Szabadnak születtek, NEM artistának!
2014. március 17. írta: ZöldElla

Szabadnak születtek, NEM artistának!

Demonstráció a cirkuszi állathasználat ellen

Szombaton, 2014. március 15-én ismét volt egy demonstráció a cirkuszi állathasználat ellen. Idén ünnepli a 20 éves jubileumát a "Magyar Nemzeti Cirkusz", amin "természetesen" felléptették állatrabszolgáikat is, akiknek kihasználását természetesnek veszik.

9_1.jpg

A hideg és esős idő ellenére is kb. 50-60 civil állatvédő gyűlt össze, hogy egyet nem értésének adjon hangot a cirkuszi állathasználattal szemben. A demonstráció jól sikerült, hiszen kellően zavarta Richteréket, ugyanis az előadás alatt a nézőiknek folyamatosan hangoztatták — egyik demonstráló ismerőse sajnos volt az előadáson, innen az információ —, hogy náluk milyen jó dolguk van az állatoknak, míg a demonstrálóknak hangszórón keresztül igyekeztek replikázni, majd amikor látták, hogy nem mennek semmire közel tolattak a tütűs autójukkal és a halálig unt cirkuszi zenéjüket kapcsolták be maximális hangerőn, eredménytelenül.

10_1.jpg

A demonstráció alatt több beszéd is elhangzott, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a pénzükkel csak az állatok kínzását támogatják és passzív állatkínzóként ők is bűnösök a cirkuszban tartott állatok szenvedéseiért. A területfoglalási engedély elég kis részre szólt és parkoló autók foglalták a helyet. Emiatt, illetve egy-két rendőr agresszív hangneme miatt egyáltalán nem voltam megelégedve a rendőri biztosítással. Kulturált hangnemben is lehet szólni az emberhez. Az én "bűnöm" az volt, hogy leléptem az úttestre, hogy dokumentálni tudjam az eseményeket és ekkor ért a kicsit sem kedves hangnem. Az érintett egyenruhásnak ajánlok egy illemórát, illetve helyzetfelismerő tanfolyamot, ahol megtanulhatja, hogy egyes típusú emberhez milyen hangnemben és milyen szavakkal kell szólni. Más állatvédelmi demonstráción eddigi tapasztalataim szerint nem volt a rendőrök hangnemével probléma, mindig normális stílusban és hangnemben szólnak, amiért hálásak is vagyunk. Persze mint mindenhol, itt is embere válogatja, hogy ki milyen és hogyan dolgozik.

cirkusz_elefant.jpgEz mindent, csak nem természetes viselkedése az elefántnak. Szabadon, a vadonban nem egyensúlyoz egy kereken és nem lóg rajta ember.

A tüntetés alatt elhangzott civil állatvédők által megfogalmazott 12 pont, amit fontosnak tartanak az etikus és fajizmus nélküli világhoz..

Mit kívánnak a magyar állatvédők!?

1. Állatok szabadságát, cirkuszi szerepeltetésük eltörlését.
2. Törvény előtti egyenlőséget nem csak polgári és vallási, de faji tekintetben is: az állatok sérelmére elkövetett bűnök azonos elbírálását.
3. Az állatok élethez, minőségi élethez és boldogsághoz való jogát.
4.  A haszonállat fogalmának megszűntetését. Csak szabad (vadon élő) állatok, és az ember által háziasított nélkülünk megélni nem tudó társállatok léteznek.
5. Társállatainkkal való felelős bánásmódot. Megfelelő életkörülményeik biztosítását. Túlszaporodásuk humánus megakadályozását.
6. Társállatainknak nem okozunk sem testi sem lelki sérülést, nem teszünk olyat, ami számukra fájdalommal, megalázással jár, és mert magából a társaságukból is hasznunk származik, egész életükre szóló megbecsülést kapnak.
7. Felelősségvállalást a környezetünkért. Szabad állatoknak lakóhelyét ne romboljuk le; őket ne hozzuk a mi városainkba.
8. Rabságban élő állatok haladéktalan rehabilitálását. Ahol a rehabilitálás már nem lehetséges, minőségi hátralevő élet biztosítását.
9. Olyan társadalmat, ahol állatbarátainkat tisztelet övezi. Saját boldogulását nem az állatokéval szemben, hanem velük együtt akarja.
10. Az állatok nem eszközeink. Nem arra valóak, hogy a bőrüket mi hordjuk; csontjaikból készítsünk eszközöket, dísztárgyakat; furcsa kémiai vegyszerek hatásait rajtuk kísérletezzük ki; szórakozásból ostoba mutatványokra kényszerítsük őket; vagy éppen az életük elvétele legyen a szórakozásunk.
11. Az állatok szabadságának az emberi társadalom által garantált védelmét.
12. Olyan nemzetet, amely méltán büszke az állatokkal való bánásmódjára.

 


Original Video - More videos at TinyPic

 

szandralanc2.jpg

A kép a fenti videóból lett kivágva. Szandra, a Richter Cirkusz elefántja látható rajta 2008. májusában Kecskeméten. Ez a cikk bizonyítja, hogy a felvételen tényleg Szandra látható. Így szeretik Szandrát, hogy 1 méteres lánccal kötik ki a bal mellső és jobb hátsó lábánál.


 

 De beszéljenek helyettem a képek és videók, amikből többet is belinkelek. Sajnos nem csak Richterék tartanak és léptetnek fel állatokat, hanem az Eötvös Cirkusz is. De hogy az etikátlan viselkedés mellett mi még a baj az állatokat kihasználó cirkuszokkal? Például az, hogy mindkét menazséria több ponton sérti a 222/2007. (VIII. 29.) Kormányrendelet több pontját is.

eotvos cirkusz elefantok meglancolva 2.jpgSajnos az Eötvös Cirkuszban is élnek az elefánt hölgyek rövid láncra való kikötésével. Hol van a napi mozgásigényük kielégítve, miközben szabadon több kilómétert vándorolnának naponta.

Például:

  • Az Eötvös Cirkuszban szerepeltetnek nagymacskákat (bengáli-, fehér- és rosató tigris, illetve egy fehér oroszlán), három elefántot és egy vízilovat is. A bengáli tigrisek a veszélyeztetett fajok között vannak, illetve a tigrisek minden alfaja védettnek számít. De az International Union for Conservation of Nature and Natural Resources's a víziló fajt is a könnyen veszélyeztetett fajok közé sorolta, ahogyan a fehér oroszlánokat is. Emellett az elefántokat is veszélyeztetett fajként tartják nyilván. De lássuk, hogy mit is ír erről a 2007-es rendelet 12§ (5) pontja: A Washingtonban, 1973. március 3. napján elfogadott, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény I. függelékén szereplő állatfaj vadon befogott egyedét 2010. január 1. után cirkuszi előadás céljára beszerezni, betanítani, valamint szerepeltetni tilos. Sajnos tény, hogy Glória a víziló már több, mint 30 éve lép fel, így rá nem vonatkozik ez a rész, azonban a nagymacskák kora nem ismert...
  • Nézzük, hogy mit mond a mutatványokat illetően a rendelet, hiszen mind az Eötvös, mind a Richter cirkuszban láthatunk mutatványokat bemutató állatokat. Ilyenek a táncoló tigrisek, tüzes karikán átugráló nagymacskák, vagy a fejen- vagy két lábon álló elefántok, amik ugye nem teljesen felelnek meg az állatok természetes viselkedésének. Erről a 2007-es rendelet 9§ (2) pontja így ír: Az állat kizárólag olyan mutatványra tanítható be, amely a fajára jellemző természetes viselkedés által megszabott határokon belül marad. Ennek során - a tudományos kutatások nyilvánosságra hozott eredményeinek megfelelően - figyelembe kell venni az állat korát és betaníthatósági szintjét, a nemét, egészségi állapotát, valamint cselekvési készségét. De ne feledkezzünk meg a szintén két lábon produkáltatott lovakról, kutyákról és macskákról sem...
  • A tanításhoz használt eszközöket illetően a rendelet szerint ismét megbuktak magyar cikuszosaink, hiszen Richterék például előszeretettel használják az ankus nevű eszközt, amit angolul bullhook-nak hívnak, ami lényegében egy erős fémkampó, amit az állatok testébe szúrva használnak. A rendelet 9§ (2) pontja szerint: Tilos az állatot olyan módszerekkel vagy eszközökkel idomítani, amely annak fájdalmat, szenvedést, más fizikai vagy pszichikai károsodást okozhat. Az idomítás során az állatokkal szemben félelemkeltő, kegyetlen magatartást, módszert alkalmazni tilos.
  • Az állatok ideiglenes telephelyen való tartására vonatkozóan is van paragrafus. Fényképeken mind a Richter, mind az Eötvös cirkusznál látható, hogy rövid, kb. 1 méteres lánccal vannak kikötve az elefántok. A rendelet az állatok tartásáról így rendelkezik a következő paragrafusokban:

    5. § (1) Az állatokat olyan feltételek között kell elhelyezni, amelyek megfelelnek az állatok jólétének, és biztosítják a természeteshez hasonló viselkedésük gyakorlását. (4) Az állatok számára ingerekben gazdag és megfelelően berendezett életteret kell biztosítani, amelyek a természeteshez hasonló viselkedési formák gyakorlását teszik lehetővé.

    7. § (1) Az állattartási létesítményekben nem lehet olyan tárgy vagy berendezés, amely az állatoknak sérülést okozhat, vagy egyéb veszélyhelyzetet idézhet elő.

    8. § (6) Az elefántokat, patásokat és futómadarakat napközben legalább 200 m2-es kifutóban kell elhelyezni.

 Hirtelen ennyi szemezgetés szerintem elég is arra, hogy rávilágítsunk arra tényre, miszerint a két "neves" cirkusz nem bánik teljesen megfelelően a náluk fogságban tartott állatokkal, illetve több ponton folyamatosan megsértik a rendeletet.

 De akkor jöjjenek a bizonyítékok, hogy miért is volt szükséges a tegnapi demonstráció.

Szentelnék egy albumot "Nálunk jól érzik magukat az állatok richteréknek", ahol nagyon jól látszik az ún. ankus használata. Tényleg jutalmazással tanítják és vezetik Szandrát. De beszéljenek helyettem a képek, amiket bárki megtalálhat az interneten ha használja a Szandra elefánt kifejezést.

 Na és hogy mennyire tartják be Richterék a 2007-es rendelet 9§ (2) pontját? Az alábbi képek alapján semennyire, hiszen azok a pozitúrák, amiket Szandrának ki kell tartania vadon élő elefántoknál nem látható.

sandra2.jpg

sandra3.jpg

 De nézzünk meg közelebbről pár képet az ankusról, hogy hogyan is néz ki, illetve milyen nyomokat hagy az elefántokon (az ankus-os albumban látható elefánt nem Szandra).

Nézzünk meg pár képet a 2014. március 15-ei előadásról, amit a Magyar Nemzeti Cirkusz facebook oldalán bárki megnézhet. Köszönet azoknak, akik akaratukon kívül, de bizonyítékokat készítettek arról, hogy az MNC a 222/2007 (VIII.29) kormányrendelet 9§ (1) pontját megsértette és műsorukban olyan állatszámokat mutattak be, amelyekben az állatok fajukra egyáltalán nem jellemző és nem természetes viselkedésnek megfelelő pozitúrát vettek fel. Figyeljük meg jól a képeket.  Kötve hiszem, hogy az emeletes porondon való két lábon állás természetes szokásai közé tartozna egy elefántnak, illetve a kis zsiráf magassága miatt valószínű, hogy a szemébe világítottak a magasabban lévő lámpák is, amik zavarták őt. Emellett jó lenne tudni Zambesi, a kis zsiráf pontos korát, ugyanis 16 hónapos korukban válnak csak önállóvá a zsiráf borjúk. Érdekes adat lenne az anyjától való elválasztását illetően, illetve a pontos születési helye is sok információt elárulhatna. Azonban ezekről semmi információt nem osztottak meg R.-ék. 

 

elefantok.jpgNem tudom kik ezek az elefántok, de felléptek a MNC-ban 2014. március 15-én és fiziológiájuknak, illetve természetes szokásaiknak egyáltalán nem megfelelő mutatványt kellett produkálniuk.

A Richter és Eötvös Cirkuszok mellett meg kell említeni még az Exit Cirkuszt is, amit a Picard család alapított – ha minden igaz – 2011-ben. Ez azért érdekes, mert a honlapjukon lévő galéria szerint szerepeltetnek főemlőst, ami a 222/2007 (VIII.29.) Korm.rend. 12§ (4) pontja szerint a rendelet hatályba lépése után főemlős cirkuszi előadás céljára nem szerezhető be, nem tanítható be és nem szerepeltethető. Márpedig 2007 és 2011 között eltelt 4 év és mivel a cirkusz 2011-ben alakult és újnak számít, ezért a rendelet szerint nem szerezhetett volna be főemlőst.

exit-cirkusz-2012fekvo161.jpg

 exit.jpg

 A cirkuszokról szóló két korábbi bejegyzés itt és itt elérhető. A vadállatok szabadnak születtek, nem artistának. A háziállatok pedig a családtagjaink, nem két lábon ugráló bohócok. Köszönöm, hogy az ETIKUS, állatok nélküli cirkuszokat támogatod!

 

A posztban szereplő képekre kattintva érhetőek el a forrásoldalak.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr15863802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Marika 2014.03.17. 10:48:18

A Washingtoni Egyezmény idézése nem teljes vagy nem ismerik az egészét.
A CITES alapvető célja az egyes fajok természetben élő állományainak megőrzése. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy állatok esetében tenyészetekből, növények esetében mesterséges szaporításból származó egyedekkel történő kereskedelmet nem tiltja, csak ellenőrzi. Az Egyezmény alapján fogságban szaporított állatnak kizárólag a legalább második generációs (F2) fogságban, tehát ellenőrzött körülmények között született egyedek tekinthetők. Az Egyezmény kimondja, hogy az I. függelékbe tartozó fajok igazoltan tenyészetből származó, második generációs egyedeivel kapcsolatban úgy kell eljárni, mintha azok a II. függelékbe tartoznának. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy ezek a példányok forgalomba hozhatóak.

Illetve az ankus az elefántnak nem okoz fájdalmat, mivel az elefántoknak nagyon vastag bőrük van, több külföldi tanulmányban lehet róla olvasni.

Persze én sem értek egyet az állatok kínzásával, de legyünk már tényszerűek.

valerio 2014.03.17. 17:18:47

Előbb az emberekkel való kegyetlen bánásmódot számolják fel, ha kérhetném!

ZöldElla 2014.03.17. 18:46:53

@valerio: Mások helyett nem tudunk pozitívan állni más emberekhez. Én csak a saját hozzáállásomért vagyok felelős, máséért nem. Az emberekkel való kegyetlen bánásmód felszámolásához ugyanúgy kell kedves valerio is, mint ahogy én vagy bárki más. Ne másoktól, kívülről várjunk csodát, hanem mutassunk mi magunk pozitív példát és változást indukálunk. Az emberekben lévő agresszióra pedig sajnos nincs ráhatásunk..
süti beállítások módosítása