Ki a palacsintát szereti, rossz ember nem lehet. :) Nemrég volt a páromnak a szülinapja, és őszintén szólva semmi ihletem nem volt arra vonatkozóan, hogy milyen tortát kéne neki készíteni. Ő egyáltalán nem nagy sütis, így olyan megoldást akartam találni, aminek ő is örül, és meg is eszi, nem pedig 1,5 héttel a szülinapja után a kukában landol a torta. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy akkor egy meggyes, mákos, csokis palacsintatortát készítek neki.
Nagyon egyszerű, és igen látványos az eredmény szerintem, és pik-pak el is tűnik. :) Attól függően, hogy milyen magas "tortát" szeretnénk készíteni süssünk 20-30-40 db palacsintát.
Én ezt a receptet használtam (18-20 db palacsinta lett ebből):
- 150 g fehér tönkölyliszt
- 100 g zabliszt
- 30 ml olaj
- csipet só
- 1/4 csomag sütőpor
- 0,5 l szénsavas víz
Ha megsütöttük a palacsintákat, akkor elkezdhetjük rétegezni a tortát, amihez szükségünk lesz még csokira, mákra és meggylekvárra.
A mákos töltelékhez 3 összetevő kell:
- darált mák
- porcukor vagy édesítőszer
- kevés növényi tej
Tegyük egy kis edénybe a mákot és az édesítőszert, keverjük össze, majd ezután adjunk hozzá annyi növényi tejet, hogy "vizes homok" állagú legyen a massza. Ezután pár percre tegyük fel, és főzzük össze. Ha esetleg megszaladt a kezünk, és a kelleténél több növényi tejet adtunk a mákhoz, akkor se essünk kétségbe, hiszen csak meg kell várnunk, amíg elfő a folyadék. Ilyenkor ne felejtsük el sűrűn megkeverni a masszát, hogy ne égjen le.
A csokihoz szintén 3 összetevő kell:
- megolvasztott kókuszzsír
- kakaópor (cukrozatlan)
- növényi szirup (lehetőleg agave)
A megolvasztott kókuszzsírba tegyük bele a kakaóport és az agave szirupot, és egyszerűen keverjük jól össze. :)
Ha mindennel kész vagyunk, akkor kezdhetjük is az összerakást. Palacsinta - csoki - palacsinta - mák - palacsinta - meggylekvár - palacsinta, és folytatódik a sor a csokival, stb. :) Ha készen vagyunk, akkor érdemes még 1-2 órára hűtőbe rakni a kész palacsintatortát.