December lévén mindenkit egyre jobban áthat a karácsonyi hangulat és sürgés-forgás. Nem volt ezzel másképpen VegaNinja se, aki a vasárnap tartott főződélelőttjére vegán szaloncukor-készítést hirdetett meg, ami túlzás nélkül állíthatom, hogy zseniális volt. Vegánként egyenlőre elég nehéz állati összetevők nélküli szaloncukorhoz jutni, és mivel ez az édesség kevésbé ismert a többi nyugati országban, így sajnos jelen esetben nem lehet barátunk Google-n található rengeteg angolszász recept. Ezért is örültem meg annyira, amikor lehetőséget kaptam a szaloncukor készítő délelőttön való részvételre.

VegaNinjaról azt érdemes tudni, hogy egy 30 napos vegán programot küld a feliratkozóinak, amiben napi étkezésekre bontva találhatóak receptek, illetve segítő ötletek. A hírlevélről és a programról bővebb információ a www.veganinja.com oldalon, illetve a Facebook-on kapható.
Az esemény egy belvárosi bérlakásban kialakított konyhastúdióban volt, ahol a praktikusan kialakított szigetpultnak hála, mindenki mindenhez odafért, és mindent látott, mindenben részt tudott venni. Mire megérkeztünk, már minden ki volt pakolva a pultra, és bődületes mennyiségű alapanyag volt látható. A szaloncukor-készítő délelőttöt a Kókuszvilág és a Pure&Good támogatta.
Íme egy videó a szaloncukor-készítésről:
Megérkezéskor minden résztvevő kapott:
- 500 ml Cocomas kókuszvizet
- 1000 ft értékű kupont, ami a VegaNinja tanfolyamon beváltható
- 2 db egyszeri alkalomra szóló 10% kedvezményre jogosító kupont a Kozmosz Vegán Étterembe
- 1 db egyszeri alkalomra szóló 10% kedvezményre jogosító kupont a Pure&Good boltba
- 1 db egyszeri alkalomra szóló 20% kedvezményre jogosító kupont a Nolám naturlaborba

Összesen hat különböző szaloncukrot készítettünk el:
- kókuszos szaloncukrot
- mákos szaloncukrot
- nyers vegán datolyás szaloncukrot
- gesztenyés szaloncukrot
- marcipános szaloncukrot
- vegán tejkaramellás szaloncukrot (abszolút favorit)

- 500 g natúr gesztenyepüré
- 2-3 dl kókusztejszín
- 3-4 szem medijool datolya / 2-3 ek cukor
- 2-3 tábla étcsokoládé
A gesztenyepüré lehetőleg natúr és adalékanyagmentes legyen! Tegyük egy tálba a gesztenyetömböket és villával törjük össze. Közben a datolyákat turmixoljuk össze a kókusztejszínnel. A kókusztejszín mennyiségét a gesztenye massza állagától függően mérjük ki! Ha nedvesebb a massza, akkor kevesebb, ha szárazabb akkor több nedves anyagot tegyünk hozzá. Ha elég édes maga a gesztenyemassza, akkor a datolya/cukor el is hagyható. Keverjük össze a tejszínt a masszával, hogy formázható állagú legyen. Ezután a kezünkkel formázzuk meg a darabokat és gőz felett olvasztott csokoládéba mártsuk bele. Praktikus tanács, hogy a dermedő csokis finomságokat sütőpapírra rakjuk, ne közvetlenül a tányérra, tálcára.

Szerintem minden résztvevő nevében írhatom, hogy nagyon kellemes hangulatú és informatív délelőttben részesített minket VegaNinja, aki szuper recepteket és praktikákat osztott meg velünk. Aki pedig a hírlevél mellett szükségét érzi a gyakorlati útmutatónak is, annak bátran ajánlom a későbbi főződélelőttöket, délutánokat!