Van egy szuper finom családi pogácsa receptünk, amit imádtam, azonban sajnos nem vegán így részemről a többet ilyet nem eszek listára került át. Karácsonykor azonban mindig süt anyu pogácsát és ezt most is megtette. Így én lemondtam arról, hogy én is fogok tudni pogácsát enni, hiszen anya beelőzött a konyhában, ahol karácsony előtt szinte non-stop mindig volt valaki. Úgyhogy gondoltam így részemről kimarad a vegán pogi kísérlet. Azonban anya meglepett és gyúrt nekem is egy vegán pogácsa tésztát. Ad hoc tette bele a hozzávalókat de nagyon finomra sikerült az eredmény, így mindenképpen szeretném megosztani, hogy mások is elkészíthessék maguknak és a családjuknak.
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér liszt
- kb. 10 dkg tönköly liszt
- 3 ek szójaliszt
- 3 ek kukorica keményítő
- 3 db nagyobb főtt krumpli
- 20 dkg kókusz zsír
- kb. 0,5 dl olaj
- 1 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- só
- cukor
Kenéshez:
- növényi tejszín
- kurkuma
- szezámmag / lenmag / darált tökmag / reszelt vegán sajt
Az élesztőt a langyos cukrozott vízben felfuttatjuk. A száraz összetevőket összeöntjük, majd a puha de nem olvadt kókusz zsírt, olajat és élesztős vizet is hozzáadjuk. Gyúrjuk addig, amíg össze nem áll a tészta. Ha összeállt, akkor hagyjuk kelni 1,5-2 órát. Ezután lehet nyújtani és szaggatni.
A növényi tejszínhez ízlés szerint kurkumát keverünk és megkenjük a kiszaggatott pogácsák tetejét, majd a választott maggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg szép világos aranybarna színe nem lesz a pogácsáknak.