Vegán baba mokaszin
2017. július 10. írta: ZöldElla

Vegán baba mokaszin

Vegán vállakozás

Mi alapján dönti el egy anyuka, hogy mit ad a kisbabája lábára, illetve kaphatóak e itthon vegán kompatibilis, elérhető árú babacipők?

pinatex_vegan_baba_cipo_mokaszin_zoldella_vegan_eletmod_blog.jpg

A fenti kérdés valószínűleg csak a kismamákat foglalkoztatja, azonban számukra kardinális probléma lehet, hogy mit adjanak az újszülöttjük vagy kisbabájuk lábára. Állatvédőként, vegánként, vagy olyan emberként, aki tisztában van a bőripar kegyetlenségével és környezetkárosító hatásával valószínűleg a bőr helyett alternatív anyagokból készült lábbeliket keres szülőként a csemetéjének.

A ruházkodás a gyerekeknél és a felnőtteknél is fontos, egy kisbabánál pedig pláne központi kérdés, hiszen az anyagok a bőrrel érintkeznek. Ha figyelembe vesszük, hogy egyes ruhák és cipők - főleg tömeggyártású, fast fashion esetében - gyártása során mennyi vegyszerrel kezelik az anyagokat a bőr előállítása és festése során, amelyek egy része a termékekben marad, majd érintkezik a bőrrel, akkor érdemes körbejárni a témát. Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy esetleg a ruhájuk vagy lábbelijük irritálja a bőrüket és attól viszketnek vagy pattog ki a bőrük.

textilbor_vegan_baba_cipo_mokaszin_zoldella_vegan_eletmod_blog_3.jpg

A bőr helyett az egyik jelenleg jónak tűnő opció, a piñatex, mely anyagról itt már bővebben írtam. A lényeg az, hogy az ananászlevelekből egy bizonyos eljárással erős, a bőrhöz igen hasonló légző anyagot tudnak készíteni. A gyártás során nem használnak agresszív vegyszereket és szem előtt tartják a környezetbarát eljárásokat. Tehát nem használnak pl. a festés során olyan festékeket, amik irritációt válthatnak ki ha az anyag az ember bőrével érintkezik.

 

A piñatex csak most indul világhódító útjára, azonban egy magyar kézműves anyukának sikerült felvenni a céggel a kapcsolatot és rendelni tőlük az anyagból, ugyanis a cég már most megszűri és megválogatja a vásárlóit. A Tender toes baba mokaszinok készítőjétől már most júliustól meg lehet rendelni a piñatexből készült kis cipőket.

A piñatex mellet textilbőrből is készülnek a kis mokaszinok, illetve a hozzájuk tartozó kiegészítők (hajpánt, nyakkendő, cumitartó). A Tender toes - baba mokaszinok 2015. augusztusa óta rendelhetőek és 0-18 hónapos korig rendelhetőek meg a kis kocsicipők, azaz benti lábbelik. A mokaszinok mellett van még balerina, mary jane és csizma fazon is.

A piñatexből készült daraboknál több verzió is rendelhető. Az alap daraboknál a talp készül az ananászlevél szövetből, a felsőrész és díszítés pedig textilbőrből. Mivel a kis cipellők egyéni megrendelésre és igényre szabva készülnek, így az anyukák, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, keresztszülők, családi barát elképzelése szerint kerül megvarrásra a lábbeli. Így ha valaki szeretné, akkor a talp mellett a díszítő elemek is készülhetnek piñatexből textilbőr felsőrésszel vagy akár az egész mokaszin is.

pinatex_vegan_baba_cipo_mokaszin_zoldella_vegan_eletmod_blog_1.jpg

pinatex_vegan_baba_cipo_mokaszin_zoldella_vegan_eletmod_blog_2.jpg

Mivel a piñatex folyóméterára enyhén szólva is elég borsos, így a felhasznált anyagmennyiség szerint változik a cipők ára is. Ha csak a talp készül piñatexből, akkor 5500 Ft, ha az egész akkor 7500 Ft. Erika, aki a mokaszinokat készíti, egyenlőre két színben tudta beszerezni a piñatexet, mégpedig grafit szürke és fehér színekben.

A textilbőrből készült daraboknál nagyobb színválaszték áll rendelkezésre, ezek ára 3500 Ft. Az általa készített cipőcskék 0-18 hónapos kor közötti gyermekekre készülnek, lényegében szobacipők. Több típus is megtalálható nála, a nyitott szandáltól a Mary Jane cipőkön és mokaszinokon át a bélelt csizmáig lehet rendelni.

Érdemes tudni, hogy a Tender Toes Baby Moccasin mögött egy anyuka van, aki először egy barátja kisbabájának készített egy régi műbőr nadrágjából mokaszint, majd nem sokkal később már saját kisfiának varrta a cipőket. Ezek után pedig adta magát az ötlet, hogy esetleg más kismamák is jobban szeretnének megfizethető cipőcskéket, hiszen 1-1,5 hónap alatt kinövik a babák a lábbeliket.

 

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon, Pinteresten és YouTube-on is!

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is! :)

*A posztban szereplő fotók a Tender toes - baba mokaszin / vegan baby moccasin Facebook oldaláról származnak.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr1412622613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.07.10. 09:26:35

Nem kapcsolódik igazán a poszthoz, de a bloghoz igen: milyen megfontolásból lesz valaki vegán? Csak feltételezem, hogy azért, mert nem akarnak érző lényeket bántani. (Ízeltlábúakkal mi a helyzet? :) )
Ha ez igaz, vajon a veganok tudnak-e arról, hogy újabb kutatások szerint a növények is éreznek?

ZöldElla 2017.07.10. 11:31:39

@hullajelölt88:
Hello!
Több irányból is eljuthat valaki a vegánság felé. Van, aki etikai megfontolásból (pl. én), van aki egészségügyi okok miatt vagy fogyókúra miatt dönt a növényi táplálkozás mellett de közben megismeri a vegán életmódot, szemléletet is, van aki környezetvédelmi szempont miatt választja a növényi alapú étkezést és informálódva szintén eljut a vegán életmódig, illetve van aki a gazdaságot vizsgálva dönt a vegán életmód mellett. Ez utóbbi nekem is új, remélhetőleg ősszel lesz is egy ilyen témájú poszt. :)
Szóval a kiindulópontja mindenkinek más, de más területekről informálódva elkezdenek változtatni, pl. nem vesznek állati szőrből, bőrből készült ruhát, cipőt, kiszelektálják/elhasználják az állati eredetű származékokat tartalmazó és állatkísérletes dekor kozmetikumokat, testápolási termékeket és takarítószereket, nem mennek állatokat kihasználó intézményekbe, stb. Szépen mindenki elindul a saját fejlődési útján.
Az ember normális keretek között igyekszik az ízelt lábúakra is figyelni. Pl. nem ütöm agyon a pókot, csak mert a falon rohangál, vagy a darazsat mert berepült, hanem egy üvegpohár és lap segítségével kirakom. Bár az tény, hogy pl. ha bolhát találnék a kutyámban, akkor azt nem hagynám, hogy szétcsípje az ebet.
A növényeknek nincs központi idegrendszerük, vszeg éntudatuk sem. Sokszor jönnek ezzel a példával, amikor támadni akarják a veganizmust, hogy de a növények is éreznek. Valószínűleg így van, de még mindig kisebb fájdalmat okozol egy répa kihúzásával vagy alma leszedésével, mint bármilyen állat leszúrásával és kivéreztetésével.
Feleslegesen a növényeket sem kellene bántani, az ágaikat letörni vagy a virágaikat letépni. Sajnos nagyon sokan nem figyelnek oda a növényekre sem. Vagy mondjuk azért kiirtani az amúgy fogyasztható és egészségre is jótékony kövér porcsint a virágoskertből, mert nem esik bele a dísznövény kategóriába.
Remélem sikerült megválaszolnom a kérdésedre a választ, vagy legalább megközelítettem.
süti beállítások módosítása