A gyümölcsök őszi királynője a hurma
2014. november 17. írta: ZöldElla

A gyümölcsök őszi királynője a hurma

Az ősz beköszöntével a természet is lelassul és az állatok mellett a növények is a "téli alvásra" hangolják magunkat. Ekkor már nagyon kevés gyümölcsfa terem, azok is inkább az évszak elején. Legjellemzőbben a szőlő, szilva, alma és körte az, amikhez hozzá tudunk jutni. Azonban létezik még egy gyümölcsfa, aminek gyümölcse november környékén kezd beérni és a mi mérsékelt övi éghajlatunkon is kényelmesen megél és terem is, gyümölcsének édeshúsa pedig bőven megérdemli a mannához való hasonlítást. Ez a növény pedig nem más, mint a hurma, vagy többi nevén datolyaszilva, sharonfruit, illetve khaki.

1521.jpg

A gyümölccsel én is csak 1-2 éve találkoztam először de az egyik kedvencem lett és miatta vártam az őszt. Szégyenteljesnek tartom, hogy külföldről kell behozni a gyümölcsöt és nálunk egyenlőre csak díszkertekben lelhető fel pár példánya, pedig nálunk is simám megél és terem. Egyenlőre sajnos csak darabáron kapható, 130-250 forint között mozog az ára, pedig én vennék belőle kilósan is ha lenne rá lehetőségem, hiszen a reggeli turmixba, gyümölcssalátába, zabpehelybe vagy süteménybe nagyon jól illik.

Latin neve Diospyros kaki. A diospyros Zeusz tüzét jelenti, tehát már a görögöknél is igen kedvelt gyümölcs volt, azonban a legelső termesztését illetően Kínát és Japánt illik megjelölni. Mindkét országban hurmának nevezik a gyümölcsöt és ezen a néven vették át a törökök és az oroszok is, ahol szintén kedvelt ez a gyümölcs. A Himalája, Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos, de ma már az egész világon elterjedt és termesztik is több fajtáját.

115554_diospyros05.jpg

Maga a növény az ébenfafélék családjába tartozik és a gyümölcs mellett magát a fát is fel lehet használni bútorkészítésre. Maximum 15 méter magasra nő meg, lombhullató, virágait nyár elején hozza, így a tavaszi fagyok sem ártanak neki, de a gyümölcsök késő ősszel, tél elején érnek be és mivel utóérés nélkül fanyar, sem a madarak, sem a rovarok nem károsítják. A vad hurma nagyon ellenálló a gombabetegségekkel szemben is, a nemes hurma már virágzás előtt, alatt és közvetlenül utána bizonyos védelmet, permetezést igényel.A talajtípusra közömbös, azonban napfény- és tápanyagigényes, viszont -20 fokig fagyálló. A hurma annak ellenére, hogy szubtrópusi gyümölcs teljesen megfelel a hazai éghajlat sajátosságainak.

115552_diospyros03.jpg 

 Ásványi anyag tartalmát tekintve van benne kálium, magnézium, jód, vas, kalcium, foszfor, mangán és réz, míg a vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin. A gazdag mikroelem és vitamin tartalma miatt került be az ázsiai gyógyászatba és alkalmazható ma is a pajzsmirigybetegségek, magas vérnyomás, érelmeszesedés, fogínysorvadás, agyi elváltozások és vérszegénység kezelésében és megelőzésében, illetve hajnövekedés serkentésében.

tort2.jpgTavaly az első nyers tortámat hurmával díszítettem.

Forrásoldalak:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Datolyaszilva

http://vilagszabadsag.hu/index.php?f=818.frg

http://www.mindmegette.hu/datolyaszilva-az-istenek-gyumolcse-47725

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr836891747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aleb19 2014.11.18. 13:45:25

szerintem is finom bar a gyerekeim nem kedvelik, angliaban kaki neven aruljak ezert eloszor poenbol vettunk

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.18. 13:55:05

Nálunk volt a kertben hurmafa, de sajnos pár év után kipusztult, pedig termést is hozott.:( (Mondjuk én annyira nem sajnálom, annyira nem rajongok a gyümölcs ízéért, hiányzik belőle az aroma, csak szimplán édes.) Most egyébként darabja 80 Ft a Lidl-ben.

Pierr Kardán 2014.11.18. 14:21:21

@aleb19: Igen, árulják, kaki, kakiszilva, datolyaszilva, sharongyümölcs néven is.

Amúgy szerintem nálunk nem terem meg :-( Még úgysem, mint a füge, meg a kiwi. Lesz rajta termés, csak az íze borzalmas, mert ha a benne lévő csersav az érés során nem szívódik fel, akkor nagyon szájösszehúzó ízű a gyümölcs. Radásul nem utóérő típus, ha leszeded, akkor nem érik tovább, csak összetöpped :-(

alkalmazott 2014.11.18. 14:49:35

@Pierr Kardán: Pontosan hogy utóérő, akkor a legfinomabb, finom zselés állagú gyümölcshús.
Sajnos a megadott linkeken pont nem sokat lehet megtudni róla, de itt igen:forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107936&la=132511080

Pierr Kardán 2014.11.18. 15:14:07

@alkalmazott: Abban az értelemben utóérő, hogy a megfelelően érett gyümölcsök valamilyen enyhe széndioxid kibocsátású gyümölcs (alma, banán) mellé csomagolva még jobbá válnak, de legfeljebb 2-3 napig lehet őket tárolni, mert tönkremennek.

Abban az értelemben viszont nem utóérő, mint pl. a banán, vagy a paradicsom, hogy éretlenül leszedve 1-2 hét után beérik. 2-3 napos idő alatt utóérlelésről nem is lehet beszélni.

Az éretlenül leszedett gyümölcsökkel egy dolgot lehet kezdeni, megsütni, vagy megfőzni, mert hő hatására lebomlik a csersav és a hőkezelt lekvár, vagy zselé már ehető lesz.

pannn 2014.11.18. 15:22:31

Ilyen néven hogy hurma még nem is hallottam. A pécsi piacon/vásárban kilószámra lehet venni a saját termesztést és bizony beérik nálunk is. Dél Kínában aszalt formában ettünk nagyon sokat, az valami hihetetlen finom.

randomuser1 2014.11.18. 16:01:13

@pannn: v.ö:
"azonban a legelső termesztését illetően Kínát és Japánt illik megjelölni. Mindkét országban hurmának nevezik a gyümölcsöt "
namost, vagy a poszterina téved kínát illetően, vagy te :)

pannn 2014.11.18. 16:31:39

Nem azt mondom hogy nem az a neve hanem csak azt hogy én ezt még soha nem hallottam pedig már kb 10 éve esszük persze nem kilószám. Kínában láttunk egy csomó lapos valamit amit megkóstoltunk és aztán rájöttünk hogy ez bizony aszalt khaki szilva (ilyen formában még soha nem láttunk). Majdnem minden háznál szárították az út mellett. A neve nem volt kiírva ha meg ki volt akkor kínaiul azt meg nem tudtuk elolvasni vagyis simán lehet hurma a neve.

alkalmazott 2014.11.18. 16:31:53

@Pierr Kardán: Értem, vagyis neked nincsen ilyen fád azért hablatyolsz itt össze vissza mindent. :) Nekem van ilyen fám .

randomuser1 2014.11.18. 16:41:06

@pannn: ja, okés, félreértettem a mondanivalód, idehaza én se hallottam ezt a megnevezést.

atitnt 2014.11.18. 17:24:08

Nekünk idén több mint 60kg termett a 7 éves fán. Nem éretten szedtük le kb. 1 hónapja, hogy ne egyszerre legyen sok. Fokozatosan érlelem almával összekötve, sajnos már csak pár darab van, mert nagyon finom és gyorsan fogy.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.18. 22:27:26

@Pierr Kardán:

Nálunk édes volt, ami a fán termett, csak nem nőtt akkorára, mint az, amit a piacon, boltban vehetsz. (Valószínűleg azért, mert még csemete volt.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.18. 22:32:12

@Emmanuel Goldstein:

Ez érdekes, én a legtöbb helyen meg pont hurmának látom kiírva. (Én is úgy hívom. Nyilván attól is függ, kinek mire áll rá a szeme.:))

randomuser1 2014.11.18. 23:09:52

@Mj: lehet, jobban belegondolva, egy kezemen meg tom számolni, hány boltban szoktam ilyet venni.. konkrétan a környékbeli lidl-ben,és ott vagy khakizzák, vagy datolyaszilvázzák :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.11.18. 23:27:23

@Emmanuel Goldstein:

Ha jól emlékszem, én a Bécsi útiban meg a Móricznál lévőben is hurmát láttam, de volt, ahol tényleg khaki volt.:) (Szimpla sharont is láttam már, olyan 1 éve a Sparban.)

Kacsura 2014.11.19. 09:30:54

Valóban rendkívüli finomság, főleg a fáról, de azért azzal vitatkoznék, hogy nálunk simán megterem.
Mindenképpen védett helyre kell kerüljön, a 7Z amit írnak rá, az azért nem -20 fok. Nekünk tavalyelőtt tavasszal úgy visszafagyott a fa, hogy egy szem gyümölcs nem termett rajta.

Idén nagyon sokat hozott (még több lepotyogott), hatalmas gyümölcsei vannak. Egyébként több féle van, a mienk Tipo nevezetű.
Akkor a legfinomabb, ha megcsípi a dér, a narancsos gyümölcshús szinte átragyog a bőrön. De az ilyen hosszú meleg ősz elkezdi érlelni a gyümiket, úgyhogy lehet szedegetni.

Az én kertemben ilyen:

nellikert.blogspot.hu/2014/11/lusta-osz.html
süti beállítások módosítása