Hogyan spórolhatunk a vízzel?
2013. szeptember 11. írta: ZöldElla

Hogyan spórolhatunk a vízzel?

Gondolom ez a kérdés nem csak az ökológiai lábnyomukat kisebbíteni akarókat érdekli, hanem azon embereket is, akik inkább a rezsin szeretnének egy kicsit faragni. A megoldás pedig a víztakarékos perlátornak nevezett kis eszköz, amit a csaptelepre kell rászerelni. Lényegében egyszerű, 2 perces művelet, ha nincs rá vízkövesedve a csapunk eredeti vízkiömlője.

Többféle teljesítményű perlátor közül tudunk választani aszerint, hogy csak a WC kézmosójához, a fürdőszobai kézmosóhoz vagy a konyhába keresünk perlátort. De vannak víztakarékos zuhanyfejek is. A csapra szerelhető perlátorok ára többnyire 700-1000 forint között mozog, míg a zuhanyfejek kicsit többe kerültnek.

03086020.jpgKép innen

Teljesítményüket tekintve van

  • 5 liter/perc – 60% vízmegtakarítás
  • 3 liter/ perc – 75% vízmegtakarítás
  • 1,7 liter/perc – 85% vízmegtakarítás

Vásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy meglévő csapunknak kivehető e a perlátor része. Ha igen, akkor elég csak a belső részt megvennünk. Ha nem, akkor a komplett perlátort kell megvennünk, ami lehet belső vagy külső menetes króm foglalatú.


viztakarekos-perlator-kulso-menetes.jpg

Kép innen

A víztakarékos kis szerkezetet öko vagy zöld boltokban, webshopokban lehet megvásárolni. De az interneten is rákereshetünk a hozzánk legközelebb eső üzletre. Ma már sok helyen lehet kapni így egyszerűen és gyorsan elkezdhetjük csökkenteni vízhasználatunkat, amit majd környezetünk és a pénztárcánk is meghálál.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr555480603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guszty 2013.09.11. 19:54:12

Öööö, most 1000Ft-ért tudja azt, mintha nem nyitnám ki teljesen a csapot? HOgy is mondta az öreg Kohn: Ügyes!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.11. 20:56:51

@Guszty: Valóban ügyes, bár nem sok csapot látok mostanság nélküle.

A trükk a dologban az, hogy gyakorlatilag levegőt kever a vízhez, ezért szubjektíve nem csökken a vízsugár erőssége, mégis kevesebb víz folyik ki a csapból. A Perlator egy német gyártócég márkaneve, amúgy németül Mischdüse, angolul faucet aerator.

Ne szólj le valamit, amit nem értesz.

szazharminchet 2013.09.24. 11:36:59

És az ökoboltos 1000 Ft-os cucc mivel jobb, mint a csapon gyárilag lévő, vagy ha az már tönkrement, a szupermarketben vett, 300 Ft-ért három darabos csomag ? Hogy közben nagyon ződnek érezhetem magam?
süti beállítások módosítása