9 dolog, amit a klímaváltozás ellen te magad is megtehetsz
2017. január 30. írta: ZöldElla

9 dolog, amit a klímaváltozás ellen te magad is megtehetsz

klimavaltozas_zoldella_vegan_blog_1.jpg

Abban mindenki egyetért, hogy a környezetünk fontos, hiszen abban élünk. Azt viszont már kevesen tudatosítják magukban, hogy mindennapi szokásaik által egyszerű emberként is sokat tehetünk annak megóvásáért és a klímáért.

Az eredeti angol nyelvű cikk az új amerikai kormány klímaváltozást tagadó hozzáállása miatt íródott meg, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy ő maguk miként tehetnek a környezetért és a klímáért. Ezek mindegyike lényegében apróság és csak egy kis odafigyelést, szokás átalakítást igényel.

  • Legyél vegetáriánus, vagy még jobb ha vegan. Az általános elfogadottság szerint a nagyüzemi állattartás miatti üvegházhatású gázkibocsájtás 14.5-18%-on áll, azonban a Worldwatch Institute revideálta az eddigi tanulmányokat és megállapította, hogy a mezőgazdaság által kibocsájtott üvegházhatást okozó gázok mintegy 51% -ot tesz ki. Tehát az üvegházhatást okozó gázok több, mint a fele az állattartásból származik. Ez azt jelenti, hogy közlekedés, az energiafelhasználás, az ipar és a kereskedelem együttesen is kevesebb üvegházhatású gázt bocsájt ki, mint a nagyipari állattartás (hús- és tejipar). Ezt a tényt érdemes szem előtt tartani étkezéseink során.
  • Amennyiben lehetőséged van válaszd az organikus termékeket. A bio ételek számunkra is sokkal kedvezőbbek, hiszen a bio zöldségek, gyümölcsök, magvak és gabonák fogyasztásával elkerülhetjük a rovar irtószereket és a műtrágyaszármazékokat, melyeket többnyire az olajfinomítás melléktermékeiből állítanak elő. Ezek az anyagok ugyanis az emberi szervezetben is lerakódnak és egészségügyi gondot okoznak.

klimavaltozas_zoldella_vegan_blog_4.jpg

  • Ha tudsz akkor a helyi terméket válaszd. Itt nem az anyuka támogató és pop store-okról van szó - habár azoknak is meg van a maguk értéke-, hanem a helyi termelő által készített termékekről, melyeket helyi alapanyagokból állítanak elő. Ezáltal az áruszállítást minimalizálhatjuk és a klímaváltozást mérsékelhetjük.
  • Élj az éghajlattal együtt. A legnagyobb lakókereslet az energiarendszerben az a klímakontroll, azaz az ingatlanok fűtése és a hűtése. A légkondicionált otthonunkból a légkondicionált autónkkal utazunk a légkondicionált munkahelyünkre. Ez rengeteg energia elpazarlása és károsanyag kibocsátását jelenti kényelmi funkciók miatt. Természetesen szükség van valamennyire a hőmérséklet szabályozásra télen, hogy ne fagyunk meg. Próbáljunk meg jobban együtt élni az adott területen jellemző hőmérséklettel és kerüljük a szélsőséges hőmérséklet szabályozást az ingatlanokban.

klimavaltozas_zoldella_vegan_blog_2.jpg

  • A hagyományos ruhaszárítót használd a mostanában divatos ruhaszárítógép helyett. Ezzel nem csak energiát spórolsz meg, hanem a ruháidat is kevesebb fizikai hatás éri, így később kopnak el, tehát tovább tudod őket hordani és nem kell újat venni. Mivel a ruhák többsége Ázsiában készül, így ha csökken a ruhák iránti kereslet akkor kevesebb transzportot is kell eszközölni, tehát csökken az üzemanyag kibocsátás.
  • Ha teheted, akkor a lábaidat használd. Az autózással rengeteg fosszilis energiát használsz el, illetve szén-dioxidot áramoltatsz a levegőbe. A tömegközlekedés egy fokkal jobb választás, mint az autó, de az igazán környezetbarát megoldás a biciklizés vagy a gyaloglás. Ezekkel ráadásul a testedet is megmozgatod.
  • Ha gyermeked van, akkor ne használd fel őket kifogásként a környezetükkel szemben, mint például „gyermekem van így muszáj húst vennem” vagy „gyerekem van, így velük muszáj autózni”. Ez ugyanis úgy hangzik, hogy „gyerekeim vannak, ezért le kell rombolnom a jövőjüket”. Kutatók kimutatták, minden egyes gyerekkel közel hatszorosára nő egy szülő ökológiai lábnyoma. Nevelj olyan apróságokat, akik vegánok és környezettudatosak!

  • Redukáld és használd fel újra azt, amit csak tudsz újrahasznosítás előtt is. Az újrahasznosítás már azelőtt kialakult és elterjedt lett, mielőtt megtudtuk volna, hogy klíma krízis van. Sajnos azonban az újrahasznosítandó anyagok elszállítása és újrafelhasználása is intenzív szénkibocsátással és energiafelhasználással jár. Bár tény, hogy az újrahasznosítás még mindig kevesebb energiafelhasználásba kerül, mint az új termékek előállítása, de a hulladék redukálása és újra felhasználása a környezet szempontjából akkor is hatékonyabb.
  • Csökkentsd a szénkibocsátásodat. Miután a fent leírtakat mind teljesítettük, még mindig felelősek leszünk néhány elkerülhetetlen kibocsátásért egészen addig, míg a társadalmunk le nem szokik az energiapazarló szokásairól.

Az eredeti angol nyelvű cikk a forbes.com oldalon jelent meg Jeff McMahon írásában.

 

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png instanak.png yt.png pin.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr4212167157
süti beállítások módosítása