Szörnyella de Frász még mindig kísért...
2013. november 30. írta: ZöldElla

Szörnyella de Frász még mindig kísért...

2013. november 29-én tartották Budapesten a 269life Hungary szervezésében a "Fur Free Friday"-t, azaz szőrmementes pénteket. Az esemény nemcsak a magyar fővárosban került megrendezésre, hanem világszerte közel 200 helyszínen vonultak/vonulnak ki állatvédők napokban az utcára, hogy a szőrmeipar áldozataiért hallassák hangjukat.

Budapesten kívül több európai nagyvárosban (Glasgow, Dublin, Tel-Aviv, Koppenhága, Milánó, Prága, Berlin, Barcelona), Észak-Amerikában (Montreal, Toronto és az USA nagyvárosai) illetve Johannesburg és Moszkva utcáin hallatták a hangjukat a szőrmeipar áldozataiért az aktivisták. Az esemény nemzetközi Facebook oldala itt található, és pontosan megnézhető, hogy pontosan hány város állatvédői csatlakoztak a kezdeményezéshez..

1426473_10151852899553635_868882790_n.jpgKép innen.

Az esemény célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a szőrmeiparra és annak áldozataira. Mivel jön a karácsony, illetve beköszönt a hidegebb időjárás, sajnos megjelennek az állatokból készült termékek is. De nemcsak a luxus árkategóriájú szőrmebundák áldozataira kell felhívni a figyelmet, hanem a kabátok kapucniján, a sálak és kesztyűk szegélyén, a csizmákon és egyéb kiegészítőkön lévő szőrmékre is, amikhez kegyetlenül tartott, gyakran élve nyúzott állatok bőrét-szőrét használják fel. Az emberek pedig bele sem gondolnak, hogy azért a kis szőrmecsíkért bizony valakik az életükkel fizettek.

Egy rövid animációs film egy szőrmefarmról.

A budapesti demonstráció a Deák Ferenc térről indult el 18 órakor. A résztvevők többsége valamilyen figyelemfelkeltő plakátot, transzparenst viselt. Ezután végighaladtunk a Váci utcán és a Március 15.-e téren fejeztük be a vonulást gyertyagyújtással, hogy megemlékezzünk a szőrmeipar áldozatairól. A felvonulás színhelye és útvonala többször módosult, ugyanis minden legális demonstrációt be kell jelenteni a rendőrségen, akik kiadják az engedélyt a tervezett útvonalra. Eredetileg a budai oldalon vonultunk volna a Széll Kálmán tértől — ahol úgy tudom több szőrme árusító üzlet is van — de azt valamiért nem engedte a rendőrség.

A demonstrációval kapcsolatban feltettem pár kérdést az egyik szervezőnek, hogy egy,  az eseménnyel szoros kapcsolatban lévő személy szempontját is megismerhessük és megérthessük az okot, amiért egyáltalán megszervezték a felvonulást.

ZE: Mikor és hogyan fogalmazódott meg bennetek, hogy szervezni kéne egy felvonulást a szőrme ipar ellen?

Sz: Én igazából a 269life Hungary kérésére vettem részt a szervezésben, hiszen mindig nyitott vagyok az ilyesmire. Évek óta aktívan veszem ki a részem a vegán állatvédelemből.

ZE: Miért tartjátok fontosnak, hogy ezzel kimenjetek az utcára?

Sz: A célunk, legalább is az én személyes esetemben, a figyelemfelkeltés. Egyikünk sem, vagy nagyon kevesen születtünk vegánnak. Én is csak úgy tudtam összekötni az állatfogyasztás erkölcstelenségét az állatvédelemmel, hogy annak idején mások felnyitották a szememet. Ezért örökké hálás leszek nekik. Magyarországon az utóbbi egy-két évben végre beindult a vegán aktivizmus, és végre egyre többen vagyunk, akik azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljusson az állati eredetű termékek használatának a feleslegessége, és erkölcstelensége.

 ZE: A tájékoztatás vagy a megbotránkoztatás a cél?

Sz: A figyelemfelkeltés. Az információ már a kezünkben van, nap mint nap találkozhatunk vele a közösségi oldalakon, blogokon, cikkekben. De ezek az utcai figyelemfelkeltő megmozdulások fontosak, sőt, egyesek fontosnak tartják a megbotránkoztatást is, hiszen a média is az ilyesmiken szeret a leginkább csámcsogni. A lényeg, hogy minél több emberhez eljusson a veganizmus eszméje. A megbotránkoztatással minden esetre vigyázni kell, mert könnyen felháborodást, ellenszenvet válthatunk ki, ami egyáltalán nem tesz jót a mozgalmunknak.

ZE: Milyen eredményeket vártok a demonstrációtól?

Sz: Eredményeket nem várunk, vagy legalábbis nem a szó szoros értelmében kézzel fogható eredményeket. A célunk az, hogy minél több ember elhagyja az állatok használatát, valamint hogy ha megérett erre a döntésre, lássa hogy nincs egyedül. Ma már millióan vagyunk a világon, és nap mint nap egyre többen, így elmondható hogy manapság már egyáltalán nem fura vegánnak lenni, és azon dolgozunk, hogy egyre inkább ez legyen a "normális" életforma.

ZE: Etikusnak tartjátok e, ha valaki eljön a demonstrációra de a kapucniján ott van a kutyaszőrme csík? Mit csináltok? Hazakülditek vagy elmagyarázzátok neki, hogy ez így nem teljesen tiszta?

Sz: Nem is az etikus szó lenne ebben az esetben a legmegfelelőbb, hanem a következetlenség. De szinte mindannyian fajista nevelést kaptunk, és vegánná válni egy hosszú folyamat. Mivel ez egy életforma, ami nem csak a táplálkozásról szól, az élet minden terén nem lehet elvárni egy embertől, hogy mindenétől megváljon, szemétre dobja, és új vegán cuccokat vásároljon. A veganizmus a tudatos vásárlás egy formája, hiszen amivel nem értünk egyet, azért nem fizetünk, de használható dolgokat sem dobálunk ki csak úgy, egyik napról a másikra. Senkit nem szabad elítélni, aki a folyamat elején van. Nem tudjuk mióta próbálkozik, és azt sem milyen anyagi háttérrel rendelkezik, hiszen ha a legelején elítéljük, és ezzel elvesszük a kedvét, akkor bizony rossz úton járunk. A dolgok úgyis elhasználódnak, a lényeg, hogy a döntést már meghozta, a továbbiakban nem fog a pénzével voksolni az ilyen típusú termékekre. Egy demonstrációra viszont, semmi képen sem következetes dolog szőrmecsíkkal menni, sőt, én személy szerint szoktam kérni hogy a műbőr és a műszőrme használatát is mellőzzük, hiszen az félreértésekre adhat okot. A szintetikus anyagok egyre hűebben utánozzák az igazit. Mivel én mindig a párbeszéd híve vagyok, a szőrmecsíkos demonstrálónak inkább finoman elmagyaráznám, hogy ha lehet, legközelebb mellőzze az ilyen típusú ruházatot, de hazaküldeni, vagy elítélni szerintem nem a legjobb formája a közösségépítésnek.

ZE: Célja-e ezzel az akcióval a szervezetnek későbbi adományok, adó 1% gyűjtése?

Sz: Hahahaha... bocsánat, de ezen nevetnem kell! Mindenesetre erről nem igazán tudok nyilatkozni, mert a szervezet belső működésében nem veszek részt. Viszont egyáltalán nem hiszem, hogy egy ilyen demónak ez lenne a célja. Aki ilyesmire gondolna, az kezdjen el vegánná válni, áldozza rá az idejét, pénzét és energiáját, aztán próbáljon 1%-okakat gyűjteni. Akkor majd meglátja, megéri-e... Szerintem hamar rájönne, hogy vegán aktivistának lenni egyáltalán nem "kifizetődő" buli. Tapasztataltból tudom, hogy az aktivisták rengeteg egyéni áldozatot hozunk nap mint nap, mert hiszünk abban, hogy a világon még lehet változtatni. De mint üzlet... Na neeem...

ZE: Pontosan mi a 269life csoport célja hosszútávon?

Sz: A 269life ugyanazon dolgozik mint az összes abolicionista szervezet: az állathasználat felhagyásával. Mi nem nagyobb ketreceket akarunk, ahogy az ún. állatjóléti szervezetek, hanem teljesen üres ketreceket. Sőt, egyáltalán nem akarunk ketreceket! Minden állatnak egyetemes joga van az élethez és a szabadsághoz, nincs jogunk használni az állatokat, ahogy senkinek sem áll jogában a rabszolgákat, vagy a nőket "használni". Kicsinyes, önző és elavult nézetek ezek, amik mindig egy állítólagos felsőbbrendűségen alapulnak. Ez erkölcsileg teljesen elítélendő. Ezt pedig nem a törvények megváltoztatásával akarjuk elérni, hiszen az most még szélmalomharc lenne. Ahhoz, hogy a törvények változzanak, először a tömegek szemléletváltoztatása elengedhetetlen, a fogyasztói társadalom erejét akarjuk magunk mögött tudni, ezért megyünk ki az utcára. Ki tudja, a tegnapi demonstráción hány embernek sikerült felkelteni az érdeklődését, megpiszkálni a lelkiismeretét, elindítani benne egy folyamatot. A kereslet alakítja a kínálatot, és nem fordítva. Minél többen vagyunk, annál erősebb nyomást tudunk gyakorolni. Hogyan? Hát, kapitalista szemlélettel, a pénztárcáinkon keresztül!

vaksag.jpgEredeti angol feliratos kép innen.


A tüntetéssel egy időben a budai oldalon egy szőrme üzlet előtt a 269life Hungary két aktivistája egy performanszot adott elő. Annyit lehet tudni, hogy "kisebb" technikai gond miatt — konkrétan nem jelent meg a videózást elvállaló személy — egy önkéntesnek kellett a telefonjával videóznia. A telefont azonban a biztonsági őr elvette és kitöröltette a felvételt, így sajnos nem láthatjuk, hogy hogyan nézett ki az eljátszott jelenet. Két személyes performansz volt, egy lányt egy fiú kivett egy ketrecből, majd lenyúzta (harisnya volt erre a célra), miközben a fiú kiabált, a lány sikított, és vért (málnaszörpöt) öntöttek a padlóra a szőrmebolt elé. 

Mivel annyit lehetett előre tudni, hogy valamilyen produkció lesz, így elküldtem a kérdéseimet a csoportnak remélve, hogy kapok rájuk választ. (Az A betű az aktivista rövidítése.)

ZE: Gondolkodtál azon, hogy benne legyél a performanszban vagy egyből rábólintottál?

A: Egy pillanatig sem gondolkoztam. :)

ZE: Miért tartottad fontosnak, hogy részese legyél?

A: Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét erre a kegyetlen iparágra: szűk ketrecekben tartják fogva az állatokat, amíg elérik azt a kort, amikor élve megnyúzzák őket. Érthetetlen, hogy ezt miért támogatja bárki is.

ZE: Szerinted mi  az az üzenet, amit ebből leszűrhetnek az emberek?

A: Bizonyára sok kritikát kapunk ismét, de remélem, elgondolkoznak páran azon, hogy ami ott velünk történik (természetesen csak eljátszva a fájdalmat), az naponta megtörténik azért, hogy egyesek szebbnek vagy többnek érezzék magukat.

ZE: Milyen változást vársz a mai nap eseményétől?

A: Boldog lennék, ha az embereket nemet mondanának a szőrmére és bőrre.

ZE: Miért pont a 269life csoportnak vagy az aktivistája?

A: Erkölcsi vegan vagyok, és ez a csoport pont a legelnyomottabb rabszolgákat, a "haszonállatokat" helyezi fókuszba: arra hívja fel a figyelmet, hogy a névtelenek is szabadságra vágynak, és ehhez pont annyi joguk van, mint nekünk, embereknek.

nyitkep.jpg 


A szőrmeiparról és az áldozatairól a hétfői posztban lesz bővebben és pontosabban szó. Előre szólok, hogy megrázó képek és információk  fognak benne szerepelni.

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr455667999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciii 2013.12.01. 18:42:39

"az állati eredetű termékek használatának a feleslegessége, és erkölcstelensége"
Ezek tényleg nem értik, hogy a sárgarépa kedvéért is bedarálja a pockot a rotációs kapa?
Ha valaki nem akar húst enni, egészségére, de ezt az erkölcsi álszentséget illene elfelejteni. Az ember pusztít, a tesco ahova mész vásárolni az autópályán meg minden állatok élőhelye volt és nem lettek azok se áttelepítve.
El lehet menni a hegyekbe bogyókat szedni, de a modern társadalomban nincs "ártatlan".

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.01. 19:06:40

Abszolút tévút ez.

A kegyetlenség ellen fellépni rendben van. Azonban ezt elvinni az állati termékek ellen abszurdum.

Tessék olyan gyártókat reklámozni, melyek a szőrmét kiméletesen nyerik ki, azaz nem feleslegesen kínozva az állatot.

Az állati eredetű termékek jók és szükségesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.12.01. 19:07:43

"az aktivisták rengeteg egyéni áldozatot hozunk nap mint nap"

Milyen egyéni áldozatot hoznak az aktivisták nap mint nap?

Konzervatív0 2013.12.01. 19:12:03

óóó ez a teszkós csirkére nem vonatkozik mert az zsacskóban terem :)

azért beszélni kellene már az oroszlánokkal is basszus. Mégiscsak türhetetlen hogy azt az egészségtelen vörös húst eszik és ráadásul nyersen...

Mondjuk próbáltam a kutyámat átszoktatni a kukorácára meg a babra ... lehet nem voltam elég kitartó?
Vagy a kutyának szabad hust enni csak én egyek sóskát?

Nameg a tej is.
Teljesen kihasználjuk szerencsétlen teheneket... hogy a tojásról ne is beszéljünk...

Basszus legalább kérődzni sikerülne megtanulni...

Koreában meg afrikában a patkányért embert ölnek ... a tudatlanok, inkább ennének sóskát az jobban megterem :)

Konzervatív0 2013.12.01. 19:13:32

@neoteny: nem vesznek szörmebundát. Mekkora lemondás ez :)
Sőt tiltakozás jeléül minden szőrt elávolítanak magukról :)

A szerelő 2013.12.01. 19:13:46

Egyet értek velük, de ami a legjobb, hogy nem fanatikusok. Lassú átmenetben gondolkoznak, szemlélet változást szeretnének, gondolkozásra, elgondolkozásra sarkallnak.

kanálwarrior 2013.12.01. 19:47:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Az állati eredetű termékek jók és szükségesek."

Azért ismerd el, amikor ezt a mondatot leírtad, te sem kifejezetten a szőrmebundára gondoltál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.01. 19:47:21

Én ezzel úgy vagyok, hogy minden fölöslegesen kioltott életért kár. Magam sem vagyok vegetariánus - régen próbáltam másfél évig, de belebetegedtem a hús hiányába -, ezért kénytelen-kelletlen elfogadom, hogy állatok húsát esszük.

Azt azonban totál szükségtelennek látom, hogy a szőrméjükért is megöljünk állatokat. A hús az étrendünkben nem (vagy csak igen drágán, ha egyáltalán) helyettesíthető, ám a szőrme helyett bőven van más.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.01. 19:56:34

@kanálwarrior:

Így igaz, de az is benne van.

Szerintem az állat is büszke, hogy hordjuk a szőrét.

marand22 2013.12.01. 20:05:08

"A szintetikus anyagok egyre hűebben utánozzák az igazit."
Környezetet szennyezni szabad? Húst enni, szörmét, állatbőrt viselni nem szabad?

Konzervatív0 2013.12.01. 20:22:42

Azért elgondolkodtató, hogy miért akar az ember szőrmeruhát hordani?
Szerintem nem a minimálbéren élő melós fogja keresni az madarasteszkóban, hanem azok a dúsgazdagok akik így akarnak kitűnni a tömegből, hogy coboj vagy épp farkasbunádt méltóztatik nekik tervezni valamelyik langyi divatdiktátor.

Nos ezért van kereslet rá, mert ezeknek semmi sem elég dárga kifizetni.

Én nem tudom de a környezetemben senki nem hord állatbundát... mégis megélünk.
De ha egy faluban senki, akkor ki?

Evidens tehát hogy nem a kisembert kell meggyőzni hogy hordjon műanyagot, hanem méltóságosékat. Ők meg magasról tesznek ezekre y felhivásokra, meg a műanyagra is :) (bár vegák mert a hús olyan pórias)

Medgar 2013.12.01. 20:27:08

A posztoló illetve a hivatkozott szervezet tipikus példái jóléti társadalom kontraszelekciójának.

lüke 2013.12.01. 20:40:05

és tessék tiltakozni
az ipari felhasználás ellen,ami
a sertést, marhát, borjút,bárányt ,nyulat,
csirkét-bezárva egy ketrecbe szalmonellával-,libát , kacsát, pulykát
és kifogott halat illeti
ne is egyétek! s ne aludjatok tollas ágyban, angóra pulcsit se vegyetek fel, s a gyapjút-melyet állatról lenyírnak- se vegyétek magatokra
-jobb a müanyag, aminek gyártása a környezetet károsítja!-
(remélem nem hagytam ki semmit)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.01. 20:48:33

@lüke: Talán meglep, de pl. a ketreces tyúktartás ellen is sokan küzdenek. Jobb országokban már tilos is.

A juhnak meg nem fáj a nyírás, így ez sem jött be.

A műszál lehet környezetszennyező, de ne gondold, hogy a pamut előállítása kevésbé terheli a környezetet - kezdjük rögtön a talaj megmunkálásával és a növény betakarításával. Na meg a poszt sem a növényi alapú textil ellen szól, hanem a szőrmék ellen, szóval ezzel mellélőttél.

Btw., tudod, mennyire környezetszennyező a szőrme feldolgozása, mennyi káros anyagot használ fel a szűcs (pl. cserzésre)?

telkoe 2013.12.01. 20:56:00

Kicsit romantikus elkepzeles a vegansag de abban egyetertek veluk hogy a szorme europai klima mellett csak idiota divat es folosleges allatkinzas.

Eredetileg a budai oldalon vonultunk volna a Széll Kálmán tértől — ahol úgy tudom több szőrme árusító üzlet is van — de azt valamiért nem engedte a rendőrség.
Sok szormeuzlet nincs (talan csak a mamutban) de a Margit koruton vonulgatni eleg nagy forgalmi akadaly

A telefont azonban a biztonsági őr elvette és kitöröltette a felvételt,
Hat ezen azert pislogtam egy kicsit, hogy egy takony biztonsagi or bohocot csinalhatott beloluk.

Blog.hu-s nickname 2013.12.01. 21:48:35

Sok előttem szólóval egyetértek. A (brutális) állattartást, -kínzást büntetni kell.

De, a témáról kicsit a "karácsonyfa-biznisz" jutott eszembe. Azért telepítenek fenyőfákat, mert karácsony előtt az emberek megveszik. Lehet sajnálni a fákat, amiket kivágnak, de ha az emberek nem vennék, ültetnének ennyi fát??

Ugyanígy: a (sötét)zöld állatvédők, lehet, hogy pont azért küzdenek, hogy egyes állatfajok kipusztuljanak. Mert innentől azokat az állatokat melyeket (kifejezetten) a prémjéért tartják, a továbbiakban nem fogják tartani. És ez igaz a nem prémes állatokra is (tehén, tyúk és társaik).

Ki az aki az állat élete végéig etet tyúkot, tehenet, disznót azért, hogy semmi hasznot ne lásson belőle?
Tehát, tisztelt "vegán" állatvédők, a ma élő állatfajok mégintenzívebb kihalásáért küzdenek. Khmm... érdekes.

Blog.hu-s nickname 2013.12.01. 21:57:47

Azon gondolkodtam még:
- Lovagolni szabad?
- És kutya, macska szépségversenyeket tartani?

Motor Tibi 2013.12.01. 22:46:52

Ellenzem az állatokkal való durva bánásmódot, de azért lássuk be, hogy akik ilyen kampányokban részt vesznek, azoknak valószínűleg eszükbe nem jutna átkísérni egy vakot a zebrán, vagy a boltban levenni valamit a felső polcról egy nyomoréknak vagy törpének.

nagykerek 2013.12.01. 23:36:29

Egy csincsillás képpel hozzájárulok a szőrme ellenes naphoz.

i.imgur.com/h1hTg9U.jpg

ZöldElla 2013.12.02. 00:36:44

@Motor Tibi: Ezt miből gondolja? Egy olyan ember, aki empatikus egy másik faj egyedei iránt az a saját faján belül is empatikus. Ki kell, hogy ábrándítsam. Egy szőrme ellen demonstráló ember hamarabb fog felsegíteni egy elesett öreget, mint akit hidegen hagynak más élőlények. Egy sötétzöld állatvédő sokkal hamarabb fog gyűjtésbe egy eladósodott, vagy szükséget látó ember részére, mint aki csak saját magával van elfoglalva. A kulcsszó az empátia, ami manapság nagyon sok emberből hiányzik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 00:39:02

@Motor Tibi:

:)

(Ekkora blődségre nem lehet mit válaszolni.)

Ladislav 2013.12.02. 00:47:11

Az állatokkal való kegyetlen bánásmódot már gyerekként sem értettem. Húst eszek rendszeresen,de nem minden egyes nap. Az egyéni szocproblem,hogy ki nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert,de az embert húsevésre,növényevésre,és vegyes táplálkozásra is "tervezték". Ha marhahúst eszel,akkor természetes velejárója az állat bőre is,amelyet természetesen nem kidobnak,hanem feldolgozzák, és ruházati termékeket készítenek belőle. Az állattartás és így ilyen formán a húsevés "mellékterméke",vagy velejárója a bőr. De. Állati szőrme hordása már nem szükséges. Csak amiatt tartani állatokat és leölni őket,hogy valaki majd viseli a bundájukat elég kegyetlen dolog. Nem engedném az ilyen célú állattartást.
Szintetikus anyagokból már most jobb tulajdonságokkal bíró bőrt állítanak elő,mint az eredeti,természetes anyag,csak még elég drága.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 01:10:24

@Blog.hu-s nickname: Van valami abban, amit írsz, de szerintem túlzol. Nerc, coboly és társaik nem csak a tenyésztők ketreceiben élnek. A tenyésztés megszűntével is élnének tovább a szabadban, feltéve persze, hogy nem irtják ki őket a prémjükért.

Reggie 2013.12.02. 01:42:16

A kegyetlen banasmodot elitelem es nem tamogatom, de ettol meg az osszes vegan idiota marad.

Blog.hu-s nickname 2013.12.02. 07:33:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pedig én is Tibivel értek inkább egyet.
Általában a lázadó fiatalságot lehet egy ilyen ügy mellé állítani. Sokszor azt sem tudják, mi ellen tüntetnek. :(
Akiben sok az empátia, az nem lázadni fog, hanem az ad majd kenyeret a koldusnak.

Blog.hu-s nickname 2013.12.02. 07:38:49

"Van valami abban, amit írsz, de szerintem túlzol."
Az előbbiekben belinkelt csincsilla is rég kipusztult volna, ha nincsenek tenyészetek. :)
Kérdésem: ha betiltják a tojástermelést, te fogsz otthon csirkét, nyulat tartani? Szerinted hány hobbi nyúl- és csirketenyésztő van az országban???? És lesz, ha nem esszük a húsukat??

Blog.hu-s nickname 2013.12.02. 07:42:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Kedves Józsefné! Sok állatvédő tüntetésről hallok.

Hány olyan tüntetésről hallott, amikor a hajléktalanokért tüntettek? Amikor azokért tüntettek, akik vagy fűtenek vagy eszenek? Akik vagy a gyereknek adnak enni vagy a gyórgyszert váltják ki?

Akik tényleg az embereknek segítenek, azok tudják, hogy sokkal nagyobb a baj, mint hogy az állat húsáv vagy bőrét feldolgozzuk-e. Azoknak nincs idejük ilyen tüntetésekre járni.

Tisztelettel, válaszoltam az Ön által beírt blődségre!

Blog.hu-s nickname 2013.12.02. 07:49:08

Nem értem, miért nem az "embertelen" bánásmód ellen emelnek a "zöldek" szót? Miért az a fontos, hogy mi az állattartás célja? Miért nem az, hogy ezt hogyan teszik? Miért fontosabb egy állat bármely embertársuknál?

Mert akkor az összes háziasított állat tartása bűn, mivel általában egyikkel sem várják meg, hogy végelgyengüléssel kimúljon. Miért baj, ha egy állatot levágnak (pl: húsáért), akkor felhasználják a bőrét-szőrét is? Azt ki kéne dobni a szemétbe?

Ki fogja finanszírozni azoknak az állatoknak a tartását, amik nem hoznak hasznot? Állatkertbe a csirkével, disznóval, marhával, halakkal??? (Ugye, ott a belépőkkel finanszírozzák az állattartást.)
Mert, minden egyes döntésnek vannak hátulütői is! Tessenek kinyitni a kedves szemüket!!

Ááá, tényleg... vakoknak magyarázom, milyen a szivárvány, süketeknek, hogy milyen a hajnali madárcsicsergés. Hát, nem mindenkivel értek egyet.

elzee 2013.12.02. 08:23:40

"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... "

qwertzu 2013.12.02. 08:27:58

@poszt:
Mivel az emberiség eltartására használt nagyüzemi növénytermesztési eljárások csak úgy alkalmazhatóak, ha a kártevő állatok számát (őz, vaddisznó, nyúl...) kontroláljuk, ezért a teljesen vega életmódfenntartásához is állatoknak kell meghalnia.

@Konzervatív0: Az egész faluban senkinek nincs egyetlen birkabőrből készült ruhadarabja, legalább egy fejfedője, és senkinek nincs egyetlen bőrcipője se?

Mert ugye a szőrme és bőr ellen tiltakoznak.

ZöldElla 2013.12.02. 09:01:14

@Blog.hu-s nickname: Mikor adott legutóbb kenyeret egy koldus embernek? Heti hányszor ad hajléktalannak élelmet, ruhaneműt vagy pénzt? Igazán érdekel ha már az elméletet ilyen szépen tudja és ennyire lehülyézi azokat, akik az évente legyilkolt több, mint 2 milliárd élőlény élete miatt hallatják a hangjukat.

spenci 2013.12.02. 09:30:50

A felvonulók életükben nem láttak nagyüzemi növénytermesztést, ami a vegyszereken és a gépesítésen alapul, ezzel a talajt és a vizeket gyakorlatilag szinte agyonvágják, kis fogyasztású mg. gép és kamion nonszensz, stb. Új művelési területek bevonása a vadon éló állatok életterét veszi el. 6 milliárd embert nem lehet élelmezni bio módon.
Ha növényből gyártjuk a ruhaneműt, lásd előző bekezdés, ha műanyagból, azt mindenki tudja mivel jár légszennyezés, szemét, stb. /.
Megjegyzem, a szőrmeipar az állatot igyekszik jólétben tartani a tenyésztés során, mert a kiegyensúlyozott, egészséges állatnak van szép szőre. Ez nem olyan, mint a tojás, hogy kicsi, nem sárga, stb., az is jó, itt csak a szép telt prém a jól eladható.

stoppos76 2013.12.02. 09:55:18

Az a vicc jut eszembe, hogy azért a szőrmebundára mennek rá, és nem a bőrdzsekire, mert gazdag felső-középosztálybeli nőket vegzálni még mindig könyebb, mint motoros bandákat. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 09:59:45

@Blog.hu-s nickname: "Sokszor azt sem tudják, mi ellen tüntetnek. :("

Alaptalan vádaskodás.

"Hány olyan tüntetésről hallott, amikor a hajléktalanokért tüntettek? "

Terelés: semmi köze a poszt témájához. Kérlek, inkább azzal foglalkozz, ne tereld el a vitát másra.

"ha betiltják a tojástermelést, te fogsz otthon csirkét, nyulat tartani?"

Strawman argument: A posztban említett aktivisták sem a tojástermelés ellen tiltakoznak.

"Szerinted hány hobbi nyúl- és csirketenyésztő van az országban???? És lesz, ha nem esszük a húsukat??"

Strawman argument: Senki nem az étkezési célokra tenyésztett állatok megölése ellen tiltakozott a posztban vagy a kommentekben.

elzee 2013.12.02. 10:02:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

mi lesz az étkezési célokra tenyészett állatok szőrével-bőrével?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 10:03:40

@Blog.hu-s nickname: "Mert akkor az összes háziasított állat tartása bűn, mivel általában egyikkel sem várják meg, hogy végelgyengüléssel kimúljon."

Miért, te kutyát vagy macskát eszel? Esetleg díszpapagájt vagy vadászgörényt?

"Miért baj, ha egy állatot levágnak (pl: húsáért), akkor felhasználják a bőrét-szőrét is? Azt ki kéne dobni a szemétbe?"

Strawman argument: Megint olyasmi ellen ágálsz, amit senki nem állított.

qwertzu 2013.12.02. 10:06:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Senki nem az étkezési célokra tenyésztett állatok megölése ellen tiltakozott a posztban vagy a kommentekben."

De igen. A szőrme és bőr viselése ellen tiltakoznak, amibe beletartozik a hús célból tartott állatok bőrének és szőrének felhasználása is. Disznó, marha, birka.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 10:15:12

@qwertzu: De nem. Sem a posztban, sem az ott említett aktivisták közül senki nem tiltakozik a disznók vagy a marhék bőrének felhasználása ellen. Kérlek, ne hazudj.

qwertzu 2013.12.02. 10:23:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A szőrme ellen tiltakoznak. Minden szőrme ellen. Nem látom a szőrme,kivéve birka és marha szőrme kitételt.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.12.02. 10:50:52

Amúgy csak szólok, hogy rossz helyen tiltakozgatnak! Mondjuk már nem lep meg, mert ultrazöld környezetvédővel találkoztam még az erdőtelepítéseken(mert az ugye kemény meló), sem pedig az esőerdők fáihoz láncolva (mert az meg ugye veszélyes).
Kérdésem: miért nem megy ez a sok ráérő aktivista Kinába demonstrálgatni, figyelemfelkelteni? Nem ismerem az országos helyzetet, de itt északon az utóbbi 3-4 évben ujra hatalmas üzlet lett a mink-farm (nyérc), pedig előtte már alig volt pár darab és azok is éppen elvegetáltak. Mostanság megjön a kinai és képtelenség annyit termelni, amennyit ne venne meg, ugyhogy nemcsak a régi farmok futottak fel, hanem sorra nyitják az ujakat is! Ezért talán a pekingi utcákon kéne azt a sok áldozatot hozni,...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 10:57:30

@qwertzu: Próbálj értőn olvasni. Ha nem megy, gyakorold.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 10:59:05

@HK417: "Kérdésem: miért nem megy ez a sok ráérő aktivista Kinába demonstrálgatni, figyelemfelkelteni?"

Azért, amiért te sem mégy Kínába vagy az USA-ba demonstrálgatni, figyelemfelkelteni - bármi miatt.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.12.02. 11:04:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor miért is?? Csak, hogy tudjam miért nem járok én sem.

qwertzu 2013.12.02. 11:58:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pff....
Ez kemény, érvelésbe nem tudsz belekötni, jöhet a végső érv: nem tudok olvasni.
Tények:
1: Tiltakoznak a szőrme viselés ellen.
2: A birkabőr kabát szőrme.
2: A birkabőr kabát egy étkezési céllal tartott állat szőrmélyének felhasználásával készül.

Következtetés: Tiltakoznak az étkezési céllal tartott állatok szőrmélyének viselése ellen.

Nah cáfolhatod, az egyik tényt vagy a következtetést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 12:00:57

@qwertzu: Neked nem cáfolok semmit, trollal nem vitatkozom, eddig is kár volt reagálnom rád.

@HK417: Ha te nem tudod, nem én fogom megmondani neked.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.12.02. 12:09:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ok! Mondjuk én azért nem mennék, mert momentán semmi okot nem látok bármiféle demonstrálásra.
Mivel azonban ezek a népek folyton ezt csinálják, tényleg érdekel, hogy miért nem ott, ahol tényleg tömegesen fordul elő az általuk elitélt magatartás--esőerdőt irtani még nem láttam Európában.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 12:30:36

@Reggie: "Itt egyedul te vagy a troll."

:)

@HK417: Lehet, nem tűnt eddig fel neked, de a poszoló sem az esőerdők irtása miatt tiltakozik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 12:35:01

@lüke: "seinem Unternehmen hätten "bis zum jetzigen Zeitpunkt keine Erkenntnisse über Verstöße gegen Tierschutz bei den im Auftrag unseres Unternehmens gefertigten Angora-Produkten" vorgelegen."

Na persze, igyekeztek csukott szemmel járni. Kötve hiszem, hogy ha érdekelte volna őket, akkor nem szerezhettek volna tudomást az állítkínzásokról. Vagy esetleg az ellenőrzéseket magukra az ellenőrzendőkre bízták?

Blog.hu-s nickname 2013.12.02. 13:05:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyszerűen a stílusa nehezen emészthető számomra. Kötözködik, érvelni nem érvel. (Mindenki hülye effektus, csak én nem).
Kettőnk közötti vitát lezártam.

Blog.hu-s nickname 2013.12.02. 13:12:16

@ZöldElla: Koldusnak régen adtam kenyeret. Vidéken lakom, lehet máshogy is segíteni az embereken. (Nem a 7-dik emeletről írom a kommentjeimet, nem csak állatkertben és állatsimogatóban láttam állatot.)

A célom az volt, hogy leírjam, én hogy látom a dolgokat. Lehet vele egyetérteni, és vitatkozni. Ha csak egyvalakit elgondolkodtatott a kommentem, már megérte.

Úgy érzem, kicsit kiragadtál a mondanivalómból. Nézd azt is kinek, mely kommentjére írtam.

Az élet nem fekete és fehér, ahogy a posztban lévők elképzelik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.02. 13:16:43

@Blog.hu-s nickname: "Kettőnk közötti vitát lezártam."

Jobb is, mert a korrekt vita alapvető szabályaival sem vagy tisztában. Különben pl. nem lődöznéd tömegesen a strawman argumenteket.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.12.02. 14:58:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Most kötözködsz! Az esőerdő csak példa volt arra, hogy mint ebben az esetben is, nem ott tiltakoznak ahol kellene--és ennyi!
Mivel nincs érved arra, hogy miért nem mennek oda "gondolatébreszteni", ezért csak kötözködsz.

Reggie 2013.12.02. 16:50:48

@HK417: Szerintem ne etesd a trollt, aztan abbahagyja.
süti beállítások módosítása