nem csak a nyers vegán sajtalternatívákra is, hanem minden általunk is kedvelt nyers vegán ételre, ugyanis többek között készítünk még  taco-t "tojáskrémmel", club focaccia sajtkrémes szendvicset, almás pite tortát, csoki mousse tortát, energia gömböket, fahéjas és kakaós csigákat, superfood latte variációkat, smoothie-t, citromos-gyömbéres limonádét, kréker ropogósokat és még sorolhatnám. Rengeteg új ötletünk jön,  amikor kicsit megállhatunk.

Terveztek még újabb fajta sajtokat is a jövőben, pl. kék sajt, sajtkrém, mascarpone?

Igen tervezzük, némelyik már meg is valósult, pl. a sajtkrém.

Sok vegán sajtrecept készül mandulából, ti mégis a kesu mellett döntöttetek. Miért, amikor annak nehezebb a beszerezhetősége, hiszen itthon nem termelhető?

Igen, törekszünk arra és ez meg is valósul 90 %-ban, hogy helyi, illetve itthoni alapanyagokkal dolgozzunk, viszont amikor a banán, kesudió, brazil dió, datolya, stb... jön szóba, nos hát velük vállaljuk bárki előtt, hogy nem kizárólag itthoniak az alapanyagok. Ha meg kéne magyaráznom, hogy miért is a kesudiót választottuk fő alapanyagnak a sajtoknál, akkor azt kell mondjam, hogy ezt a magot érezzük leginkább megalkothatónak az állag semlegesség és feldolgozhatóság szempontjából. Azonban tervezzük a mandulával és más magocskákkal is az együtt dolgozást, a terv pedig már körvonalazódik.

Milyen alapanyagokból dolgoztok?

Nagyon fontosnak tartjuk mindig kihangsúlyozni, hogy 100%-ban nyers-vegán-organikus/bio vegyszermentes alapanyagokból készítjük ételeinket, italainkat. Nagyon fontos az is, hogy így élünk mi is. 100 %-ban nyers-vegán-organikus/bio-vegyszermentes életmód és irányultság szerint, még a mosogató szerünk, felmosószerünk is öko/bio és vegán. Ennek utána kellett menni a hivatalok végett, de sikerült.

say_cheez_vegan_sajtozo_zoldella_vegan_blog_22.jpg

Az árszabásotokat a készen kapható többi vegán sajthoz képest magasnak tarthatják. Mit szoktatok mondani arra a kérdésre, hogy miért kerül ennyibe?

A reakcióval nagyon ritkán találkozunk, az emberek megértik ezt. Ha mégis felmerül, akkor elmondjuk, hogy itt nincs szó kemikáliákról, hozzáadott adalékanyagokról, ízfokozókról, pálmazsírról, finomított valamikről, keményítőkivonatokról, mesterséges aromákról, gluténról, kerti székről, és társaikról.

Tisztán növényi bio/organikus sok esetben Demeter minősített alapanyagokból dolgozunk. Kézműves portékát készítünk, ami nagy odafigyelést, sok-sok időt és türelmet igényel, nem nagyüzemi termék, így nem lehet és nem is kell összehasonlítani a boltok polcain lévő más termékekkel. Félreértés ne essék, mi is fogyasztottuk korábban, jó volt, szép volt, de már régóta nem élünk velük. Bio/organikus kézműves nyers vegán sajtalternatíva a világban még igencsak kevés létezik, egyenlőre :) (A Say Cheez Raw az egyetlen ilyen üzlet Közép-Európában - szerk.) Röviden ezért :)

Milyen kiszerelésben lehet a sajtokat megvásárolni?

A sajtok 100 g-os kiszerelésben kaphatóak, de igény szerint negyedelve vagy felezve is összetudunk állítani egy egészet, így négyféle, kétféle vagy háromféle ízesítést is haza lehet vinni, illetve nálunk elfogyasztani sajttál formájában. 

Milyen csomagolóanyagot használtok?

Ezt is mindig kiemeljük a fentiekkel egyetemben, hogy lebomló, komposztálható csomagolóanyagokat, evőeszközöket, tányérokat, poharakat, stb. használunk. Nagy örömünkre a Doremi Today szeretni való csapatától, ezen belül pedig Kondás Csodálatos Kata a kapcsolat tartónk. Büszkén ajánljuk mindazoknak - és ezen kívül is - akik oda kívánnak figyelni erre is. Emellett hálával gondolunk a vendégeinkre is, mert kifizetik ezen csomagolóanyagokat és részt vesznek a nagy tisztulásban Földanyánk és minden létezés legnagyobb örömére. Érdemesnek tartom még azt is megemlíteni, hogy lehet saját dobozkával, ételes elvivővel is jönni hozzánk, így még kevesebb hulladékot termelhetünk.

Aki még nem volt nálatok hogyan képzelje el az üzletet? Le lehet ülni vagy csak vásárolni és elvinni lehet a megvett terméket?

Igen, le lehet ülni, kakasülőnek nevezzük, egyébként bárszék és lehet elvitelre is kérni bármit, még a sajttálat is, hogy ne kelljen lemondani otthon sem a gourmet élményről (tényleg igazi gourmet élményt jelentenek ezek a sajtok - szerk.), ha nincs idő a házi kivitelezésére.

Az eddigiek alapján milyen visszajelzéseket kaptatok a vásárlóktól?

Már sok fórumon elmondtuk, hogy nagyon bíztunk abban, hogy értékelni fogják a tiszta bio/organikus nyers vegán csodákat, de minden képzeletet felülmúl, amit az emberektől - nagyon sok kutyus jön be csak úgy sétáltatás közben és tényleg megköszönik, hogy már nem ártunk, de minden létformát szeretettel várunk - kapunk. A vásárlóink nagyon hálásak, hogy tiszta, élettel teli ételt-italt fogyaszthatnak és ráadásul vegán, azaz az előállítás során semmilyen szinten sem történik más élőlénnyel szembeni ártás.

Hozzáfűzve egy kedves mai napi emlék: Erdélyből jöttek el a sajtjainkért, de voltak már Veszprémből és Pécsről is. Külföldi vendégeink is szép számmal látogatnak minket és nagyon jól esik a véleményük, köszönik az élményt, pedig sokat próbáltak már szerte a világban.

A legmeglepőbb az volt számunkra, hogy vegyes táplálkozású emberkék is betérnek hozzánk és minden ízlik nekik,. Jól laknak, nem ájulnak kajakómába, hanem feltöltődnek és igazából ezt látni és átérezni is nagyon felemelő. Viccesen - talán nem is annyira -  mindig megjegyzem,  hogy aki itt jár még ebben az életében nyers vegánná válik majd a jövőben :)

Ha valakinek nincs módja eljutni hozzátok az üzletbe, mert pl. vidéki akkor megtalálja más cégeknél, viszonteladóknál a sajtjaitokat?

Nem tervezzük kiszállítani, viszonteladókhoz eljuttatni a sajtalternatívákat, de megtalálhatóak lesznek a Fine Dining világban. Jelen pillanatban elsőként a Great Bistro À la Carte menüjében már lehet kóstolni, csodás köntösben tálalva. Továbbiak folyamatban.

Valószínűleg sokan kérdezik, hogy hogyan készülnek a sajtok. Gondolkoztatok azon vagy tervezitek, hogy majd sajtkészítő workshopokat tartsatok?

Igen, sokan kérdezik és erre a válaszunk, hogy műhelytitok, úgyhogy nem szerepel terveink között workshop. Mi itt, az üzletben kívánjuk példaként mutatni az életmódunkat, beszélgetni róla és nem workshop formájában megosztani.

A sajtok mellett nyers vegán édességek is kaphatóak nálatok. Milyen típusú édességeket készítetek és mit kell róluk tudni?

Természetesen készítünk édességeket, melyek nyers datolya, nyers dió és nyers kakaó alapú édességek: piték, torták, golyók és, csigák vannak a repertoárban, de itt is vannak még megvalósításra várakozó tervek.

Mentek majd rendezvényekre? Ha igen akkor melyikekre és mikor?

A közeljövőben 2017. május 14-én a II. Kertünnepre és 2017. május 28-án a III. Vegán Tavaszi Fesztiválra megyünk.

Mi a víziótok a Say Cheez Raw-val kapcsolatban?

Hogy minden hozzánk betérő emberkének megmutassuk, Victoria Boutenko-t idézve a Nyers Étel Csodáját és példaként állni, beszélgetve elmondani, miért is választottuk ezt az utat.

Nagyon Hálásak Vagyunk Neked és Olvasóidnak, hogy figyelmet fordítottatok ránk, természetesen Kedvelt szavainkkal bucsúzunk HálaAloha MerciRoli

 say_cheez_vegan_sajtozo_zoldella_vegan_blog_9.jpg

 Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon és YouTube-on is!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr6412448293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2017.04.26. 06:22:57

Ha sajtot akarok enni, akkor sajtot eszek.
De végülis a vegánoknál nagyobb idiótákat is hordott már hátán a Föld...

Zebrateve 2017.04.26. 08:49:48

Én azért megkérdeztem volna a riporter helyében, hogy a magyar élelmiszerkönyv alapján lehet-e sajtként nevezni, és így forgalmazni azt, ami nem tejből készül?

_B_ 2017.04.26. 09:24:31

@Robiekin:
De, bizony ilyen egyszerű.
Ha sajtot akarsz enni, egyél, ha nem akarsz akkor ne egyél.
Ugyanez a hússal, tojással.
Egyél magokat, meg zöldséget, ne ilyen agyonfeldolgozott utánzatokat, mint "vegán sajt", tofupörkölt és gabonakolbász :D

@Zebrateve:
Szerintem nem legális, a legalább 10 éve feltalált olajalapú szart is már "pizzafeltét" és hasonló néven kell árulniuk. Kezdetben még sajt elnevezéssel tévesztették meg a fogyasztót.

Zebrateve 2017.04.26. 09:47:28

@_B_: Én is erre tippelnék, de hát azért lenne a riporter, hogy érdekes, izgalmas kérdéseket vessen fel. Persze egy burkolt PR-cikktől ez nem várható el.

fénycsepp 2017.04.26. 12:52:09

Ez max. sajtizu keszitmeny, ahogy a gyumolcsizu szorp.

tompus 2017.04.26. 13:00:09

Lehetséges magból sajtot készíteni?

Nem.

Tranquillius 2017.04.26. 13:20:18

A kesudiópürét ne nevezzük már sajtnak, még vegán újbeszélül se. Köszi.
süti beállítások módosítása