Medvehagyma pesto á la ZöldElla
2014. március 24. írta: ZöldElla

Medvehagyma pesto á la ZöldElla

Sokáig nem ismertem a medvehagymát, így amikor először találkoztam vele igencsak kételkedve fogadtam. Nem igazán állt össze a kép, hogy egy levél hogyan lehet hagyma ízű. Először nem is ízlett és az otthon készült medvehagymás kenyeret túlzott fintortok közt ettem meg. Végül azonban megszerettem és most már alig várom, hogy szezonja legyen. Itt is van, sőt talán már kezd vége is lenni, ezért akartam eltenni belőle valamennyit.

m2.jpg

A medvehagyma az egyszikűek osztályába, a spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét pedig onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják a termését. Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. (1)

m1.jpg

Személy szerint 10 csokor medvehagymát vásároltam, ami egyszerre volt sok és kevés. Terveim szerint medvehagyma pesto-t készítettem belőle, de mivel nem igazán találtam receptet, ezért rögtönöztem. Készítettem mandulás, kesudiós és fenyőmagos pesto-t is. Az egész műveletet a mosogató alapos kimosásával kezdtem, hiszen abba áztatva mostam meg a leveleket, így szerettem volna bárminemű, a mosogatásból visszamaradt mikroszennyeződést is elkerülni. Ezért forróvízzel töltöttem fel a mosogatót és ecetet, illetve szódabikarbónát öntöttem bele. Hagytam kb. 20 percig hatni a két szert, aztán alaposan átdörzsöltem a mosogatót, majd átöblítettem. Emellett pedig az üvegeket is kifőztem, azaz csírátlanítottam, amikbe a pesto-t töltöttem. Az üvegeket megtöltöttem vízzel a szájukig, majd egy nagy lábasba helyezve őket a lábast is feltöltöttem vízzel, hogy ellepje az üvegeket. Ezután kezdtem forralni a vizet és forrás után még jó pár percig hagytam a vizet bugyogni. A fedőket pedig forró vízbe áztattam és jól megmostam. A kifőzött üvegeket pedig egy tiszta konyharuhán fejjel lefelé hagytam száradni.

m3.jpg

Hozzávalók:

  • olíva olaj
  • medvehagyma
  • kesudió/mandula/fenyőmag
  • fokhagyma

m4.jpg

A levelek megmosása után én egyesével levagdostam a szárukat, bár ez lehet, hogy elhagyható és időspóroló lett volna. A leveket szintén hagytam száradni. Miután megszáradtak, azután összetépkedtem pár darabot és az aprítóba tettem, majd rá az aktuális magot, majd megint levelet, megint magot, megint levelet és hozzáöntöttem kb. 1 dl olíva olajat, illetve 1 csipet sót és negyed fokhagyma gerezdet. Miután minden összetevőt beraktam az aprítóba, utána apróra zúztam a hagymát meg az aktuális magot és lényegében készen is voltam.

m5.jpg

Az előkészület több időbe telt, mint magának a pesto-nak az elkészítése, de remélem megérte. Még nem kóstoltam meg a medvehagymás pesto-m, mert szeretném, ha érnének benne az ízek, illetve az ínséges, medvehagyma nélküli időszakra tartogatom.

m6.jpg

Emellett találtam egy receptet a melegen eltevésre is. Ehhez három dologra van szükség, mégpedig medvehagymára, napraforgóolajra és fokhagymára. Pár gerezd fokhagymát felaprítunk, egy edényben felhevítünk 1-1,5 dl olajat és ha elég forró, akkor a fokhagymát és medvehagymát belerakjuk. Amikor a levelek összefonnyadtak, készen is vagyunk. Üvegbe rakva, fejjel lefelé fordítva, betakarva hagyjuk lassan kihűlni. Ezzel a módszerrel elméletileg sokáig eláll a medvehagymánk. Nekem csak 1,5 üvegnyi lett így erősen gondolkodom azon, hogy többet is el kéne így raknom, amíg még lehet medvehagymát kapni.

m7.jpg

De hagytam egy adagot a fagyasztónak is, hogy egész évben előtudjam venni és legyen lehetőségem vele főzni. Bár azt írják, hogy a kiolvasztott medvehagyma nem a legjobb, de azért mégis csak medvehagyma és több vitamint, enzimet tart meg, mint a hőkezelten elrakott társa.

Személy szerint én mindenkit csak buzdítani tudok, hogy amíg még tud raktározzon el medvehagymát mert nagyon rövid ideig lehet élvezni ennek a növénynek az ízletes levelét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr125876037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JÁTÉK és recept: sült karfiol curry kókusztejjel, spenóttal, medvehagymával 2014.03.24. 22:11:37

Itt a videorecept egy egyszerűen elkészíthető sült karfiol curry-hoz, de hívhatnánk akár főzeléknek is, liszt helyett saját magával besűrítve. Ha pedig odafigyelsz a videóra, akkor meg is nyerheted a készüléket, amiben csinálom. Én rettentő csípősen sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.24. 18:27:36

Elegem van már a medvehagymából, és az elmúlt 5-10 évben köré épített sznobizmusból!

motoroskonyhaja 2014.03.24. 19:12:55

Még egy dolog:
"Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják."

Ezt a mondatot én nagyon gyorsan kivenném a posztból, mert a medvehagyma hagymáját NEM szabad kiszedni a földből! Ha hagymával együtt szedik le (hogy a hagymáját is felhasznnálják) akkor a következő évben nem lesz ott medvehagyma, ergo kipusztul azon a területen....

Haralamboscyprus 2014.03.24. 19:25:57

@motoroskonyhaja: Nem kell kivenni a posztból...
Ha egy területen a medvehagyma 90%-át kiveszed, az új magok vidáman újratelepítik magukat.
Rettenetesen agresszív növény,(legalábbis a mi udvarunkban) mindent kipusztít maga körül.

motoroskonyhaja 2014.03.24. 20:27:08

@Haralamboscyprus: Én viszont már láttam kipusztított medvehagyma mezőt, igaz én nem a kertemben, hanem erdőben...

Ahogy egyre divatosabb lesz, egyre több ember akar ebből (is) pénzt csinálni és szakítja ki tövestől. Irgalmatlan pusztítást eredményeznek ezzel.

micsoda? 2014.03.24. 21:48:02

Nagyon könnyen kijön hagymástól, óvatosan kell letépni. A medvehagymának elég erős, és tartós illata van, és ha valaki épp akkor toppan a konyhába, bizony húzza az órát. De ételben közel sem ilyen intenzív, aki nem szereti a foghagymát az is nyugodtan fogyaszthatja, én rendszerint pogácsába sütve használom.

Haralamboscyprus 2014.03.25. 08:05:11

@micsoda?:
Biztos nagyon kötött talaj lehet az udvarunkban, de a mai reggelimhez egyetlen tövet sem bírtam kihúzni hagymástól. (Pedig tegnap esett)
Maradt a kis ásólapát, mert én a megujuló hagymaszárat is szeretem. A gyökeret, meg a leszáradó hagymalevelet le kell vágni.

micsoda? 2014.03.25. 08:22:24

@Haralamboscyprus: Mi erdőben szedtük a hagymát ahol vastag az avar. Itthon én is ültettem /simán földbe/ kiváncsi vagyok marad-e?

Ejjnye Bejjnye 2014.03.25. 09:09:22

@Narancskommunista: Nagyon egyetértek veled, különösen azért, mivel mindenki szakértőnek tűnik a témában, aki evett akár egyszer is már medvehagymát. Csak az a bibi, hogy ezek közül a szakértők közül minden évben elhaláloznak páran, mivel könnyű összetéveszteni a gyöngyvirággal. És hogy elébe menjek a kérdésnek, igen, néha olyanok is belehaltak már, akik valóban szakértők, és esetleg e növény (vagy egyéb gyűjthető gyógynövény,gomba) szedéséből és értékesítéséből élnek.

Haralamboscyprus 2014.03.25. 09:21:23

@micsoda?: Nálunk kiirthatatlan, bemegy a málnásba, a fű közé stb. Viszont nem szereti a tuják és a fenyők alatti területet.

Orica Középföldi 2014.03.25. 09:22:03

Aprítás után, simán jégkockatartóba tömködve lefagyasztottam, majd zárt dobozba raktam át. Nyolc hónap múlva is friss illata,íze volt a felengedés után.
Én is imádom:))

Haralamboscyprus 2014.03.25. 09:24:28

@Ejjnye Bejjnye: Öregkori elbutulásban szenvedőknek tényleg nem ajánlott a gyűjtése, hamár nem tudják megkülönböztetni a gyöngyvirág illatát a medvehagyma intenzív szagától...

nowy 2014.03.25. 11:11:19

kb 64900 googel találat van a "medvehagyma pesto recept" szóhármasra...

randomuser1 2014.03.25. 11:34:30

gliaklát a medvehagymának!
faszomat má az olyan izékbe, amik úgy néznek ki mint a gyönygvirág és a közepesnél gyengébben adják a fokhagyma fílingjét.
egyetek inkább zsenge fokhagymát, az legalább jó.

micsoda? 2014.03.25. 16:18:38

@Haralamboscyprus: Akkor meggazdagodsz:) Ma néztem a piacon egy kis csokor 250 forint. Remélem nálam is elterjed, mert a foghagymát ritkán használom, csak amibe feltétlenül kell.

micsoda? 2014.03.25. 16:22:10

@micsoda?: fokhagyma, és nem foghagyma:)))

aegithalos 2014.03.28. 15:15:51

"Nem igazán állt össze a kép, hogy egy levél hogyan lehet hagyma ízű."

Ja, engem is mindig meglep, mikor a hagyma levele hagyma izu. Hogy mik vannak...
süti beállítások módosítása