Élni és élni hagyni című film bemutatója
2014. december 29. írta: ZöldElla

Élni és élni hagyni című film bemutatója

2014. december 28-án volt az Élni és élni hagyni című film bemutatója a Toldi Moziban Budapesten, ahol a közel  200 fős nézőtér megtelt. A filmvetítés mellett vegán ételkóstoló várta a résztvevőket. Az ételeket a Vegán Édes Élet Cukrászda, a Kozmosz Vegán Étterem, Szaffina Fűszerkonyhája, Gabonakolbász és a Vagány Vegánok ajánlották fel.

4_1.jpg

A most látott film eredeti címe Live and let live, azaz Élni és élni hagyni. A 80 perc hosszú filmet Marc Pierschel rendezte 2013-ban. A film állatokkal való kapcsolatunkról, a veganizmus történetéről és a vegán életmód etikai, környezeti és egészségre gyakorolt hatásának érveiről szól, amik által egyes emberek a vegán életmódot választották. A különböző élelmiszerbotrányok, a klímaváltozás, a civilizációs betegségek és az etika az, amik által az emberek meggondolandónak tartják, hogy fogyasszanak-e állatokat és állati eredetű termékeket. (1)

8_1.jpg

A vetítés után megkérdeztem pár vegyes táplálkozású, illetve vegetáriánus nézőt, hogy mit gondolnak a vegán témájú filmről.

Egyenlőre csak a Vegán Állatvádelem által szervezett filmvetítéseken látható film, ugyanis a szervező a film készítőjével vette fel a kapcsolatot és tőle kérte el a filmet. A Toldi Mozis vetítés előtt eddig egyszer volt látható a film, szintén a filmklub keretein belül. Az arról szóló összefoglalóm ide kattintva érhető el.

Sajnos a vegán svédasztal tartalmáról nem tudok írni, ugyanis csak egy karobos kókuszkockát kóstoltam meg, így én magam nem tudok nyilatkozni az ételek ízéről. De ha valaki részt vett a vetítésen és van kedve, akkor a poszt alá kommentben írja le, hogy hogyan ízlettek neki a kínált ételek és milyen gondolatokat indított el benne a film.

 5_1.jpg9_2.jpg2_2.jpg1_1.jpg3_1.jpg10_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr737020803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galgóczi Dóra 2014.12.30. 05:46:37

Nagyszerű program volt, teljesen jól összefoglalta a film a vegán életmód minden fontos részét. Ráadásul érthetően és szívhez szólóan.
Az ételkóstoló is szépséges és finom falatokból állt! A szendvicsek és kis pogácsák messze felülmúlták a "nem vegán", hagyományos változatokat :-)

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.31. 02:54:21

Es a novenyekkel ki torodik? Azokat szabad meszarolni, gyilkolni es felzabalni? Meg a novenytermesztes erdekeben legyilkolt allatokrol es novenyekrol is szolhatna valaki: a mezogazdasag erdekeben legyilkolt hernyok, leveltetvek, atkak es saskak. Ok nem erdemelnek vedelmet?

Ez a szintiszta faji alapu megkulonboztetes! A noveny mar nem is "ember", csak az allat? Es persze foleg a gerinces allat... Mert a fajizmus kitaszito ideologiaja szerint ok felsobbrenduek.

ebella 2014.12.31. 06:14:06

Miért nem? Túl jó dolguk van sokaknak. Unalmukban nem tudják mit is kezdjenek magukkal. Én is volt, hogy egy évig nem ettem állati hullákat. Nullával lett jobb a közérzetem, az egészségügyi állapotom. Be is fejeztem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 07:27:45

Az állatok azért vannak, hogy megegyük őket.

A valódi cél: a humánus állattartás, s a kíméletes levágás.

Galgóczi Dóra 2014.12.31. 08:04:58

@aki mást mond az hazudik: aki végignézte a filmet figyelmesen (vagy a témában bármilyen szakirodalmat olvasott, látott) az tudhatja, hogy az állattenyésztés sokkal-sokkal több növényt is elpusztít, az állatokkal megetetett növények, takarmány miatt! Pazarlás: először feletetni az állatokkal a növényeket, majd az állatot is elfogyasztani. A vegán életmód sokkal kevesebb növény életébe kerül.
@ebella: az egészségi állapot csak akkor javul a hús elhagyásával, ha tudatosan, jól utánajárva alakítjuk ki utána a vegán étrendet. Rengeteg alternatívát lehet találni, sok-sok weboldal kínál recepteket. Aki simán csak elhagyja a húst, és megmarad a köret, kenyér stb. ételeknél nem pótolva az esszenciális tápanyagokat, az valóban hanyatlást észlelhet az egészségében. De ezért nem a vegán étrend a hibás.

porthosz 2014.12.31. 08:13:23

@Galdora:
"Pazarlás: először feletetni az állatokkal a növényeket, majd az állatot is elfogyasztani"

Ezen logika mentén az is pazarlás hogy először a tápanyagokat feletetet a növényekkel amiket aztán az állatokkal aztán meg magaddal...

Ehelyett mehetne egyből intravénásan minden mint a kórházban és akkor még csak a növényeket sem kell megölni :D

ui:
amúgy azt nem árt tudnod, hogy egy növényevő állat nagyságrendekkel jobban hasznosítja a megevett növényt mint egy ember. Pl. egy tehén meg tudja enni a füvet és húst (meg tejet) tud csinálni belőle mert kérődző, te meg mérgezést kapsz tőle és meghalsz...

fifibá55 2014.12.31. 10:24:58

Örülök, ha a vetítés és a rendezvény sikeres volt és a jelenlévők számára egy szép emlékként marad meg. Ugyanakkor a poszt címe és pár kijelentése pontosításra szorul (nagybetűkkel):

"Miért nem akar NÉMELY ember állatot enni?"

"...amik által EGYES emberek meggondolandónak tartják, hogy fogyasszanak-e állatokat és állati eredetű termékeket."

Azt hiszem, így korrekt és kevésbé megmosolyogtató.

dr Smittpálelnökúr 2014.12.31. 10:38:42

Tegnap pacalt ettem vacsorára, ma reggel pedig kocsonyát.

Soha ne mondja nekem senki ,hogy növényekkel lehet ezeket az izeket pótolni!

Galgóczi Dóra 2014.12.31. 10:50:13

@porthosz: ki mondta, hogy a vegánok füvet esznek? És ha már itt tartunk, a mai állattenyésztésben a tehenek nem füvet esznek - ami a természetes táplálékuk lenne - hanem gabonát és más takarmányokat. Ez még nekik sem jó, nem erre szolgál az emésztőrendszerük. De a tömeges húsfogyasztók miatt nem maradt már elég legelő ezért etetik őket mással. Szenvednek is tőle!
A kifogások pedig alibik, amiket a végtelenségig lehet gyártani.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.01. 04:42:29

@porthosz: az csak egy dolog, hogya tehen meg tud emeszteni olyan novenyeket, amiket az ember nem, de vannak olyan allatok, amik peldaul kifejezetten ember szamara teljesen haszontalan reszecskeket esznek: rakok, kagylok, puhatestuek. En naponta eszem ezeket. Osztrigat is havonta tobbszor eszem, tudom, hogy szart eszik, de nem erdekel. Itt, ahol elek ez olcso, tengeri herkentyuk, halak. Persze novenyeket is eszem, igy felig vega vagyok :P

@Galdora: " A vegán életmód sokkal kevesebb növény életébe kerül." - naci erveles. Te nem olsz meg 1 millio zsidot, nem eszel meg 10 tehenet, szazmilliard fuszalat, ezer paradicsomot, csak ezeknek a felet. Ettol jobb embernek tartod magad? Mindenesetre erkolcsileg magasabbrendunek masoknal. Kirekeszto gondolkodas ez.
Erdekes, a husevoktol sose hallom, hogy teritenenek masokat a husevesre, ok toleransak, mig a veganok szektasan teritenek es megbelyegeznek masokat.
Az egy nagyon durva fajelmelet, hogy szerintuk a novenyt azt meg lehet enni... Miert nem fekszenek ki a napra fotoszintetizalni?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.01. 04:51:07

@Galdora: " A kifogások pedig alibik, amiket a végtelenségig lehet gyártani" - pont igy. A veganok nem szeretik a hust ezert gyartanak maguknak alibibol ilyen kornyezettudatos zoldsegeket, tudomanytalan elmeleteket.
Nem baj, ha nem szereted a hust, csak ne vard el masoktol, hogy ugyanazt csinaljak, mint te.

Amugy ma a 21. szazadban, ulo munka mellett, nulla aktivitassal, egzotikus orszagok gyumolcsibol, zoldsegeibol, magvaibol valogatva eleg konnyu vegankodni. Persze mind utazik sok ezer kilometert a tanyerodig. Ha az elodeid ilyen finnyasak lettek volna, nem lennel itt. Ugyanis regen se szejtan, se mas cucc nem volt. Es jo volt ugy is.
En remelem minel tobb ember lesz vegan a jovoben, de a kiegyensulyozott taplakozasu, termeszetes mindenevoket nem irtjak ki. Kicsit naiv vagyok, tudom, az ilyen szektak nem allnak meg soha a bekes teritesnel.
süti beállítások módosítása