Létezhet egyáltalán olyan rágcsa, amely nemcsak a nassolási élményt adja meg, de egyben finom is, és nyugodt szívvel is ehetjük?
Az emberek többsége szeret nassolni, hiszen az elmúlt évtizedekben rászoktattak minket erre a gyártók az óriási termékkínálattal és állandóan sulykolt reklámokkal. Ha bevásárlás közben a pénztárnál megfigyeljük, hogy miket pakolnak az emberek a szalagra, akkor láthatjuk, hogy tízből legalább nyolcan vesznek olyan terméket, amely nem az ebédhez vagy vacsorához kell hozzávalónak, hanem a köztes időben szolgál az ízlelőbimbók kielégítésére. Ezek az élelmiszer kategórián belül is olyan csoportot alkotnak, amelyek többszörösen feldolgozott, átalakított, laborban összekutyult, színes-szagos, túlcukrozott, állagjavítózott, ízesített, tartósított anyagok, melyeknek az összetevőlistája szinte hosszabb, mint a Trónok harca eddig megjelent kötetei összesen.
Nem álszenteskedem, olykor én is megveszek 1-1 zacskó chipset, ha megkívánom. Ami szerintem különösen finom, az a kevés helyen kapható zöldségchips. Bizarrul hangozhat, hogy a krumplin kívül más zöldségből is chips készüljön, mint például a cékla, a paszternák vagy a tök, de érdemes megkóstolni, mert tényleg finomak.
Ezért is fogadtam örömmel, hogy leteszteljem a Snack Garden két termékét, ugyanis az egyik az zöldségchips mix, a másik pedig liofilizált gyümölcs mix. Családi vállalkozásként indult magyar cégről van szó, amely természetes, adalékanyagoktól mentes ropogtatnivalókat készít. A csomagolás designja leginkább az angol kézműves termékeket idézi, abszolút kigondolt és jól megtervezett, egyedi termék benyomását kelti. Emellett praktikus a visszazárható zacskós megoldás is.
A zöldségchipsben burgonya, édesburgonya, sárgarépa, tök és zöldbab található változó arányban. A zöldségeket vákuumban sütik meg, azaz az alacsony nyomás miatt kisebb hőfokon forr az olaj, a sütés 140 fok alatt történik. Ezáltal a zöldségek kevesebb olajat szívnak magukba és jobban megőrzik az eredeti színüket, ízüket.
Kissé szokatlan, hogy tököt és zöldbabot tettek a chipsbe és kissé idegenkedtem is megkóstolni, azonban pozitívan csalódtam. A krumpli hasáb alakúra van vágva, leginkább egy jó ropogósan kisütött sült krumplira emlékeztet, csak az olajban tocsogás nélkül. Az édesburgonya, a tök és a répa karikázott, elsőre ropogós, de valahogy mégis omlós. Ugyanígy a zöldbab is, ami szinte szétfoszlik az ember szájában.
Zöldségchips lévén elsőre tartottam attól, hogy a többihez hasonlóan nagyon kemények lesznek a zöldség szeletek és rágás közben felsértik a szájpadlásom (igen, más márkájú zöldségchips evése közben már előfordult), azonban ez a veszély nem áll fenn, mert valahogy megtalálták azt az egyensúlyt, amikor már ropogós a zöldség, de mégsem túl kemény. Ez a zöldségchips szerintem bátran adható gyerekeknek is, mert egyrészt nem túl kemény, így könnyen meg tudják rágni, másrészt a mumuszöldség kategóriába tartozó répát, tököt és zöldbabot meg lehet velük szerettetni. Egyetlen kifogásom a termékkel szemben az volt, hogy az eddigi szortiment pálmaolajjal készült, a pálmafaültetvények miatt pedig irtják az esőerdőket és brutálisan gyilkolják az orangutánokat. Szerencsére ez orvosolható, ugyanis ahogy megtudtam a jövőben rizsolajat fognak használni a gyártás során.
A gyümölcsmixben eper, banán és ananász található változó arányban. A gyümölcsöket fagyasztva szárítják, azaz először lefagyasztják, majd vákuumban elpárologtatják belőlük a megfagyott vizet. Ez egy hőkezelés nélküli eljárás, ami során a gyümölcsökben lévő vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak, illetve ízük sokkal koncentráltabb lesz. Az állagukat nem tudom mihez hasonlítani, hiszen nem hasonlít se az aszalt gyümölcsre, se a szárítottra. Szerintem az epernek van a legintenzívebb az íze. A banán esetében tartottam attól, hogy a szárított, aszalt banánhoz hasonlóan kemény lesz, és nehéz elrágni, azonban puha és könnyen ehető, így akár a kisgyerekek is könnyen el tudják fogyasztani. A mixben az ananász a legjobb, mert meg van a tipikus ananász íze, azonban nincs már az a savassága, ami kimarja a nyelvet (legalábbis az én esetemben mindig marja ez a fincsi gyümölcs a nyelvemet), így ez is tökéletes gyerekek számára is.
Összességében mindkét termék finom, de ha választanom kellene a kettő közül, akkor az édesszájúságom ellenére is a zöldségchipset választanám mert a zöldségek ízei nagyon jól kijönnek. Azonban azok számára szerintem nem ajánlott a termék, akik nincsenek hozzá szokva úgymond a natúrabb ízekhez, ugyanis megkóstoltattam a párommal is őket és neki nem ízlettek. Ő jóval kevesebb nyers zöldséget eszik, így nincs hozzászokva a zöldségek kezeletlen, nyers ízéhez.
Ahhoz, hogy még jobban megismerhessük ezt a márkát megkérdeztem a gyártót is a termékekkel kapcsolatban.
Miért a zöldség chipset és liofilizált gyümölcsöt választottátok a vállalkozásotokhoz? Honnan jött az ötlet?
A Snack Garden tulajdonosa, Iván több év külföldön tartózkodás után hazatérve hiányolta a dél-amerikai és ázsiai utazásai alatt megszeretett ropogtatni valókat és ez motiválta arra, hogy létrehozza a Snack Garden termékcsaládot. A cél olyan 100%-ban természetes, adalékanyagoktól mentes okos ropogtatni valók megalkotása volt, amelyek értékes beltartalmukkal hozzájárulnak az egészségtudatos életmódhoz.
Miben tér el a ti terméketek a piacon kapható többi terméktől?
Több ponton is lehetnek eltérések, egyrészt a csomagolás környezetbarát és visszazárható, másrészt az előállítás során alkalmazott eljárás is különbözhet, ugyanis a gyümölcsöket liofilizálással, a zöldségeket pedig vákuumban sütéssel készítjük hozzáadott mesterségek adalékok nélkül.
Miért jobb a vákuumban sütött zöldség chips, mint az olajban sütött?
A vákuumban – az alacsony nyomás miatt – kisebb hőfokon forr az olaj, ezért sütés közben, kevesebb hasznos tápanyag bomlik le. Ennek köszönhetően a zöldségek jobban megőrzik természetes színüket és ízüket, továbbá kevesebb olajat szívnak magukba. Emellett fontos megemlíteni, hogy a sütés 140 fok alatt történik, ezért nem keletkezik akrilamid, amit sokan rákkeltő anyagnak tartanak.
Miért jobb a liofilizált gyümölcs, mint az aszalt?
A liofilizálás során nincs hőkezelés ezért nem vesznek el a gyümölcsökből az értékes vitaminok és tápanyagok, továbbá nem tartósítjuk kénnel, mint sok aszalvány esetében, valamint nincs hozzáadott cukor sem. Ráadásul még ropogós is minden gyümölcsünk, amely tovább növeli a nassolás élvezeti értékét.
A csomagolás design-ja számomra leginkább az angol termékeket idézi. Ez tudatos volt az arculattervezésnél vagy véletlenül alakult így?
Természetesen tudatosan terveztük, tervezzük az arculatunkat. :-)
A jövőben várhatóak még újabb mixek?
Igen, már nagyon erőkkel dolgozunk egy kókusz chips-en is.
Az alapanyagok minősége számotokra mennyire fontos? Ti termelitek meg a zöldségeket és az epret, vagy termelőtől vásároltok, esetleg nagykereskedésből?
Természetesen az alapanyagok minősége a legfontosabb szempont. Több beszállítóval is dolgozunk, és csakis a legjobbaktól szerezzük be az árut.
A banán és ananász esetében figyeltek arra, hogy milyen termelésből (farmról) jönnek a gyümölcsök?
Sajnos mi szkeptikusak vagyunk az ilyen tanúsítványokkal kapcsolatban, főleg ha fejlődő országokról beszélünk. :-(
Mi a Snack Garden küldetése?
A küldetésünk, hogy adalékanyagoktól, mesterséges ízfokozóktól mentes, egészséges snack-eket gyártsunk és népszerűsítsünk, valamint hogy minél több megváltozott munkaképességű embernek tudjunk munkát adni. Emellett a profitunk 10%-val a Down Egyesületet és a Heim Pál Gyermekkórházat támogatjuk, hogy a beteg emberek gyógyítása eredményesebb lehessen.
Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon, YouTube-on és Twitteren is!