Egy konzervdoboz újjászületése
2013. november 20. írta: ZöldElla

Egy konzervdoboz újjászületése

A mai posztban ismét a karácsonyra szeretnék készülni, mégpedig egy újabb újrahasznosításos technikával készült tárgy bemutatásával és elkészítésével. A mai témánk a konzervdobozok reinkarnációja. Két nagyon egyszerű technikát kell használnunk az elkészítésénél. Az egyik a festés, a másik a decoupage technika, ami lényegében különböző papírok felragasztása mindenféle tárgyra, esetünkben a konzervre.

Szerintem nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul gyors is. Emellett csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy hogyan és mivel akarjuk díszíteni a konzervet. De ezt akár befőttesüvegen vagy a műanyag tejfölös vödrökön is meg lehet csinálni. Kivághatunk és felragaszthatunk akár újságból, szalvétából, díszpapírból vagy fényképről kivágott képet, illetve felragaszthatunk strasszköveket, öntapadós díszeket, laposabb terméseket stb. A lényeg, hogy mindig várjuk meg a festék és lakkréteg teljes megszáradását, mert különben belenyúlhatunk a száradó anyagba és ujjlenyomatunkkal elrontjuk az.

dob1.jpg

Ha szalvétával dolgozunk, akkor mindig távolítsuk el az alsó 2 réteget, mert különben a szalvéta fel fog jönni, mert a felső réteget nem fogja meg a lakk. Illetve a szalvéta lakkos felületre való felrakásánál nagyon óvatosan nyomkodjuk rá a felületre a szalvétát, mert az nagyon könnyen elszakadhat, ahogy tette azt nekem is a látható videóban.

Díszítés előtt mindenképpen jól mossuk el a konzervdobozt/üveget, hogy tiszta legyen és ne áradjon belőle ételszag.

De akkor nézzük, hogy pontosan mikre is lesz szükségünk:

  • konzervdoboz/tejfölös műanyagdoboz/befőttesüveg
  • akrill festék (tetszés szerint)
  • hobby vagy decoupage lakk
  • ecset
  • szalvéta/mintás papírlap
  • lapos fogó
  • olló
  • tetszés szerint strasszkövek, 3D-s díszek, metál fényű festék

Minden, amire szükségünk lehet pluszban, az hobbi boltban megtalálható. Nagyobb beruházást csak akkor tegyünk, ha több ilyen ajándékot akarunk készíteni vagy később is tervezzük DIY — do it yourself vagyis csináld magad — tárgyakat. Ellenkező esetben próbáljunk meg másokat is találni, akik hasonlóan csak egyszeri alkalommal használnák az eszközöket, vagy adjuk oda gyermekünk óvodájának, iskolájának. Lehetőleg ne pazaroljunk, ne termeljünk felesleges szemetet, hiszen a felturbózott konzervdoboz célja pont a környezet megóvása és kevesebb szemét termelése.

Lássuk is a videót:

Mindenkinek sok sikert kívánok az elkészítéséhez. Akit jobban érdekel ez a decoupage technika az a neten és youtube-on már rengeteg anyagot talál elég sok nyelven.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr975644744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háténimmár 2013.11.20. 15:29:04

Tegye fel a kezét, aki örülne (de őszintén) egy ilyennek.
Kb, ha az 5 éves fiamtól kapnám, akkor könnyezném meg, bármilyen másik esetben sírnék a röhögéstől.
Bocs, tényleg nem a trollkodásért jöttem, az index főoldalon izgalmasnak tűnt (sajnos) de csak elvett az életemből.
Pedig zöld vagyok. Viszont sajnos igényes is, és ez itt nem túl szerencsés kombó.

Derabitz 2013.11.20. 15:54:38

@háténimmár: Nincs vele semmi gond. Konzerves dobozból jobbnál jobb dolgok készíthetők. Nem azt kell nézzni, hogy mennyibe van az ajándék, hanem azt, hogy csak neked van és csak tőle.

vernarancs 2013.11.20. 15:56:33

Hat ez tenlyeg eleg tre.

Derabitz 2013.11.20. 15:57:47

A füles nyitóval ellátott konzervesdobozok éles részének eltávolítása egyszerűbb egy konzervnyitóval. Nyomd a széléhez a masinát és vágd körbe vele a dobozt. Kapsz egy vékonyka "hulladékot és egy teljesen sima dobozbelsőt.

háténimmár 2013.11.20. 15:58:57

És hogy ne csak romboljak:

Igényes(!!!) kozervdoboz-újrahasznosításhoz írjuk be a gugliba, hogy "tin DIY" és meg fogunk lepődni, hogy ezt óvodásszint felett is lehet csinálni! És még csak nem is nehezebb.
Itt sem az anyag ami vérgagyi, hanem az ötlettelenség.

www.google.hu/search?q=tin+recycle&client=firefox-a&hs=wl&rls=org.mozilla:en-US:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Rc2MUubNMMWbtAb9u4G4AQ&ved=0CHUQsAQ&biw=1742&bih=1154#q=tin+diy&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&tbm=isch

háténimmár 2013.11.20. 16:01:04

@Derabitz: Kritizáltam volna az árát???
Hol?
Imádom az SK dolgokat (tudod, DIY, még meg is megyarázzák a cikkben, annyira trendi szó)

A cucc ami születik, az egy befestett és összeragasztózott konzervdoboz maradt. Mint írtam, kb egy ovistól megfelelő ajándék, de a készítő igencsak elmúlt már 6 éves.
De az előző hsz-em linkjében mutattam is pár nemgagyi példát.

ZöldElla 2013.11.20. 16:30:43

@háténimmár: Kb. ugyanolyanok, mint amit én is csináltam, csak más színnel vannak lefestve és vszínűleg festékszórót használtak sok esetben. Ha csipkemintájú papírt ragasztok fel biztos igényesebb lett volna...

Amúgy meg a videóban is mondom, hogy csak megmutatni akartam, hogy lehet ilyet is. Sokan nem tudják.. Illetve az is elhangzik, hogy ha van gyerekünk akkor vele együtt készíthetjük el a másik szülőnek vagy a nagyszülőknek. Természetesen lehetett volna csilicsálébb díszítést is csinálni de nekem nem ez volt a célom hanem a technika megmutatása. Emellett azt tapasztalom, hogy sok ember még mindig egyáltalán nem gondol az újrahasznosításra.

Derabitz 2013.11.20. 17:35:14

@háténimmár: Nem kell ahoz leírni vagy kimondani szavakat, hogy érezhető legyen a mondanivaló.

Én specc. ilyen dobozokból készítek önadagolós madáretetőket.

Nem kell ángliusozni ahoz, hogy konzervesdoboz újrahasznosításáról oldalakat találj a neten. Van magyar is és jó.

yourdecor.blog.hu/2012/05/19/konzervdoboz_ujrahasznositas

háténimmár 2013.11.20. 19:09:06

@Derabitz: Az ánglisozás válasz volt a DIY megmagyarázására, ami bénácska dolog, föleg hogy van rá magyar SK rövidítésünk, amit mindenki legalább ennyire ért (zárójeles fordítás nélkül)
De igazad van, vannak jó ötletek mindenféle nyelven, szoktam is köztük böngészni.
Csak még mindig nem értem az index címoldalt a színvonalat megismerve. Lenne a blog.hu-n is olyan, ami messze címlapra érdemesebb minőségileg, ötletileg, vagy bármi más szempont alapján.

Derabitz 2013.11.21. 07:25:00

@háténimmár: Az Indexnek tetszett az oldal, neked nem.
Ennyi.
süti beállítások módosítása