Kóstoltassunk játékosan gyümölcsöket és zöldségeket a gyerekekkel
2014. július 21. írta: ZöldElla

Kóstoltassunk játékosan gyümölcsöket és zöldségeket a gyerekekkel

A mai junk food, félkész és mirelit "ételek" — vagyis inkább laboratóriumi készítmények — világában több szülőtől hallottam már, hogy a gyerek nem hajlandó megenni a zöldséges, gyümölcsös ételeket sem, nemhogy a nyers növényeket, hiszen a csokik, cukorkák, hamburgerek és chipsek sokkal finomabbak a gyerekek szerint. Sajnos ha a műételek, ízfokozók és aromák ízéhez szoknak hozzá, akkor sajnos a természetes ízek számukra nem elég intenzívek és finomak mert a mesterséges ízek sokkal intenzívebbek, mint a növények természetes ízei, ami által a műízek elnyomják a természetes zamatot. Nem szeretnék most belemenni abba, hogy mennyi a szülők felelőssége e téren — szerintem sok — így majd ha lesz saját gyerekem akkor visszatérek erre a témára.

za8_1.jpg

Szerintem fontos a példamutatás és az, hogy ha elvárjuk a gyerektől, hogy megegye a répát, miközben mi se szívesen esszük meg  akkor ne csak azt hazudjuk, hogy ha megeszi a zöldséget majd megtanul fütyülni, hanem mi magunk is fogyasszuk el.

Ha szeretnénk családunknak és gyerekeinknek vegán ételeket készíteni akkor első lépésként próbáljuk meg kreatívan, játékosan "eladni" a zöldségeket és gyümölcsöket szeretteinknek úgy, hogy különböző figurákat készítünk belőlük, ami által a gyerekek számára is érdekesek lesznek az étkezésre eléjük tett növények. Ha nagyobb gyerekünk van, akkor akár be is vonhatjuk a munkálatokba, ami által minőségi időt tölthetünk velük együtt, miközben fejlesztjük a kreativitásukat és kézügyességüket is. Éppen ezért gondoltam arra, hogy összeszedek pár példát és készítési módot, hiszen a nyár a legjobb alkalom arra, hogy új ízeket ismerjünk meg mert rengetegféle gyümölcs és zöldség kapható ekkor.

 

 za6.jpg

za1.png

za2.jpg

za3.jpg

 za4.jpg

za5.jpg

 za7.jpg

Karfiol bárány készítése:

 

Uborka cápa készítése:

 

Alma hattyú 1 készítése:

 

Alma hattyú 2 készítése:

 

Répa virág készítése:

 

Cékla virág készítése:

 

Répa pillangó készítése:

 Ha valaki elkészítette a posztban látható figurákat és szívesen megosztaná az eredményt, akkor küldje el a zöldség/gyümölcs figura fényképét az ellazold@gmail.com e-mail címre, hogy a Facebook-on megosszam. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr426527219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása