Kozmosszálisat ettem
2014. június 13. írta: ZöldElla

Kozmosszálisat ettem

Mostanában szerencsés csillagzata van a vegánoknak, ugyanis több új vegán étterem is kitárta konyháját, hogy megetesse a korgó gyomrú növényevőket. Ezek közül az egyik a Kozmosz Vegán Étterem, ami Budapesten a 6. kerületi Hunyadi tér 11. szám alatt található. Az alattot szó szerint kell érteni, hiszen egy alagsori helyiségről van szó.

kozmix.jpg

Nyitva tartása nem mondható hagyományosnak, ugyanis 11.30–15.00, illetve 18–22 óra között tart nyitva.

Első látásra egy kellemes, se nem zsúfoltan, se nem ritkásan berendezett teret lát az ember, amiben az épület be nem vakolt téglái és a bútorok sötétbarna színe kellemesen cseng össze. Azonban ha jobban szemügyre vesszük a helyet, akkor látható, hogy nagy valószínűséggel egykor egy szebb napokat megélt kocsma üzemelhetett ott, amit kis praktikával és pár új kiegészítővel egy egészen kellemes hellyé varázsoltak. Bár nekem azért a színek hiányoztak, illetve semmi nem utal vissza a hely nevére. Ennyi erővel lehetne az étterem neve Maris nénje fűevője is, hiszen a belsőtér nem jellegzetes, a hely korábbi élete miatt (számomra) az ember memóriájában beleveszik az alagsori kocsmák sokaságába, ahova egyetemistaként járt az ember de a fröccsöt 120 forintból megúszta...

koz2.jpg

A konyha, ami korábban a csapolópult lehetett lényegében egy légtérben van a vendégtérrel, így az egész helyiséget a készülő ételek illata hatja át. Így farkaséhesen nem érdemes odamenni, hiszen az ember belepusztul az éhségbe az illatoktól, mire megkapja a rendelt ételt. Ez jó is, meg rossz is, hiszen szó szerint az orrunk előtt készítik frissen a rendeléseket de éhesen több fényévnek tűnik, mire megkapjuk és végre befalhatjuk.

koz3.jpg

A választékot tekintve nincs több oldalas étlap, viszont van egy biztos 6-7 ételből álló választék, így tuti senki nem marad éhen. Mi két ételt kóstoltunk meg, mégpedig a "gyros" tálat (szejtánból) és sajtburgert. A sajtburgerhez járt sült krumpli, saláta és valami kence. A sajtburger azt kell mondjam, hogy baromi finom volt, meg tudtam volna enni vagy 3 darabot belőle. A buci puha, frissnek tűnő és ízletes volt.

koz6.jpg

A gyros tálon fűszeres olajban pirított szejtán szelet, két negyed pita, saláta, zöldséges kuszkusz és tzaitziki saláta volt. Bevallom, hogy a pitát picit keveseltem, szerintem nem elég fél pita ahhoz a tálhoz. A pita hiányt leszámítva a gyros tál is igen finom volt.

koz5.jpg

Kár, hogy nem lehet külön-külön is hamburgert vagy gyrost venni, mert én feláldoztam volna a salátám és a kuszkuszom, ha jó fast foodhoz méltóan a sült krumplit, a gyrost és a sajtburger/hamburger triót egyesíthettem volna az ízek és a gyomrom égisze alatt.

Az árakat tekintve 1000-1200 forint között mozognak az ételek ellenértékei, ami az adagot és a tálalást tekintve egész reálisnak tűnik, főleg hogy a hely nem messze van az Andrássy úttól, ami azért mégiscsak egy frekventáltabb környéknek számít.

koz4.jpg

Desszertből ha jól emlékszem csak rakott palacsinta volt. Szerintem érdemes lenne még 1-2 sütit felvenni az étlapra mert nekem például nem volt kedvem palacsintát enni, de egy pitét lehet szívesen fogadtam volna, így a desszert kimaradt.

Számomra egy zavaró tényező volt csak, az pedig a mosdó állapota volt. A padló elég koszos volt, nem tudom mikor láthatott utoljára felmosó vizet a kő. Emellett a kézmosók mérete a mini méret, amiből össze-vissza kifröcsköl a víz, így a két kézmosó alatt szép kis tócsa alakult ki, ami pedig már túl sok vizet jelentett. Én javasolnék egy nagyobb mosdókagylóra való cserét. Emellett szerintem a kéztörlők sem a leghigénikusabban vannak letéve, így arra is megoldást kellene találni. Tudom, hogy ezek apróságok és egy étteremben az ételeket kell nézni de engem személy szerint az ilyen rendetlen mellékszálak nagyon tudnak zavarni és meghatározzák a helyhez való viszonyulásomat. Fogyasztóként egy étteremben tisztaságot várok mindenhol.

A választék hiányosságának talán csak azt lehet "felróni", hogy nyers vegánok sajnos a salátán kívül nem nagyon tudnak mást fogyasztani.

Viszont jó kezdeményezés, hogy termelői almalevet lehet kapni, ami tényleg nagyon finom volt. Amellett, hogy nem cukros műlét iszik az ember, még a belföldi termelőket is támogatja és a magyar gazdaságban forog tovább a gyümölcsléért fizetett összeg ára.

Összességében megéri elmenni és megkóstolni a Kozmosz ételeit, hiszen tényleg finomak voltak. (Ha nem így lenne leírnám. :)) Remélem sikeres vállalkozás lesz és hosszútávon is meg tudnak majd maradni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr436184665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SmokingMirror77 2014.06.13. 21:52:01

Jól néz ki, ki fogom próbálni, ha arra járok. Nekem az étlappal sincs gondom, elvégre egy pizzériában sincs más, csak pizza, mégse hiányolja senki a lecsót.

Ez a "meg tudtam volna enni 3-at is belőle" ez olyan költői túlzás, vagy tényleg szó szerint kell érteni? Mert ha igen, akkor mondjuk kicsit drága

ZöldElla 2014.06.14. 00:45:47

@SmokingMirror77: Amikor írtam a posztot friss volt az élmény és akkor úgy éreztem meg tudtam volna enni 3 burgert. :) De persze a körülötte lévő krumpli és saláta nélkül. Tényleg nagyon finom volt a zsömle is és a pogácsa is, így nagyon etette magát.

DrTraktoR 2014.06.14. 14:55:45

a rock randevú üzemelt a helyen előtte, kellemes kis kocsma volt, kár érte
süti beállítások módosítása