Természetes fogfehérítés otthon
2016. február 19. írta: ZöldElla

Természetes fogfehérítés otthon

Állítólag

A csillogó fehér fogak napjainkban leginkább az ideális és favorizált testképhez tartoznak.

 

Azonban van az úgy, hogy az ember hiába sikálja a fogát éjjel-nappal mégse éri el a várva várt hófehér árnyalatot. Ennek több oka is lehet, mint például genetikailag sárgásabbak a fogai, túl sok fogelszínező ételt és italt fogyaszt vagy dohányzik.

Személy szerint én egy kicsit mindig is irigykedtem azokra, akiknek alapból fehér fogaik vannak. A különböző sztárokról és celebekről pedig ne is beszéljünk, hiszen hozzájuk hegesztőmaszkot kell viselni, hogy rájuk nézhessünk, annyira világítanak a fogaik. Azonban ők nagy valószínűséggel mesterséges fogfehérítésen estek át, amely egyrészt költségesebb, másrészt a használt szerek mégiscsak roncsolják a fogszerkezetét.

Mivel már többféle otthoni fogfehérítő csomagot lehet kapni, így a hétköznapi emberek számára is könnyen elérhető a vágyott fehérség, azonban ezek is mind vegyszeresek, fogzománc gyengítőek, hiszen ásványi anyagokat vonnak ki a fehérítés során a fogakból, amit utólag vissza kell pótolni egy termékkel. A mechanizmust nem ismerem, de nem hiszem, hogy bölcs dolog ily módon a fogakhoz nyúlni mert maradandó fogérzékenység lehet jutalmunk a hiúságunkért cserébe. Persze ezeket a sorokat mint laikus írom, nem értek a fogtudományhoz.

Azonban pont a fentebb felsoroltak miatt gondoltam úgy, hogy természetesebb megoldásokat keresek. Találtam is pár praktikát, amelyek hatásától egyesek teljesen el voltak ájulva, hogy mennyire csodálatosan működnek. Jó párat magam is kipróbáltam, azonban inkább kevesebb, mint több sikerrel, de lehet csak én nem voltam elég kitartó.

Epstrawberry.jpger

Mivel az eper citromsavat tartalmaz, ezért képes a fogainkat fehéríteni. Egy érett eperdarabot nyomkodjunk szét, majd mint fogkrémmel pár percig sikáljuk a fogainkat. Hátránya, hogy csak rövid ideig van eperidény, így nem elérhető egész évben. (Fagyasztott és felfújt kényszer érlelt eper nem számít.)

 

050715031335lemonteethwhitening.png

 Citrommal való fogfehérítés

A citromban is a citromsav az, amelynek a segítségével fehéríthetjük a fogainkat. Csepegtessünk annyi citromlevet a szódabikarbónára, amitől paszta állagú lesz, várjuk meg míg elmúlik a pezsgés és mossuk meg a fogainkat vele. Ha ki van száradva az ajkunk, akkor nem a legjobb megoldás ezt a módszert választani.

you-will-never-throw-out-a-banana-peel-again_-it-will-whiten-your-teeth-and-many-more.jpg

Banánhéj

A banánhéj belső felével kb. 2-3 percig dörzsöljük a fogainkat, várjunk 15-20 percet, majd utána a szokott módon mossuk meg.

g518776797-charcoal-facial-cleanser628x363.jpg

 Aktív szén

Ha tabletta formában vettük, akkor porítsuk össze, tegyük a fogkefénkre, majd 4-5 percig mossuk vele a fogunkat. Mindeközben próbáljunk meg nem a tükörbe nézni.

curcuma.gif

Kurkuma

Nagyon kevés vízzel keverjük el a kurkumát, hogy a masszánk csak vizes homok állagú legyen. A keverékhez tehetünk pár csepp borsmenta illóolajat, illetve egy kevés szódabikarbónát. Fogmosásnál vigyázzunk, mert a kurkuma beszínezi a bőrt, így kell egy kis gyakorlás, mire sárgásság mentesen tudunk fogatmosni vele.

coconut-oil1.jpgKókuszolaj

A hidegen sajtolt kókuszolajat kétféleképpen használhatjuk. Az egyik, amikor a fogkefénkre téve mintegy fogkrémként fogat mosunk vele. A másik megoldásban kb. 1-1, teáskanálnyi hidegen sajtolt kókuszzsírt vegyünk a szánkba és kezdjünk el vele öblögetni (oil pulling) mintegy 20 percig. Ezután a hagyományos fogkrémünkkel mossunk fogat.

+ A Jolly Joker

Mindegyik pasztához adhatunk egy szódabikarbónát, hiszen ez az abszolút csodafegyver, azonban vigyázni kell vele mert ha túl sokszor túl sokat használunk belőle, akkor azt a fogzománcunk bánhatja.

 Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr58253426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2016.02.19. 19:53:35

Kár, hogy a kémia (vagy akár környezetismeret) órákon nem sikerült odafigyelni. A citromsav+szódabikarbóna (NaHCO3, alias E500ii) azért hagyja abba egy idő után a pezsgést, mert a sav és a lúg semlegesíti egymást, só keletkezése mellett. Ha még paszta állagú, akkor valószínűleg a szódabikarbóna van feleslegben, és a citromsavból nem maradt semmi - tehát nem a citromsav fehérít.
Minő meglepetés, a feleslegben maradt szódabikarbóna viszont igen. Citrom nélkül is.

(Mellesleg épp a citromSAV az, ami a fogból kivonja az ásványi anyagokat. Vulgárisan: oldja.)

inkábbkeddenvásárolj 2016.02.19. 20:11:29

hogyan csesszük széjjel a fogsorunkat, de legalább jó fehér lesz....

kovacsbelane 2016.02.19. 20:34:32

Én nem dörgölném se szódabikarbónával, se citrommal a fogaimat, de te tudod.
A gyümölcssav eléggé ki tudja készíteni a zománcot, a citrom meg pláne. A szódabikarbónás fogmosás meg régi trükk, de hosszútávon az se jó.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2016.02.19. 20:56:44

Annyi eszed van posztíró, mint egy marék lepkének. Kémiát nem tanultál? A citromsav hárombázisú, gyenge sav és kikapja a fogzománcból a kalciumot.

Andrzei81 2016.02.19. 21:21:56

Az igazi fehér fog még mindig a porcelán. :)

blablabla12 2016.02.22. 11:29:32

Hányszor, de hányszor rávilágítottam már, hogy se a biológia se a kémia tudásod nem elég ilyen cikkek írásához. De még véletlenül sem próbálsz ezen javítani.

ZöldElla 2016.02.29. 19:08:32

@blablabla12: Olyan tippeket osztottam meg, amiket mások kipróbáltak és működött nekik. Olyat sehol nem írtam, hogy ezek nem károsíthatják a fogzománcot, azonban a kémiai fehérítések sem jobban. Amúgy érdemes az alcímet elolvasni.
Plussz nem kell olvasni a blogot ha tetszik. Trollkodni nem itt kell.

ZöldElla 2016.02.29. 19:17:15

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Írtam, hogy tuti mega szuper módszer? Annyit írtam, hogy ez is egy házi módszer, amivel lehet fehéríteni a fogakat. Aki akarja kipróbálja, aki nem az nem, mindenki a saját cselekedeteiért felel.
A kémiai fogfehérítések mit csinálnak? Ugyanúgy kioldják az ásványi anyagokat a fogból úgyhogy tessék menni elkezdeni ekézni a fogfehérítő termékeket promótálókat és árusítókat ezek alapján, hiszen azok is károsítják a fogzománcot.

blablabla12 2016.02.29. 19:46:02

Én csak segíteni akarok, még ha nem is tetszik akkor is. Csak nem bírod a kritikát. Speciel a hidrogén peroxidot is ideírhattad volna, az roppant jól fehérít, aki akarja kipróbálja, aki nem az nem.

blablabla12 2016.02.29. 19:49:49

Nem lett volna egyszerűbb odaírni, hogy tényleg, igazatok van, bocsi?

Yobbágy Fery 2016.03.01. 16:37:46

@ZöldElla: Tudod, ha nem lennél ennyire agresszív, akkor nem visszatámadással védekeznél, hanem odaírnád a posztod elejére, hogy az itt ismertetett módszerek is lehetnek legalább annyira károsak, mint a különböző peroxidos megoldások, mindenki csak saját felelősségére alkalmazza őket és megköszönnéd a nálad okosabbaknak, hogy felhívták erre a figyelmet. Pont, történet letudva.
De tőled még soha nem láttam, hogy valaha is elismerted volna, hogy tévedtél, hiányos ismeretanyag alapján formáltál véleményt, semmi ilyesmi.

Persze én megértem azt is, hogy vegánként nem könnyű megértetned magad Magyarországon, de ha így viselkedsz, nem is lesz az. De ez csak egy tanács, hogy mihez kezdesz vele, az a te döntésed (csak gondoltam szólok, hogy nem biztos, hogy mindenki mással van a gond).

ZöldElla 2016.03.01. 19:19:13

@blablabla12: A trollfogalmazásban megírt kritikát nem szeretem, amin még lovagolnak is.
Ha normálisan leírod, hogy hé figyi szerintem érdemes ezzel vagy azzal kiegészíteni az adott bekezdést akkor az más mint az egyből cinikus támadó hangnemben megírt komment.

blablabla12 2016.03.01. 20:13:36

@ZöldElla: akkor megígérem, hogy ezentúl normális, tudományos hangnemet fogok használni, ha te is megígéred, hogy hallgatsz a másik szavára. Én nem fogok felhozni olyan témát, amit nem tudok alátámasztani megfelelő érvekkel.

ZöldElla 2016.03.09. 19:37:40

@blablabla12: Megelégszem normális hangnemmel is, illetve a normálisan, cinizmus nélkül megfogalmazott építő jellegű kritikával, amivel lehet mit kezdeni is valamit az adott posztban vagy a majdani cikkekben.

cydor2 2018.02.26. 07:01:53

Egyet kell értenem néhány hozzászólóval. Ha a szerves savakat gyümölcsből használjuk, nek keményítőből szintetizálják attól még a kémiai reakciók ugyanúgy mennek végbe, csak macerásabb, ellenőrizhetetlen koncentrációval, tehát többet árthat( ha eredményes) mint a vegyipari késztermék.
Ugyanez a helyzet a tisztító szerekkel is. Az hogy nem szintetikus hanem természetes módon állítják elő a vegyszert az attól még ugyanolyan káros lehet, ha megesszük, mint a vegyipari társai.
A klórmentes tisztítószerek esetében pedig azt kell megnézni hogy fertőtlenítő hatásról lemondunk e a használatával?
A savak es bázisok egymás utáni használata elég jó fertőtlenítő hatást tud elerni, a szén szagtalanító, a termeszetes illoolajok csiraölő és illatosító hatása bárkinek elérhető, érdemes ésszel használni.
Ez kb olyan mint a kóla bomba menthossal. Sima (kocka) cukorral ugyanaz a hatás de gondolkodni nem divat. Az viszont biztos, hogy ha valaki a fogait szét akarja maratni akkor kólával öblögessen, sokkal töményebb foszforsav mint a környezetbarát vízkőoldók. ( ENNÉL MAR CSAK A HAZTARTASI SÓSAV TENNE NAGYOBB KÁRT .csak azert irtam mert ha hasonló listákban ez is meg szokott jelenni. Ha valaki el ykarjs vesziteni a foghománcát, tökéletes, ha savanyú gyümölcs után fogatmos akar fogrem akar szodabikarbona tokeletes lesz a kémia... még a titán oxid talán segítene is, de azt én csak a zeolitos fogporban láttam.
Szóval az egyetlen valóban hatásos fogfehérítő, egy magyar termék, zeolitos fogpor. Ez egy tiszta ásványi por, tudomasom szerint nem vegyi laborban készül, csak fizikai behatással ( őrlés) nem vegán, de a növények is ásványokból táplálkoznak.
süti beállítások módosítása