Bemutatkozik a Magyar Vegán Egyesület, azaz a MAVEG
2017. december 01. írta: ZöldElla

Bemutatkozik a Magyar Vegán Egyesület, azaz a MAVEG

Magyarországon is egyre gyorsabban nő a veganizmus iránt érdeklődők és a vegán életmódot választó emberek száma, így időszerű volt a vegánok érdekeit védő egyesület életre hívása is.

magyar_vegan_egyesulet_zoldella_vegan_eletmodblog_03.jpg

Ez a szervezet pedig a Magyar Vegán Egyesület (MAVEG) lett, amelynek alapítóit kérdeztem a friss, de remélhetőleg hosszútávon produktív és sikeres szerveződésről. Célkitűzéseik pontosan megfogalmazottak, előremutatóak és az érdekvédelem kapcsán bizony hiánypótlóak, mert az az ember, aki a vegán életmód elveit vallja és aszerint él a mai társadalomban és bürokráciában sajnos simán hátrányt szenvedhet az avitt nézetek, szokásjogok, nem életszerű jogrendszer vagy esetleg az olyan szakemberek miatt, akik szakmailag nem naprakészek az aktuális nemzetközileg is elfogadott és bizonyított információk terén.

 magyar_vegan_egyesulet_interju_zoldella_vegan_eletmod_blog_2.jpgA kép forrása: www.facebook.com/VeganEgyesulet

Mikor alakult meg Magyar Vegán Egyesület?

2017. július 29-én tartottuk az alakuló ülésünket. Az egyesület hivatalos bejegyzését a napokban várjuk.

Mi hívta életre a MAVEG-et?

Egyre nagyobb szükségét láttuk és látjuk a vegánok, és ezáltal az állatok érdekvédelmének. Miközben a vegánság egyre jobban terjed már Magyarországon is, a vegánok jogait még igen sok helyen lesöprik az asztalról.

Hányan vannak az alapító tagok? Minden tag vegán vagy vannak vegetáriánus vagy vegyes táplálkozású tagok is?

Egyesületet minimum 10 fő alapíthat, mi 12-en vagyunk. Minden tagunk vegán, és szeretettel várjuk azokat, akik szeretnének csatlakozni hozzánk.

Mik a MAVEG célkitűzései?

Az egyesületen belül 3 fő munkacsoportot alapítottunk, mégpedig jogi, outreach és kommunikációs munkacsoportot.

A jogi munkacsoport jogi és érdekvédelmi tevékenységet végez, amely 3 célt tűzött ki maga elé:

  1. Az egyesület állatvédelmi munkájának segítése, a hatályos jogszabályokban rejlő lehetőségek alapján.
  2. A már vegán életmódot követő emberek érdekvédelmének ellátása a hatóságok, bíróságok előtt, illetve az ezzel kapcsolatos tanácsadás. Rengeteg visszaélésről hallunk a munkaviszonyban, a munkahelyi- és gyermekétkeztetésben és más területeken. Természetesen egyesületünk a vegán aktivisták jogi érdekeinek védelmét is el kívánja látni.
  3. Az állatok, illetve a vegánok érdekében egy kedvezőbb jogszabályi környezet elérése, ennek kapcsán ombudsmani eljárásokat kívánunk kezdeményezni, illetve szándékunk lobbizni a jogszabályok kedvezőbbé tétele érdekében.

Az outreach munkacsoport tájékoztató tevékenységet végez és 2 célt tűzött ki maga elé:

  1. Az egyik a már vegán életmódot követő emberek összefogása, segítése, az ő segítségükkel megvalósuló aktivizmus. A vegánokat szeretnénk olyan hasznos információkkal segíteni, mint például: hogyan válaszolj a vegánság iránt érdeklődők által gyakran feltett kérdésekre, hogyan szervezz helyi közösséget, utcai vetítést, infóasztalt, stb. Szándékunk egy olyan magyar vegán társadalmat egybefogni, ahova jó tartozni és szeretnénk nekik programokat szervezni, például állatjogi és aktivizmussal kapcsolatos előadásokat.
  2. A még nem vegán életmódot folytató emberek elérése. A nem vegán társaink elérése érdekében filmvetítések, VR (virtuális valóság) vetítések szervezésén, szórólapok terjesztésén fogunk dolgozni. Terveink között szerepel iskolákon, egyetemeken, fesztiválokon és klasszikus utcai beszélgetések keretében elérni az érdeklődőket. Fontosnak tartjuk, hogy elterjedjen a köztudatban, hogy a vegánság központjában nem az étrend, hanem az állatok állnak. 

A kommunikációs munkacsoport feladata is két fő részből áll:

  1. A vegánok, illetve tagok felé történő kommunikáció, a másik a kifelé menő kommunikáció, tehát állásfoglalások, petíciók, nyílt levelek megfogalmazása, sajtómegjelenés biztosítása, felhívások, cikkek írása.


Feladatunknak tekintjük továbbá a mindennapi kapcsolattartást a vegán és nem vegán közösség tagjaival a különféle internetes felületeken is. Fontosnak tartjuk, hogy az egyesület egy hiteles, a vegánokat összetartó, illetve a nem vegánok felé korrekt kommunikációs csatorna lehessen.

Milyen szakemberek dolgoznak az egyesület kötelékében?

Minden csatlakozni kívánó vegánnak örülünk, és örömmel fogadjuk, ha valamiben jártas, és tudását a vegán ügyek mellé tudja állítani. Van közöttünk már vegán jogász, programozó, kiadványszerkesztő, grafikus, szövegíró, tanár, fordító és még sorolhatnánk. Véleményünk szerint minden vegánnak van olyan készsége, ismerete, amivel az egyesület munkáját, és a vegán célok megvalósulását segíteni tudja.

Az egyesület szolgáltatásai ingyenesek vagy fizetősek? Az egyesületnél dolgozó szakemberek önkéntesként vagy térítés ellenében vesznek részt a munkában?

A tagok a vállalt feladataikat a vegán mozgalom érdekében (az állatjogok védelme érdekében) társadalmi munkában végzik. Az egyes ügyekkel kapcsolatban felmerülhetnek költségeink, ha pl. alvállalkozót, külsős szolgáltatását, termékét kell kifizetnünk a céljaink elérése érdekében. Megalakulásunk után tudunk majd tagdíjat szedni és adományokat gyűjteni, az ezekből összegyűlt egyesületi vagyonból igyekszünk majd mindent finanszírozni, aminek költsége lesz. Térítésmentesen végezzük tehát a munkát, ahogy jogász tagunk mondta, az ésszerűség határain belül.

Ezért is fontos, hogy a tenni akaró vegánokat hamarosan tagjaink közt üdvözölhessük, hogy minél több feladatot tudjunk az egyesületen belül megoldani, és rendelkezésünkre álljon egy olyan összeg, amiből már tudunk gazdálkodni.

Az egyesület országos lefedettségű munkát végez vagy bizonyos régióban lokálisan igyekszik a térségben élő vegánokat segíteni?

Természetesen országosan, illetve bizonyos esetekben, ha a helyzet úgy kívánja, akár országhatárt átlépően is. Kapcsolatban vagyunk már külföldi aktivistákkal és vegán szervezetekkel is.

Milyen problémák esetén lehet az egyesülethez fordulni? Milyen területekkel foglalkozik a szervezet?

Mindennel, ami vegán érdekvédelmet, állásfoglalást, jogi vagy kommunikációs fellépést igényel. Például ha valakit zaklatás, diszkrimináció ér a vegánsága miatt, de természetesen foglalkozni fogunk állatjogi témákkal is.

Várhatóak nyílt napok, rendezvények, tájékoztató konferenciák?

Az első és legfontosabb rendezvényünk épp ezen a héten szombaton, december 2-án lesz a budapesti Ellátóházban. Itt ünnepeljük meg egy hatalmas vegán buli keretében a MAVEG megalapítását. A rendezvénynek természetesen Facebook-eseménye is van, ahol minden részletet megtalálnak az érdeklődők.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az alapító buliba bárki mehet vagy csak vegánok vehetnek rajta részt?

Bárkit szeretettel várunk, sőt biztatunk mindenkit, hogy ha csak kicsit is érdeklődik a vegánság iránt, jöjjön el, ismerkedjen vegánokkal, hallgassa meg a beszédeket, tegye fel kérdéseit!

Politikailag kötődik valamelyik oldalhoz, párthoz az egyesület vagy politikától független a tevékenysége?

Az egyesület természetesen pártpolitikától, politikai oldalaktól függetlenül működik.

A működéshez szükséges financiális háttér milyen forrásból biztosított?

Tagdíjakból és a pártoló tagok adományaiból.

Milyen felületeken található meg és érhető el az egyesület?

Hivatalos weboldalunk a maveg.hu, ahol minden fontos információt, illetve az elérhetőségeinket is megtalálják az érdeklődők. Emellett a Facebook oldalunkon is rengeteg hasznos információt osztunk meg.

 

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png instanak.png yt.png pin.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr5213406133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása