Gyors és egyszerű mandulás csiga
2015. február 24. írta: ZöldElla

Gyors és egyszerű mandulás csiga

Van az úgy, hogy az ember nassolna valami finomat, vagy esetleg váratlanul bejelentkezik egy családtag, barát, ismerős, hogy 1 órán belül ott van nálunk. Ilyenkor el kezd kapkodni az ember, hogy oké de mivel kínáljam meg az érkezőt vagy hogyan jussak minél hamarabb édességhez.

csiga2_1.jpg

A leveles tészta szerintem mindig bomba biztos megoldás. Arra kell figyelni, hogy vegán kompatibilis tésztát vegyünk mert ha jól tudom egyes gyártók állati eredetű zsiradékot használnak a tészta készítése során. Azonban a vegánok számára is fogyasztható tésztáknál szintén akad egy bökkenő, mégpedig a pálmazsír. Sajnos a legtöbb leveles tésztánál a növényi zsiradék pálmazsír, ami az őserdők és orángutánok pusztítása miatt kényes téma. Azt mondják nem az étkezési, hanem a bio üzemanyag ipar számára termesztett pálmaültetvények miatt vannak az orángután mészárlások és őserdő pusztítás. Nem tudom, minden esetre fontos tudni erről a problémáról. Személy szerint igyekszem kerülni a pálmazsíros dolgokat, de sajnos a leveles tésztából nem találtam még kókusz zsírral készült terméket, a saját készítésű leveles tészta receptjét pedig még nem sikerült megalkotnom.

Összetevők:

  • 1 tekercs vegán kompatibilis leveles tészta
  • kb. 10 dkg mandulaliszt - akár mandulatej készítésből visszamaradt
  • 3-5 dkg cukor - ízlés szerint
  • 3-4 ek növényi tej

csiga3_1.jpg

A mandulalisztet és cukrot keverjük össze egy fazékban, majd adjunk hozzá annyi növényi tejet, amitől vizes homok állagú lesz a keverék – ha tejkészítésből visszamaradt mandula darát használunk akkor elég nedves lehet a dara és a növényi tej elhagyható. A fazekat tegyük a tűzre és folytonos kevergetés mellett kb. 5 percig karamellizáljuk a masszát, majd hagyjuk langyosra hűlni. A kész masszát a kitekert tésztán (nem kell nyújtani mert akkor nagyon vékony lesz - persze ez csak a feltekert csomagolású tésztára vonatkozik) egyszerűen egyenletesen kenjük el a masszát, majd tekerjük fel a tésztát és vágjuk kb. 1 cm széles szeletekre a hengerünket. A csigákat sütőpapíros tepsire helyezve 180-200 fokon előmelegített sütőben – a sütőnktől függően – 10-20 percig süssük a kis csigákat. 

A süti elkészítésére szánt idő kb. 10 perc. Tényleg nagyon egyszerű és gyors, emellett pedig nagyon finom is. Ha nincs otthon mandulalisztünk, akkor darált dió, dejó diópótló, darált mogyoró, aszalvány vagy lekvár is lehet a töltelék. Ha több időnk van, akkor főzött pudingot is használhatunk, viszont ez esetben meg kell várni, amíg a puding szinte teljesen kihűl. csiga.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr777206265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsalugater 2015.02.24. 16:54:14

Ez jónak tűnik, de a leveles tészta nem fagyott szokott lenni? Órák kérdése, mire kiolvad.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.25. 04:15:31

Nagyon jó kis recept, de mangalicazsír nélkül -valljuk be- nem az igazi. Raktok rá egy kis kockázott szalonnát, bekenitek zsírral a tepsit, és ennyi. A vegánallah ne lát át a háztetőn.

world2.0 2015.02.25. 08:29:30

@Dr. Sör Kálmán: Ki ki saját meggyőződése szerint. Ha nem bírod pacal nélkül, szerintem ne vegán gasztroblogot olvass.

Azt viszont megjegyezném, hogy a leveles tészta eredendően leveles-vajas néven futott. Sajnos a bolti valóban max nyomokban tartalmaz vajat, de annyira lehet meglepetés, mint hogy a párizsiban hús van:)

ZöldElla 2015.02.26. 00:35:24

@Zsalugater: A Lidl-ben és az Auchanban is lehet kapni/láttam és vettem már feltekert, nem fagyasztott vegán kompatibilis leveles tésztát. A hűtőpultban kell keresni, nem a fagyasztó részen.
süti beállítások módosítása