Édesburgonyás vegán hamburger buci
2015. augusztus 28. írta: ZöldElla

Édesburgonyás vegán hamburger buci

A hamburger felgyorsult életünk egyik szimbóluma, hiszen nincs időnk a konyhában főzéssel pepecselni, ezért egyszerűbb egy gyorsétterembe leugrani és benyomni egy hambit. Vegánként egyenlőre kevés helyen kapható vegán kompatibilis hamburger, így rákényszerültem magam megcsinálni.

 

Egy számomra tökéletes világban természetesen minden hamburger vegán, nem pedig a rövidke élete alatt kizsigerelt és az elvárt hozamot már nem tejelő tehenek tízeinek vagy amorf hússzörnyetegnek tenyésztett húsmarhák antibiotikummal telenyomott holttest darálékából összegyúrt undormánysággal megpakolt szendvics.

7_3.jpg Sajnos elég messze lakom az összes olyan vegán étteremtől, ahol hamburgert lehet enni, emellett képtelenség a boltokban 100% vegán kompatibilis hamburgerbucit találni, így nem maradt más választásom, mint bevenni a konyhai repertoáromba a vegán buci és pogácsa készítését. A buci esetében egy amerikai vegán gasztro youtuber receptjét használtam, a pogácsa esetében pedig a random konyhai ihletet alkalmaztam.

hambiii.gif

Igaz, hogy egy picit időigényes elkészíteni a házi hamburgerünket, azonban szerintem nagyon is megéri és személy szerint többféle buci receptet is felkutatok majd mert jó móka ezzel kísérletezni. Az alább olvasható recept egy kissé tömörebb, laposabb bucit eredményez.

Buci hozzávalói:

  • 250 g édesburgonya
  • főzővíz
  • 2 1/4 tk szárított élesztő
  • 2 ek őrölt lenmag (egész lenmagot aprítóban szétzúzzuk)
  • 850 g liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só

2_7.jpg

Hamburgerpogácsa hozzávalói:

  • 1 üveg csicseriborsó
  • bazsalikom
  • oregánó
  • bors
  • fokhagyma
  • liszt

A hamburger buci elkészítése:

  1. Hámozzuk meg az édesburgonyát és daraboljuk fel 2x2 cm-es darabokra.
  2. Tegyük fel egy edényben a főzővizet és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, akkor dobjuk bele a felkockázott édesburgonyát és főzzük puhára. Ez kb. 10-15 perc.
  3. Ha puhára főtt a batáta, akkor öntsük le róla a vizet és aprítógépben vagy krumplinyomóval pépesítsük össze.
  4. Enyhén meleg cukros vízben futtassuk fel az élesztőt egy tálban.
  5. Ha felfutott az élesztő, akkor adjuk hozzá az összetört édesburgonyát, lenmagot és sót, majd keverjük el a masszát.
  6. Ezután apránként adagolva dolgozzuk bele a keverékbe a lisztet.
  7. Miután összeállt a tészta egy lisztes felületen gyúrjuk még egy picit és ha szükséges adjunk hozzá még lisztet.
  8. Letakarva hagyjuk kelni 1-1,5 órát.
  9. Ha megkelt a tészta daraboljuk fel és gyúrjuk meg a bucikat.
  10. Tepsire helyezve, letakarva 15-20 percig hagyjuk kelni a zsömléket.
  11. Kenjük meg a tetejüket vízzel és szórjuk meg szezámmaggal.
  12. 200 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig süssük.

A hamburger pogácsa elkészítése:

  1. Öntsük le az üvegben/konzervben lévő áztatóvizet a csicseriborsóról. (A konzerv léből pl. csinálhatunk csoki fagyit!)
  2. Aprítógépben vagy krumplinyomóval zúzzuk pépesre a csicseriborsót.
  3. Adjuk hozzá a fűszereket.
  4. Ha előre gondolkodunk, akkor előző nap vagy pár órával korábban készítsük el a fokhagymát. Vágjuk le az egész fokhagyma tetejét, alufóliából készítsünk egy fészket, öntsünk rá olívaolajat, csomagoljuk be és sütőben süssük puhára. Kb. 180-200 fokon 1 órát. Krémes és isteni finom lesz az eredmény. Ez opcionális.
  5. A fűszeres csicseriborsóhoz adjunk annyi lisztet, amennyi felszívja a nedvességét és formálható állagot nem kapunk.
  6. Formáljunk pogácsákat.
  7. Forró olajban süsük ki.

 Ezután nem maradt hátra más dolgunk, mint ízlés szerint összerakni és jóízűen elfogyasztani a hamburgerünket.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon és YouTube-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr597731998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo6 2015.08.30. 21:30:19

Ez kicsit olyan, mintha zeller kinézetű steak-et akarna enni az ember, nem? Mi értelme van? :)

The Great Destroyer 2015.08.30. 22:51:52

Nem értem, hogy mi a baj az állati tetemek elfogyasztásával, alapvetően az ember mindenevő, a normális fejlődéséhez elengedhetetlen az állati fehérje, ha ez kimarad, annak elég komoly következményei vannak. A vega étrend csak akkor elfogadható, ha már egy felnőtt emberről van szó, de például terhes nők esetében mind az anya, mind a magzat veszélyben van az ilyen baromságok miatt.

Egynick 2015.08.31. 09:39:08

Ellácsaka, elmész a picsába a degeneratív szövegeiddel. Képzeld a zöldségek is mind hullák amiket megeszel.

pervie but hot (törölt) 2015.09.02. 11:35:32

@The Great Destroyer: a vegánság mesterséges éheztetése az emberi szervezetnek. Az ember sok mindent túlél, legfeljebb 10-20 centivel alacsonyabb lesz, mint amire genetikailag predesztinált meg mondjuk szellemileg kevésbé fejlett...
Ma a világ minden tájáról összehordott alapanyagokkal megoldható, hogy életben maradjon. Űrhajósok is elélhetnek tubusos kajákon évekig. B12 vitamin is bevihető mesterségesen, ez egy vegánnak kell is.
Nincsen semmi előny, hátrány esetleg lehet a vegánságnak, ha nem figyel. Ahogy mondjuk egy halal vagy kóser étrend se jár egészségügyi előnnyel, úgy a vegán étrendet is ilyen vallási-filozófiai-erkölcsi alapú diétának tekinthetjük. Nincs semmi baj ezzel se meg a muszlim étrenddel se, amíg másokra rá nem akarják erőltetni. Az mindenesetre árulkodó, hogy pörköltbek, hamburgernek, húsos ételek másának mondják a kajáikat. Nem tudnak elvonatkoztatni a normál étrendtől. Titkon talán vágynak rá.
süti beállítások módosítása