Vegán szilvás gombóc
2016. január 27. írta: ZöldElla

Vegán szilvás gombóc

A legtöbb ember szerintem abban egyetért, hogy a szilvás gombóc az egyik legfinomabb és legkedveltebb ételünk, hiszen egyszerre főétel és édesség, mindemellett pedig igencsak laktató.

 

Pont emiatt tartozik abba az ételkategóriába, amit vegánként nem akarok nélkülözni. Múltkorában a szüleimet megszállta az alkotói láz és jó adag szilvás gombóc elkészítésébe fogtak bele. Azonban hogy én is tudjak enni és ne csak durcás arccal nézzem ahogy ők falatoznak – ilyen ez a Pán Péter generáció, hétvégére haza bumerángozza magát – jó nagy adag vegán szilvás gombócot készítettek nekem, ugyanis nálunk a "hagyományos" recept szerint tartalmaz tojást, így nem vegán.

szg1.jpg

Feltételezem nem csak nekem volt az egyik kedvenc ételem, hanem másoknak, így érdemesnek találom megosztani. Vigyázat, nem diétás és nem kalóriamentes finomság!

Hozzávalók:

1 kg krumpli

20-30 dkg liszt

1 púpos ek búzadara

2 ek olaj

2 ek étkezési keményítő

2 ek szójaliszt

szilva

fahéj

kockacukor

zsemlemorzsa

1. Héjasról főzzük meg a krumplit, majd ha megfőtt hámozzuk meg és törjük jól össze.

2. Egy kis tálkában keverjük össze az étkezési keményítőt és a szójalisztet annyi vízzel, hogy tojás állagú legyen.

3. A törtkrumplihoz adjuk hozzá a lisztet – a krumplitól függ, hogy mennyi lisztet vesz fel így óvatosan adagoljuk –, búzadarát, sót, olajat és az étkezési keményítős szójaliszt keveréket, majd gyúrjuk jól össze a tésztát.

4. 3-5 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és kb. 8x8 cm-es nagyságú négyzetekre vágjuk fel.

5. Vegyük elő a szilvát, fahéjat és kockacukrot.

6. Egy gombócba 2 fél szilvát töltünk be. A szilvák belsejébe tegyünk fahéjat és egy darab kockacukrot, majd tegyük rá a tészta négyzetre és óvatosan hajtsuk fel a sarkakat, hogy a szilvákat befedje a tészta. Ezután óvatosan formázzunk belőle gombócot.

7. Forró vízbe főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy egyszerre ne tegyünk sok gombócot az edénybe, mert összetapadhatnak főzés közben. Akkor főtt meg, ha a gombóc feljött a víz felszínére. Ekkor még kb. 2 percig főzzük.

8. Ha megfőttek a gombócok akkor forgassuk meg őket zsemlemorzsában.

szg4.jpg

Picit időigényes étel, azonban nagyon finom. Mi még nyáron fagyasztottuk le a kimagozott szilvát. Ha lehetőségünk és mélyhűtőnk van hozzá, akkor mindig érdemes idényben szedett gyümölcsöket lefagyasztani. Mi a szilva mellett még epres gombócot szoktunk készíteni, de egy barackos, almás vagy más gyümölccsel töltött gombócot is lehet készíteni.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr887351870
süti beállítások módosítása