Nem csak az új év és az elmúlt 1-1,5 hét kajakómás időszak kiheverése miatt tartom fontosnak a nyers ételek fogyasztását, hanem mert én személy szerint igyekszem mindennap egy adagnyi nyers salátát megenni. Ez amellett, hogy a gyomromat is kíméli garantálja az éltető enzimeket és tápanyagokat a szervezetem számára. Azonban télen szűkösebbek a lehetőségeink a nyers növényeket tekintve, ezért kerestem 5 olyan salátát, amiket a téli alapanyagokból is elkészíthetünk.
Természetesen ezeket főleg inspirálásra szántam, a "receptek" variálhatóak, illetve egyéb idény növényekkel, csírákkal kibővíthetőek.
Körtés-gránátalmás saláta
- 2 db körte
- 1 db gránátalma
- 1/2 lila hagyma
- 1/2 bögre aprított korianderlevél
- 1/2 citrom/lime leve
"Karácsonyfa saláta"
- mángold vagy bébi spenót
- narancs
- gránátalma
- hagyma (ízlés szerint vörös vagy lila)
- lenmag / tökmag / szezámmag
Céklás zöld saláta
- 4 bögre zöld leveles (bébi spenót/rukkola/madársaláta/fejes saláta)
- 1 nagy darab répa julienre (apró vékony hasábokra) vágva
- 1 db közepes méretű cékla julienre vágra
- 2 db vérnarancs/narancs meghámozva és felkarikázva
Kelbimbó saláta
- 1/4 bögre citromlé
- 2 ek dijoni mustár
- 1 ek aprított mogyoróhagyma
- 1 gerezd fokhagyma aprítva
- 1/4 tk só
- bors
- 1 csokor fodros kel
- 35 dkg kelbimbó
- 1/2 bögre olíva olaj
- 1/3 bögre apróra zúzott héj nélküli mandula
Kelbimbós almasaláta
- 50 dkg kelbimbó
- 1/2 bögre arany mazsola
- 1/2 bögre dió
- 1/2 vöröshagyma
- 1 db alma
- olíva olaj
- só
- bors
- pár levélke friss kakukkfű