Régen szerettem a kakaós csigát, de amióta – jó pár éve – figyelem az összetevőket, nem merek venni a pékségekben, így hát kimaradt az életemből ezidáig. Körülbelül két hete az egyik munkatársam vett a boltban egy nagyon gusztusosnak kinéző, de "ki tudja, mi van benne" kakaós csigát. Na, ott és akkor fészkelte be magát a fejembe, hogy én akkor megcsinálom magamnak. El is kezdtem a recept keresést, de abban a pár vegán kakaós csiga receptben, amit találtam mindbe kellett vagy margarin (amit én nem preferálok, akkor se, ha bio növényi margarin, mert a dobozra bármit rá lehet írni) vagy pálmazsír, amit pedig elvből nem használok, hiszen a pálmaültetvények miatt irtják az őserdőt és gyilkolják meg az ültetvényekre tévedő, korábban élőhelyükként szolgáló területen élő orángutánokat.
Szóval párszor még beírtam a keresőbe, hogy vegán kakaós csiga recept, és a csodában reménykedtem, de mindig ugyanazokat a nem annyira tetsző recepteket dobta ki a Gugli. Úgyhogy döntés elé állított az élet, és kinéztem az egyik receptet, amin módosítottam egy kicsit. A választásom pedig a http://receptekallatbaratoknak.blogspot.hu-n található receptre esett. Igen egyszerű, és aránylag gyorsan elkészíthető sütiről van szó, és az alapanyag lista sem 10 oldalas. Én annyit módosítottam a recepten, hogy margarin helyett mind a tésztába, mind a krémbe kókusz zsírt/olajat használtam.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 8-9 dkg kókuszolaj
- 2 dl növényi tej
- 4 evőkanál cukor (vagy nyírfacukor, stevia, gyümölcscukor, ki mit használ)
- csipet só
- 2,5 dkg élesztő
Krém:
- 3 evőkanál holland kakaópor (vagyis cukrozatlan kakaó vagy cica kakaó)
- 3-5 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 8 dkg kókuszolaj
A növényi tejet picit megmelegítjük, annyira, hogy melegebb legyen a langyosnál, de ne legyen tűz forró. Egy pohárba egy teáskanálnyi cukrot teszünk, beleöntjük a tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. A cukor az élesztőgombának kell a tejben, hogy szépen felfusson. Ezután összekeverjük a szárazanyagokat, vagyis a lisztet, a cukrot és a sót. Eközben ha a hűtőből vettük ki a kókuszolajat, akkor folyékony állagúvá kell tennünk, amit legkönnyebben hevítés nélkül úgy érhetünk el, hogy a tűzön egy kisméretű üres lábast felmelegítünk — kb. 1-2 perc —, elzárjuk alatta a gázt és a felforrósodott edénybe beletesszük a kókuszolajat, ami szépen megolvad. Mire ezzel megvagyunk addigra az élesztő is szépen felfut, és a két folyékony hozzávalót hozzá is keverhetjük a cukros liszthez. Gyúrjuk addig, amíg olyan állagú nem lesz a tészta, hogy egyben marad és a kezünkön se marad tésztafoszlány. Ezután hagyjuk kelni a tésztát kb. 1 órát.
Sütésre várva nyersen a tepsiben
Ezután nekiláthatunk elkészíteni a krémet. Szerintem érdemes rögtön a tészta elkészítése után megcsinálni, hogy a krém összetevőinek is legyen ideje összeérni. A kókuszolajat olvasszuk ugyanúgy fel, ahogyan a tésztához tettük, majd adjuk hozzá a kakaóport, a vaníliás cukrot és a sima cukrot. Jól keverjük el az összetevőket és kavargassuk pár percig, amíg meleg a kókuszolaj, hogy a cukor olvadjon benne. Persze ez elhanyagolható, de nekem így szimpibb volt, hogy picit megolvadtak a cukor szemcsék.
Ha megkelt a tészta, akkor lisztes nyújtón nyújtsuk ki vékony téglalap alakúra. Én a fent megadott adagból készült tésztát ketté szedtem és kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam ki. Ezután egyenletesen elterítve vékonyan megkentem a krémmel. Az egyik hosszanti oldalán érdemes picit vékonyabbra nyújtani és 3-4 cm-es sávban krém nélkül hagyni, mert ez a rész lesz a csiga széle. Ha megkentük a tésztát, akkor szépen tekerjük fel és az üresen hagyott részt tapasszuk rá a hengerre, mintegy lezárva a csigát. Azt tapasztaltam, hogyha feltekerés után hagyom kb. 5 percig állni a feltekert hengert, akkor van ideje a tésztának és a krémnek is kicsit megdermedni és könnyebben lehet felszeletelni, ami által szebb csigákat is kaphatunk. Vágjunk kb. 1,5 cm vastag szeleteket és sütőpapíros tepsit használjunk, ha nem akarjuk a sütés után sikálni a tepsire gyógyult, cukros-kakaós krémet.
Készen állnak a "katonák" :)
180 fokon előmelegített sütőben süssük — sütő teljesítményétől függően — kb. 25-35 percig a csigákat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Ezután már nincs más dolgunk, mint megenni őket illetve bezsebelni a dicséreteket. :)
Azt még hozzátenném, hogy egyik alkalommal bolti növényi tejet (mogyoró tej), másik alkalommal házi kókusz tejet használtam, és mindkettő esetben ugyanolyan finom lett. Tehát nyugodtan készíthetjük házi növényi- illetve magtejjel, mert ugyanolyan finom lesz az eredmény, mint a bolti növényi tejjel. Bár hosszasan taglaltam az elkészítését, de valójában tényleg nagyon egyszerű és gyors sütiről van szó, ami után nem kell tíz edényt elmosni.