Empty the tanks / Üres medencéket! – Budapest 2014.05.24. Demonstráció
2014. május 27. írta: ZöldElla

Empty the tanks / Üres medencéket! – Budapest 2014.05.24. Demonstráció

2014. május 24-én világszerte 50 helyszínen csatlakoztak az Empty the tanks — vagyis legyenek üresek a medencék — nevű demonstrációhoz. A megmozdulás a delfináriumokban fogvatartott delfinekért volt, akik naponta többször is "mosollyal az arcukon" ugrálnak át karikákon, labdáznak vagy vetődnek partra a delfináriumoknak súlyos összegeket fizető turisták előtt.

emptytanks1.jpg

De hogy megint miért pattogtak az idióta állatvédők, akiknek nincs jobb dolguk és különben is olyan cukik a delfinek és annyira szeretik őket az idomáraik. A hülye is látja, hogy mennyi juti halat kapnak egy-egy előadás közben az állatok... Sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit. A delfineknek genetikailag áll mosolyra az szája nem pedig azért, mert annyira szeretik magukat produkálni a klóros, árnyék nélküli medencékben.

A delfináriumokban lévő delfinek jó része az óceánból elrabolt egyed, akiket a Japán Taidzsi város partjainál ítéltek örök fogságra, miközben végignézték és hallgatták szeretteik lemészárlását. A taidzsi ámokfutásról már több posztban is írtam (itt, és itt), így azt most nem szeretném bővebben tárgyalni. Az egyébként vadnak, szabadnak született delfinek megtörésénél, ahogy minden élőlény megtörésénél az éheztetés a legmeggyőzőbb fegyver. Az éhezés már Taidzsiban elkezdődik, megfigyelők szerint szemmel láthatóan a legtöbb delfin fizikuma összeesik a tartási körülményektől és a lelki sokktól, ami mellé jön, hogy csak akkor kapnak némi élelmet ha hajlandóak a mutatvány elvégzésére. Taidzsiban egyébként már elkezdődik a befogott egyedek megtörése és idomítása.

10253991_758765534163903_4663906893985467999_n.jpg

Mivel nem élő, hanem halott halakat kapnak enni, így a szervezetük az éhezés mellett lényegében csak minimális szinten kapja meg a megfelelő mennyiségű tápanyagot. A humán környezet és klóros, vegyszeres víz az egészségüknek sem tesz jót, emiatt szinte az összes tengeri emlős beteg. A delfináriumok ezeket a betegségeket úgy oldják meg, úgy leplezik, hogy a halakba antibiotikumokat raknak. Remélem itt megáll az olvasásban mindenki és elgondolkodik, hogy vadon mikor eszik egy delfin X ideje döglött halat illetve antibiotikumot? Soha, hiszen frissen cserkészik és vadásszák le a zsákmányukat, nem állott dögöt esznek, hiszen nem dögevők, ahogy kémiailag előállított vegyszerekkel sem tömik magukat a szabad delfinek...

A delfináriumokban jóval korábban fogják anyaságra a nőstényeket, mint ahogy a természetben anyává válnának, megérnének rá lelkileg is.  Ugyanis a tárgyalt intézményekben a delfinek életkora nagyon alacsony a rabságban tartástól, illetve a rossz fizikai és  lelki körülmények miatt. A delfineken inszeminációt hajtanak végre, azaz a hímektől lecsapolják a hímivarsejteket, a nőstényeket pedig mesterségesen termékenyítik meg. Ehhez a művelethez a delfineknek szintén egy számukra természetellenes testtartást kell megtanulniuk és szinte naponta elszenvedniük az idomárok perverz zaklatását. (Interneten bárki találhat erről videót ha angolul rákeres.) Emellett gyakori, hogy az idomárok a delfineken élik ki a perverz és aberrált hajlamaikat.

A rabságban tartott delfinek között gyakori az öngyilkosság is. Addig vágják a fejüket a medence falához, amíg agyi ödémájuk nem lesz vagy pedig egyszerűen nem vesznek többé levegőt. Igen, a delfinek képesek arra, hogy megfullasszák magukat, minthogy a rabságban kiszolgáltatva kelljen élniük.

emptytanks28.jpg

A medencék, amelyben életük végéig lenniük kell nevetségesen kicsik, ami mellé több delfint is bezsúfolnak. Előfordult, hogy egy kardszárnyú delfint egy alig 4 méter mély medencébe dugtak be, holott az óceánban több tíz méter mélyre is lebuknak. A napi több tíz kilométert sem tudják leúszni, hiszen korlátozva vannak, nincs terük, ami mellé a tartómedencék is általában jóval kisebbek, mint a csilli-villi bemutató medence.

Hasonló a helyzet a delfinsimogatókkal és úszásokkal is, ott is a családjuktól elszakított foglyokról van szó, hiszen napi X órában a fizető vendégeknek kell magukat produkálniuk, nem tehetik és ehetik azt, amit akarnak. Így ezen helyek is kerülendők!

emptytanks7.jpg

Nekem is nagyon nagy álmom volt, hogy élőben delfint láthassak. 10 évvel ezelőtt, amikor Franciaországban voltunk el is mentünk egy Aquaparkba, ahol volt delfin show is. Palackorrú és kardszárnyú delfinek is voltak de szerintem igen kicsi medencékben. Őszintén bevallom, hogy annak ellenére, hogy akkor egy nagy "álmom" vált valóra nagyon rossz volt nézni őket azokban a plasztik tartályokban, amiket kb. 5 másodperc alatt átúsztak. Szégyellem és sajnálom, hogy 10 évvel ezelőtt nem tudtam a delfináriumok mocskos és véres hátteréről. Akinek szintén nagy álma, hogy delfint lásson az inkább keressen olyan nyaralóhelyet, ahol a delfineket az élőhelyén tekintheti meg. Ehhez nem is kell nagyon egzotikus helyekre utazni, hiszen a Földközi-tengerben is, illetve pontos időzítéssel Norvégia és Dánia partjainál is megcsodálhatóak ezek a gyönyörű és nemes élőlények a tengerben.

 

A közeljövőben várható majd a blogon egy, a delfináriumokkal kapcsolatban készült interjú, ahol egy szakavatott személy válaszol majd a kérdéseimre. Emellett szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani két filmet, mégpedig Az öböl és a Blackfish címűeket.

További információ a Sea Shepherd magyar nyelvű honlapján, a Sea Shepherd Facebook oldalán és a Delfinmosoly – Tények & tévhitek a delfináriumok világáról Facebook oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr566202197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása