Lélekmelegítő forró csokik
2014. január 27. írta: ZöldElla

Lélekmelegítő forró csokik

A következő pár napban kemény mínuszok köszöntenek ránk és ahogy kilépünk a lakásból egy percen belül máris átfagyunk. Mivel ilyenkor leginkább egy forró ital tud a legjobb megváltás lenni, ezért összeszedtem pár forrócsoki receptet. Én olyan vagyok, mint Gombóc Artúr, azaz a csoki bármilyen formában, ízesítésben (amíg nem tartalmaz állati eredetű összetevőt) és halmazállapotban jöhet. Olvadtan, hígan, szobahőmérsékleten vagy fagyottan.

A recepteket illetően magyar és angol nyelvű oldalakról is válogattam. A forrás oldal a képekre kattintva érhető el.

Mexikói, borsmentás vagy sós karamellás forró csoki

forrcsok1.pngangol

Forró csoki

forrcsok2.JPGmagyar

Kókuszos forró csoki

forrcsok3.jpgangol

Levendulás forró csoki

forrcsok4.JPGmagyar

Rozmaringos fehér forró csoki

forrcsok5.jpgangol

Kókuszos-mandulás forró csoki

forrcsok6.jpgangol

Forró csoki

forrcsok7.jpgangol

Nekem leginkább a rozmaringos fehér forró csoki nyerte el a tetszésemet így arra gondoltam, hogy annak a receptjét fordítom le azok számára, akik esetleg nem tudnak angolul, hogy ne maradjanak ki Csoki Mennyország eme ízorgiájának zugából.

Hozzávalók:

  • 2 bögre édesítetlen mandulatej
  • 1 evőkanálnyi zöld tea
  • 2-3 ág rozmaring
  • 1 vanília rúd
  • 1/2 bögre aprított nyers kakaóvaj
  • 2 evőkanál maca por
  • 1 bögre kesudió - legalább 4 órára beáztatva
  • 4 db kimagozott és feldarabolt datolya
  • szóráshoz fahéj/szerecsendió/kakaópor

1. Tegyük egy edénybe a mandula tejet, a zöld teát (tea tojásban), a rozmaringot és a ketté vágott, illetve kikapart vaníliarudat és magokat majd forraljuk fel. Ha felforrt vegyük le a tűzről, takarjuk le és pihentessük 30 percig, hogy az ízek összeérjenek. A letakarást követő 10. percben a tea tojást vegyük ki belőle.

2. Vízgőz fölött olvasszuk fel a kakaó vajat de figyeljünk oda, hogy ne forrjon. Adjuk hozzá a maca port és keverjük addig, amíg teljesen nem keverednek össze.

3. Szűrjük le a mandula tejes keveréket és tegyük egy turmixba. Eközben öblítsük le az áztatott kesudiót és adjuk hozzá a tejhez. Addig turmixoljuk, amíg egy homogén turmixot nem kapunk, ne maradjanak benne nagyobb kesudió darabkák.

4. A felolvasztott kakaóvajhoz lassan adagolva, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejes keveréket, amíg teljesen el nem keveredik. Ezután a gőz felett ismét melegítsük ezt a mandula tejes - kakaóvajas keveréket, de ügyeljünk arra, hogy ne forrjon. Öntsük bögrékbe, szórjuk meg fahájjal, szerecsendióval vagy kakaóporral és már ihatjuk is a jól megérdemelt forró mannánkat.

Remélem sikerült egy-két jó túlélő receptet ajánlanom a következő napokra. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr805784364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása