Mosó Masa is így moshatott
2014. január 20. írta: ZöldElla

Mosó Masa is így moshatott

Mióta elköltöztem a szüleimtől, és felhagytam a szennyes hazahordásával, szembesültem egy problémával. Ez pedig a mosópordilemma volt. Ugyanis amellett, hogy a mosópor lényegében egy vegyszer mix, a legtöbb gyártó állatteszteket is végez, pont amiatt, hogy az anyag, vagy annak összetevői mennyire marják ki a bőrt, vagy mennyire irritálóak. Az öblítőkkel ugyanez a helyzet. A kísérletek kegyetlenek és feleslegesek, hiszen van alternatív lehetőség. Mivel ezekkel a vegyszerekkel átitatott ruhák az egyik legsérülékenyebb szervünkkel, vagyis a bőrünkkel érintkeznek közvetlenül, ezért azon keresztül felszívódhatnak. Nem véletlenül vannak allergiás tünetek egyes mosóporokra vagy öblítőkre, hiszen az adott személy szervezete már telítődött és nem képes kiüríteni magából bizonyos összetevőket.

130326133923-cleaning-clothes-horizontal-gallery.jpg

Így muszáj volt utána nézni az állat- és környezetbarát mosásnak, amit meg is találtam. Bevallom, hogy egyáltalán nem volt nehéz. :) Vannak ugyan különböző öko mosóporok, azonban nekem az is fontos, hogy a termék vegan legyen. Találtam is egy márkát, ami az én elvárásaimnak megfelel, azonban ezt ritkán használom. Ez pedig az Almawin Öko Mosópor.

masa.png

A mosásoknál többnyire mosószódát, mosódiót és mosószappant használok. Az öblítőt pedig kikeverem. :) De nézzük, hogy pontosan mire is jók ezek az anyagok, és hogyan kell őket használni a mosásnál.

Mosószóda

A mosószóda tulajdonképpen egyetlen összetevőből, a nátrium-karbonátból áll. Használhatjuk magában, de mosóporhoz adva is jótékony, ekkor feleannyi mosóport kell használnunk. Emellett a mosószódának vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása van. Előállítása során nem terhelik túl a környezetet. 

Használata: Mivel nem oldódik fel hideg vízben, ezért melegvízzel egy flakonban/üvegben előre fel kell oldani, hogy kifejtse jótékony hatását, különben a mosás végén fehér foltokkal, rögökkel találkozhatunk a ruháinkon. Így lényegében egy folyékony mosószert kapunk a por vízben való feloldásával.

mososzoda.jpgKép innen.

Mosódió

A mosódió héjában egy saponin nevű anyag található, ami ha vízzel érintkezik, kioldódik. A mosódióval el tudjuk távolítani a ruhákból a szennyeződéseket és olajos foltokat. A mosódió 100%-osan természetes, mesterséges vegyszerektől mentes és hipoallergén. Néhány esetben előfordulhat, hogy használata során az ekcémában és pikkelysömör tünetei is eltűnnek. A mosódió Indiában és Nepálban terem, így az ottani asszonyok már évszázadok óta használják a mosáshoz. Mivel baktériumölő, ezért a lefolyóba jutva ártalmatlanítja a szennyvizet.

mosodiole.jpgFőzött mosódiólé.

Mosásnál kétféleképpen használhatjuk. Az egyik verzió, amikor magukat a dióhéjakat (5-7 db) egy kis vászonzacskóba kötve a ruhák közé rakjuk. Én egy adagot 2 mosásnál használtam fel. A másik lehetőség, hogy folyékony mosószert főzünk belőle. Forraljunk fel 1,5 liter vizet, majd tegyünk bele kb. 30 db mosódiót és kis lángon főzzük addig, amíg sötét levet nem kapunk. Elég intenzív illat lesz a lakásban, ha nagyjából kifőtt. :) Ezután szűrjük le, öntsük bele egy flakonba, és adjunk hozzá 1 evőkanálnyi citromsavat tartósításként, illetve pár csepp teafa illóolajat csepegtethetünk bele a plusz antibakteriális hatásért. Ezután használjuk úgy, mint egy folyékony mosószert, mosásonként kb. 1 kupaknyit. A megmaradt héjakat újra felfőzhetjük, hogy a maradék saponint is kinyerjük ezt az adagot felmosásnál használhatjuk takarítószerként. :)

mosodio.jpgKép innen.

Öblítő

Öblítőt nagyon könnyen készíthetünk. 1 rész (alma)ecet, 9 rész víz, 5-8 csepp teafa illóolaj, illetve ízlés szerint még pár csepp olyan illóolaj, ami ízlésünknek megfelel. Használat előtt rázzuk fel, majd ugyanúgy használjuk, mint a korábbi vegyszeres öblítőnket. Lehet kapni mosóparfümöket is, de azok szerintem aránytalanul drágák. Arra figyeljünk oda, hogy minőségi illóolajat vegyünk, mint például Aromax vagy Naturol márkájút.

Mosószappan

Mosószappanként is több fajtát lehet kapni, én ebből is vegan változatot használok, mégpedig a CFA Hungary Kft.Laundry soap nevű mosószappanját. Ezt lereszelem és a mosógép dobjába teszem a ruhák közé. 100 forintos és eurós boltokban lehet szerintem megvásárolni.

Soknak tűnik egyszerre 4 dolgot használni a mosáshoz, de nekem ez bevált, környezetbarát és hosszútávon szerintem olcsóbb is. Ha makacsabb foltokat kell kimosnom, akkor a mosószappannal és mosószódával együtt beáztatom a ruhákat, majd a koszos vizet leöntöm róla és mosás előtt tiszta vízzel átöblítem.

Ha valaki nem szeretne mosódióra költeni, akkor javaslom, hogy ősszel gyűjtsön sok vadgesztenyét és használja úgy, ahogyan a mosódiót használná, ugyanis a gesztenyében is van saponin. Mosás előtt 2-3 helyen vagdossuk be a gesztenyéket és tegyük kis lenvászonzsákban a ruhák közé. Ezen az oldalon pedig még több alternatív mosószer és öblítő receptet találhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr585771085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pargendity Özséb 2014.01.22. 20:34:09

Hogyan készül a mosószóda? Mennyi mosódiót használsz? Mekkora terület kell hozzá? Hogyan kerül ide? Milyen flakonba töltöd? Mennyi alma kell az almaecethez? Ha mindenki ezt szeretné használni, jutna nekik?
süti beállítások módosítása