Kutyául elharapódzott állapotok – demonstráció beszámoló
2014. június 23. írta: ZöldElla

Kutyául elharapódzott állapotok – demonstráció beszámoló

A kutyák ősei már az őskőkorszakban, azaz a paleolitikumban az emberek mellé csapódtak. A legelső letelepedett és földet művelő emberek mellett is ott voltak, akiket az ember már akkor az igényei szerint alakított. A kutyák végigkísérik a homo sapiens sapiens, azaz a mai ember történelmét, és az emberrel együtt fejlődtek, alakultak. Talán pont emiatt nincs még egy faj, aki ennyire hasonulna és függne az emberiségtől, mint a kutya. Az emberiség ezt a fajt használta teherhúzásra, csordaőrzésre, húsállatként és társállatként is.

dem51.jpg

A kutya gondolkodás nélkül veti magát a gazdája után, ragaszkodik hozzá, és a gazda halála után gyászolja őt. Csodálatos személyiségek, szeretetigényesek és játékosak. Minden faj egyedei, szuverén egyén, de a kutyák személyisége pont a velük való közvetlen kapcsolat miatt sokkal jobban megmutatkozik. Pont emiatt állok olykor értetlenül és dühösen, amikor kutya vagy más fajú élőlény kínzásáról, bántalmazásáról vagy meggyilkolásáról hallok, olvasok. Hozzám hasonlóan jó pár ember szintén nem tud napi rendre térni egyes fajtársuaink brutális viselkedése felett, így 2014. június 21-én Budapesten megrendezésre került egy demonstráció a kutyákért, illetve minden, az emberek által használt és bántalmazott élőlényért.

 

A demonstráción a kutyák lettek kiemelve, mert a gazdátlan ebek problémája igen súlyos mind Magyarországon, mind a világ többi országában. Mivel az ember szelídítette meg és formálta a kutyát, ezért az ember felelőssége az egyedszám kezelhető mértékének fenntartása, eltartása és ellátása.

Sajnos napjainkban nálunk is a legegyszerűbb megoldásnak az agyonverést, kivéreztetést, éheztetést és agyonlövést tartják. A gyepmesteri telepeken alig 1-2 négyzetméteres ketrecekben senyvednek a lelkileg és testileg megtört állatok. A 14 napos karanténidő után a kutyák nagy része a sintér- vagy más néven gyepmesteri telepeken elaltatásra, gyakorlatilag kivégzésre kerül.

dem50.jpg

Becslések szerint évente(!) kb. 100 000 kutyát végeznek ki csak Magyarországon, de ez a szám sokkal magasabb is lehet, hiszen nem tudhatjuk, hogy a zsákfalvakban hány, az emberi felelőtlenség miatt született szaporulatot ölnek meg hidegvérrel.

Emellett nagy problémát jelentenek az úgynevezett szaporítók is, akik nyerészkedésből a kifulladásig elletik a nőstény kutyákat, majd miután az ebek kiöregedtek, jobb esetben kirakják őket a semmi közepébe legyengülten meghalni, rosszabb esetben agyonverik. A szaporítóknál egyszerre több fajtájú kutya is megtalálható és többnyire zsúfolt, koszos helységekben tartják az állatokat. Egy tenyésztőnél leginkább csak egy fajtájú kutya található és a tenyésztőnek célja van az adott fajtával, annak egy bizonyos tulajdonságának továbbnemesítésével. Pénzt és energiát fektet az állataiba és megválogatja, hogy kinek adja el az utódokat. Bár én személy szerint a tenyésztőket se kedvelem.

dem7.jpg

A megoldás a problémára az ivartalanítás és az örökbefogadás, illetve az ezekkel kapcsolatos informálás. A demonstrációnak pedig pont ez volt a célja, küldetése pedig összefogni a magyar állatvédő (leginkább kutya- és macskamentő) szervezeteket és civil csoportokat, hogy együttes erővel, a személyeskedéseken felülemelkedve az állatok érdekeit szem előtt tartva együttesen lépjenek fel.

Megtudtuk, hogy megírták az úgynevezett Állatvédők 12 pontját, amiben a mai magyar állatvédelmi problémát tárgyalják és készítettek egy megoldó tervezetet. Az egyik cél az államilag finanszírozott gyepmesteri halálgyárak megszüntetése, és a telepek civil szervezetek, emberek általi humánusabb és állatbarátabb üzemeltetése, altatások nélkül.

dem36.jpg

A rendezvény szervezői kérésére a résztvevők mind fehér felsőben mentek, ugyanis jelképesen a fehér szín szimbolizálta a békét, a tisztaságot és az állatok lelkét. Az esemény rendhagyóan egy falshmobbal kezdődött, amiben feketepólós emberek sétáltak be az üres területre és rogytak össze. Ők a bántalmazott és meggyilkolt állatokat szimbolizálták.

Ezután igen informatív beszédek következtek. Őszintén mondhatom, hogy a legjobb és legfelkészültebb beszédek között voltak, amiket eddig állatvédelmi demonstrációkon hallottam. A beszédek után körbemeneteltünk az Állatkerti körúton és a Kós Károly sétányon, majd visszatérve a Hősök terére egy gyertyagyújtás következett.

dem46.jpg

Nagyon jól megszervezett és lebonyolított demonstráció volt, minden atrocitástól mentesen. A rendőri biztosítás pont megfelelő volt: se túl kevés, se túl sok rendőr nem volt. Ezúton is köszönet a rendőrségnek és a kivezényelt rendőröknek a munkájukért. Személy szerint fontosnak tartom a megfelelő rendőri megjelenést és biztosítást mert bizony egy demonstráció hangulatára a rendőrök hozzáállása és munkavégzése is igencsak ki tud hatni.

Lelkünk az Állatokért Csoport Facebook oldala itt található.

Az eseményről készült egy hosszabb videó is, amiben a beszédek bővebben hallhatóak. A felvétel itt megtekinthető.

 dem48.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr586402783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grund-core 2014.06.23. 13:07:31

..de jó, egy csomó ismerős :)

na4 2014.06.23. 19:51:50

Pusztuljon és legyen átkozott minden szadista rohadék, aki bántani meri a kutyákat!

makkospacal 2014.06.23. 20:02:01

Ez szörnyű.
De miért nem "demonstráció a kutyagyártás ellen és a szakszerű, irányított ivartalanítás érdekében" a címe?

Megint a rossz végén fognák meg a problémát.

csorsza 2014.06.23. 20:07:44

Dehat feleslegesek ezek a kutyak. Megis, mit kellene veluk csinalni, szocialis otthonba kuldeni oket? Gyors es humanus (kutyanus) megoldast nekik.

mis 2014.06.23. 20:33:05

Szerintem nem a gyepmesteri szolgálatot kellene hibáztatni a működése miatt.
Befogják a kutyát és ha nem kell senkinek hát elaltatják. Nem tudnak mást csinálni!!!
Ha a civil szervezetnek kell a kutya nyugodtan elviheti az altatás előtt.
SŐT, van olyan telep, ahpl tudomásom szerint be is oltják, chippelik és ivartalanítják, ingyen.

Ergo nem hinném, hogy a gyepmesteri telepekkel lenne a baj...

M.

Reszet Elek 2014.06.23. 20:36:38

"Évente 100 000 kutyát ölnek meg a magyarok" - Az indexes linkcím meglehetősen visszatetsző. Nem meglepő módon. Jobb lenne, az Évente 100 000 kutyát ölnek meg Magyarországon cím.

lavór 2014.06.23. 20:40:18

Ismét be kell vezetni a kutya-macskaadót, emellett szigorú tartási kötelezettségeket kell előírni. Mit keres 3 nagytestű munkakutya egy 40nm-es lakásban? vagy 5 macska?

Szabadarc 2014.06.23. 20:52:51

Nem szeretem ezeket a számokat, ki mikor hogyan számolt. Hasra ütés. Az emberek nagy többsége szereti, neveli állatait. Gondoskodik kedvenceiről haláláig. ezek a számok pénz gyűjtést szolgálnak, és nem vagyok benne biztos, hogy állatszeretők zsebébe jut, mint ahogy alapítványok gyűjtenek gyerekeknek ami soha nem jut el a célba. A hiénák vissza élnek a nagy többség jóindulatával. Csak óvatosan állatbarátok!!

Démonmac1 2014.06.23. 21:57:29

@na4: Van olyan hely, (szerintem még Magyarországon is) ahol az éhezés miatt még meg is eszik a kutyát.
Lassan már több joga lesz az állatoknak, mint az embereknek.

[c] 2014.06.23. 23:50:51

@Démonmac1: "Lassan már több joga lesz az állatoknak, mint az embereknek."
Na, mesélj.

barkaba 2014.06.24. 05:15:06

És Izraelben mennyit?

Egyénként mit is kéne tenni a gazdátlan állatokkal? Te hajlandó vagy évi százezerrel több adót fizetni, hogy miden kutya jól éljen, a kutyakor végéig?

Zsalugater 2014.06.24. 06:15:10

"az ember felelőssége az egyedszám kezelhető mértékének fenntartása, eltartása és ellátása." - egyre több állatvédő gondolja úgy, hogy ez a szám legyen minél közelebb a nullához

TBal 2014.06.24. 07:52:20

@Démonmac1: " Van olyan hely, (szerintem még Magyarországon is) ahol az éhezés miatt még meg is eszik a kutyát."

Söt, van, ahol még a disznót is...

Gera 2014.06.24. 08:54:07

Ha tényleg évente százezer befogott kóbor kutyát altatnak el, akkor csak öt éves túléléssel számolva is félmillió kutya eltartásáról beszélünk. Ez nevetséges, hogy, hol és miből akarják ezt megoldani ezek a civil szervezetek? Ez ötven-százmilliárdos költség lenne évente...

A problémát csak arról az oldalról lehet megközelíteni, hogy ne kerüljenek kutyák ebbe a helyzetbe. Ehhez az összes kutya regisztrálása kell nagyon szigorú büntetés mellett és komoly mértékű ebadó, ami kiváltható az állat ivartalanításával. Ezek után olyan, hogy egy kutya ilyen telepre kerül és onnantól az állam gondja, nem létezik, ha elkóborol és befogják, az összes költséget simán ráverik a gazdájára és probléma megoldva. Elvileg ebbe az irányba haladunk, de sokkal komolyabban kellene venni a dolgot, pár embernek biztos nem tetszik, de igazából mindenkinek ez az érdeke és a kutyáknak is.

Csii 2014.06.24. 09:06:51

@TBal: A diszno tobb trukkot tud megtanulni, mint a bolhafeszek kutyak, raadasul tovabb is tudja oket a fejeben tartani. Sokkal emberibb, mint a kutya, tisztabb, intelligensebb, megis megeszik es azon a kedves kutyabaratok nem haborodnak fel. Azon meg igen, ha valaki kutyat eszik. Nevetseges.

Engem mar szamtalan alkalommal tamadott meg kutya. Olyan is, amelyik kobor volt, olyan is, amelyiknek gazdaja volt.
Nevetseges, hogy nekem kell a civilizacioban arra torekedni, hogy ugy viselkedjek, hogy a kutyanak tessen. Ne menjek gyorsan, nehogy a kutyus azt higgye, hogy tamadni akarok, ne nezzek a szemebe, meg ilyenek... ez nevetseges.
Tenyleg ez a legfontosabb Magyarorszagon? Kib***ott tetves dogok? Nem az, hogy pl kics gyerekek ehesen mennek iskolaba, egyre tobben? Meg az, hogy kutyak megtamadjak az embereket?

Ezeknek az unatkozo barmoknak inkabb menniuk kellene osszeszedni a sok kobor rohadt kutyat, meg ivartalanitaniuk kellene, ha segiteni akarnak valamit es nem csak hisztizni.
Pont annyira ertelmetlen dolog ez, mint a feministak baromkodasa a koztereken. Idorol idore osszejonnek es hisztiznek baromsagokert. Amikor gyerekek, EMBEREK eheznek. Es akkor a kis kutyusokat kell nagy hangosan sajnalni. Szanalmas banda.

Egyik nap olvasom a hirt, hogy megharapott egy kutya egy kisgyereket, a kisgyerek szuloje meg kidobta a francba a kutyat az erkelyrol. Erre par barom nekiall fenyegetozni a neten, hogy bosszut allnak a kutyaert. Milyen emberek ezek? Tenyleg fontosabb az a rohadt kutya, mint az ember, mint egy GYEREK?

Budapesten iszonyu sok kutya van. Irtani kellene oket, de nagyon durvan. Osszeszarnak mindent, hiaba szedik sokan a testmeleg kutyaszart, meg igy is rengeteg van.

Hany kutyatulaj szedi fel a hig kutyafost? Hany kutyatulaj figyel, hogy ne hugyozza le a kutya a haz oldalat meg a kocsikat meg BARMIT?
Erre valaszoljon nekem egy kedves kutyabarat.

Varosba nem valo kutya. Vakvezeto, bombakereso, katasztrofa eseten eletmento kutya oke, a tobbi NEM.
Elegem van abbol, hogy valaki maganyos es/vagy kinevezi magat kutyabaratnak es kutyat tart a zsufolt varosban, ahol igy is nehezen elunk, a sok auto, a sok ember miatt. Ugatnak a dogok mint az allat, ha szol valaki, hogy nem kene ugattatni a rohadekokat, akkor meg nekik all feljebb.

Ott tartunk, hogy etterembe is be akarja vinni a kutyas a kutyajat. ETTEREMBE basszus, ahol eszunk. Tok jo, eso utan az azott kutyat szagolni, mikozben az ember eszi a 2 rongyos kajat.
Elkepeszto, mi megy. Komolyan mondom, egyeseknek teljesen elment az eszuk. Tenyleg elhiszik, hogy a belvarosba jo egy kutyanak. Pedig nyilvan kizart.

eßemfaßom meg áll 2014.06.24. 10:49:15

a t. szomorkodó szerző évente hány kutyát vállal be a 100.000 feleslegből eltartani saját költségén?

ZöldElla 2014.06.24. 23:26:15

A kulcs az informálás az ivartalanítás fontosságáról és annak elvégzése mert nem a gazdi tökeit vágják le, emellett a szaporító telepek felszámolása és a tenyésztés visszaszorítása. Illetve reménykedés, hogy a kedves emberek meg is értik az információkat...
A helyi civil szervezetek az egész országban szerveznek most már ivartalanítási akciót évente minimum egyszer, így a pénz nem lehet kifogás. Havonta egy ezres (3 chips vagy 2db 2literes kóla, vagy 1,3 doboz cigi ára) félretevése és össze is gyűlt a kedvezményes műtétre a pénz..
Igenis felelőssége van a magyar társadalomnak, a kutya tartó embereknek is a szaporulatot illetően csak a felelősséget szeretik mindig másra testálni az emberek...

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.27. 06:08:31

Ázsiában élek, jártam itt olyan országban, ahol kutyát is megeszik. Ettem is kutyahúst. Nekem nincs semmi bajom azzal, hogy kutyákat kiirtanak. Állatok, ez a sorsuk.
Régen vidéken a felesleges szaporulatot belefojtották a vízbe, vagy elásták élve. Szerintem ez a jó megoldás.

A kutya kiszámíthatatlan, túlfetisizált dög. Kifejezetten veszélyes tud lenni.

A kutyabuzikban van valami beteges, ahogy a macskatartókban is.

cenko 2014.06.28. 19:49:45

Öcsém, te aztán jól megcáfoltad az előbbi hozzászólásoddal azt,hogy az ember lenne a legintelligensebb lény a Földön. Mi van, öt éves korodban megharapott egy kölyökpincsi,te kutyagyűlölő?
Ázsiában élsz? Nem meglepő. Jelzem, tökéletesen odaillesz ilyen elcsökevényesedett, kritikán aluli attitűddel. (Persze ott is vannak kivételek-ne aggódj te nem tartozol közéjük.)
Pont az ilyen korcs "emberek" miatt tartom sokkal többre az állatokat, mint az embereket. Szívesen rád eresztenék egy falkányi éhező kutyát, hogy még a ...t is kiegyék belőled, te szánalmas szerencsétlen. :)

Csii 2014.07.02. 20:54:31

@cenko: Engem hetente tobb kutya is megtamad, szerintem pont annyi eszuk van, mint neked van. Te szegeny.

cenko 2014.07.03. 09:32:23

@Csii: Örülök, hogy több kutya is megtámad téged hetente. De tényleg.
Engem még életemben nem támadott meg kutya, vajon miért?
Eléggé szerencsétlen lehetsz. Te szegény ;)

Csii 2014.07.03. 17:38:01

@cenko: Te kis fasz, olyan helyen elek, ahol egy csomo kobor kutya van. A magadfajta kis patkany kocsogok meg nem csinalnak semmit, csak akkor ajvekolnak, amikor valaki odabasz ezeknek a dogoknek. Ez a nagy baj.
En amugy annak orulnek, ha teged tamadnanak meg ugy, hogy meg isw dogolnel. NAgy kinok kozepette, te kis fereg.

cenko 2014.07.03. 18:42:16

@Csii:
Húha. valaki itt nagyon ideges.
Te rólam nem tudsz semmit, úgyhogy a "magadfajta kis patkány köcsög"özést egészen nyugodtan abba is hagyhatod.
Én hasonlóakat gondolok rólad, rád még igazak is lennének ezek a jelzők,mégsem írom le.
És mivel téged támadnak meg hetente a kóbor kutyák(és milyen jól teszik) ezért arra van nagyobb esély,h te fogsz úgy megdögölni, nem pedig én. Ennyit erről, további szép napot, ja és ne húzd fel magad, mert az árt a szépségnek. :)

ZöldElla 2014.07.03. 23:00:09

Mindenkit megkérek, hogy a másik szidását mellőze. Vitatkozni lehet, egymást győzködni lehet de alpári és megalázó megjegyzéseket tenni egymásra nem. Köszönöm a megértéseteket!

Csii 2014.07.04. 20:52:48

@cenko: Igaza van a bloggazdanak. Viszont szemelyesen barmikor vallalom, hogy elbeszelgetek veled errol a problemarol. Van kedved? Vagy csak neten nyomod a provokaciot?
Valahogy azt sejtem.....
süti beállítások módosítása