Napraforgómag "tejföl"
2016. április 07. írta: ZöldElla

Napraforgómag "tejföl"

Vannak olyan ételek, feltétek és szószok, amelyek függőséget okoznak. Nos, pontosan ebbe a kategóriába esik a napraforgómag "tejföl" is.

 

A napraforgómag tejföl – vagy a kötözködők kedvéért krém – szerintem az egyik legjobb dolog a világon, hiszen nagyon sokoldalúan lehet felhasználni és baromi finom. Kevesen gondolnának arra, hogy az olajon és a pörkölt sós szotyin kívül másként is felhasználják a konyhában a napraforgómagot. Amikor megismertem ezt a receptet, akkor nem igazán tudtam, hogy milyen ízre számítsak mert az sejthető volt, hogy a névrokonra nem fog hasonlítani. Az íze egyébként nagyban függ használt fűszerektől.

nf6.jpg

Felhasználását tekintve lehet rakott ételekre, tésztára, salátára, pirítósra, szendvicsbe rakni vagy csak úgy magában bekanalazni. Bevallom főzelékbe még nem próbáltam. Elkészítése nagyon egyszerű, egyedül arra kell figyelni, hogy a gépünk krémesre dolgozza el és ne maradjon darabos.

Hozzávalók:

napraforgómag citrom
fokhagyma olívaolaj
bors
víz

A napraforgómagot érdemes pár órára beáztatni, hogy a benne lévő enzimgátlók kiázzanak. Ne ijedjünk meg, az áztatóvíz tetején az edény szélén zöldes réteg fog megjelenni. Öntsük le az áztatóvizet a magról, öblítsük át, majd tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá citromlevet, 1-2 gerezd fokhagymát, mennyiségtől függően 2-4 ek olívaolajat, ízlés szerinti sót, borsot és annyi vizet, hogy 1-2 cm-rel elfedje a magokat. Ezután kapcsoljuk be a gépünket és addig járassuk, amíg krémes állagú nem lesz napraforgómag. Közben kóstolhatjuk és ízlés szerint még adhatunk hozzá fűszert, citromot és ha sűrűnek találjuk akkor még vizet is.

Mennyiséget azért nem írtam, mert mindenki ízlése más és máshogy fűszerez. Kísérletezgetni kell a hozzávalók arányaival, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabb opciót. Használat előtt érdemes felkeverni. Ha nem lett elég híg, akkor hajlamos besűrűsödni, de egy kis víz hozzáadásával orvosolható a probléma. Hűtőben tárolva 3-4 napig eláll, már ha lesz annyi ideje és nem fogy el előbb.

 Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr418574640
süti beállítások módosítása