A hamburger felgyorsult életünk egyik szimbóluma, hiszen nincs időnk a konyhában főzéssel pepecselni, ezért egyszerűbb egy gyorsétterembe leugrani és benyomni egy hambit. Vegánként egyenlőre kevés helyen kapható vegán kompatibilis hamburger, így rákényszerültem magam megcsinálni.
Egy számomra tökéletes világban természetesen minden hamburger vegán, nem pedig a rövidke élete alatt kizsigerelt és az elvárt hozamot már nem tejelő tehenek tízeinek vagy amorf hússzörnyetegnek tenyésztett húsmarhák antibiotikummal telenyomott holttest darálékából összegyúrt undormánysággal megpakolt szendvics.
Sajnos elég messze lakom az összes olyan vegán étteremtől, ahol hamburgert lehet enni, emellett képtelenség a boltokban 100% vegán kompatibilis hamburgerbucit találni, így nem maradt más választásom, mint bevenni a konyhai repertoáromba a vegán buci és pogácsa készítését. A buci esetében egy amerikai vegán gasztro youtuber receptjét használtam, a pogácsa esetében pedig a random konyhai ihletet alkalmaztam.
Igaz, hogy egy picit időigényes elkészíteni a házi hamburgerünket, azonban szerintem nagyon is megéri és személy szerint többféle buci receptet is felkutatok majd mert jó móka ezzel kísérletezni. Az alább olvasható recept egy kissé tömörebb, laposabb bucit eredményez.
Buci hozzávalói:
- 250 g édesburgonya
- főzővíz
- 2 1/4 tk szárított élesztő
- 2 ek őrölt lenmag (egész lenmagot aprítóban szétzúzzuk)
- 850 g liszt
- 1 ek cukor
- 1 tk só
Hamburgerpogácsa hozzávalói:
- 1 üveg csicseriborsó
- só
- bazsalikom
- oregánó
- bors
- fokhagyma
- liszt
A hamburger buci elkészítése:
- Hámozzuk meg az édesburgonyát és daraboljuk fel 2x2 cm-es darabokra.
- Tegyük fel egy edényben a főzővizet és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, akkor dobjuk bele a felkockázott édesburgonyát és főzzük puhára. Ez kb. 10-15 perc.
- Ha puhára főtt a batáta, akkor öntsük le róla a vizet és aprítógépben vagy krumplinyomóval pépesítsük össze.
- Enyhén meleg cukros vízben futtassuk fel az élesztőt egy tálban.
- Ha felfutott az élesztő, akkor adjuk hozzá az összetört édesburgonyát, lenmagot és sót, majd keverjük el a masszát.
- Ezután apránként adagolva dolgozzuk bele a keverékbe a lisztet.
- Miután összeállt a tészta egy lisztes felületen gyúrjuk még egy picit és ha szükséges adjunk hozzá még lisztet.
- Letakarva hagyjuk kelni 1-1,5 órát.
- Ha megkelt a tészta daraboljuk fel és gyúrjuk meg a bucikat.
- Tepsire helyezve, letakarva 15-20 percig hagyjuk kelni a zsömléket.
- Kenjük meg a tetejüket vízzel és szórjuk meg szezámmaggal.
- 200 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig süssük.
A hamburger pogácsa elkészítése:
- Öntsük le az üvegben/konzervben lévő áztatóvizet a csicseriborsóról. (A konzerv léből pl. csinálhatunk csoki fagyit!)
- Aprítógépben vagy krumplinyomóval zúzzuk pépesre a csicseriborsót.
- Adjuk hozzá a fűszereket.
- Ha előre gondolkodunk, akkor előző nap vagy pár órával korábban készítsük el a fokhagymát. Vágjuk le az egész fokhagyma tetejét, alufóliából készítsünk egy fészket, öntsünk rá olívaolajat, csomagoljuk be és sütőben süssük puhára. Kb. 180-200 fokon 1 órát. Krémes és isteni finom lesz az eredmény. Ez opcionális.
- A fűszeres csicseriborsóhoz adjunk annyi lisztet, amennyi felszívja a nedvességét és formálható állagot nem kapunk.
- Formáljunk pogácsákat.
- Forró olajban süsük ki.
Ezután nem maradt hátra más dolgunk, mint ízlés szerint összerakni és jóízűen elfogyasztani a hamburgerünket.
Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon és YouTube-on is!