A legtöbb ember szerintem abban egyetért, hogy a szilvás gombóc az egyik legfinomabb és legkedveltebb ételünk, hiszen egyszerre főétel és édesség, mindemellett pedig igencsak laktató.
Pont emiatt tartozik abba az ételkategóriába, amit vegánként nem akarok nélkülözni. Múltkorában a szüleimet megszállta az alkotói láz és jó adag szilvás gombóc elkészítésébe fogtak bele. Azonban hogy én is tudjak enni és ne csak durcás arccal nézzem ahogy ők falatoznak – ilyen ez a Pán Péter generáció, hétvégére haza bumerángozza magát – jó nagy adag vegán szilvás gombócot készítettek nekem, ugyanis nálunk a "hagyományos" recept szerint tartalmaz tojást, így nem vegán.
Feltételezem nem csak nekem volt az egyik kedvenc ételem, hanem másoknak, így érdemesnek találom megosztani. Vigyázat, nem diétás és nem kalóriamentes finomság!
Hozzávalók:
1 kg krumpli
20-30 dkg liszt
1 púpos ek búzadara
2 ek olaj
só
2 ek étkezési keményítő
2 ek szójaliszt
szilva
fahéj
kockacukor
zsemlemorzsa
1. Héjasról főzzük meg a krumplit, majd ha megfőtt hámozzuk meg és törjük jól össze.
2. Egy kis tálkában keverjük össze az étkezési keményítőt és a szójalisztet annyi vízzel, hogy tojás állagú legyen.
3. A törtkrumplihoz adjuk hozzá a lisztet – a krumplitól függ, hogy mennyi lisztet vesz fel így óvatosan adagoljuk –, búzadarát, sót, olajat és az étkezési keményítős szójaliszt keveréket, majd gyúrjuk jól össze a tésztát.
4. 3-5 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és kb. 8x8 cm-es nagyságú négyzetekre vágjuk fel.
5. Vegyük elő a szilvát, fahéjat és kockacukrot.
6. Egy gombócba 2 fél szilvát töltünk be. A szilvák belsejébe tegyünk fahéjat és egy darab kockacukrot, majd tegyük rá a tészta négyzetre és óvatosan hajtsuk fel a sarkakat, hogy a szilvákat befedje a tészta. Ezután óvatosan formázzunk belőle gombócot.
7. Forró vízbe főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy egyszerre ne tegyünk sok gombócot az edénybe, mert összetapadhatnak főzés közben. Akkor főtt meg, ha a gombóc feljött a víz felszínére. Ekkor még kb. 2 percig főzzük.
8. Ha megfőttek a gombócok akkor forgassuk meg őket zsemlemorzsában.
Picit időigényes étel, azonban nagyon finom. Mi még nyáron fagyasztottuk le a kimagozott szilvát. Ha lehetőségünk és mélyhűtőnk van hozzá, akkor mindig érdemes idényben szedett gyümölcsöket lefagyasztani. Mi a szilva mellett még epres gombócot szoktunk készíteni, de egy barackos, almás vagy más gyümölccsel töltött gombócot is lehet készíteni.
Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon, YouTube-on és Twitteren is!