Ősszel a sütőtökös kávé a menő
2014. október 06. írta: ZöldElla

Ősszel a sütőtökös kávé a menő

Az ősz egyik legjellegzetesebb zöldsége a sütőtök. Én személy szerint sokáig idegenkedtem tőle mert nem kifejezetten szerettem a tököt. Az áttörést az jelentette, amikor először készítettünk itthon édes sütőtök levest. Akkor jöttem rá, hogy ez a zöldség baromi finom. Ma már ott tartok, hogy nyersen is elrágcsálom, hiszen a húsának édessége nyersen is elég intenzíven érezhető.

tokkav7.jpg

A sütőtök Közép- és Dél-Amerikában őshonos, onnan hozták át Európába. A zöldség 90%-a víz, de gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), mangánban és karotinoidokban. Minél sötétebb narancssárga a színe, annál több béta-karotint tartalmaz, illetve magasan veri a többi tökfélét C-vitamin és karotin tartalmát illetően. Emellett található még benne A-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, folsav, pantoténsav, ásványi anyagok tekintetében pedig kálium, foszfor, vas és réz. (1)

Egyik legkedveltebb és leggyakoribb elkészítési módja, hogy a sütőtök szeleteket egyszerűen a sütőben megsütik. Ekkor a húsa puha és édes illatú, szinte karamellizálódik. Emiatt pedig szinte kísérti az embert, hogy kipróbáljon belőle valami újat. Éppen ezért gondoltam arra, hogy én elkészítem a saját sütőtökös tejes kávémat, hiszen a friss és zsenge sült tök pont ideális erre a célra.

tokkav1.jpg

Hozzávalók:

  • 10 dkg sült sütőtök
  • 2 dl növényi tej (mandula, rizs, kókusz)
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 3 tk kókuszvirág cukor (répacukor is jó)
  • vanília őrlemény, őrölt szegfű, őrölt szerecsendió is használható ha azokat jobban szeretjük
  • kávé
  • ízlés szerinti növényi tej a tejhabhoz

tokkav2.jpg

A feldarabolt sütőtököt, a gyömbért, fahéjat, kókuszvirágcukrot és a növényi tejet összeöntöm és botmixerrel 2-3 perc alatt homogénné mixelem. Ezután kiöntöm egy tetszőleges pohárba, majd hozzáöntöm a kávét és a növényi tejhabot is. Amennyire egyszerű, annyira finom. :) De gyerekeknek a kávé kakaóval helyettesíthető.

tokkav3.jpg

Az összeöntésnél arra kell figyelni, hogy egy kiöntős edényt használjunk és lassan, óvatosan öntsük rá a kávét a sütőtökös lére. A tejhabot pedig kanalazzuk rá mert ha öntjük, akkor a fel nem verődött tej hamarabb a pohárba jut, mint a hab és összemossa a rétegek, akkor pedig odavész a rétegzett látvány.

 

tökkav4.jpg

tokkav5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr536759121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.10.06. 22:44:56

Én se szeretem a tököt, de a sütőtök nagy, magában, levesben, csirkével főételnek vagy rétesben is. Viszont kávéval meg nem kóstolnám, hiába ez jelzi az őszt a Starbucks-nál.

jet set 2014.10.06. 23:41:04

A tökömnek sem kell ez a vegán maszlag. De igazi tejjel jöhet.
süti beállítások módosítása