Szúnyogriasztó házilag
2014. június 20. írta: ZöldElla

Szúnyogriasztó házilag

A nyári esték hangulatának nagy elrontói az alantas kis vérszívók, a szúnyogok, akik zümmögnek körülötted, beleszállnak a füledbe, szemedbe, aztán pedig alantas módon megcsapolják a véred. A vércsapolással nem is lenne gond, ha nem viszketne utána olyan nagyon a rovar táplálkozásának helyet adó felület. "Természetesen" nagy választéka van a szúnyogriasztós készítményeknek, de mindegyik tömény vegyszer, emellett nagy valószínűséggel állatkísérletes is. Se az állatkísérleteket végző cégeket nem támogatom a pénzemmel, se a legnagyobb szervemet, azaz bőrömet mérgező anyagot sem akarok magamra fújni, hogy aztán a bőrön át felszívódva a véráramomba kerüljön a vegyi koktél.

szuny2.jpg

Azt mondják, hogy ha megennénk egyes vegyszereket, akkor a májunknak hála kiválasztódnának a mérgek és eltávoznának a szervezetből, azonban ha a bőrünkre kenjük a különböző kemikáliákat, akkor azok felszívódnak, bekerülnek a véráramba és nem igazán kerülnek ki onnan, így nem éppen jótékony hatást fejtenek ki a sejtjeinkre. Ezeket megtudva döntöttem amellett, hogy akkor házilag készítek szúnyog-, illetve kullancsriasztót. Mivel a kutyára sem szeretnék tömény vegyszeres műanyagot rakni (nyakörves készítményt), amiről a bőrén át az ő szervezetébe is beivódnak a vegyszerek, ezért inkább őt is a házi mixemmel fújogatom.

Eddig azt kell mondjam, hogy működik vagy szerencsénk volt, de a kutyában nem nagyon volt kullancs. Amúgy azt is mondják, hogy a szúnyogok a kipárolgásunkat találják szó szerint ennivalónak, így az elfogyasztott ételeinkkel hatással lehetünk arra, hogy szúnyog svédasztalként vagy nyugis emberként sétálunk, ülünk a nyári éjszakában.

szuny1.jpg

A szúnyogriasztó elkészítésénél saját ötlet alapján kezdtem a keverést. Utánanéztem, hogy milyen illóolajokat ajánlanak szúnyogok és kullancsok ellen és lényegében mindent összeöntöttem gondolván, hogy ha egy-egy illót nem szeretnek, akkor a sok nem szeretem illóolajat még inkább kerülni fogják a kis véres csápúak.

Amire szükségünk lesz:

  • barna patikai üveg spriccelős fejjel
  • gyógyszertári alkohol vagy vodka
  • desztillált víz
  • geránium illóolaj
  • levendula illóolaj
  • borsmenta illóolaj
  • indiai citromfű illóolaj
  • kakukkfű illóolaj
  • eukaliptusz illóolaj

 

Nagyjából 1/3-ad rész alkoholhoz 2/3-ad rész desztillált vizet adtam és az üveg méretétől függően illóolajonként 10-20 cseppet adtam hozzá és készen is volt. Pár napig érdemes állni hagyni, hogy picit összeérjenek az illóolajok. Használat előtt mindig fel kell rázni, mert az olajok a keverék tetejére ülnek ki. Szerintem nagyon egyszerű, környezet illetve testbarát, az illata kellemes és nem utolsósorban vegán. :)

Van, aki szerint nem érdemes keverni az illóolajokat, hanem egyet kiválasztva, olajba vagy testápolóba keverve érdemes használni és a bőrünkre kenni az illókat, mert kioltják egymás illatát. Mindenki döntse el maga, hogy neki melyik megoldás a szimpatikus a keverés vagy a mono.

szuny3.jpgLevendula és geránium virág

Tudom, hogy az illóolajok megvásárlása egyszerre egy kisebb vagyon de mivel kevés kell mindegyikből, ezért hosszútávon megéri beszerezni őket. Ha pedig áttérünk arra, hogy otthon magunk készítjük el pl. a dezodort, parfümöt, fürdőbombát, hajpakolást, stb. akkor pedig szerintem még kifizetődőbb a használatuk.

Minden illóolaj használata előtt végezzünk bőrpróbát, hogy nem irritálja-e a bőrünket.

Én az Aromax és Natural márkájú illóolajokat ajánlom, mert ezek minőségi illóolajok. Száz forintosban, kínaiban, olcsó drogériában no name illóolajnak eladott valamit nem éri meg megvenni, hiszen nagy valószínűséggel illatanyaggal telenyomott vegyszer koktélt, nem pedig tiszta növényi illóolajat vásárolnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr696387167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.06.20. 11:42:42

Egyvalami maradt ki, a lényeg. Oszt' bevált-e vagy nem-e vált be? Egyáltalán megcsináltad a keveréket?

Netuddki. 2014.06.20. 11:43:34

Ja, most látom eddig bevált. Törölhető.

csöpike2 2014.06.20. 12:02:03

En kipróbáltam!Most mar nem zummogo,de notazo szúnyog rajok támadnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.20. 12:13:21

"azonban ha a bőrünkre kenjük a különböző kemikáliákat, akkor azok felszívódnak, bekerülnek a véráramba és nem igazán kerülnek ki onnan,"

Rossz hírem van: a vérünk átáramlik a májunkon, és az kiválasztja a mérget.

Nálunk a Vape ill. Raid folyadékos szúnyogölő vált be. Nem riasztja, viszont alaposan meggyilkolja a dögöket. Szúnyogháló nélküli nyitott ablaknál is hatásos, csak huzat mellett nem működik, de akkor az illóolajok sem. Tudom, ez nem "zöld", viszont olcsóbb és hatékony.

rushman 2014.06.20. 13:29:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem is ez ugrott be egyből. És az is érdekes kérdés, hogy a megevett étel pontosan mikor is halad át a májon, hogy méregtelenedjen. :)

Inkább kenek mérget a "kültakarómra", aminek egyik célja pont az, hogy megvédjen a külvilág mocskától, minthogy lenyeljem azt végigkenve a nyelőcsövemet, gyomromat, beleket. Mégiscsak nagyobb eséllyel élem túl.

Egyébként a szúnyogháló nálam is bevált. Csak macerás mindig betekerni magamat, amikor kimegyek a kertbe. :D

Az illóolaj mellesleg jó ötlet.

kosztarovics bácsi 2014.06.20. 13:35:29

Maradok a pálinkánál. Belülről...

randomuser1 2014.06.20. 14:30:03

ha a vért semmi nem szűri, nemtom minek tartunk fenn sokszázmilliókért dialízisállomásokat a vesebetegeknek.
lol
szent zöld sötétség nehaggyel...

cenzuratroll bosszanto 2014.06.20. 14:41:59

Ez tetszett. Nem kensz magadra kemikáliát.

Okoska, szerinted az illóolajok miből vannak?
A gatyád rámenne, ha a felsoroltakat valódi illóolajból kéne beszerezni.

queenlly 2014.06.20. 14:48:18

@rushman: " @Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem is ez ugrott be egyből. És az is érdekes kérdés, hogy a megevett étel pontosan mikor is halad át a májon, hogy méregtelenedjen. :)"
hát felszívódás után azonnal! ez a poén. persze nem ártana némi ált isk. biológia tudás hozzá.

posthoz: mindenkinek mániája a bio és a kemikáliák és milyen rossz. egy ilyen illóolajban nagyságrendileg több többé-kevésbé ismert anyag van, mint egy szintetikus szerben. ráadásul ezek jó részének az a célja, hogy mérgezzen, lévén a növényi védekező rendszer része.
szóval, qrvára nem biztos, hogy annyival jobban jársz!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.20. 15:49:14

@queenlly:

Az is kérdés, vajon az illóolajban mennyi marad meg a növényi méregből, hiszen nem tudjuk, milyen eljárással vonják ki a növényből az olajat. A riasztó hatás valószínűleg megmarad, hiszen azt a szag végzi.

Na de ehhez annyit kellene érteni a rovarokhoz és a növényekhez, amennyit és 1000 év múlva sem fogok. :)

♔bаtyu♔ 2014.06.20. 16:14:15

Azon a marhaságon túl, hogy a máj nem képes a vért tisztítani, a bőr egy védelmi rendszer. Ha viszont lenyeljük a dolgot, akkor ezt megkerüljük, ami jóval nagyobb problémát okozhat méreganyagok esetében.

egysmás 2014.06.20. 21:23:37

Azért kell a gerániumolaj bele, hogy ha menstruál, vagy klimaxol a szúnyog, enyhítse a tüneteit.

€ŁmĘŘEnGé$ 2014.06.22. 20:18:43

Az is különösen aranyos, hoyg ellenzed az állatkísérleteket, viszont gond nélkül kezeled a kutyádat anélkül, hogy tudnád, hogy árt-e neki. :D
süti beállítások módosítása