Vegán kakaóscsiga
2013. október 07. írta: ZöldElla

Vegán kakaóscsiga

Régen szerettem a kakaós csigát, de amióta – jó pár éve – figyelem az összetevőket, nem merek venni a pékségekben, így hát kimaradt az életemből ezidáig. Körülbelül két hete az egyik munkatársam vett a boltban egy nagyon gusztusosnak kinéző, de "ki tudja, mi van benne" kakaós csigát. Na, ott és akkor fészkelte be magát a fejembe, hogy én akkor megcsinálom magamnak. El is kezdtem a recept keresést, de abban a pár vegán kakaós csiga receptben, amit találtam mindbe kellett vagy margarin (amit én nem preferálok, akkor se, ha bio növényi margarin, mert a dobozra bármit rá lehet írni) vagy pálmazsír, amit pedig elvből nem használok, hiszen a pálmaültetvények miatt irtják az őserdőt és gyilkolják meg az ültetvényekre tévedő, korábban élőhelyükként szolgáló területen élő orángutánokat.

Szóval párszor még beírtam a keresőbe, hogy vegán kakaós csiga recept, és a csodában reménykedtem, de mindig ugyanazokat a nem annyira tetsző recepteket dobta ki a Gugli. Úgyhogy döntés elé állított az élet, és kinéztem az egyik receptet, amin módosítottam egy kicsit. A választásom pedig a http://receptekallatbaratoknak.blogspot.hu-n található receptre esett. Igen egyszerű, és aránylag gyorsan elkészíthető sütiről van szó, és az alapanyag lista sem 10 oldalas. Én annyit módosítottam a recepten, hogy margarin helyett mind a tésztába, mind a krémbe kókusz zsírt/olajat használtam.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 8-9 dkg kókuszolaj
  • 2 dl növényi tej
  • 4 evőkanál cukor (vagy nyírfacukor, stevia, gyümölcscukor, ki mit használ)
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő

 

Krém:

  • 3 evőkanál holland kakaópor (vagyis cukrozatlan kakaó vagy cica kakaó)
  • 3-5 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 8 dkg kókuszolaj


A növényi tejet picit megmelegítjük, annyira, hogy melegebb legyen a langyosnál, de ne legyen tűz forró. Egy pohárba egy teáskanálnyi cukrot teszünk, beleöntjük a tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. A cukor az élesztőgombának kell a tejben, hogy szépen felfusson. Ezután összekeverjük a szárazanyagokat, vagyis a lisztet, a cukrot és a sót. Eközben ha a hűtőből vettük ki a kókuszolajat, akkor folyékony állagúvá kell tennünk, amit legkönnyebben hevítés nélkül úgy érhetünk el, hogy a tűzön egy kisméretű üres lábast felmelegítünk — kb. 1-2 perc —, elzárjuk alatta a gázt és a felforrósodott edénybe beletesszük a kókuszolajat, ami szépen megolvad. Mire ezzel megvagyunk addigra az élesztő is szépen felfut, és a két folyékony hozzávalót hozzá is keverhetjük a cukros liszthez. Gyúrjuk addig, amíg olyan állagú nem lesz a tészta, hogy egyben marad és a kezünkön se marad tésztafoszlány. Ezután hagyjuk kelni a tésztát kb. 1 órát.

csiga1.jpgSütésre várva nyersen a tepsiben

Ezután nekiláthatunk elkészíteni a krémet. Szerintem érdemes rögtön a tészta elkészítése után megcsinálni, hogy a krém összetevőinek is legyen ideje összeérni. A kókuszolajat olvasszuk ugyanúgy fel, ahogyan a tésztához tettük, majd adjuk hozzá a kakaóport, a vaníliás cukrot és a sima cukrot. Jól keverjük el az összetevőket és kavargassuk pár percig, amíg meleg a kókuszolaj, hogy a cukor olvadjon benne. Persze ez elhanyagolható, de nekem így szimpibb volt, hogy picit megolvadtak a cukor szemcsék.

Ha megkelt a tészta, akkor lisztes nyújtón nyújtsuk ki vékony téglalap alakúra. Én a fent megadott adagból készült tésztát ketté szedtem és kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam ki. Ezután egyenletesen elterítve vékonyan megkentem a krémmel. Az egyik hosszanti oldalán érdemes picit vékonyabbra nyújtani és 3-4 cm-es sávban krém nélkül hagyni, mert ez a rész lesz a csiga széle. Ha megkentük a tésztát, akkor szépen tekerjük fel és az üresen hagyott részt tapasszuk rá a hengerre, mintegy lezárva a csigát. Azt tapasztaltam, hogyha feltekerés után hagyom kb. 5 percig állni a feltekert hengert, akkor van ideje a tésztának és a krémnek is kicsit megdermedni és könnyebben lehet felszeletelni, ami által szebb csigákat is kaphatunk. Vágjunk kb. 1,5 cm vastag szeleteket és sütőpapíros tepsit használjunk, ha nem akarjuk a sütés után sikálni a tepsire gyógyult, cukros-kakaós krémet.

csiga2.jpg

csiga3.jpgKészen állnak a "katonák" :)

180 fokon előmelegített sütőben süssük — sütő teljesítményétől függően — kb. 25-35 percig a csigákat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Ezután már nincs más dolgunk, mint megenni őket illetve bezsebelni a dicséreteket. :)

csiga4.jpg

Azt még hozzátenném, hogy egyik alkalommal bolti növényi tejet (mogyoró tej), másik alkalommal házi kókusz tejet használtam, és mindkettő esetben ugyanolyan finom lett. Tehát nyugodtan készíthetjük házi növényi- illetve magtejjel, mert ugyanolyan finom lesz az eredmény, mint a bolti növényi tejjel. Bár hosszasan taglaltam az elkészítését, de valójában tényleg nagyon egyszerű és gyors sütiről van szó, ami után nem kell tíz edényt elmosni.

Kövess a közösségi médiában is!

fb.png instanak.png yt.png pin.png

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr225552914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2013.10.07. 17:03:42

Ezen jót derültem. Növényi zsír (margarin) nem, de növényi "tej" igen. Miért is?
A tej eleve nem növényi, hanem állati termék, de manapság már mindenféle hülyeséget meg lehet etetni az emberekkel.
Akkor már csak egy kérdés marad: Növényi Norbert igen vagy nem?

károly szántana 2013.10.07. 19:42:49

"készíthetjük házi növényi- illetve magtejjel, mert ugyanolyan finom lesz az eredmény, mint a bolti növényi tejjel"
Ehhez csak gratulálni tudok...
Amúgy az állati fehérje -amelyet nem pótol semmiféle növényi fehérje, kiváltképp nem a szója, ami miatt irtják a brazil esöerdöket- az agysejtek rendes fejlödéséhez elengedhetetlen... Ezért egészségtelen bármilyen, csak növényi fehérjén alapuló táplálkozás. Az ember mindenevö. Pont. Nem növényevö, erre a fogazata és a bélrendszere sem teszi alkalmassá.

Szofi77 2013.10.07. 22:14:25

Huhú, de szép kis gusztusos recept, ki fogom próbálni!

@HgGina: Erre a tejes témára múltkor említettem példaként a birsalmasajtot, ami nem sajt, hanem egy ahhoz hasonló állagú, kinézetű dolog. Egyébként hívják italnak is (zabital pl.), de a tej elnevezés is elterjedt, egész egyszerűen a tehéntejhez hasonló felhasználási módja miatt.

@károly szántana: A mindenevés nem azt jelenti, hogy mindent muszáj enni, csak annyit, hogy mindent képest vagy elfogyasztani, feldolgozni, energiát nyerni belőle. Szuper kis szerkezet az ember, igaz? ;)
Érdemes utánanézni, hogy hány sportoló, tudós, orvos él növényi étrenden, de az is lehet, hogy Ők rosszul tudják..

VegaLife 2013.10.07. 22:40:55

Ínycsiklandó. Szívesen megkóstolnám, főleg h vegán próbálkozás eredménye.
Mogyorótejet is tudsz készíteni a kókuszhoz hasonlóan.
vegalife.blog.hu/2012/09/22/mogyorotej
További sikeres vegán ételt! :-)

emzéperiksz 2013.10.07. 23:56:56

Növényi tej: na, ez az, ahol nálam ehetetlenné minősült a történet. A tej nálam 3,5 százalékos Mizo. Kb. ennyi. Növényi tej, növényi tejszín - fujjjjjj!!!!!

snowfall88 2013.10.08. 11:56:10

@emzéperiksz:
Tudom nálam (és sok másik embernél) éppen ez minősíti ehetővé.... Hogy miért? Két szót írok mindössze, hátha a többire magastól is rájössz:
LAKTÓZ INTOLERANCIA
...
Úgyhogy te csak idd bátran a 3,5%-os mizo "tejet" (amennyire ezt tejnek lehet nevezni) Egészségedre! :)

yomsisi 2013.10.08. 12:20:19

Én kengurutejjel és koalaolajjal próbáltam, úgy is jó volt.

ZöldElla 2013.10.08. 18:21:42

@VegaLife: Köszönöm, tuti ki fogom próbálni. :)

VegánHusi 2013.12.17. 17:53:38

@emzéperiksz: Én is mondanék neked egy szót: genny... Ami elkerülhetetlenül belekerül a te finom kis Mizo tejedbe ami egyébként ugyanolyan anyatej mint amivel az anyák táplálják a gyermekeiket.

VegánHusi 2013.12.17. 17:54:50

Már alig várom, hogy kipróbáljam :) Én sem igazán szeretek margarint használni, és tényleg nehéz olyan kelt tészta receptet találni amiben nincs.

Kertkonyha 2016.10.06. 15:58:57

Szia! Nagyon guszták! Nem emlékszel esetleg, hogy kb, hány csiga lett ebből a mennyiségből? Köszi :)

ZöldElla 2016.10.07. 22:25:49

@Kertkonyha: Úúú. Elég régen sütöttem már de azt hiszem legalább 2 tepsi csiga lett. Én ketté szedtem a tésztát és két hengert csináltam.

Kertkonyha 2016.10.07. 22:32:23

@ZöldElla: Helló! Köszi a választ! De nem igazán bírtam kivárni ezt az egy napot se. :D :D Megcsináltam még tegnap, a feléből, és tényleg egy tepsi lett! <3 <3 És szupi finom! Kösziiii

P29 2016.11.01. 20:45:44

Kipróbáltam, isteni lett! :) Köszönöm a receptet, így a tej és tojásmentes diéta közben is ehetem a kedvenc édességem :))

ZöldElla 2016.11.02. 22:55:02

@P29: Örülök, hogy ízlett és bevált a recept. :)

Emese Gyurisné 2018.06.18. 10:47:38

Nagyon-nagyon szépek!
Meg fogom sütni!
Köszönöm a receptet!
süti beállítások módosítása