A következő pár napban kemény mínuszok köszöntenek ránk és ahogy kilépünk a lakásból egy percen belül máris átfagyunk. Mivel ilyenkor leginkább egy forró ital tud a legjobb megváltás lenni, ezért összeszedtem pár forrócsoki receptet. Én olyan vagyok, mint Gombóc Artúr, azaz a csoki bármilyen formában, ízesítésben (amíg nem tartalmaz állati eredetű összetevőt) és halmazállapotban jöhet. Olvadtan, hígan, szobahőmérsékleten vagy fagyottan.
A recepteket illetően magyar és angol nyelvű oldalakról is válogattam. A forrás oldal a képekre kattintva érhető el.
Mexikói, borsmentás vagy sós karamellás forró csoki
Forró csoki
Kókuszos forró csoki
Levendulás forró csoki
Rozmaringos fehér forró csoki
Kókuszos-mandulás forró csoki
Forró csoki
Nekem leginkább a rozmaringos fehér forró csoki nyerte el a tetszésemet így arra gondoltam, hogy annak a receptjét fordítom le azok számára, akik esetleg nem tudnak angolul, hogy ne maradjanak ki Csoki Mennyország eme ízorgiájának zugából.
Hozzávalók:
- 2 bögre édesítetlen mandulatej
- 1 evőkanálnyi zöld tea
- 2-3 ág rozmaring
- 1 vanília rúd
- 1/2 bögre aprított nyers kakaóvaj
- 2 evőkanál maca por
- 1 bögre kesudió - legalább 4 órára beáztatva
- 4 db kimagozott és feldarabolt datolya
- szóráshoz fahéj/szerecsendió/kakaópor
1. Tegyük egy edénybe a mandula tejet, a zöld teát (tea tojásban), a rozmaringot és a ketté vágott, illetve kikapart vaníliarudat és magokat majd forraljuk fel. Ha felforrt vegyük le a tűzről, takarjuk le és pihentessük 30 percig, hogy az ízek összeérjenek. A letakarást követő 10. percben a tea tojást vegyük ki belőle.
2. Vízgőz fölött olvasszuk fel a kakaó vajat de figyeljünk oda, hogy ne forrjon. Adjuk hozzá a maca port és keverjük addig, amíg teljesen nem keverednek össze.
3. Szűrjük le a mandula tejes keveréket és tegyük egy turmixba. Eközben öblítsük le az áztatott kesudiót és adjuk hozzá a tejhez. Addig turmixoljuk, amíg egy homogén turmixot nem kapunk, ne maradjanak benne nagyobb kesudió darabkák.
4. A felolvasztott kakaóvajhoz lassan adagolva, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejes keveréket, amíg teljesen el nem keveredik. Ezután a gőz felett ismét melegítsük ezt a mandula tejes - kakaóvajas keveréket, de ügyeljünk arra, hogy ne forrjon. Öntsük bögrékbe, szórjuk meg fahájjal, szerecsendióval vagy kakaóporral és már ihatjuk is a jól megérdemelt forró mannánkat.
Remélem sikerült egy-két jó túlélő receptet ajánlanom a következő napokra. :)